Ha 5G telefonja szerepel ezen a listán, akkor mielőbb telepítenie kell az összes frissítést!

2023.12.11| Phone Arena

Szingapúri egyetemi kutatók fedezték fel, hogy sebezhetőséget találtak a Qualcomm és a MediaTek által gyártott 5G modemekben, így 714 5G telefon nyitva maradt az úgynevezett "5Ghoul támadás" előtt.

Az érintett rendszerekben 14 sérülékenység található, amelyek közül 10-et hoztak nyilvánosságra, négy biztonsági okokból még nem került nyilvánosságra. A támadások a mobil 5G szolgáltatás lefagyásához vagy ideiglenes leállásához vezethetnek. A támadásnak kitett telefonok esetében előfordulhat, hogy a 5G jelük lelassul és 4G-re vált.

Ha 5G telefonja szerepel ezen a listán, akkor mielőbb telepítenie kell az összes frissítést!

Az 5Ghoul támadáshoz egy telefonnak csatlakoznia kell egy rougue 5G bázisállomáshoz

A BleepingComputer elárulta, Matheus E. Garbelini, Zewen Shang, Shijie Luo, Sudipta Chattopadhyay, Sumei Sun és Ernest Kurniawan kutatók, akik felfedezték a modem hibákat és a 5Ghoul támadásokat, létrehoztak egy weboldalt, ahol azt írták, hogy a Qualcomm és MediaTek 5G modemjeivel kapcsolatos 10 sebezhetőség közül háromnak "magas súlyosságú" megerősítették a jelentőségét.

A kutatók 714 5G okostelefont is felfedeztek a piacon, amelyek érintettek, bár ez a szám magasabb is lehet, mert „a firmware-kód gyakran meg van osztva a különböző modemverziókon”. A jelentés megjegyzi, hogy a sérülékenységeket a támadók könnyen kihasználhatják az éteren keresztül, ha egyszerűen olyan beállítással rendelkeznek, amely legitim 5G bázisállomásnak adja ki magát. A támadónak semmilyen információt nem kell tudnia a felhasználó SIM-kártyájáról, hogy kihasználja az érintett 5G modemek hibáit.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

A támadás laikus kifejezésekkel való magyarázatához a megcélzott 5G készüléknek csatlakoznia kell egy szélhámos 5G bázisállomáshoz. Ekkor a támadó elindítja a kihasználó kódot. Ahhoz, hogy a megcélzott telefon csatlakozzon a hamis 5G bázisállomáshoz, a támadónak a telefon rádiós hatótávolságán belül kell lennie. Annak ellenére, hogy nincs információ a célpont SIM-kártyájáról, a támadás folytatódhat. A támadók "szabadon manipulálhatják a célpont felé küldött lefelé irányuló üzeneteket... megnyitva a lehetőségeket a támadások indítására az 5G NR eljárások bármely lépésében".

A Qualcomm és a MediaTek felfedte a biztonsági réseket decemberi biztonsági közleményében. A megfelelő javításokat tartalmazó frissítéseket két hónapja küldték el az eszközgyártók, bár meg kell jegyezni, hogy az Android tagoltsága miatt még eltarthat egy ideig, amíg az összes érintett Android telefont kijavítják. És néhány régebbi telefon soha nem lesz javítva, mivel a frissítés megjelenése előtt elveszítik a támogatást.

 

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokA Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.
Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

2024.03.16
| SamMobile
A Samsung megerősítette, hogy a One UI 6.1 még ebben a hónapban megjelenik néhány telefonra és tabletre.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre felkapottabb a használt mobiltelefonok vásárlása! Te már vettél használt telefont?


nem, még soha
még nem, de tervezem
igen, volt már, hogy vettem használt mobilt
igen, mindig használt mobilokat használtamKorábbi szavazások eredményei