Fokozódnak a zsarolóvírus-támadások

2021.04.23| (X)

Egyre szélesebb körben érhetők el a csúcskategóriás hackereszközök, ezzel párhuzamosan a zsarolóvírusk is egyre nagyobb károkat okoznak

Egyre szélesebb körben érhetők el a csúcskategóriás hackereszközök, aminek az úgynevezett kibertérben elkövetett hackertámadások egyre növekvő kereskedelmi hasznosítása képezi a mozgatórugóját. Ezzel párhuzamosan a zsarolóvírus-incidensek is egyre nagyobb károkat okoznak a nagyvállalatoknak. Többek között ez is kiderült az Allianz Global Corporate & Specialty Managing The Impact Of Increasing Interconnectivity – Trends In Cyber Risk című jelentéséből.

Az elmúlt években nemzetközi viszonylatban közel félmillió zsarolóvírus-incidenst jelentettek, amelyek – egyes becslések szerint – minimum 6,3 milliárd amerikai dollárba kerültek a különböző szervezeteknek, ráadásul ez az összeg csak a zsarolók követeléseinek teljesítését fedi le.

Az incidensek kezelésével összefüggő költségek összértéke a 100 milliárd dolláros összeget is meghaladja. Ez már egy akkora összeg, amelyet egy online sportfogadási oldal, például a bet365 mobil legjobb eséllyel bíró nyereménye sem fedezne.

Fokozódnak a zsarolóvírus-támadások

A zsarolás csak a jéghegy csúcsa

„A bűnözők körében egyre elterjedtebb az a gyakorlat, hogy a rosszindulatú programokat más támadóknak adják el, akik zsarolás útján próbálnak kifizetéseket kicsikarni a célirányosan kiválasztott vállalkozásokból" – nyilatkozta Marek Stanislawski, az Allianz Global Corporate & Specialty globális kiberbiztonsági kockázatvállalásért felelős vezetője, aki hozzátette, hogy a kizsarolt összegek azonban csak egy részét jelentik a problémának.

A legsúlyosabb károk az üzletmenet-folytonosság megszakadásából fakadnak: a leállások hosszabb ideig tartanak, a rendszer és az adatok helyreállítási költségei pedig gyorsan magasra szökhetnek.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Egyre nagyobb veszélyt tartogat magában az üzletmenet-folytonosság megszakadása és a digitális ellátási lánc sebezhetősége

A jelentés szerint az elemzett kárigények értékének nagy részét (85 százalék) külső incidensekből, például DDoS-támadásokból, adathalászatból, rosszindulatúprogram- vagy zsarolóvírus-kampányokból, származó károk teszik ki, amelyet a rosszindulatú belső tevékenységek (9 százalék) követnek a sorban, amelyek noha nem gyakoriak, igen költségesek lehetnek.

Számszerűen a véletlenségből fakadó belső incidensek, mint amilyenek például a munkavállalók mindennapi feladatok elvégzése közben vétett hibái, az informatikai szolgáltatáskimaradások vagy platform-üzemleállások, a rendszerek és a szoftverek terén felmerült áttelepítési problémák vagy az adatvesztés – okolhatók az elemzett kiberbiztonsági kárigények több, mint feléért, szám szerint 54 százalékáért, azonban ezek pénzügyi hatása többnyire korlátozott a kiberbiztonsági incidensekéhez képest.

„Az alapvető fontosságú rendszerek és adatok elvesztése – függetlenül attól, hogy a háttérben zsarolóvírus, emberi mulasztás vagy technikai meghibásodás áll-e – gyorsan térdre kényszerítheti a szervezeteket napjaink digitális gazdaságában” – vélekedik Joerg Ahrens, az AGCS biztosítási kötvények lejárta után rendezett kárigényekért felelős globális vezetője. A szakember megjegyzi, hogy amennyiben hosszabb ideig nem férünk hozzá az adatokhoz, az jelentős hatással lehet a bevételre – például, ha egy vállalat nem tud megrendeléseket fogadni.

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor egy online platform nem érhető el valamilyen technikai hiba vagy kiberincidens miatt. A platformot használó vállalatok, így például magyar műanyagipari vállalkozások is, komoly károkat szenvedhetnek, különösen napjainkban, amikor mindenki egyre nagyobb mértékben hagyatkozik az online értékesítésre vagy a digitális ellátási láncokra.

 

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokEKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

EKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

2023.09.01
| GSM Arena
Az Oppo a héten bemutatott egy új, összecsukható okostelefont, valamint egy pár órát - egyet fejlett szenzorcsomaggal és egyet megfizethető áron.
Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

2023.09.14
| Phone Arena
Az Apple-t végre kötelezte az Európai Unió, hogy a házon belüli Lightning helyett az USB-C töltőcsatlakozót használja, de van egy bökkenő.
A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

2023.09.19
| SamMobile
Még hónapok választanak el minket a Galaxy S24 lehetséges bemutatójától, de már több részlet kiszivárgott a Samsung közelgő prémium telefon sorozatáról.
Apple iPhone 15 és iPhone 15 Pro: tömeg és méretek

Apple iPhone 15 és iPhone 15 Pro: tömeg és méretek

2023.09.10
| MacRumors
Az iPhone 15 Pro várhatóan egy új, Grade 5 titánból készült keretet kap, ami összességében lényegesen könnyebb készüléket eredményez.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre több gyártó jelenik meg összehajtható telefonnal. Ön tervez venni?


Már van, és megtartom
Már van, de visszatérek a hagyományos formához
Igen, mindenképpen ki akarom próbálni
Nem tervezem kipróbálniKorábbi szavazások eredményei