Fokozódnak a zsarolóvírus-támadások

2021.04.23| (X)

Egyre szélesebb körben érhetők el a csúcskategóriás hackereszközök, ezzel párhuzamosan a zsarolóvírusk is egyre nagyobb károkat okoznak

Egyre szélesebb körben érhetők el a csúcskategóriás hackereszközök, aminek az úgynevezett kibertérben elkövetett hackertámadások egyre növekvő kereskedelmi hasznosítása képezi a mozgatórugóját. Ezzel párhuzamosan a zsarolóvírus-incidensek is egyre nagyobb károkat okoznak a nagyvállalatoknak. Többek között ez is kiderült az Allianz Global Corporate & Specialty Managing The Impact Of Increasing Interconnectivity – Trends In Cyber Risk című jelentéséből.

Az elmúlt években nemzetközi viszonylatban közel félmillió zsarolóvírus-incidenst jelentettek, amelyek – egyes becslések szerint – minimum 6,3 milliárd amerikai dollárba kerültek a különböző szervezeteknek, ráadásul ez az összeg csak a zsarolók követeléseinek teljesítését fedi le.

Az incidensek kezelésével összefüggő költségek összértéke a 100 milliárd dolláros összeget is meghaladja. Ez már egy akkora összeg, amelyet egy online sportfogadási oldal, például a bet365 mobil legjobb eséllyel bíró nyereménye sem fedezne.

Fokozódnak a zsarolóvírus-támadások

A zsarolás csak a jéghegy csúcsa

„A bűnözők körében egyre elterjedtebb az a gyakorlat, hogy a rosszindulatú programokat más támadóknak adják el, akik zsarolás útján próbálnak kifizetéseket kicsikarni a célirányosan kiválasztott vállalkozásokból" – nyilatkozta Marek Stanislawski, az Allianz Global Corporate & Specialty globális kiberbiztonsági kockázatvállalásért felelős vezetője, aki hozzátette, hogy a kizsarolt összegek azonban csak egy részét jelentik a problémának.

A legsúlyosabb károk az üzletmenet-folytonosság megszakadásából fakadnak: a leállások hosszabb ideig tartanak, a rendszer és az adatok helyreállítási költségei pedig gyorsan magasra szökhetnek.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Egyre nagyobb veszélyt tartogat magában az üzletmenet-folytonosság megszakadása és a digitális ellátási lánc sebezhetősége

A jelentés szerint az elemzett kárigények értékének nagy részét (85 százalék) külső incidensekből, például DDoS-támadásokból, adathalászatból, rosszindulatúprogram- vagy zsarolóvírus-kampányokból, származó károk teszik ki, amelyet a rosszindulatú belső tevékenységek (9 százalék) követnek a sorban, amelyek noha nem gyakoriak, igen költségesek lehetnek.

Számszerűen a véletlenségből fakadó belső incidensek, mint amilyenek például a munkavállalók mindennapi feladatok elvégzése közben vétett hibái, az informatikai szolgáltatáskimaradások vagy platform-üzemleállások, a rendszerek és a szoftverek terén felmerült áttelepítési problémák vagy az adatvesztés – okolhatók az elemzett kiberbiztonsági kárigények több, mint feléért, szám szerint 54 százalékáért, azonban ezek pénzügyi hatása többnyire korlátozott a kiberbiztonsági incidensekéhez képest.

„Az alapvető fontosságú rendszerek és adatok elvesztése – függetlenül attól, hogy a háttérben zsarolóvírus, emberi mulasztás vagy technikai meghibásodás áll-e – gyorsan térdre kényszerítheti a szervezeteket napjaink digitális gazdaságában” – vélekedik Joerg Ahrens, az AGCS biztosítási kötvények lejárta után rendezett kárigényekért felelős globális vezetője. A szakember megjegyzi, hogy amennyiben hosszabb ideig nem férünk hozzá az adatokhoz, az jelentős hatással lehet a bevételre – például, ha egy vállalat nem tud megrendeléseket fogadni.

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor egy online platform nem érhető el valamilyen technikai hiba vagy kiberincidens miatt. A platformot használó vállalatok, így például magyar műanyagipari vállalkozások is, komoly károkat szenvedhetnek, különösen napjainkban, amikor mindenki egyre nagyobb mértékben hagyatkozik az online értékesítésre vagy a digitális ellátási láncokra.

 

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokIsmered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei