Feltörhető az ujjlenyomatos védelem, bár nem egyszerű

2023.05.23| Tech Radar

Elég idővel betörhetünk a lezárt Android telefonokba is, itt a brute force legújabb verziója, ezúttal az ujjlenyomat-olvasó a gyenge láncszem.

Van mód az Android-eszközök ujjlenyomatainak brute force feltörésére, és az okostelefonhoz való fizikai hozzáféréssel, valamint elegendő idővel egy hacker képes lenne feloldani a készüléket - állítja a Tencent Labs és a Zhejiang Unversity kiberbiztonsági kutatóinak jelentése.

A jelentés szerint két nulladik napi sebezhetőség van jelen az androidos készülékekben (valamint az Apple iOS és a Huawei HarmonyOS rendszerével működő készülékekben), a Cancel-After-Match-Fail (CAMF) és a Match-After-Lock (MAL) nevűek.

Ezekkel a hibákkal visszaélve a kutatóknak két dolgot sikerült elérniük: az Android végtelen számú ujjlenyomat-olvasási kísérletet tett lehetővé; valamint tudományos adathalmazokban, biometrikus adatszivárgásokban és hasonlókban található adatbázisokat használtak fel.

A támadások végrehajtásához a támadóknak néhány dologra volt szükségük: fizikai hozzáférésre egy Android-alapú okostelefonhoz, elegendő időre és 15 dollár értékű hardverre.

Feltörhető az ujjlenyomatos védelem, bár nem egyszerű

A kutatók a támadást "BrutePrint"-nek nevezték el, és azt állítják, hogy egy olyan eszköz esetében, amelyen csak egy ujjlenyomat van beállítva, 2,9 és 13,9 óra között van szükség a végpont feltöréséhez. A több ujjlenyomat-felvétellel rendelkező eszközöket lényegesen könnyebb feltörni - tették hozzá -, a "brute-printing" átlagos ideje 0,66 óra és 2,78 óra között van.

A kutatók tíz "népszerű okostelefonon", valamint néhány iOS-eszközön futtatták le a tesztet. Azt nem tudni, hogy pontosan mely modellek voltak sebezhetőek, de elmondásuk szerint Android és HarmonyOS készülékeken sikerült végtelen próbálkozást elérni. 

Az iOS eszközök esetében azonban csak az iPhone SE és iPhone 7 modelleken sikerült tíz próbálkozást elérni, ami nem elég a támadás sikeres végrehajtásához. A következtetés tehát az, hogy bár az iOS sebezhető lehet ezekkel a hibákkal szemben, a jelenlegi módszer, a készülékbe való betörés brute force-szal nem lesz elegendő.

Bár ez a fajta támadás nem biztos, hogy annyira vonzó a hétköznapi hackerek számára, a bűnüldöző szervek felhasználhatják - állapították meg a kutatók.

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokA One UI 6.1 letiltja az Android egyik legjobb értesítési funkcióját

A One UI 6.1 letiltja az Android egyik legjobb értesítési funkcióját

2024.01.31
| Android Police
A Samsungnak fel kell hagynia azzal, hogy az embereknek okot adjon a One UI gyűlölésére.
Nem-invazív vércukorszint-monitorozás érkezik a Galaxy Watch-hoz, csak nem most

Nem-invazív vércukorszint-monitorozás érkezik a Galaxy Watch-hoz, csak nem most

2024.01.26
| Phone Arena
Minden technológiai gyártó folyamatosan próbálja megelőzni a következő nagy dolog piacra dobását, mindennek azért, hogy elsőként vezethesse be az új funkciókat.
Már megint? Zöld csík a kijelzőn a Samsung Galaxy S24 Ultrán

Már megint? Zöld csík a kijelzőn a Samsung Galaxy S24 Ultrán

2024.02.06
| Android Headlines
A kevésbé szerencsés Samsung Galaxy S24 Ultra felhasználói zöld csíkos képernyővel kapcsolatos problémát tapasztalhatnak.
Túléli a Samsung Galaxy S24 Ultra a leejtési és karcolási teszteket?

Túléli a Samsung Galaxy S24 Ultra a leejtési és karcolási teszteket?

2024.01.25
| SamMobile
A Samsung Galaxy S24 Ultra a legújabb telefon, amelyen átesett a PBKreviews leejtési és karcolási tesztjein.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre felkapottabb a használt mobiltelefonok vásárlása! Te már vettél használt telefont?


nem, még soha
még nem, de tervezem
igen, volt már, hogy vettem használt mobilt
igen, mindig használt mobilokat használtamKorábbi szavazások eredményei