Note 8

Infók: Galaxy S8+ a Note 8 ellen

2017.08.24

Amikor a Samsung bejelentette az első Note-ot, még kinevették a méretei miatt, mára viszont milliók rajonganak érte.

Akkor sokan nem gondolták, hogy ennyire sikeres lesz a drága, ám nagy tudású széria, márpedig hat éve majdnem teljesen töretlen a sikere. Vajon hogyan viszonyul egymáshoz a Note 8 és az S8+, amikor ez utóbbi a Note 7 bukása miatt szinte minden lehetséges funkciót megkapott és még méretben is közel egyformák?

A Galaxy S8+ kijelzője nagy, de a Note 8-é még nagyobb. A 6.3 colos megjelenítő miatt kicsit szélesebb és magasabb is lett, így vaskosabbnak hat kézben, ennek ellenére nem irreális a használata. Ez az Infinity Display 18.5:9 képarányának köszönhető. Megjelenés tekintetében gyakorlatilag egyezik a kettő, üveg és fém a burkolat, edge kialakítású a kijelző, színek tekintetében sem erőltette meg magát a Samsung, hogy újat találjon ki. A kijelző fényes és tűéles, az always-on display egyre okosabb. A készülékház is maradt az IP68 szabványnak megfelelően víz- és porálló.

Amiben különbözik a Note 8 az S8+-tól, az az S Pen jelenléte. Ez volt mindig is a Note család egyik húzóereje, hiszen a ceruzával nemcsak írni, de rajzolni is lehet. Az always-on kijelző új opciójának köszönhetően már akár több száz oldalt is írhatunk az inaktív megjelenítőre, erre az S8+ nem képes. Az S Pennel emellett küldhető egy kézzel írt jegyzet gif formátumban, így a fogadó fél végignézheti akár azt is, hogy hogyan íródott a szöveg.

Az S Pen-hez tartozó lehetőségeket leszámítva a Galaxy Note 8 és a Galaxy S8+ szoftveresen teljesen megegyezik. Mindkettőn a legújabb Android OS fut, a Bixby digitális asszisztens is elérhető, alig pár napja tette a Samsung elérhetővé hazánkban is a hang alapú funkciókat angol nyelven. Az osztott kijelző is megtalálható mindkét modellen, ám a Note 8-ban már helyet kapott az appok párosításának lehetősége, így egyetlen mozdulattal indítható egyszerre két, előzőleg összekapcsolt program. Mindkét telefon működik a Samsung DeX dokkolóval, így hozzáköthető billentyűzet, egér és monitor, így akár egy számítógépet is kiválthatnak a telefonok, Európában az előrendelt Note 8-akhoz ajándék DeX jár.

A biztonságot is ugyanazok biztosítják a két telefonon, írisz szkenner, arcfelismerő és hátlapi ujjlenyomat-szkenner. Ez utóbbi ugyan még mindig kifejezetten kényelmetlen a mindennapi használatban, de legalább már nem a kamera mellett van közvetlenül, így csökken a lencse összetaperolásának mennyisége. Hardveresen a két modellben ugyanaz a 10 nanométeres processzre épülő chipset található, ám míg az S8+-ban 4, addig a Note 8-ban 6 gigabájt RAM dolgozik. Ez bár ötven százalékkal jobb, a gyakorlatban nem valószínű, hogy észreveszik majd a felhasználók a különbséget a teljesítményben.

Amiben gyengébb lett a Note 8, az az akkumulátor, ugyanis míg az S8+-ba egy 3500 mAh-s telep került, addig az újdonságba 200 mAh-val kisebb erőforrást tettek. Ez praktikusan annyit tesz majd, hogy - figyelembe véve a dual kamerát is, mint üzemidő csökkentő tényezőt - nagyjából a Samsung Galaxy S8 tudását hozza üzemidőben, tehát 4-6 óra kijelzőidő várható. Reméljük a legjobbakat, de nem valószínű, hogy tudja hozni a konkurencia 7-9 órás SoT idejét.

Galaxy Note8_What's New_Camera from samsungmobilepress on Vimeo.

A legizgalmasabb különbség a két Samsung csúcs között a kamera. A Note 8 ugyanis dual hátlapi szenzorokat kapott, a cég történetében először használ ilyen megoldást telefonban. A fő kamera 12 megapixeles - ez pontosan ugyanaz, amely a Samsung Galaxy S8+-ban is megtalálható -, ehhez egy szintén 12 megapixeles teleobjektív tartozik, mely kétszeres optikai zoomot biztosít, akárcsak az Apple iPhone 7 Plus. Készíthető segítségével bokeh effektes portré. Nemcsak a hátlapi kamerák kaptak optikai képstabilizátort, de az előlapi szenzor is.  

Sajnos nem teljesen egyértelmű, hogy megéri-e a hazai árakat nézve a mintegy 35 ezer forintos különbözet a dual kamerát és az S Pent, ezt mindenki eldönti magában. A tengerentúlon sokat nyom a latban az egyrészt alacsonyabb ár, másrészt, hogy több, nagyértékű ajándékot kapnak a vásárlók a Note 8 mellé, így téve könnyebbé a döntést.

 

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
Mobiltelefonok az Árukeresőn »

KERESÉS

TELEFONOK GYORSLISTA

Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére


Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót

SZAVAZÁS

Ön használ digitális asszisztenst?


Igen, Google Asszisztens-t
Igen, Cortana-t
Igen, Siri-t
Igen, Bixby-t
Igen, Blackberry Assitant-et
Igen, Hound-ot
Nem, de tervezem
Nem, és nem is tervezemKorábbi szavazások eredményei