Egy új töltési algoritmus megoldhatja az akkumulátor állapotával kapcsolatos problémákat

2024.04.22| Android Police

Lesz ebből tényleg hatékony, valós akkumulátortechnológiai előrelépés az okostelefon piacon?

Az Advanced Energy Materials folyóiratban április 9-én megjelent tanulmány szerint a dániai aalborgi és berlini négy intézet kutatócsoportja felfedezett egy újszerű töltési módot, amely nagymértékben megnövelheti az akkumulátor üzemidejét. Az impulzusáramú töltésnek nevezett töltés akár a duplájára is meghosszabbíthatja azt az időt, ameddig egy akkumulátor eléri azt a 80%-os kapacitást, amely jellemzően az élettartama végét jelzi.

Általánosságban elmondható, hogy az akkumulátor-technológia régóta igencsak lassú ütemben fejlődik, és a javasolt új kémiai összetételeket jogosan fogadják szkepticizmussal. De ez a kinyilatkoztatás egy kicsit más. Ahelyett, hogy a fejlett anyagokat és az érzékeny elektrokémiai reakciókat hallatlan hatékonysági vagy rugalmassági szintre próbálná koaxálni, a PC-töltés teljes mértékben a körül forog, hogy az akkumulátortöltő hogyan juttatja el az energiát a cellához.

Hogyan működik a CC, CV és PC töltés

Jelenleg az akkumulátorok állandó árammal és állandó feszültséggel töltődnek. Az alkalmazott töltési módtól függően ezek a CC és CV értékek változhatnak egy adott akkumulátor töltése közben, majd egy egyszerű fel- vagy lelépés után állandóak maradnak.

Egy új töltési algoritmus megoldhatja az akkumulátor állapotával kapcsolatos problémákat

A lítium-ion akkumulátor felépítését bemutató diagram

Forrás: Samsung SDI

Az állandó áramlás különböző módon okoz mechanikai és kémiai igénybevételt az akkumulátor alkatrészeiben. Ezzel szemben a PC töltés ismételt elektromos impulzusokat küld az akkumulátornak folyamatos áramlás helyett.

Képzelje el úgy, mint egy csomó embert, aki felsorakozik, hogy bemenjen egy koncertre vagy sporteseményre egy nagy arénában. Ha több ezer résztvevőt bezsúfol egy vékony folyosóra, és azt mondja nekik, hogy egyszerre induljanak el a bejárat felé, akkor számtalan könyöklést, rúgást, lökést, kifeszített kordont és kidöntött oszlopokat fog látni.

De ha egyszerre csak 20 embert enged át, akkor mindenkinek van mozgástere, és sem az emberek, sem a kötélsorompók nem látnak kárt. És ha ezeket az embereket (vagy a hasonlat szerint az elektronokat) a megfelelő frekvencián engedi át, mindenki nagyjából ugyanolyan sebességgel tud bejutni az ajtón, mintha mindannyian csak az ajtóért futnának.

Egy új töltési algoritmus megoldhatja az akkumulátor állapotával kapcsolatos problémákat

Néhány lehetséges mechanizmus szemléltetése az impulzusáramú töltés kisebb kopásához az akkumulátorcellákon

Forrás: Nature, 'Impulzusáram-alapú protokollok hatása...'

Miért jelent ekkora különbséget a PC töltés?

A további lebontáshoz az impulzusok között egy kis szünetet hagyva a szállított elektronok egy kicsit szétterülhetnek. A hatásos változtatások háromszorosan is megtérülnek:

  • A pulzálás csökkenti a lítium alapú anód anyagának szilárd elektrolit interfésszé való megszilárdulását, ami az újratölthető akkumulátorok elkerülhetetlen mellékhatása, amely csökkenti a kapacitást és károsítja a kimeneti szinteket.
  • A kisebb mechanikai igénybevétel lelassítja a grafitelektróda repedezési sebességét a fizikai nyomás következtében.
  • Az impulzusok konzisztensebb molekuláris kötéseket tesznek lehetővé a további elektródaanyagot (a kísérlet esetében NMC532) alkotó atomok között, ami azt is segíti, hogy egy darabban maradjon.

Bonyolultan hangzik? Ez csak kémia. Az állandóan magas töltési sebesség a modern akkumulátorok fizikai és kémiai tönkremenetelét három meghatározott módon okozza, de az áram apró impulzusokra való felosztása körülbelül a felére csökkenti ezeket a meghibásodásokat.

A legjobb pedig az, hogy ellentétben az új akkumulátorkémiai kutatásokkal, amelyek általában inkább vágyálom, mint bármi más, a PC töltés viszonylag könnyen alkalmazható a ma könnyen elérhető szórakoztatóelektronikai anyagok felhasználásával. A reményteljes végeredmény az új zászlóshajók, amelyek túlélik az Android frissítések 7 éves élettartamát anélkül, hogy akkumulátorcserére lenne szükségük.

 

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei