Nagy a baj, már a kínai kommunista párt is munkásokat toboroz az iPhone gyárba

2022.11.23| Phone Arena

Kína segítséget kér a kommunista párt tagjaitól, hogy olyan munkavállalókat találjon, akik hajlandóak iPhone készülékeket összeszerelni.

 Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Az Apple már elismerte, hogy az iPhone 14 Pro modellek szállítása a jelenlegi negyedévben csökkenni fog a Foxconn kínai zhengzhoui üzemében tapasztalt problémák miatt. A COVID-elzárás a régióban, ahol az Apple legnagyobb iPhone-összeszerelőjének, a Foxconnak a legnagyobb iPhone-összeszerelő sorai vannak, arra késztette a dolgozókat, hogy elmeneküljenek onnan. Az, hogy a gyárban ragadtak, és éjjel-nappal dolgoztak, eléggé feldühítette a munkaerőt ahhoz, hogy elhagyják a létesítményt.

Általában ez az évnek az az időszaka, amikor a Foxconn zhengzhoui üzeme keményen dolgozik azon, hogy minél több iPhone-t gyártsanak le, miközben az ünnepi vásárlási szezon közeledik. A The New York Post arról számolt be, hogy annak érdekében, hogy a lehető legtöbb embert a fedélzetre hozhassa, a kínai kormány katonai veteránokat és kommunista párttagokat kér, hogy segítsenek munkásokat toborozni a Foxconn zhengzhoui üzemébe.

A katonaság toborzási kvótákat osztott ki az újonnan besorozott veteránoknak és párttagoknak. A kvóta mérete nem ismert, ahogy az sem, hogy a toborzók minden újonnan bejelentkezett munkavállaló után mennyi ellenszolgáltatást kapnak. Kína azt mondja ezeknek a veteránoknak és a kommunista párttagoknak, hogy "válaszoljanak a kormány felhívására" és "segítsenek a termelés újraindításában".

Majdnem két héttel ezelőtt a Foxconn új bónuszt jelentett be, amelynek célja új munkavállalók vonzása. Azok a munkások, akik október 10. és november 5. között hagyták el a Foxconnt, 500 jüan (69 dollár) egyszeri bónuszt kapnak, ha visszatérnek a gyárba. Az új dolgozók óránként 30 jüant (4 dollárt) kapnak. Akik e hónap közepéig visszatértek, további 3000 jüant (420 USD) ígértek, ha legalább 30 napot dolgoznak.

A Post szerint a zhengzhoui gyár a felelős a világ iPhone készülékeinek 50%-ának gyártásáért. Az Apple elismerte a termelés hiányát a hónap elején, a következő nyilatkozatot tartalmazta: "Most az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max kiszállítására számítunk, mint azt korábban vártuk, és az ügyfelek hosszabb várakozási időt fognak tapasztalni új termékeik érkezéséig."

Az Apple igyekezett csökkenteni Kínától való függőségét, a Foxconn pedig bejelentette, hogy a következő két évben szeretné négyszeresére növelni az iPhone modelleket gyártó indiai gyár létszámát. Az ebben a történetben leírt, a kínai kormány által megtett lépések némelyikének köze lehet az Apple áthelyezésétől való félelemhez.

Adam Segal, a Külkapcsolatok Tanácsának tagja azt mondta a The New York Times-nak, hogy "ez nagy irónia. Világosan tükrözi a gazdaság sajnálatos állapotát, és azt az aggodalmat, hogy az Apple és mások áttelepülhetnek." Li Qiang, a New York-i székhelyű kínai munkajogi csoport, a China Labor Watch alapítója és ügyvezető igazgatója a Timesnak azt mondta: "Ritkán látni tömeges toborzást a kormány erejének ilyen nagyarányú felhasználásával". Li rámutat, hogy a Foxconn hatalmas mennyiségű adót fizet a kormánynak, és jelentős munkaadó.

Néhány nappal ezelőtt elmondtuk, hogy David Vogt, a UBS elemzője feljegyzést írt az ügyfeleknek, amelyben azt írta, hogy az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max várakozási ideje „szélsőséges” szintet ért el az Egyesült Államokban és Kínában. Az Egyesült Államokban egy iPhone 14 Pro modell átlagos várakozási ideje 34 nap volt. Kínában ugyanezen modellek várakozási ideje 10 nappal, átlagosan 36 napra nőtt.

Az elemző hozzátette, hogy az ünnepi negyedév iPhone-jainak 35-40%-át decemberben gyártják. Ha a Foxconn nem tud elegendő munkaerőt szerezni az iPhone-összeszerelő sorok irányítására Zhengzhouban, a hiány a nyaralási szezonban és 2023 első naptári negyedévében súlyos lesz.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.