8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

2023.09.20| Android Authority

Az Action gombtól a folded zoom kamerákig ezek a funkciók már elérhetők voltak az iPhone 15 sorozat előtt; Androidon.

Az iPhone 15 sorozat végre bemutatkozott, és számos érdekes fejlesztést kínál. Azonban több ezek közül a fejlesztésekből nem igazán eredetiek. Az Apple és az Android OEM-ek nem idegenek attól, hogy másoljanak egymástól. Ezzel a gondolattal a következőkben bemutatjuk nyolc olyan iPhone 15 funkciót, amit először az Android telefonokon láttunk.

Művelet gomb

A némító kapcsolót hosszú ideje megtaláljuk az iPhone-okban, de ez megváltozik az iPhone 15 Pro sorozattal. Az új telefonok egy olyan gombot kínálnak, amit az általad kívánt funkcióra vagy alkalmazásra lehet átrendezni.

"Az átrendezhető hardvergombok már évek óta megtalálhatók az Android telefonokon, bár nem olyan gyakoriak 2023-ban."

8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

Az úgynevezett remappable gombok évek óta megtalálhatók az Android telefonokon, a Samsung és a BlackBerry például programozható gombokat kínált a 2010-es évek végén. Manapság már nem találkozunk velük gyakran, de olyan telefonok, mint a Nokia XR21 és a Samsung strapabíró telefonjai továbbra is lehetőséget kínálnak erre.

Folded zoom kamerák

Az iPhone 15 Pro Max kamera frissítésének legjelentősebb része az 5x-ös folded zoomkamera, amely ugyanazokat az elveket alkalmazza, mint a hajtogatható zoom periszkópkamerák. Ugyanakkor az Apple megvalósítása valamelyest különbözik az Android OEM-ekétől, mivel a kameraszenuor még mindig kifelé néz, nem oldalra. Tehát ez nem teljesen periszkóp tervezet, de továbbra is prizmákat használ a fény visszaveréséhez az Apple 5x zoomjának lehetővé tétele érdekében, hasonlóan az összes többi Android periszkópkamerához.

8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

A Samsung Ultra eszközei még mindig a legjobb kamerás telefonok közé tartoznak egy 10x 10MP periszkóp kamera és egy 3x 10MP teleobjektívnek köszönhetően. Azonban feltételezzük, hogy az iPhone versenyképes vagy akár jobb eredményeket is nyújt majd kb. 5x zoomon.

Amikor a kamerákról beszélünk, az Apple is átvesz egy UI-funkciót a Google és a Samsung zoomozásakor. Az iPhone most egy olyan átfedési ablakot jelenít meg, amely megmutatja az egész jelenetet, ahogyan azt a 1x kamera látja.

Újrafókuszálás utólag

Az Apple azt is bejelentette, hogy az iPhone most már képes a képek fókuszpontjának változtatására a kép elkészítése után. Ez néhány helyzetben hasznos lehet, mivel több kreatív szabadságot nyújt.

"A kép újrafókuszálása nem újdonság. Csak kérdezd meg a Nokiát, a Samsungot, az HTC-t és másokat."

8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

Ezt már évek óta láthatjuk a versenytárs telefonokon. Először a Nokia Lumia sorozatban debütált 2013-ban a Refocus alkalmazáson keresztül, míg a 2014-es HTC One M8 hátsó mélységérzékelője lehetővé tette ezt a funkciót. Azonban olyan gyártók telefonjai, mint a Huawei (nagy rekesz módban), az LG (Magic Focus), a Samsung (Szelektív fókusz) és mások évek óta kínálják ezt a lehetőséget.

Azóta néhány Android márka elhagyta ezt a funkciót, és az első próbálkozások ezen a területen néha nagyon szintetikus eredményekhez vezettek. Reméljük, hogy az Apple szebben megvalósítja ezt a funkciót.

USB-C

Az Apple végre USB-C-re váltotta az iPhone-jait, majdnem hét évvel azután, hogy az első Android telefonok ezzel a porttal érkeztek. A standard iPhone 15 modellek lassú USB 2.0 sebességet kínálnak, ami megfelel a kezdő és középkategóriás Android telefonoknak. Azonban a Pro eszközök USB 3.0 sebességet kínálnak, ami széles körben megegyezik a Google és a Samsung csúcsmodellekkel.

8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Ez az a funkció, amit örömmel látunk, még akkor is, ha az EU kényszerítette rá az Apple-t. Ez azt jelenti, hogy csak egy kábellel kell rendelkezned minden modern eszközödhöz, miközben megnyitja az egész kiegészítők (pendrive-októl az SSD-kig és még sok mást) ökoszisztémájának az ajtaját.

Portrék elkészítése utólag

Az Apple büszkén bemutatta az iPhone képalkotás utáni portrékészítés képességét. Azonban ez sem újdonság az Android telefonok számára.

"A Google Photos lehetőséget kínál régi fotók portréként történő átalakítására egy 'háttért elmosó' javaslattal vagy portréeszközzel."

8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

A Google Photos konkrét felvételekhez "háttért elmosó" javaslatot kínál (például olyan felvételeknél, ahol emberek vannak egy jól definiált háttérrel), valamint egy külön portréhoz készített eszközt a szerkesztési felületen. Ezek a funkciók offline is működnek, így nem szükséges internetkapcsolat a meglévő felvételek portréként való átalakításához.

3D videók

Az Apple Vision Pro headset 2024-ben érkezik, és az Apple a 3D videókat úgynevezett térbeli videókkal hozza az iPhone 15 Pro sorozathoz. Ez csak egy divatos név a 3D videókra, és ezt már korábban láttuk Android telefonokon.

Valójában olyan telefonok, mint a HTC Evo 3D és az LG Optimus 3D, már 2011-ben képesek voltak 3D videók rögzítésére. Azóta nem sok nagyobb telefon támogatja ezt a funkciót, kivéve az 2018-as RED Hydrogen One-t, ami nem aratott osztatlan sikert.

8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

AV1 dekódolás és ray tracing

Az Apple A17 Pro chipje egy rendkívül erős okostelefon processzor lesz. Az Apple azonban két olyan, chippel kapcsolatos funkciót is kínál, amit már évek óta láthatunk Android telefonokon.

"Az iPhone 15 Pro sorozat chipsetje két olyan hardveres funkciót hoz, amik először az Androidon jelentek meg."

8 olyan Apple funkciót mutatunk be, amelyeket már korábban láttunk az Androidon

Először is, most az AV1 dekódolást kínálja a Pro telefonokon. Ez lehetővé teszi ugyanazt a videolejátszás minőségét egy kisebb fájlméretnél vagy ugyanolyan fájlméretnél jobb minőséget. Számos új Android telefon kínálja ezt a funkciót, és a Netflix és a YouTube is AV1 streaminget kínál. A MediaTek Dimensity 1000 volt az első okostelefon processzor, amely AV1 dekódolást kínált még 2019-ben.

Ezenkívül az Apple Pro telefonok ray tracinget is kínálnak. Ez a technológia valósághűbb világítást, árnyékokat és tükröződéseket tesz lehetővé videojátékokban. A tavalyi Samsung Exynos 2200 chip (amit az európai Galaxy S22 sorozatban használnak) volt az első mobil SoC, amely hardveres ray tracinget kínált. Azóta láttuk ezt a technológiát a Snapdragon 8 Gen 2 és a MediaTek Dimensity 9200 processzorokon is megjelenni.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei