Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

2020.03.16| Android Authority

Mi is ez a HMS, mi a GMS és miért akar a Huawei saját ökoszisztémát a Google helyett?

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Mostanra valószínűleg mindent tudsz a Huawei hírhedt amerikai kereskedelmi tilalmáról. A kínai vállalat nem folytathat üzletet a legtöbb amerikai céggel, köztük a Google-lal, kivéve egy korlátozó ideiglenes engedély alapján, amelyet 2019. május óta többször megújítottak, legutóbb épp pár napja. 

A körülményekre való tekintettel a Huawei tavaly, a P30 széria megjelenése óta nem tudott új telefonokat kiadni a Google Mobile Services (GMS) szolgáltatással. Miért számít ez? Nos, a GMS a legtöbb Android okostelefon szíve és lelke. Több tucat Google-alkalmazást, API-t és felhőalapú szolgáltatásokat tartalmaz, például a Google Maps, a Google Drive, a YouTube, a Google Fotók, a Google Play Áruház, a Google Chrome és még sok más, amiket a legtöbben napi szinten használunk itt az öreg kontinensen legalábbis.

A GMS nélkül a Huawei telefonok nemcsak kihagyják ezeket az alapvető Google-termékeket, hanem számos más népszerű alkalmazás is hiányzik, például a Facebook, a WhatsApp, az Instagram, de sok más, kisebb alkalmazás is függ a Google által a GMS-en keresztül biztosított infrastruktúrától.

A Huawei egyetlen megoldása a GMS hiányának leküzdésére saját konkurens platform - a Huawei Mobile Services, röviden HMS - létrehozása volt. A Honor 9X Pro, a Huawei Mate XS és a Honor View 30 Pro globális megjelenésével a HMS ismét a figyelem középpontjába került és készen áll az összes Huawei telefonon, legalábbis addig, amíg az USA kereskedelmi tilalma meg nem fordul. Tehát mit tartalmaz pontosan a HMS, és mit jelent számodra a következő Huawei/Honor okostelefon-vásárlás? 

Mik a Huawei mobilszolgáltatások (HMS)?

A HMS a Huawei platformja, amely felváltja a népszerű Google alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint például a Gmail, a Maps, a felhőtárolás stb. a Huawei és a Honor telefonokon. A HMS eszközöket és szolgáltatásokat is kínál harmadik féltől származó fejlesztők számára saját alkalmazások készítéséhez. A HMS segítségével a Huawei mindent megtesz a saját ökoszisztémájáért, amit a Google tesz az Android ökoszisztéma felhasználói és fejlesztői számára.

A HMS-nek van a felhasználók számára „látható” része (AppGallery és más gyártók által gyártott Huawei alkalmazások és szolgáltatások), valamint fejlesztők számára fontos része, HMS Core néven. A HMS Core különféle API-kból, SDK-kból és szolgáltatásokból áll, ezeket a fejlesztők felhasználhatnak alkalmazások létrehozására és fejlesztésére.

A Huawei Mobile Services évek óta működik, de a Huawei újraindította és kibővítette a platformot az Egyesült Államok kereskedelmi tilalma után, amely megfosztotta a gyártót teljesen a Google Mobile Services-től.

A HMS elérhető a Honor 9X Pro, a Honor View 30 Pro és a Huawei Mate XS globális változataiban az előre telepített AppGallery-vel együtt, de ugyanez várható a március 26-án bemutatásra kerülő Huawei P40 szérián is. A HMS a GMS-sel együtt számos más, még a tiltás előtt kiadott Huawei modellen is elérhető, tehát nem egy abszolút új dologról van szó.

A Huawei állítása szerint a HMS-nek már több mint 570 millió havi globális aktív felhasználója van, és az AppGallery több, mint 170 országban elérhető. Arra számítunk, hogy minden jövőbeli Huawei telefon, beleértve a közelgő P40-es sorozatot is, HMS-t fog futtatni. Még ha a Huawei a jövőben ismét hozzáférést kap a GMS-hez, nagy valószínűséggel folytatja a HMS fejlesztését és népszerűsítését a készülékein, hogy egy esetleges későbbi tiltás ne okozzon gondot se a gyártónak, se a felhasználóknak.

Mit tartalmaz a HMS?

A felhasználó szempontjából a HMS rengeteg szolgáltatást kínál, amelyek célja a GMS felváltása/kiváltása. Közülük a legjelentősebb a Huawei AppGallery, amely a Google Play Áruház alternatívája. Az alábbiakban felsoroljuk a HMS által kínált összes szolgáltatást. Az egyértelműség kedvéért e lista végén külön szekciót hoztunk létre a Huawei AppGallery alkalmazáshoz.

  • Huawei ID
    A HMS használatának első és legfontosabb követelménye a Huawei azonosító. Csakúgy, mint az Apple ID vagy a Google-fiók, a Huawei ID lehetővé teszi a Huawei-eszközök testreszabását. Néhány személyes adat, beleértve a névjegyeket, az üzeneteket, a Wi-Fi jelszavakat, szinkronizálva van a Huawei ID-vel.

  • Huawei felhő
    A Huawei Mobile Cloud szinkronban működik a Huawei ID-vel, így hozzáférést biztosít az eszköz összes adatához egy helyen. Alapvetően itt tárolódnak olyan dolgok, mint a fényképek, videók, névjegyek, naptárak, jegyzetek és egyebek. Minden felhasználó a regisztráláskor 5 GB felhőalapú tárhelyet kap, majd további, akár 2TB-os tárhelyet is megvásárolhat, akárcsak a Google fiókban. Számítógépen a cloud.huawei.com oldalon érhetők el a felhőbe mentett adatok, biztonsági másolatok.
  • Huawei asszisztens
    A Honor 9X Pro, a Huawei Mate XS és a Honor View 30 Pro globális változatai mind a virtuális Huawei Assistant-tel felszereltek, amely felváltja a Google Assistant alapvető funkcióit. Megkönnyíti az információkeresést és az alkalmazások hozzáférhetőségét. Az összes EMUI 10 vagy annál újabb rendszert futtató készüléket elérhető a digitális asszisztens.

  • Huawei témák
    A Huawei Themes is HMS alkalmazás. Alapvetően lehetővé teszi a telefon testreszabását különböző témákkal, betűkészletekkel, ikonokkal, képernyők bezárásával és háttérképekkel.

  • Huawei Music
    Ez a cég saját zenei streaming szolgáltatása. A Huawei egyelőre sokat nem beszélt róla és jelenleg nem elérhető minden eszközön világszerte. A szolgáltatás hivatalos oldala szerint ugyanolyan zenei streaming szolgáltatást takar a név, mint a már ismert megoldások, pl. a Spotify, Deezer vagy Apple Music. 

  • Huawei Video
    A Huawei Video streaming szolgáltatás  Huawei és Honor eszközökön érhető el, azonban jelenleg csak azok számára működik, akik Olaszországban vagy Spanyolországban regisztrált Huawei azonosítóval rendelkeznek. A szolgáltatás európai és spanyol TV-sorozatokat, rövid videókat, sportvideókat, dokumentumfilmeket és filmeket tartalmaz.

    Huawei böngésző
    A név elég egyértelmű, a Huawei saját fejlesztésű böngészőjét jelenti, avagy eszköz az interneten való böngészéshez. A böngésző integrált hírcsatornával és sötét üzemmóddal rendelkezik a könnyű használat érdekében.

Huawei AppGallery

Az AppGallery váltja fel a Google Play Áruházat a Google nélküli Huawei és a Honor telefonokon. A Huawei egymilliárd dollárt fektetett az AppGallery alkalmazásainak létrehozására, ez egyébként a cég állítása szerint már 400 milliós havi felhasználói bázist hozott létre. Az AppGallery már egy jó ideje működik, ennek ellenére még mindig hiányzik több népszerű alkalmazás.

Melyik népszerű alkalmazás található az AppGallery-n? Egyelőre olyan nagy neveket találhat, mint a Snapchat, a TikTok, a Deezer, az Amazon, az Amazon Prime Videos, a Booking.com, a Financial Times, a BBC News, illetve található rajta több népszerű játék is. 

Sajnos az olyan alkalmazások, mint a Facebook, a WhatsApp, az Instagram, a Netflix, a Messenger és még sok más hiányzik a Huawei alkalmazásboltjából. A pletykák szerint azonban ezek közül legalább néhány hamarosan eljut az AppGallery-hez.

Nyilvánvaló, hogy nincsenek YouTube, Gmail, Google Fotók, Google Maps, Drive, stb. appok. Ezek az alkalmazások valószínűleg nem is lesznek elérhetőek a Huawei telefonokon egyáltalán, amíg az amerikai tilalom hatályát nem veszti, feltéve, hogy a Google a Huawei alkalmazás-áruházában is közzéteszi őket.

A Huawei azt mondja, hogy ha a felhasználók nem találnak alkalmazást az AppGallery alkalmazásban, akkor a kívánt app nevét beküldhetik a kívánságlistára. Amint az alkalmazás elérhetővé válik, az a felhasználó, aki a kívánságlistán keresztül nyújtotta be, értesítést kap.

A Huawei AppGallery figyelemre méltó tulajdonsága a Quick Apps. A Google azonnali alkalmazásaihoz hasonlóan ezek telepítésmentes alkalmazások is, amelyek nagyon kevés memóriát fogyasztanak, de úgy működnek, mint a natív alkalmazások. A Huawei szerint a felhasználóknak több mint 2000 gyorsalkalmazása lehet 20 natív alkalmazás helyett, mindössze 1 GB helyen. Nem tudjuk pontosan, hogy mely alkalmazások érhetők el Gyors alkalmazások formájában, de a cég állítása szerint eddig 1700-at adtak már ki és érkeznek az újabbak.

A saját AppGallery fejlesztése mellett a Huawei állítólag a Xiaomival, a Vivoval és az Oppoval is együttműködésben dolgozik egy alkalmazásfeltöltési szolgáltatás kidolgozásában, amely megkönnyítené a fejlesztők számára az alkalmazások terjesztését a négy nagy, kínai gyártó felhasználói számára. Jelenleg nem sokat beszélnek erről a kezdeményezésről, így eltarthat egy ideig, amíg hivatalossá teszik a kezdeményezést.

HMS Core: A színfalak mögötti akció

Ami a HMS-t illeti, sok minden zajlik a dolgok fejlesztői oldalán. A HMS a HMS Core nevű fejlesztői szolgáltatásokat tartalmazza. Ezek magukban foglalják a helymeghatározás, a bejelentkezés, az alkalmazáson belüli vásárlások, a hirdetések, az arcfelismerés, a szövegfelismerés és egyéb eszközöket. A fejlesztők ezeket az alapszolgáltatásokat, valamint a Huawei által biztosított egyéb API-kat és SDK-kat felhasználhatják HMS-alkalmazások létrehozására.

A Huawei elkészítette a fontos API-k saját verzióját, a fejlesztők egyébként a GMS-re támaszkodnának. Ezen API-k nélkül számos Android alkalmazás egyszerűen nem működne a Huawei telefonokon. (Ez is az oka annak, hogy néhány Google alkalmazást ugyan letölthetünk Huawei telefonokra, de valójában nem működnek.)

A gyártó még decemberben megígérte a fejlesztőknek, hogy ha alkalmazásuk létezik a Play Áruházban, kevesebb, mint 10 perc alatt végigvihetik a HMS-hez azt. A társaságnak több száz API áll rendelkezésre számos fejlesztőkészletben, amelyek segítenek a HMS  kompatibilis alkalmazásokat létrehozni.

A fejlesztőket a szükséges eszközök biztosítása mellett a Huawei készpénzzel is ösztönzi az alkalmazások átvitelére a HMS-be. A vállalat állítólag minden, piacon lévő fejlesztővel dolgozik annak biztosítása érdekében, hogy a legjobb Android-alkalmazások telepíthetők legyenek a csak HMS-képes Huawei telefonokra.

Nyilvánvaló, hogy még igen hosszú út áll a Huawei előtt, mielőtt szolgáltatásai valóban versenybe tudnak lépni a Google szolgáltatásaival. Sajnos a Huawei nem tud igazán sokat tenni ilyen körülmények között, kivéve a saját ökoszisztéma kibővítését. Remélhetőleg ez erősödik az elkövetkező néhány hónapban és évben, vagy pedig egy tökéletes világ veszi kezdetét, a problémáik véget érnek, és a GMS ismét teljes értékűen használható lesz a Huawei telefonokban.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.