Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

2020.03.16| Android Authority

Mi is ez a HMS, mi a GMS és miért akar a Huawei saját ökoszisztémát a Google helyett?

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Mostanra valószínűleg mindent tudsz a Huawei hírhedt amerikai kereskedelmi tilalmáról. A kínai vállalat nem folytathat üzletet a legtöbb amerikai céggel, köztük a Google-lal, kivéve egy korlátozó ideiglenes engedély alapján, amelyet 2019. május óta többször megújítottak, legutóbb épp pár napja. 

A körülményekre való tekintettel a Huawei tavaly, a P30 széria megjelenése óta nem tudott új telefonokat kiadni a Google Mobile Services (GMS) szolgáltatással. Miért számít ez? Nos, a GMS a legtöbb Android okostelefon szíve és lelke. Több tucat Google-alkalmazást, API-t és felhőalapú szolgáltatásokat tartalmaz, például a Google Maps, a Google Drive, a YouTube, a Google Fotók, a Google Play Áruház, a Google Chrome és még sok más, amiket a legtöbben napi szinten használunk itt az öreg kontinensen legalábbis.

Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

A GMS nélkül a Huawei telefonok nemcsak kihagyják ezeket az alapvető Google-termékeket, hanem számos más népszerű alkalmazás is hiányzik, például a Facebook, a WhatsApp, az Instagram, de sok más, kisebb alkalmazás is függ a Google által a GMS-en keresztül biztosított infrastruktúrától.

A Huawei egyetlen megoldása a GMS hiányának leküzdésére saját konkurens platform - a Huawei Mobile Services, röviden HMS - létrehozása volt. A Honor 9X Pro, a Huawei Mate XS és a Honor View 30 Pro globális megjelenésével a HMS ismét a figyelem középpontjába került és készen áll az összes Huawei telefonon, legalábbis addig, amíg az USA kereskedelmi tilalma meg nem fordul. Tehát mit tartalmaz pontosan a HMS, és mit jelent számodra a következő Huawei/Honor okostelefon-vásárlás? 

Mik a Huawei mobilszolgáltatások (HMS)?

A HMS a Huawei platformja, amely felváltja a népszerű Google alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint például a Gmail, a Maps, a felhőtárolás stb. a Huawei és a Honor telefonokon. A HMS eszközöket és szolgáltatásokat is kínál harmadik féltől származó fejlesztők számára saját alkalmazások készítéséhez. A HMS segítségével a Huawei mindent megtesz a saját ökoszisztémájáért, amit a Google tesz az Android ökoszisztéma felhasználói és fejlesztői számára.

A HMS-nek van a felhasználók számára „látható” része (AppGallery és más gyártók által gyártott Huawei alkalmazások és szolgáltatások), valamint fejlesztők számára fontos része, HMS Core néven. A HMS Core különféle API-kból, SDK-kból és szolgáltatásokból áll, ezeket a fejlesztők felhasználhatnak alkalmazások létrehozására és fejlesztésére.

A Huawei Mobile Services évek óta működik, de a Huawei újraindította és kibővítette a platformot az Egyesült Államok kereskedelmi tilalma után, amely megfosztotta a gyártót teljesen a Google Mobile Services-től.

Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

A HMS elérhető a Honor 9X Pro, a Honor View 30 Pro és a Huawei Mate XS globális változataiban az előre telepített AppGallery-vel együtt, de ugyanez várható a március 26-án bemutatásra kerülő Huawei P40 szérián is. A HMS a GMS-sel együtt számos más, még a tiltás előtt kiadott Huawei modellen is elérhető, tehát nem egy abszolút új dologról van szó.

A Huawei állítása szerint a HMS-nek már több mint 570 millió havi globális aktív felhasználója van, és az AppGallery több, mint 170 országban elérhető. Arra számítunk, hogy minden jövőbeli Huawei telefon, beleértve a közelgő P40-es sorozatot is, HMS-t fog futtatni. Még ha a Huawei a jövőben ismét hozzáférést kap a GMS-hez, nagy valószínűséggel folytatja a HMS fejlesztését és népszerűsítését a készülékein, hogy egy esetleges későbbi tiltás ne okozzon gondot se a gyártónak, se a felhasználóknak.

Mit tartalmaz a HMS?

A felhasználó szempontjából a HMS rengeteg szolgáltatást kínál, amelyek célja a GMS felváltása/kiváltása. Közülük a legjelentősebb a Huawei AppGallery, amely a Google Play Áruház alternatívája. Az alábbiakban felsoroljuk a HMS által kínált összes szolgáltatást. Az egyértelműség kedvéért e lista végén külön szekciót hoztunk létre a Huawei AppGallery alkalmazáshoz.

Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

  • Huawei ID
    A HMS használatának első és legfontosabb követelménye a Huawei azonosító. Csakúgy, mint az Apple ID vagy a Google-fiók, a Huawei ID lehetővé teszi a Huawei-eszközök testreszabását. Néhány személyes adat, beleértve a névjegyeket, az üzeneteket, a Wi-Fi jelszavakat, szinkronizálva van a Huawei ID-vel.

  • Huawei felhő
    A Huawei Mobile Cloud szinkronban működik a Huawei ID-vel, így hozzáférést biztosít az eszköz összes adatához egy helyen. Alapvetően itt tárolódnak olyan dolgok, mint a fényképek, videók, névjegyek, naptárak, jegyzetek és egyebek. Minden felhasználó a regisztráláskor 5 GB felhőalapú tárhelyet kap, majd további, akár 2TB-os tárhelyet is megvásárolhat, akárcsak a Google fiókban. Számítógépen a cloud.huawei.com oldalon érhetők el a felhőbe mentett adatok, biztonsági másolatok.
  • Huawei asszisztens
    A Honor 9X Pro, a Huawei Mate XS és a Honor View 30 Pro globális változatai mind a virtuális Huawei Assistant-tel felszereltek, amely felváltja a Google Assistant alapvető funkcióit. Megkönnyíti az információkeresést és az alkalmazások hozzáférhetőségét. Az összes EMUI 10 vagy annál újabb rendszert futtató készüléket elérhető a digitális asszisztens.

  • Huawei témák
    A Huawei Themes is HMS alkalmazás. Alapvetően lehetővé teszi a telefon testreszabását különböző témákkal, betűkészletekkel, ikonokkal, képernyők bezárásával és háttérképekkel.

  • Huawei Music
    Ez a cég saját zenei streaming szolgáltatása. A Huawei egyelőre sokat nem beszélt róla és jelenleg nem elérhető minden eszközön világszerte. A szolgáltatás hivatalos oldala szerint ugyanolyan zenei streaming szolgáltatást takar a név, mint a már ismert megoldások, pl. a Spotify, Deezer vagy Apple Music. 

  • Huawei Video
    A Huawei Video streaming szolgáltatás  Huawei és Honor eszközökön érhető el, azonban jelenleg csak azok számára működik, akik Olaszországban vagy Spanyolországban regisztrált Huawei azonosítóval rendelkeznek. A szolgáltatás európai és spanyol TV-sorozatokat, rövid videókat, sportvideókat, dokumentumfilmeket és filmeket tartalmaz.

    Huawei böngésző
    A név elég egyértelmű, a Huawei saját fejlesztésű böngészőjét jelenti, avagy eszköz az interneten való böngészéshez. A böngésző integrált hírcsatornával és sötét üzemmóddal rendelkezik a könnyű használat érdekében.

Huawei AppGallery

Az AppGallery váltja fel a Google Play Áruházat a Google nélküli Huawei és a Honor telefonokon. A Huawei egymilliárd dollárt fektetett az AppGallery alkalmazásainak létrehozására, ez egyébként a cég állítása szerint már 400 milliós havi felhasználói bázist hozott létre. Az AppGallery már egy jó ideje működik, ennek ellenére még mindig hiányzik több népszerű alkalmazás.

Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

Melyik népszerű alkalmazás található az AppGallery-n? Egyelőre olyan nagy neveket találhat, mint a Snapchat, a TikTok, a Deezer, az Amazon, az Amazon Prime Videos, a Booking.com, a Financial Times, a BBC News, illetve található rajta több népszerű játék is. 

Sajnos az olyan alkalmazások, mint a Facebook, a WhatsApp, az Instagram, a Netflix, a Messenger és még sok más hiányzik a Huawei alkalmazásboltjából. A pletykák szerint azonban ezek közül legalább néhány hamarosan eljut az AppGallery-hez.

Nyilvánvaló, hogy nincsenek YouTube, Gmail, Google Fotók, Google Maps, Drive, stb. appok. Ezek az alkalmazások valószínűleg nem is lesznek elérhetőek a Huawei telefonokon egyáltalán, amíg az amerikai tilalom hatályát nem veszti, feltéve, hogy a Google a Huawei alkalmazás-áruházában is közzéteszi őket.

A Huawei azt mondja, hogy ha a felhasználók nem találnak alkalmazást az AppGallery alkalmazásban, akkor a kívánt app nevét beküldhetik a kívánságlistára. Amint az alkalmazás elérhetővé válik, az a felhasználó, aki a kívánságlistán keresztül nyújtotta be, értesítést kap.

Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

A Huawei AppGallery figyelemre méltó tulajdonsága a Quick Apps. A Google azonnali alkalmazásaihoz hasonlóan ezek telepítésmentes alkalmazások is, amelyek nagyon kevés memóriát fogyasztanak, de úgy működnek, mint a natív alkalmazások. A Huawei szerint a felhasználóknak több mint 2000 gyorsalkalmazása lehet 20 natív alkalmazás helyett, mindössze 1 GB helyen. Nem tudjuk pontosan, hogy mely alkalmazások érhetők el Gyors alkalmazások formájában, de a cég állítása szerint eddig 1700-at adtak már ki és érkeznek az újabbak.

Minden, amit érdemes tudni a Huawei Mobile Services-ről

A saját AppGallery fejlesztése mellett a Huawei állítólag a Xiaomival, a Vivoval és az Oppoval is együttműködésben dolgozik egy alkalmazásfeltöltési szolgáltatás kidolgozásában, amely megkönnyítené a fejlesztők számára az alkalmazások terjesztését a négy nagy, kínai gyártó felhasználói számára. Jelenleg nem sokat beszélnek erről a kezdeményezésről, így eltarthat egy ideig, amíg hivatalossá teszik a kezdeményezést.

HMS Core: A színfalak mögötti akció

Ami a HMS-t illeti, sok minden zajlik a dolgok fejlesztői oldalán. A HMS a HMS Core nevű fejlesztői szolgáltatásokat tartalmazza. Ezek magukban foglalják a helymeghatározás, a bejelentkezés, az alkalmazáson belüli vásárlások, a hirdetések, az arcfelismerés, a szövegfelismerés és egyéb eszközöket. A fejlesztők ezeket az alapszolgáltatásokat, valamint a Huawei által biztosított egyéb API-kat és SDK-kat felhasználhatják HMS-alkalmazások létrehozására.

A Huawei elkészítette a fontos API-k saját verzióját, a fejlesztők egyébként a GMS-re támaszkodnának. Ezen API-k nélkül számos Android alkalmazás egyszerűen nem működne a Huawei telefonokon. (Ez is az oka annak, hogy néhány Google alkalmazást ugyan letölthetünk Huawei telefonokra, de valójában nem működnek.)

A gyártó még decemberben megígérte a fejlesztőknek, hogy ha alkalmazásuk létezik a Play Áruházban, kevesebb, mint 10 perc alatt végigvihetik a HMS-hez azt. A társaságnak több száz API áll rendelkezésre számos fejlesztőkészletben, amelyek segítenek a HMS  kompatibilis alkalmazásokat létrehozni.

A fejlesztőket a szükséges eszközök biztosítása mellett a Huawei készpénzzel is ösztönzi az alkalmazások átvitelére a HMS-be. A vállalat állítólag minden, piacon lévő fejlesztővel dolgozik annak biztosítása érdekében, hogy a legjobb Android-alkalmazások telepíthetők legyenek a csak HMS-képes Huawei telefonokra.

Nyilvánvaló, hogy még igen hosszú út áll a Huawei előtt, mielőtt szolgáltatásai valóban versenybe tudnak lépni a Google szolgáltatásaival. Sajnos a Huawei nem tud igazán sokat tenni ilyen körülmények között, kivéve a saját ökoszisztéma kibővítését. Remélhetőleg ez erősödik az elkövetkező néhány hónapban és évben, vagy pedig egy tökéletes világ veszi kezdetét, a problémáik véget érnek, és a GMS ismét teljes értékűen használható lesz a Huawei telefonokban.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei