A Google nélküli élet a vég vagy valami kezdete?

2020.04.12| Telefonguru

2019-ben bannolta az Egyesült Államok elnöke a Huawei-t, ezzel hatalmas pofont adva neki. Vajon túléli?

Az egyik fő gond az volt, hogy tavaly májusban Trump minden amerikai cégnek megtiltotta a Huawei-jel való együttműködést, a kínai cég felkerült a kereskedelmi tiltólistára. A lépés lényegében elszakította a Huaweit az Egyesült Államokból származó alkatrészellátásukból, például az Intel és a Qualcomm legújabb chipeiből - de a legnagyobb hatást határozottan az okozta, hogy elveszítették a hozzáférést a Google licencprogramjaihoz, alkalmazásaihoz és szolgáltatásaihoz.

Mi is az a GMS és HMS?

A rajongókat és a felhasználókat akkor erősen meghökkentő kérdés az volt, hogy mi történne, ha a jövőbeli Huawei telefonok a Google Android és Google Mobile Services (GMS) nélkül, például a Gmail, a Google Chrome és a Google Maps nélkül jönnek? Nos, ez már a valóság, amelyben élünk.

A Huawei megmutatta, hogy ez nem gond, olyan ökoszisztémát – Huawei Mobile Services, röviden HMS – kezdtek villámgyorsan fejleszteni a túlélés érdekében azonnal, amely nem függ Amerikától és a Google-től. Más kérdés, hogy a Google a nyugati országokban javarészt alapértelmezetten használt komplett szolgáltatáscsomag, amit sokan 15+ éve használnak. Kérdés, hogy mennyire vevő ez a vásárlói kör a változásokra. Kínában nem okoz ez problémát, ott ugyanis a Google alapból tiltott termék, a kínaiak teljesen más rendszer szerint használják telefonjaikat.

A Google nélküli élet a vég vagy valami kezdete?

Fontos apróság, hogy az Android rendszer marad, hiszen bár a Google fejlesztette, nyílt forráskódú, bárki használhatja, köszönhetően az Android Open Source Projectnek (AOSP). A Huawei erre építette fel az EMUI 10 felületét és a HMS-t is. Ez annyit tesz, hogy a bannolás után bemutatott és megjelent mobilokon – Huawei Mate 30 Pro, Huawei Mate Xs, Huawei P40 széria – továbbra is Android rendszer fut és letölthetők az androidos alkalmazások. Legtöbben egyetértenek abban, hogy az okostelefon csak annyira hasznos, mint az a futtatható alkalmazás. Annak ellenére, hogy elvesztette a Google Play Áruházat, a Huawei új telefonjai az AppGallery nevű alkalmazásboltból tölthetik le az appokat (meg máshonnan, de erről később).

A Huawei még így is tarol

A kihívásokkal teli 2019 ellenére a Huawei tavalyi számadatai jobbnak bizonyultak, mint azt hittük volna. A Huawei ismét lehagyta az Apple-t, így 2019-ben a világ legnagyobb okostelefon-szállítói közül a második helyen áll, mint ahogy tette azt először 2018 második negyedévében. Ugyanakkor ez volt az egyetlen márka az öt legfontosabb okostelefon-eladó között, amely 2019. negyedik negyedévében két számjegyű eladásokkal növekedett, még az amerikai kereskedelmi tilalom hatályba lépése után is! Valójában a Huawei még a saját rekordjait is túllőtte azáltal, hogy 2019-ben világszerte több mint 240 millió okostelefont szállított le, szemben a 2018-os több mint 200 millióval.

Noha a visszaeséstől nagyrészt a kínai piac mentette meg, amely köztudottan nem használja a Google szolgáltatásait, a Huawei nyilvánvalóan gyorsan felkészült arra, hogy a nemzetközi rajongók továbbra is élvezhessék termékeiket, még ha kompromisszumokkal is. A jól fogadott P30 és a Mate 30 kiadások nyomvonalait követve, az idei kiadások is izgalmaak, kezdve a P40 szériával, amely már hazánkban is kapható.

Lássuk a technikai részt, avagy működhetnek-e az új Huawei és Honor telefonok a Google nélkül? A Huawei tavaly májusban elvesztette a hozzáférést a Google mobilszolgáltatásokhoz (GMS), de ez nem akadályozta meg a társaságot új eszközök bevezetésében. Annak biztosítása érdekében, hogy telefonjai folyamatos alkalmazás-ellátással rendelkezzenek, a vállalat most ersően megtolja a saját alkalmazásboltját - Huawei AppGallery néven.

A Google nélküli élet a vég vagy valami kezdete?

A cég bejelentette, új stratégiát vezet be, hogy nevet adjon az AppGallerynek a mobilalkalmazás-áruház térképén. A társaság nagyon agresszív volt a fejlesztők bevonása terén, és olyan kínált, amit nem szoktak, 100%-os bevételrészt. A Huawei arra is összpontosít, hogy helyi alkalmazásokat szerezzen a kulcsfontosságú piacain a nagy nevek helyett, az egyelőre kérdéses, mennyire válik be ez az elgondolás.

A középkategóriás telefonok, például a Huawei P40 Lite (Nova 7i) és a Honor 9X Pro bevezetésével a Kínán kívüli piacokon a fogyasztók most már megvásárolhatják az olcsó, Google nélküli telefonokat és a korlátozásokat vele együtt, a GMS sokak számára fontos szempont lehet. Ezért úgy döntöttünk, hogy átnézzük, hogy megy az élet GMS nélkül és mennyire könnyű megszerezni kedvenc üzenetküldő, közösségi, video és audio streaming és térkép alkalmazásunkat.

AppGallery, Amazon és APK vadászat

Első benyomásunk az volt, hogy a az AppGallery határozottan fejlődik, pár hét alatt döbbenetes mértékben nőtt a hazai appok száma is, összehasonlítva a korábbiakkal. A Spotify már elérhető, csakúgy, mint a TikTok, nem fog hiányozni a szórakozás. Nagy a választék a navigációs alkalmazásokból – bár a TomTommal való együttműködésből még nem adtak ki saját térképet –, legyen az autós navigációról vagy tömegközlekedésről.

Ahol erősen hiányos az AppGallery, az az üzenetküldés és a video streaming kategória. Mivel azonban a Huawei nem ragaszkodik ahhoz, hogy felhasználói csak az AppGallery-t használják, az Amazon Appstore is megtalálható, ez sokat segít a hiányosságok kiküszöbölésében.

Először megpróbáltuk az AppGallery felhasználásával minél több alkalmazást felvenni a listánkból, ezután az Amazon Appstore-hoz fordultunk, amely a második alkalmazásforrás volt, amikor nem találtunk valamit az AppGallery-n. Ez a két bolt megbízható és biztosak lehettünk abban, hogy minden, az onnan telepített alkalmazás megfelelően működik GMS nélkül.

A Google nélküli élet a vég vagy valami kezdete?

Ami biztos, az a 18 alkalmazás-kategória, amit az AppGallery biztosít. A Huawei gőzerővel dolgozik azon, hogy minden, a Playen elérhető program innen is letölthető és folyamatosan frissített legyen, de ez igen nagy fába vágott fejszer, főleg ennyi idő alatt. Az tény, hogy 1.07 millió fejlesztőt regisztráltak Huawei Fejlesztői napon és eddig már több, mint 50 ezer alkalmazást integráltak a HMS-be. Döbbenetes szám és elképesztően jó arány a rendelkezésre állt időhöz képest.

Minket ez hogyan érint itthon?

Mi a helyzet azokkal az alkalmazásokkal, amelyet itt Magyarországon a legtöbben használnak? Ilyen a Facebook, az Instagram, a Whatsapp például, melyeket eddig mindenki a Playről telepített. Nos vannak legális és kérdéses megoldások is. A gyártó fő ajánlása értelemszerűen a saját fejlesztésű Phone Clone alkalmazása, amely adatokat, fájlokat és appokat is tud a régi telefonról áthúzni az új Huawei mobilodra QR kód segítségével. Egyébként egyszerű, gyors és nem sok mindent hagy ki, évek óta használjuk a teszteléseknél, szeretjük, tényleg jó program.

Egyetlen hátrány, hogy kizárólag androidos telefonról tudja áthúzni az appokat, logikusan. A Phone Clone tehát minden alkalmazást áttesz az új, Google nélküli telefonra, ami nincs az AppGalleryben. Sajnos a frissítésről innentől kezdve viszont lemondhatunk, ha csak ezt a megoldást használjuk önmagában.

A Google alkalmazásokat persze nem tudja a Phone Clone javarészt áthúzni, illetve több banki alkalmazást sem – míg például a CIB Bank appja már fent van a Huawei boltjában, addig a Budapest Banké nincs.

Tehát itt jön be a harmadik alkalmazás-tárház. Az APKPure lehetővé teszi, hogy naprakészen tartsa az összes alkalmazást, amelyet a Phone Clone áthozott, nemcsak új alkalmazásokat lehet letölteni az APKPure-ból; azokat, amelyeket nem talál az AppGallery vagy az Amazon AppStore-on.Az APKPure alkalmazásait azonban nem ellenőrizték, hogy működnek-e, ha a telefonra nincs telepítve a Google Services Framework, így figyelembe kell venni, hogy nem minden működik tökéletesen.

A Google nélküli élet a vég vagy valami kezdete?

Végül, ha valóban egy olyan alkalmazást keres, amely nem található ezen helyek egyikén sem - az App Galéria, az Amazon AppStore, az APKPure vagy a régi telefonon, akkor csak meg kell keresni az APK telepítőfájlját online, ezt hívják side loadnak. A hátrány, hogy egyrészt mindig le kell tölteni újra az programot, ha frissítés érkezik, másrészt pedig elképesztően nagy az esély arra, hogy valami rejtett vírust vagy adathalász, rosszindulatú funkcióval is ellátott programot telepítünk. A random helyekről való app telepítése a lehető legrosszabb, amit tehetünk egy telefonnal.

Nagyon fontos! A felhasználó saját felelőssége, ha megadja a személyes, banki és egyéb adatait olyan appnak, amit nem hivatalos áruházból vagy az adott szolgáltatás weboldaláról töltött le, majd bármilyen kár éri, legyen anyagi vagy fiókfeltörésből származó egyéb problémája.

Persze lehet olyanokkal szórakozni, hogy böngészőbe könyvjelzőbe tesszük a Gmailt, a Docsot, vagy bármi mást, de sok esetben nyögvenyelős, nincs értesítés, egyszerűen nem kényelmes, a mindennapi használatra, ne adj isten munkára alkalmatlan megoldás. Persze a Gmailt kezeli a Huawei E-mail is, egyébként egész jól, böngészőben használható marad a Google Naptár és a YouTube is.

A legjobb, ha Google nélküli telefont szeretnénk venni, ha letöltjük az AppGalleryt és végignézzük tételesen, egyesével az összes appunkat, mit kell feladni, ha így döntünk. Nem mindenki számára durva a kompromisszum. Például Microsoft Remote Desktop nincs, de van TeamViewer. A Chrome helyett van Opera, Firefox vagy a Huawei saját böngészője, a Chrome-ban elmentett könyvjelzőknek mindenképp búcsút kell inteni. A saját banki alkalmazásom nem volt fenn. A Speedtest és a McDonald’s megtalálható, ahogy az ES File Explorer is, ha a gyári nem lenne szimpatikus. Számomra az egyik legfájóbb érthető módon a Google Fotók elérhetetlensége, illetve megnézni lehet a képeket böngészőből, de feltölteni nem, márpedig életem utóbbi 15+ éve ott van. Ez baj. Egyébként nem volt vészes a hiányzó lista, a BKK Futár szerepelt benne, az eBay, a Netpincér és a Whatsapp.

A Google nélküli élet a vég vagy valami kezdete?

Keress! De mit hol? Megmutatjuk!

Lássuk, mit hol találunk, ha Google-mentes Huawei telefon mellett döntünk és nem telepítjük, kockáztatva az adatainkat és a biztonságot a GMS-t sehonnan.

Közösségi hálózatok

  • AppGallery: TikTok, Pinterest
  • Amazon Appstore: Facebook, Lite, Instagram
  • APKPure: Twitter

Termelékenység

  • AppGallery: Microsoft Office, WPS Office, OneNote
  • Amazon Appstore: OneDrive, Dropbox, Evernote
  • APKPure: 1Password

Térkép és GPS navigáció

  • A Google Maps-et ugyan át tudtam hozni Phone Clone-nal és működik is, viszont nem lehet bejelentkezni. A Waze teljes értékűnek tűnt a próba során, ami meglepő, hiszen GMS kell hozzá, talán a Phone Clone játszott bvelem.
  • AppGallery: HERE Maps, Sygic

Zene streaming

  • AppGallery: Spotify, Deezer, Tidal
  • Amazon Appstore: Amazon Music
  • APKPure: Shazam és SoundHound, a SoundCloud GMS nélkül nem ment
  • Web böngésző: a YouTube Musicba be lehet jelentkezni, ám csak akkor megy folyamatosan a zene, ha osztott képernyős módban folyamatosan előtérben van, plusz nem lehet bejelentkezni a Google fiókba.

Fitness

  • AppGallery: Huawei Health, Strava, Garmin Connect, Fitbit
  • Phone Clone: a Mi Fit nem érhető el az AppGallery-ben, de áthozható előző telefonról vagy az APKPure-ból.

Üzenetek

  • AppGallery: Viber, Telegram
  • Amazon Appstore: Messenger, Skype
  • APKPure: Messenger Lite

Konklúzió

Az élet GMS nélkül végülis lehetséges, de jobb lesz az ember közérzete pár óra keresés, más appok kipróbálása után az Amazon Appstore, majd az APKPure telepítése után. A Phone Clone is egy kiváló lehetőség, főleg a kezdetekhez, ráadásul még az adatainkat is átmásolja, így sok minden átkerül rögtön az új telefonra. Az AppGallery gondoskodik arról, hogy naprakészen tartsa az ott elérhető alkalmazásokat, míg az APKPure gondoskodik a többiről. Win-Win. Az APKPure-nak természetesen vannak korlátai is, mert csak ingyenes alkalmazásokat kezel, de ez rendben van.

A nagyobb probléma, amelyet az átlagfelhasználó torkán nehéz lesz lenyomni, hogy egyes alkalmazások egyszerűen sehogy sem működnek; ezek azok, amelyek a Google szolgáltatásain, például a GMapson alapulnak. Vannak alternatív programok is, amelyek természetesen mindent megtesznek a hiány pótlására, de ha ez számodra nem elég (például előfizetésed van pl. YouTube Musicra/Google Playre, Google Fotókra), akkor nem sokat tehetsz.

Előfordulhat, hogy a tájékozottabb felhasználók megküzdenek a Google-szolgáltatásoktól való függőségtől, de ehhez még nagyobb figyelem szükséges, nem is ajánljuk azoknak, akik nem eléggé kockák a témában.

Az AppGallery tehát még mindig meglehetősen új, egy év telt el a kereskedelmi háború kezdete óta. A szegényes app kínálat volt az egyik ok, ami miatt elsüllyedt anno a Windows Phone, ám a Huawei eltökélt szándéka, hogy kerülje ezt a sorsot. Még hosszú utat kell megtenni, mielőtt itt Európában jó szívvel tudunk javasolni Huawei vagy Honor eszközt anélkül, hogy megkérdeznénk: "Tudsz élni bizonyos appok nélkül?", de azoknak, akik teljes mértékben tisztában vannak azzal, mit vállalalnak, igen, lehetséges GMS nélkül élni.

Ez azt is jelenti, hogy a Huawei telefonok a jövőben vonzóak lehetnek a geekek számára, akiket nem zavar, hogy több app bolttal kell zsonglőrködni, programokat vadászni, APK-kat telepíteni, de elméletnen akár olyan alap felhasználó számára is, aki egyszerűen nem törődik a korlátozott alkalmazás-kínálattal és megtanul élni a Google szolgáltatásai nélkül, ha már ezt dobta a gép. A Huawei okostelefon-stratégiáját valószínűleg ennek megfelelően ki kell igazítani, legalábbis amíg a helyzet meg nem változik.

 

 

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei