Az iPhone 15-ben tényleg lesz USB-C?

2023.08.09| Android Authority
Címkék:

iPhone 15

,

USB C


Még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy minden USB-C kábelt egyformán kezelnek majd.

 További friss Telefongurus hírek erre!

Évek óta az Apple-t ért egyik legnagyobb kritika az volt, hogy nem hajlandó az iPhone-ok elavult Lightning-csatlakozóját a gyorsabb, rugalmasabb és szélesebb körben támogatott USB-C formátumra cserélni. Az összes modern androidos telefon USB-C-re támaszkodik, ahogy az Apple saját iPadjei is. Vajon a 2023-as iPhone 15-ön végre USB-C csatlakozót kapunk?

Valószínűleg néhány vagy minden modellnél igen. Az Európai Unió 2022-ben bejelentette, hogy 2024. december 28-ig megköveteli az USB-C-t a vezetékes töltéshez. Bár az Apple elméletileg elhagyhatná az európai piacot, az olyan országokból származó profitja, mint Anglia, Franciaország, Németország és Spanyolország túl értékes ahhoz, hogy feláldozza. Elhalaszthatná az USB-C-t az iPhone 16-ig, de ez lehet, hogy túl rövidre szabná a dolgokat.

Persze a kiszivárgások és a pletykák a jelek szerint egy közelgő USB-C váltásra utalnak. Lehet azonban eltérés a Pro/Ultra modellek és a normál iPhone 15-ösök között. Bár minden modellnek támogatnia kellene az USB-C jobb töltési sebességét és valószínűleg a gyorsabb adatátvitelt is, a 941 névtelen elemzője nemrég azt állította, hogy csak a Pro/Ultra modellek támogathatják a Thunderbolt kábeleket akár 40 Gbps sebességig. Ez igazi áldás lehet azoknak, akik 4K vagy ProRes videókat készítenek, mivel a Lightning annyira lassú az USB-C és a Thunderbolt ellenében, hogy néha gyorsabb a Wi-Fi vagy a felhő használata a klipek átviteléhez.

Az Apple valószínűleg ettől függetlenül érez némi nyomást a fejlődésre. Még az iPhone 14 Pro Max sem tud 27 W-nál gyorsabban tölteni, míg néhány androidos telefon már a 100W-ot is meghaladja - a Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus például már őrült 120 W-ot is eléri.

Ha az USB-C jelen van az európai iPhone 15-ökön, akkor szinte biztos, hogy az amerikaiakra is el fog érkezni. Szigorúan véve az Apple külön SKU-kat gyárthatna Európának és az USA-nak, de az USB-C port megvalósításához szükséges belső tervezési változtatások valószínűleg túl jelentősek ahhoz, hogy más országokban könnyen Lightningra cseréljék. Ehhez külön ellátási láncok működtetésére és külön tartozékok gyártására is szükség lenne.

Az Apple a feltételezések szerint hosszú távon a portok teljes elhagyásának gondolatát vizsgálja, most, hogy a MagSafe vezeték nélküli energiaellátás már rendelkezésre áll. Ez azonban még a Lightningnál is lassabb, jellemzően nem jobb 15 W-nál. Az Apple-nek hatékonyságjavításra van szüksége ahhoz, hogy a MagSafe praktikus helyettesítője legyen, és ettől függetlenül a vezetékes kapcsolatok nemcsak a nagy sebességű töltés és adatátvitel, hanem egyes hibaelhárítási funkciók szempontjából is kritikusak lehetnek.

Bármilyen USB-C kábelt használhatunk majd az iPhone 15-tel?

Ez egyelőre egy 10 pontos kérdés. Bármelyik USB-C kábellel elérhetővé kell tenni az alapvető adat- és töltési funkciókat, de olyan források, mint a jó kapcsolatokkal rendelkező elemző, Ming-Chi Kuo, arra utaltak, hogy csak az Apple által tanúsított MFi (Made for iPhone/iPad) kábelek képesek lehetnek a maximális teljesítmény elérésére.

Ezek az állítások máris felháborodást váltottak ki, mivel az U az USB-C-ben az univerzális szót jelenti - a formátumnak ugyanúgy kell működnie egy Samsung telefonon, mint az iPhone-on, a GoPro kamerán vagy az Eero routeren. A Die Zeit beszámolója szerint Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa még 2023 közepén felvette a kapcsolatot az Apple-lel, hogy figyelmeztesse a vállalatot, hogy nem értékesíthet olyan készülékeket, amelyek nem felelnek meg az univerzális szabványnak.

Várhatóan az Apple visszalép, van egy jogos veszélye annak, hogy az iPhone-okat blokkolják Európában. A vállalat valószínűleg ellenáll, ha tud, hiszen az MFi-tanúsítás nemcsak pénzt termel, hanem nagyobb kontrollt tesz lehetővé az iPhone-ökoszisztéma felett.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.