Az iPhone 15-ben tényleg lesz USB-C?

2023.08.09| Android Authority
Címkék:

iPhone 15

,

USB C


Még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy minden USB-C kábelt egyformán kezelnek majd.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Évek óta az Apple-t ért egyik legnagyobb kritika az volt, hogy nem hajlandó az iPhone-ok elavult Lightning-csatlakozóját a gyorsabb, rugalmasabb és szélesebb körben támogatott USB-C formátumra cserélni. Az összes modern androidos telefon USB-C-re támaszkodik, ahogy az Apple saját iPadjei is. Vajon a 2023-as iPhone 15-ön végre USB-C csatlakozót kapunk?

Valószínűleg néhány vagy minden modellnél igen. Az Európai Unió 2022-ben bejelentette, hogy 2024. december 28-ig megköveteli az USB-C-t a vezetékes töltéshez. Bár az Apple elméletileg elhagyhatná az európai piacot, az olyan országokból származó profitja, mint Anglia, Franciaország, Németország és Spanyolország túl értékes ahhoz, hogy feláldozza. Elhalaszthatná az USB-C-t az iPhone 16-ig, de ez lehet, hogy túl rövidre szabná a dolgokat.

Az iPhone 15-ben tényleg lesz USB-C?

Persze a kiszivárgások és a pletykák a jelek szerint egy közelgő USB-C váltásra utalnak. Lehet azonban eltérés a Pro/Ultra modellek és a normál iPhone 15-ösök között. Bár minden modellnek támogatnia kellene az USB-C jobb töltési sebességét és valószínűleg a gyorsabb adatátvitelt is, a 941 névtelen elemzője nemrég azt állította, hogy csak a Pro/Ultra modellek támogathatják a Thunderbolt kábeleket akár 40 Gbps sebességig. Ez igazi áldás lehet azoknak, akik 4K vagy ProRes videókat készítenek, mivel a Lightning annyira lassú az USB-C és a Thunderbolt ellenében, hogy néha gyorsabb a Wi-Fi vagy a felhő használata a klipek átviteléhez.

Az Apple valószínűleg ettől függetlenül érez némi nyomást a fejlődésre. Még az iPhone 14 Pro Max sem tud 27 W-nál gyorsabban tölteni, míg néhány androidos telefon már a 100W-ot is meghaladja - a Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus például már őrült 120 W-ot is eléri.

Ha az USB-C jelen van az európai iPhone 15-ökön, akkor szinte biztos, hogy az amerikaiakra is el fog érkezni. Szigorúan véve az Apple külön SKU-kat gyárthatna Európának és az USA-nak, de az USB-C port megvalósításához szükséges belső tervezési változtatások valószínűleg túl jelentősek ahhoz, hogy más országokban könnyen Lightningra cseréljék. Ehhez külön ellátási láncok működtetésére és külön tartozékok gyártására is szükség lenne.

Az iPhone 15-ben tényleg lesz USB-C?

Az Apple a feltételezések szerint hosszú távon a portok teljes elhagyásának gondolatát vizsgálja, most, hogy a MagSafe vezeték nélküli energiaellátás már rendelkezésre áll. Ez azonban még a Lightningnál is lassabb, jellemzően nem jobb 15 W-nál. Az Apple-nek hatékonyságjavításra van szüksége ahhoz, hogy a MagSafe praktikus helyettesítője legyen, és ettől függetlenül a vezetékes kapcsolatok nemcsak a nagy sebességű töltés és adatátvitel, hanem egyes hibaelhárítási funkciók szempontjából is kritikusak lehetnek.

Bármilyen USB-C kábelt használhatunk majd az iPhone 15-tel?

Ez egyelőre egy 10 pontos kérdés. Bármelyik USB-C kábellel elérhetővé kell tenni az alapvető adat- és töltési funkciókat, de olyan források, mint a jó kapcsolatokkal rendelkező elemző, Ming-Chi Kuo, arra utaltak, hogy csak az Apple által tanúsított MFi (Made for iPhone/iPad) kábelek képesek lehetnek a maximális teljesítmény elérésére.

Ezek az állítások máris felháborodást váltottak ki, mivel az U az USB-C-ben az univerzális szót jelenti - a formátumnak ugyanúgy kell működnie egy Samsung telefonon, mint az iPhone-on, a GoPro kamerán vagy az Eero routeren. A Die Zeit beszámolója szerint Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa még 2023 közepén felvette a kapcsolatot az Apple-lel, hogy figyelmeztesse a vállalatot, hogy nem értékesíthet olyan készülékeket, amelyek nem felelnek meg az univerzális szabványnak.

Várhatóan az Apple visszalép, van egy jogos veszélye annak, hogy az iPhone-okat blokkolják Európában. A vállalat valószínűleg ellenáll, ha tud, hiszen az MFi-tanúsítás nemcsak pénzt termel, hanem nagyobb kontrollt tesz lehetővé az iPhone-ökoszisztéma felett.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei