Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

2020.09.16| Android Authority
Címkék:

Huawei

,

Kirin

,

Trump


Szeptember 15. tegnap volt, akkor lépett életbe a Trump által év elején kezdeményezett számos tiltás.

Az amerikai kormány az év elején számos további szankciót kezdeményezett a Huawei ellen, azzal a céllal, hogy az okostelefon gyártója ne tudjjon telefonokat és kapcsolódó alkatrészeket gyártani. Ezen szankciók egy része 2020. szeptember 15-től lépett hatályba. Mit jelent ez a Huawei és ügyfelei számára?

A Fehér Ház 2020 májusában szigorúbb korlátozásokat adott ki a Huawei ellen, arra kényszerítve az amerikai berendezésekkel chipeket gyártó külföldi chipgyártókat, hogy hagyják abba a Huawei számára a gyártást és a szállítást.

Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

A tajvani TSMC ezen érintett vállalatok egyike, és tegnap óta neki is tilos chipseteket gyártani és szállítani a Huawei számára. A cég állítólag abbahagyta az új megrendelések elfogadását a kínai márka után, miután a korlátozásokat még májusban bejelentették. Tegnapig azonban megengedték a már gyártásban lévő megrendelések teljesítését, és azokat, amelyeket az új korlátozás bejelentése előtt adtak le.

A készülő Mate 40 telefonok közül legalább az egyik valóban az új Kirin zászlóshajó processzort fogja kapni. A raktárkészletek ugyan nem tartanak örökké, ezért nem várható, hogy a Huawei P50 sorozat is ezt az új Kirin SoC-t kínálja, főleg ha a Mate 40 sorozat elég jól megy.

Yu Chengdong, a Huawei fogyasztói üzletág vezérigazgatója a múlt hónapban elmondta, hogy a Kirin chipsetek szeptember 15-e után „nem gyárthatók”. Feltehetően a chipkészletek zászlóshajójára és felső középkategóriájára hivatkozott, mivel a kínai SMIC nemrégiben sorozatgyártásba vette a megfizethető, 14 nm-es Kirin 710A processzort.

Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

Nincs több MediaTek támogatás?

Nincs Kirin csúcs processzor, ami azt jelenti, hogy a Huawei-nek más cégektől kell beszereznie a chipseteket, mivel úgy gondolják, hogy a hazai chipgyártóknak még nincs meg a know-how-ja, hogy élvonalbeli csúcsprocesszorokat készítsenek. Az egyik vezető vállalat, amely kiemelt chipseteket szállított a Huawei számára, a MediaTek volt, de a szankciók nem kímélték.

A Huawei ebben az évben a középkategóriás készülékeiben is egyre gyakrabban használta a MediaTek chipseteket, a Dimensity 800 családhoz hasonlóan pedig több telefonban is megjelentek.

A MediaTek a múlt hónap végén megerősítette, hogy betartja a legújabb amerikai szankciókat, és megjegyezte, hogy engedélyt kért a Huawei-jel folytatott üzleti tevékenység folytatásához. A Microsoft-hoz hasonló vállalatok korábban szereztek licencet ezzel kapcsolatban, ezért futhat Windows a Huawei Matebook-okon. A cikk írásakor azonban más vállalatok, például a Google és a Qualcomm sem kapták meg a zöld utat Washingtonból.

Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

A Huawei elleni fokozódó akció másik áldozata az LG és a Samsung kijelzőinek beszerzése. Állítólag a két vállalat úgy döntött, hogy felfüggeszti a „prémium” kijelzők szállítását a Huawei számára. A kínai vállalat az LG, a Samsung és a kínai BOE kijelzőit használta fel csúcskategóriás igényeihez, így látszólag csak egy nagynevű beszállító maradt. Úgy gondolják azonban, hogy a Huawei olyan hazai vállalatok képernyőit teszteli, mint a CSOT, a Tianma és a Visionox. Más szóval, vannak alternatív szállítók ezen a téren.

A kijelzőkhöz speciális chipekre is szükség van a meghajtáshoz és az érintés engedélyezéséhez (az SoC mellett), a múlt héten közzétett jelentés pedig azt sugallja, hogy a Huawei problémákat tapasztalhat ezen speciális érintőképernyős és kijelzős chipek, valamint az energiagazdálkodási chipek beszerzésében. Ennek ellenére a DigiTimes a múlt hónapban arról számolt be, hogy a Huawei és az SMIC összefogtak néhány kijelző chip fejlesztésével.

A memóriaellátás korlátozott lehet

A Samsung és az SK Hynix memóriaszállítók a hónap elején felfüggesztették a Huawei-jel folytatott ügyleteiket, a tegnap hatályba lépett legújabb szankcióknak megfelelően. A két cég az okostelefonokban és a táblagépekben használt RAM-ot szállítja. A két vállalat állítólag szintén engedélyt kért ezeknek az alkatrészeknek a Huawei részére történő továbbszállításához. Néhány vállalatnak ismét sikerült megszereznie ezeket az engedélyeket, míg másoknak még egy év múlva sem kellett jóváhagyást kapniuk. Vannak más társaságok is, amelyek RAM-ot szállítanak mobileszközökben történő használatra, de nem világos, hogy szankciók is kötik-e őket.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Samsung Galaxy A51 128GB 4GB RAM Dual
Samsung Galaxy A51 128GB 4GB RAM Dual
EUmobil 90 480 Ft
TopMobil 90 490 Ft
Telepartner 90 500 Ft
Samsung Galaxy A40 64GB Dual A405
Samsung Galaxy A40 64GB Dual A405
GsmHome 74 470 Ft
i-Shop Webáruház 76 560 Ft
Telefoncenter Webáruház 78 400 Ft
Samsung Galaxy A30s 64GB Dual (A307FN)
Samsung Galaxy A30s 64GB Dual (A307FN)
EUmobil 62 330 Ft
i-Shop Webáruház 62 340 Ft
Eneked 66 330 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei