Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

2020.09.16| Android Authority
Címkék:

Huawei

,

Kirin

,

Trump


Szeptember 15. tegnap volt, akkor lépett életbe a Trump által év elején kezdeményezett számos tiltás.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Az amerikai kormány az év elején számos további szankciót kezdeményezett a Huawei ellen, azzal a céllal, hogy az okostelefon gyártója ne tudjjon telefonokat és kapcsolódó alkatrészeket gyártani. Ezen szankciók egy része 2020. szeptember 15-től lépett hatályba. Mit jelent ez a Huawei és ügyfelei számára?

A Fehér Ház 2020 májusában szigorúbb korlátozásokat adott ki a Huawei ellen, arra kényszerítve az amerikai berendezésekkel chipeket gyártó külföldi chipgyártókat, hogy hagyják abba a Huawei számára a gyártást és a szállítást.

Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

A tajvani TSMC ezen érintett vállalatok egyike, és tegnap óta neki is tilos chipseteket gyártani és szállítani a Huawei számára. A cég állítólag abbahagyta az új megrendelések elfogadását a kínai márka után, miután a korlátozásokat még májusban bejelentették. Tegnapig azonban megengedték a már gyártásban lévő megrendelések teljesítését, és azokat, amelyeket az új korlátozás bejelentése előtt adtak le.

A készülő Mate 40 telefonok közül legalább az egyik valóban az új Kirin zászlóshajó processzort fogja kapni. A raktárkészletek ugyan nem tartanak örökké, ezért nem várható, hogy a Huawei P50 sorozat is ezt az új Kirin SoC-t kínálja, főleg ha a Mate 40 sorozat elég jól megy.

Yu Chengdong, a Huawei fogyasztói üzletág vezérigazgatója a múlt hónapban elmondta, hogy a Kirin chipsetek szeptember 15-e után „nem gyárthatók”. Feltehetően a chipkészletek zászlóshajójára és felső középkategóriájára hivatkozott, mivel a kínai SMIC nemrégiben sorozatgyártásba vette a megfizethető, 14 nm-es Kirin 710A processzort.

Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

Nincs több MediaTek támogatás?

Nincs Kirin csúcs processzor, ami azt jelenti, hogy a Huawei-nek más cégektől kell beszereznie a chipseteket, mivel úgy gondolják, hogy a hazai chipgyártóknak még nincs meg a know-how-ja, hogy élvonalbeli csúcsprocesszorokat készítsenek. Az egyik vezető vállalat, amely kiemelt chipseteket szállított a Huawei számára, a MediaTek volt, de a szankciók nem kímélték.

A Huawei ebben az évben a középkategóriás készülékeiben is egyre gyakrabban használta a MediaTek chipseteket, a Dimensity 800 családhoz hasonlóan pedig több telefonban is megjelentek.

A MediaTek a múlt hónap végén megerősítette, hogy betartja a legújabb amerikai szankciókat, és megjegyezte, hogy engedélyt kért a Huawei-jel folytatott üzleti tevékenység folytatásához. A Microsoft-hoz hasonló vállalatok korábban szereztek licencet ezzel kapcsolatban, ezért futhat Windows a Huawei Matebook-okon. A cikk írásakor azonban más vállalatok, például a Google és a Qualcomm sem kapták meg a zöld utat Washingtonból.

Újabb szankciók léptek életbe a Huawei ellen

A Huawei elleni fokozódó akció másik áldozata az LG és a Samsung kijelzőinek beszerzése. Állítólag a két vállalat úgy döntött, hogy felfüggeszti a „prémium” kijelzők szállítását a Huawei számára. A kínai vállalat az LG, a Samsung és a kínai BOE kijelzőit használta fel csúcskategóriás igényeihez, így látszólag csak egy nagynevű beszállító maradt. Úgy gondolják azonban, hogy a Huawei olyan hazai vállalatok képernyőit teszteli, mint a CSOT, a Tianma és a Visionox. Más szóval, vannak alternatív szállítók ezen a téren.

A kijelzőkhöz speciális chipekre is szükség van a meghajtáshoz és az érintés engedélyezéséhez (az SoC mellett), a múlt héten közzétett jelentés pedig azt sugallja, hogy a Huawei problémákat tapasztalhat ezen speciális érintőképernyős és kijelzős chipek, valamint az energiagazdálkodási chipek beszerzésében. Ennek ellenére a DigiTimes a múlt hónapban arról számolt be, hogy a Huawei és az SMIC összefogtak néhány kijelző chip fejlesztésével.

A memóriaellátás korlátozott lehet

A Samsung és az SK Hynix memóriaszállítók a hónap elején felfüggesztették a Huawei-jel folytatott ügyleteiket, a tegnap hatályba lépett legújabb szankcióknak megfelelően. A két cég az okostelefonokban és a táblagépekben használt RAM-ot szállítja. A két vállalat állítólag szintén engedélyt kért ezeknek az alkatrészeknek a Huawei részére történő továbbszállításához. Néhány vállalatnak ismét sikerült megszereznie ezeket az engedélyeket, míg másoknak még egy év múlva sem kellett jóváhagyást kapniuk. Vannak más társaságok is, amelyek RAM-ot szállítanak mobileszközökben történő használatra, de nem világos, hogy szankciók is kötik-e őket.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokEKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

EKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

2023.09.01
| GSM Arena
Az Oppo a héten bemutatott egy új, összecsukható okostelefont, valamint egy pár órát - egyet fejlett szenzorcsomaggal és egyet megfizethető áron.
Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

2023.09.14
| Phone Arena
Az Apple-t végre kötelezte az Európai Unió, hogy a házon belüli Lightning helyett az USB-C töltőcsatlakozót használja, de van egy bökkenő.
A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

2023.09.19
| SamMobile
Még hónapok választanak el minket a Galaxy S24 lehetséges bemutatójától, de már több részlet kiszivárgott a Samsung közelgő prémium telefon sorozatáról.
Apple iPhone 15 és iPhone 15 Pro: tömeg és méretek

Apple iPhone 15 és iPhone 15 Pro: tömeg és méretek

2023.09.10
| MacRumors
Az iPhone 15 Pro várhatóan egy új, Grade 5 titánból készült keretet kap, ami összességében lényegesen könnyebb készüléket eredményez.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre több gyártó jelenik meg összehajtható telefonnal. Ön tervez venni?


Már van, és megtartom
Már van, de visszatérek a hagyományos formához
Igen, mindenképpen ki akarom próbálni
Nem tervezem kipróbálniKorábbi szavazások eredményei