Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

2023.02.21| Phone Arena

A múlt hónap elején érkezett egy hír, miszerint a Huawei tömegesen gyártja saját lapkakészleteit.

Ez azért volt nagy hír, mert az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma megtiltotta a cégnek, hogy olyan élvonalbeli chipet szerezzen be, amelyet az öntödék amerikai technológiával gyártanak. A tavalyi év kiemelkedően elismert Huawei Mate 50 Pro zászlóshajójaként a Huawei a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 olyan lapkakészletét használta, amely nem támogatja az 5G-kapcsolatot.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Január végén a Biden-adminisztráció bejelentette, hogy elutasítja a kínai gyártóhoz szállító amerikai vállalatok exportengedély-kérelmét. Ez azt jelenti, hogy amint a Snapdragon chipek készlete kifogy, a Huawei még a Snapdragon szilícium 4G változatait sem fogja tudni használni.

Kínában pedig az a probléma, hogy az ország legnagyobb öntödéje, a SMIC a 12-14 nm-es folyamatcsomópontot használó chipek gyártására korlátozódik, szemben a TSMC és a Samsung által jelenleg gyártott 3 nm-es chipekkel.

Az alacsonyabb folyamatcsomópontszám kisebb tranzisztorok használatát jelzi, így több fér el egy chipben. És minél nagyobb egy chip tranzisztorszáma, annál erősebb és energiahatékonyabb a chip.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Lesz valaha még olyan kiváló chipset a Huawei-nél, mint a Kirin 9000 volt?

Még akkor is, ha a korábbi pletyka jogosnak bizonyul, és a Huawei képes is 12-14 nm-es folyamatcsomópont segítségével sorozatgyártásra chipeket, a telefonok, amelyekben ezeket használni fogják, nem lesznek olyan gyorsak, mint a más, akár kínai gyártók által gyártott készülékek Kínában, mint például a Xiaomi, az Oppo, a Vivo és a OnePlus. Ennek az az oka, hogy a Huawei nemzetbiztonsági fenyegetésnek számít az Egyesült Államokban a kommunista kínai kormánnyal való állítólagos kapcsolatai miatt.

Elgondolkodhatunk azon, hogy Kína vezető öntödéje miért nem tud chipet előállítani alacsonyabb folyamatcsomópont használatával. Ennek az az oka, hogy a 10 nm-es vagy annál kisebb csomópontot használó szilícium előállításához szükséges egyetlen gépet nem lehet Kínába szállítani.

A gép az extrém ultraibolya (EUV) litográfiai gép, amellyel rendkívül vékony áramköri mintákat marnak szilícium lapkákra. Csak egy cég, a holland ASML cég gyártja a gépet, és Hollandia, az Egyesült Államok és Japán megakadályozza, hogy Kínába szállítsák.

De a Huawei saját HarmonyOS operációs rendszerével, XMAGE fényképezőrendszerével és a Huawei Mobile Services ökoszisztémájával, továbbra is önállóan halad előre. A Huawei Central szerint a Huawei félvezető részlege, a HiSilicon a szankciók ellenére is folytatta az új lapkakészlet-konstrukciók kidolgozását. A csúcson, a szankciók előtt a Huawei volt a TSMC legjobb öntödei második legnagyobb vásárlója az Apple mögött.

Mi rejtőzik a közelgő P60 sorozatban?

A Huawei szabadalmi kérelmet nyújtott be olyan EUV-komponensekre, amelyek egységesebb fényforrást biztosítanak, mint a jelenlegi ASML-gép. Ha a Huawei meg tudja építeni saját verzióját az EUV litográfiai gépből a szabadalmak megsértése nélkül, akkor a Kirin név alatti betiltás előttihez hasonló erős chipeket tud építeni. Ez pedig egy óriási lépést tehet Kínában afelé, hogy önellátóvá váljon a félvezetők terén, amire az ország már évek óta törekszik.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Az Egyesült Államok azon az állásponton van, hogy a Huawei chipgyártó képességei lehetővé teszik számára, hogy nagy teljesítményű alkatrészeket fejlesszen ki katonai eszközökhöz, ezért az előző két amerikai kormányzat korlátozta az öntödéket abban, hogy a Huawei-jel üzleteljenek. Míg a kínai SMIC 7 nm-es chipeket tud előállítani, ezek csak kriptovaluta bányászatra szolgálnak, és közel sem elég kifinomultak okostelefonokhoz.

Ha már a készülékeknél tartunk, a következő hónapban a Huawei várhatóan bemutatja legújabb csúcsmodell termékcsaládját, a Huawei P60-at. A cég "P" sorozatú telefonjai általában a fotózásra összpontosítanak.

A P60 Pro modell a hírek szerint a Snapdragon 8+ Gen 1 csak 4G-s verziójával vagy a csak 4G-t használó Snapdragon 8 Gen 2-vel lesz felszerelve. A pletykák szerint a hátsó kameratömb egy 50 MP-es Sony IMX888 érzékelőt, az ultraszéles kamerához egy 50 MP-es Sony IMX858-at, és egy 64 MP-es OmniVision OV64B érzékelőt kap a periszkóp kamerához.

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokA Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei