Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

2023.02.21| Phone Arena

A múlt hónap elején érkezett egy hír, miszerint a Huawei tömegesen gyártja saját lapkakészleteit.

Ez azért volt nagy hír, mert az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma megtiltotta a cégnek, hogy olyan élvonalbeli chipet szerezzen be, amelyet az öntödék amerikai technológiával gyártanak. A tavalyi év kiemelkedően elismert Huawei Mate 50 Pro zászlóshajójaként a Huawei a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 olyan lapkakészletét használta, amely nem támogatja az 5G-kapcsolatot.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Január végén a Biden-adminisztráció bejelentette, hogy elutasítja a kínai gyártóhoz szállító amerikai vállalatok exportengedély-kérelmét. Ez azt jelenti, hogy amint a Snapdragon chipek készlete kifogy, a Huawei még a Snapdragon szilícium 4G változatait sem fogja tudni használni.

Kínában pedig az a probléma, hogy az ország legnagyobb öntödéje, a SMIC a 12-14 nm-es folyamatcsomópontot használó chipek gyártására korlátozódik, szemben a TSMC és a Samsung által jelenleg gyártott 3 nm-es chipekkel.

Az alacsonyabb folyamatcsomópontszám kisebb tranzisztorok használatát jelzi, így több fér el egy chipben. És minél nagyobb egy chip tranzisztorszáma, annál erősebb és energiahatékonyabb a chip.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Lesz valaha még olyan kiváló chipset a Huawei-nél, mint a Kirin 9000 volt?

Még akkor is, ha a korábbi pletyka jogosnak bizonyul, és a Huawei képes is 12-14 nm-es folyamatcsomópont segítségével sorozatgyártásra chipeket, a telefonok, amelyekben ezeket használni fogják, nem lesznek olyan gyorsak, mint a más, akár kínai gyártók által gyártott készülékek Kínában, mint például a Xiaomi, az Oppo, a Vivo és a OnePlus. Ennek az az oka, hogy a Huawei nemzetbiztonsági fenyegetésnek számít az Egyesült Államokban a kommunista kínai kormánnyal való állítólagos kapcsolatai miatt.

Elgondolkodhatunk azon, hogy Kína vezető öntödéje miért nem tud chipet előállítani alacsonyabb folyamatcsomópont használatával. Ennek az az oka, hogy a 10 nm-es vagy annál kisebb csomópontot használó szilícium előállításához szükséges egyetlen gépet nem lehet Kínába szállítani.

A gép az extrém ultraibolya (EUV) litográfiai gép, amellyel rendkívül vékony áramköri mintákat marnak szilícium lapkákra. Csak egy cég, a holland ASML cég gyártja a gépet, és Hollandia, az Egyesült Államok és Japán megakadályozza, hogy Kínába szállítsák.

De a Huawei saját HarmonyOS operációs rendszerével, XMAGE fényképezőrendszerével és a Huawei Mobile Services ökoszisztémájával, továbbra is önállóan halad előre. A Huawei Central szerint a Huawei félvezető részlege, a HiSilicon a szankciók ellenére is folytatta az új lapkakészlet-konstrukciók kidolgozását. A csúcson, a szankciók előtt a Huawei volt a TSMC legjobb öntödei második legnagyobb vásárlója az Apple mögött.

Mi rejtőzik a közelgő P60 sorozatban?

A Huawei szabadalmi kérelmet nyújtott be olyan EUV-komponensekre, amelyek egységesebb fényforrást biztosítanak, mint a jelenlegi ASML-gép. Ha a Huawei meg tudja építeni saját verzióját az EUV litográfiai gépből a szabadalmak megsértése nélkül, akkor a Kirin név alatti betiltás előttihez hasonló erős chipeket tud építeni. Ez pedig egy óriási lépést tehet Kínában afelé, hogy önellátóvá váljon a félvezetők terén, amire az ország már évek óta törekszik.

Vajon lesz nagy visszatérés? A tiltás miatt saját chipsetet fejleszt a Huawei

Az Egyesült Államok azon az állásponton van, hogy a Huawei chipgyártó képességei lehetővé teszik számára, hogy nagy teljesítményű alkatrészeket fejlesszen ki katonai eszközökhöz, ezért az előző két amerikai kormányzat korlátozta az öntödéket abban, hogy a Huawei-jel üzleteljenek. Míg a kínai SMIC 7 nm-es chipeket tud előállítani, ezek csak kriptovaluta bányászatra szolgálnak, és közel sem elég kifinomultak okostelefonokhoz.

Ha már a készülékeknél tartunk, a következő hónapban a Huawei várhatóan bemutatja legújabb csúcsmodell termékcsaládját, a Huawei P60-at. A cég "P" sorozatú telefonjai általában a fotózásra összpontosítanak.

A P60 Pro modell a hírek szerint a Snapdragon 8+ Gen 1 csak 4G-s verziójával vagy a csak 4G-t használó Snapdragon 8 Gen 2-vel lesz felszerelve. A pletykák szerint a hátsó kameratömb egy 50 MP-es Sony IMX888 érzékelőt, az ultraszéles kamerához egy 50 MP-es Sony IMX858-at, és egy 64 MP-es OmniVision OV64B érzékelőt kap a periszkóp kamerához.

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei