Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

2016.06.20| Huawei

Összehasonlítás: a Huawei P9 megmutatja, hogy milyen elõnyei vannak a két kamerának az egyetlen kamerával szemben.

A Huawei P9-et a Leicával együttmûködésben 2 hátlapi kamerával egy RGB (színes) és egy monokróm kamerával szerelte fel a gyártó: az RGB kamera a színinformációk, a monokróm (egyszínû) kamera pedig körvonalak és részletek nagy felbontású rögzítésére szolgál. A monokróm kamera fényérzékenysége és felbontóképessége kiváló, mivel színszûrõt nem használ. A két kamerás megoldás a monokróm kamera és az RGB kamera erõsségeit kombinálva biztosítja a jobb képminõséget.

Az alábbiakban készült képeken összehasonlíthatja, hogy milyen elõnyei vannak a dual kamerával készített fotóknak az egyetlen RGB kamerával készült képeket szemben. A tesztek során a készítõ két fotót csinált ugyanarról, ugyanolyan körülmények között: az egyik fotót a P9 dual-kamerájával, míg a másik fotót szintén a P9-cel, de úgy, hogy az egyik kameráját letakarta.

A Huawei felkérésére Rizsavi Tamás fotós blogger bemutatta a dual kamera fotózás elõnyeit a Telenor Okostelefon Akadémián is 2016. június 15-én tartott elõadásában. (Jelen teszt során felhasznált képek nem Rizsavi Tamás munkái.)

Elsõ teszt: a Monokróm kamera letakarása

A bal oldali oszlopokban azokat a képeket láthatja, amelyek csak az RGB kamerával készültek, mivel az expozíciókor a monokróm kamera le volt takarva. A jobb oldali oszlopban lévõ képeknél egyik kamera sem volt letakarva. Így a bal oldali oszlop képei átlagos RGB képek, mivel a letakart monokróm kamera nem vesz részt a színinformációk rögzítésében. A jobb oldali oszlopban látható, hogy a képminõség nagymértékben javul, ha egyik kamera sincs letakarva. A kép magasabb felbontású, részletgazdagabb, nagyobb dinamikatartományú, tisztább és világosabb, ami igazolja a kettõs kamera elõnyeit: Az RGB kamera feladata a színek visszaadása, a monokróm kameráé pedig az, hogy jobb expozícióval és finomabb részletekkel gazdagítsa a képeket.

A monokróm kamerának nem csak a nagyobb felbontás köszönhetõ, hanem a jobb fényáteresztõ képesség és a magasabb érzékenység is. A részletek, a kép élessége és a megvilágítás szempontjából a kettõs kamerával készített képek jobb minõségûek az egyetlen RGB kamerával készítettekhez képest. Normál megvilágításnál készített képek: a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Sötétben készített képek: a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Második teszt: A P9 készülék rendelkezik egy "MONOKRÓM" elnevezésû fényképezési üzemmóddal. A következõ képek az elõzõekhez hasonlóan normál megvilágítás mellett és sötétben készültek úgy, hogy a két kamera közül az egyik le van takarva, illetve egyik sincs letakarva. Normál megvilágításnál készített képek: a bal oszlop képei a RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Sötétben készített képek: a bal oszlop képei az RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

A kép egy átlagos monokróm fotó, ha az RGB kamera le van takarva. A kép egy átlagos monokróm fotó marad akkor is, ha egyik kamera sincs letakarva, a minõsége pedig pontosan olyan lesz, mint a letakart RGB kamerával készített képnek. Ez bizonyítja, hogy monokróm üzemmódban a P9 a monokróm kamerával készít képeket, az RGB kamera pedig egyáltalán nem aktív.

A logika egyszerû: a monokróm üzemmódban monokróm képek készülnek, amelyekhez nincs szükség színinformációkra. A monokróm képek készítése szempontjából a monokróm kamera természetébõl fakadóan jobban teljesít, mint az RGB kamera. A felbontóképessége és a fényáteresztõ képessége egyaránt nagyobb. Az RGB kamerára egyáltalán nincs szükség, mivel a monokróm kamera önmagában is kiváló monokromatikus hatásokat állít elõ.

Harmadik teszt:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Közvetlenül monokróm üzemmódban készült

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

RGB üzemmódban készült képbõl konvertálva

Ahogy a fenti két képen is látható, a szürkeárnyalatok átmente az elõbbi képen természetesebb, és a fényáteresztés mértéke is nagyobb.

Monokróm üzemmódban a Huawei P9 képes a legjobb monokróm fényképezési élményt biztosítani a monokróm kamerával. Normál üzemmódban pedig a monokróm kamera és az RGB kamera együttmûködik, és a legjobb tulajdonságaikat, például a monokróm kamera nagy felbontását és fényáteresztési tényezõjét, valamint az RGB kamera színrögzítési képességét kombinálva jobb minõségû képeket készítenek.

A Huawei P9 már megvásárolható Magyarországon ezüst és szürke színekben, single SIM, illetve aktív dual SIM-es verzióban 179 990 forint javasolt bruttó fogyasztói áron. A P9-hez a vállalat a hazai piacon egyedülálló módon 3 év teljes körû gyártói garanciát, 3 hónap képernyõ garanciát és 3 hónap csere garanciát kínál.messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokNézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

Nézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

2022.07.15
| GSM Arena
Az Apple iPhone 14 Pro Max dummy előlapján a dupla kivágás látható, a vanilla verzión nincs ilyen újítás.
Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

2022.08.08
| Phone Arena
Nem meglepő, hogy az Apple gőzerővel dolgozik az iPhone 14 bemutató eseményen, ám az eddig sejtett dátum változhat.
Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

2022.07.11
| Phone Arena
Mintha nem lenne elég, hogy az iPhone 14 valószínűleg drágább lesz, mint az iPhone 13 sorozat, egy új hír szerint az Apple Watch strapabíró kiadása pofátlan árcédulával érkezik.
30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

2022.07.16
| Tomtop
Épphogy bejelentette a kínai cég a Xiaomi Mi Band 7 okoskarkötőt, máris itt a 7 Pro verzió teljese más dizájnnal és kapható is.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Ön mennyi mobil adatot használ el egy hónapban?


csak wifin internetezek
0-1 GB
1-2 GB
2-5 GB
5-10 GB
10GB +Korábbi szavazások eredményei