Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

2016.06.20| Huawei

Összehasonlítás: a Huawei P9 megmutatja, hogy milyen elõnyei vannak a két kamerának az egyetlen kamerával szemben.

A Huawei P9-et a Leicával együttmûködésben 2 hátlapi kamerával egy RGB (színes) és egy monokróm kamerával szerelte fel a gyártó: az RGB kamera a színinformációk, a monokróm (egyszínû) kamera pedig körvonalak és részletek nagy felbontású rögzítésére szolgál. A monokróm kamera fényérzékenysége és felbontóképessége kiváló, mivel színszûrõt nem használ. A két kamerás megoldás a monokróm kamera és az RGB kamera erõsségeit kombinálva biztosítja a jobb képminõséget.

Az alábbiakban készült képeken összehasonlíthatja, hogy milyen elõnyei vannak a dual kamerával készített fotóknak az egyetlen RGB kamerával készült képeket szemben. A tesztek során a készítõ két fotót csinált ugyanarról, ugyanolyan körülmények között: az egyik fotót a P9 dual-kamerájával, míg a másik fotót szintén a P9-cel, de úgy, hogy az egyik kameráját letakarta.

A Huawei felkérésére Rizsavi Tamás fotós blogger bemutatta a dual kamera fotózás elõnyeit a Telenor Okostelefon Akadémián is 2016. június 15-én tartott elõadásában. (Jelen teszt során felhasznált képek nem Rizsavi Tamás munkái.)

Elsõ teszt: a Monokróm kamera letakarása

A bal oldali oszlopokban azokat a képeket láthatja, amelyek csak az RGB kamerával készültek, mivel az expozíciókor a monokróm kamera le volt takarva. A jobb oldali oszlopban lévõ képeknél egyik kamera sem volt letakarva. Így a bal oldali oszlop képei átlagos RGB képek, mivel a letakart monokróm kamera nem vesz részt a színinformációk rögzítésében. A jobb oldali oszlopban látható, hogy a képminõség nagymértékben javul, ha egyik kamera sincs letakarva. A kép magasabb felbontású, részletgazdagabb, nagyobb dinamikatartományú, tisztább és világosabb, ami igazolja a kettõs kamera elõnyeit: Az RGB kamera feladata a színek visszaadása, a monokróm kameráé pedig az, hogy jobb expozícióval és finomabb részletekkel gazdagítsa a képeket.

A monokróm kamerának nem csak a nagyobb felbontás köszönhetõ, hanem a jobb fényáteresztõ képesség és a magasabb érzékenység is. A részletek, a kép élessége és a megvilágítás szempontjából a kettõs kamerával készített képek jobb minõségûek az egyetlen RGB kamerával készítettekhez képest. Normál megvilágításnál készített képek: a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Sötétben készített képek: a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Második teszt: A P9 készülék rendelkezik egy "MONOKRÓM" elnevezésû fényképezési üzemmóddal. A következõ képek az elõzõekhez hasonlóan normál megvilágítás mellett és sötétben készültek úgy, hogy a két kamera közül az egyik le van takarva, illetve egyik sincs letakarva. Normál megvilágításnál készített képek: a bal oszlop képei a RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Sötétben készített képek: a bal oszlop képei az RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

A kép egy átlagos monokróm fotó, ha az RGB kamera le van takarva. A kép egy átlagos monokróm fotó marad akkor is, ha egyik kamera sincs letakarva, a minõsége pedig pontosan olyan lesz, mint a letakart RGB kamerával készített képnek. Ez bizonyítja, hogy monokróm üzemmódban a P9 a monokróm kamerával készít képeket, az RGB kamera pedig egyáltalán nem aktív.

A logika egyszerû: a monokróm üzemmódban monokróm képek készülnek, amelyekhez nincs szükség színinformációkra. A monokróm képek készítése szempontjából a monokróm kamera természetébõl fakadóan jobban teljesít, mint az RGB kamera. A felbontóképessége és a fényáteresztõ képessége egyaránt nagyobb. Az RGB kamerára egyáltalán nincs szükség, mivel a monokróm kamera önmagában is kiváló monokromatikus hatásokat állít elõ.

Harmadik teszt:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Közvetlenül monokróm üzemmódban készült

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

RGB üzemmódban készült képbõl konvertálva

Ahogy a fenti két képen is látható, a szürkeárnyalatok átmente az elõbbi képen természetesebb, és a fényáteresztés mértéke is nagyobb.

Monokróm üzemmódban a Huawei P9 képes a legjobb monokróm fényképezési élményt biztosítani a monokróm kamerával. Normál üzemmódban pedig a monokróm kamera és az RGB kamera együttmûködik, és a legjobb tulajdonságaikat, például a monokróm kamera nagy felbontását és fényáteresztési tényezõjét, valamint az RGB kamera színrögzítési képességét kombinálva jobb minõségû képeket készítenek.

A Huawei P9 már megvásárolható Magyarországon ezüst és szürke színekben, single SIM, illetve aktív dual SIM-es verzióban 179 990 forint javasolt bruttó fogyasztói áron. A P9-hez a vállalat a hazai piacon egyedülálló módon 3 év teljes körû gyártói garanciát, 3 hónap képernyõ garanciát és 3 hónap csere garanciát kínál.messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokEKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

EKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

2023.09.01
| GSM Arena
Az Oppo a héten bemutatott egy új, összecsukható okostelefont, valamint egy pár órát - egyet fejlett szenzorcsomaggal és egyet megfizethető áron.
Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

2023.09.14
| Phone Arena
Az Apple-t végre kötelezte az Európai Unió, hogy a házon belüli Lightning helyett az USB-C töltőcsatlakozót használja, de van egy bökkenő.
A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

2023.09.19
| SamMobile
Még hónapok választanak el minket a Galaxy S24 lehetséges bemutatójától, de már több részlet kiszivárgott a Samsung közelgő prémium telefon sorozatáról.
Az iPhone 14 problémái miatt számos szervizes felhagy a javítással

Az iPhone 14 problémái miatt számos szervizes felhagy a javítással

2023.09.20
| Android Authority
Az iFixit csökkentette az iPhone 14 javíthatósági értékelését a korábbi 7-ről 4-re az elérhető maximális 10 pontból.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre több gyártó jelenik meg összehajtható telefonnal. Ön tervez venni?


Már van, és megtartom
Már van, de visszatérek a hagyományos formához
Igen, mindenképpen ki akarom próbálni
Nem tervezem kipróbálniKorábbi szavazások eredményei