Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

2016.06.20| Huawei

Összehasonlítás: a Huawei P9 megmutatja, hogy milyen elõnyei vannak a két kamerának az egyetlen kamerával szemben.

A Huawei P9-et a Leicával együttmûködésben 2 hátlapi kamerával egy RGB (színes) és egy monokróm kamerával szerelte fel a gyártó: az RGB kamera a színinformációk, a monokróm (egyszínû) kamera pedig körvonalak és részletek nagy felbontású rögzítésére szolgál. A monokróm kamera fényérzékenysége és felbontóképessége kiváló, mivel színszûrõt nem használ. A két kamerás megoldás a monokróm kamera és az RGB kamera erõsségeit kombinálva biztosítja a jobb képminõséget.

Az alábbiakban készült képeken összehasonlíthatja, hogy milyen elõnyei vannak a dual kamerával készített fotóknak az egyetlen RGB kamerával készült képeket szemben. A tesztek során a készítõ két fotót csinált ugyanarról, ugyanolyan körülmények között: az egyik fotót a P9 dual-kamerájával, míg a másik fotót szintén a P9-cel, de úgy, hogy az egyik kameráját letakarta.

A Huawei felkérésére Rizsavi Tamás fotós blogger bemutatta a dual kamera fotózás elõnyeit a Telenor Okostelefon Akadémián is 2016. június 15-én tartott elõadásában. (Jelen teszt során felhasznált képek nem Rizsavi Tamás munkái.)

Elsõ teszt: a Monokróm kamera letakarása

A bal oldali oszlopokban azokat a képeket láthatja, amelyek csak az RGB kamerával készültek, mivel az expozíciókor a monokróm kamera le volt takarva. A jobb oldali oszlopban lévõ képeknél egyik kamera sem volt letakarva. Így a bal oldali oszlop képei átlagos RGB képek, mivel a letakart monokróm kamera nem vesz részt a színinformációk rögzítésében. A jobb oldali oszlopban látható, hogy a képminõség nagymértékben javul, ha egyik kamera sincs letakarva. A kép magasabb felbontású, részletgazdagabb, nagyobb dinamikatartományú, tisztább és világosabb, ami igazolja a kettõs kamera elõnyeit: Az RGB kamera feladata a színek visszaadása, a monokróm kameráé pedig az, hogy jobb expozícióval és finomabb részletekkel gazdagítsa a képeket.

A monokróm kamerának nem csak a nagyobb felbontás köszönhetõ, hanem a jobb fényáteresztõ képesség és a magasabb érzékenység is. A részletek, a kép élessége és a megvilágítás szempontjából a kettõs kamerával készített képek jobb minõségûek az egyetlen RGB kamerával készítettekhez képest. Normál megvilágításnál készített képek: a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Sötétben készített képek: a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Második teszt: A P9 készülék rendelkezik egy "MONOKRÓM" elnevezésû fényképezési üzemmóddal. A következõ képek az elõzõekhez hasonlóan normál megvilágítás mellett és sötétben készültek úgy, hogy a két kamera közül az egyik le van takarva, illetve egyik sincs letakarva. Normál megvilágításnál készített képek: a bal oszlop képei a RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Sötétben készített képek: a bal oszlop képei az RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera mûködött:

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

A kép egy átlagos monokróm fotó, ha az RGB kamera le van takarva. A kép egy átlagos monokróm fotó marad akkor is, ha egyik kamera sincs letakarva, a minõsége pedig pontosan olyan lesz, mint a letakart RGB kamerával készített képnek. Ez bizonyítja, hogy monokróm üzemmódban a P9 a monokróm kamerával készít képeket, az RGB kamera pedig egyáltalán nem aktív.

A logika egyszerû: a monokróm üzemmódban monokróm képek készülnek, amelyekhez nincs szükség színinformációkra. A monokróm képek készítése szempontjából a monokróm kamera természetébõl fakadóan jobban teljesít, mint az RGB kamera. A felbontóképessége és a fényáteresztõ képessége egyaránt nagyobb. Az RGB kamerára egyáltalán nincs szükség, mivel a monokróm kamera önmagában is kiváló monokromatikus hatásokat állít elõ.

Harmadik teszt:

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

Közvetlenül monokróm üzemmódban készült

Teszt - ez a különbség az egy és a két kamerás mobillal készített képek között

RGB üzemmódban készült képbõl konvertálva

Ahogy a fenti két képen is látható, a szürkeárnyalatok átmente az elõbbi képen természetesebb, és a fényáteresztés mértéke is nagyobb.

Monokróm üzemmódban a Huawei P9 képes a legjobb monokróm fényképezési élményt biztosítani a monokróm kamerával. Normál üzemmódban pedig a monokróm kamera és az RGB kamera együttmûködik, és a legjobb tulajdonságaikat, például a monokróm kamera nagy felbontását és fényáteresztési tényezõjét, valamint az RGB kamera színrögzítési képességét kombinálva jobb minõségû képeket készítenek.

A Huawei P9 már megvásárolható Magyarországon ezüst és szürke színekben, single SIM, illetve aktív dual SIM-es verzióban 179 990 forint javasolt bruttó fogyasztói áron. A P9-hez a vállalat a hazai piacon egyedülálló módon 3 év teljes körû gyártói garanciát, 3 hónap képernyõ garanciát és 3 hónap csere garanciát kínál.messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokKihalhat az Android a Z generáció miatt?

Kihalhat az Android a Z generáció miatt?

2023.02.22
| Android Authority
Egy friss jelentés azt állítja, hogy a Z generációs Android alkalmazása riasztó ütemben csökken.
Döbbenetes lett a Samsung új funkciója

Döbbenetes lett a Samsung új funkciója

2023.02.11
| Sammy Fans
Letaglózó eredménnyel jártak az első tesztek, ami a Samsung Galaxy S23 szérián debütált Light módot illeti.
Ilyen olcsó még sose volt a 200 megapixeles csúcsmobil

Ilyen olcsó még sose volt a 200 megapixeles csúcsmobil

2023.02.07
| (x)
Októberben mutatkozott be hivatalosan a neves gyártó legerősebb készüléke 200 megapixeles kamerával és 120W-os Hyper Charge gyorstöltéssel.
Most éri meg igazán OnePlust venni!

Most éri meg igazán OnePlust venni!

2023.02.10
| Telefonguru
Ahogy bemutatták a nemzetközi piacon is a OnePlus 11-et, úgy esett az ára az előző modelleknek. És ez jó.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Ön milyen fülhallgatót használ a telefonjához?


nem használok headsetet
vezetékes fülhallgatót használok
Apple Airpods
Samsung bluetoothos
Samsung vezetékes
Xiaomi bluetoothos
Xiaomi vezetékes
boAt bluetoothos
boAt vezetékes
egyéb bluetoothos
egyéb vezetékesKorábbi szavazások eredményei