A MediaTek is csal a benchmark teszteken

2020.04.11| Android Police

A MediaTek-et a referenciaértékekkel csaltak, és ez nem túl szép. Ha ugyanazt az erőfeszítést tennék a jobb chip készítés érdekében, mindannyian profitálnánk. De így.

Noha a múltban több telefongyártó bukott le a referenciaértékek megtévesztésével, ez általában viszonylag pontosan leírt probléma, csak bizonyos vállalatok bizonyos telefonjai használtak nagyobb teljesítményű módot bizonyos alkalmazások futtatásakor. De az Anandtech jelentése szerint a MediaTek a szoftverbe építette be az ilyen „csalást”, amelyet a telefongyártóknak biztosítanak a chipsetek használatához. Alapvetően az összes MediaTek processzorral rendelkező okostelefon, amely bizonyos lapkészleteket futtat, "behazudja" a benchmark értékeket.

Annak, aki érdeklődik a műszaki részletek iránt, érdemes lehet a hosszú leírást is elolvasni, de a rövid sztori annyi, hogy az Anandtech észrevette, a MediaTek Dimensity 1000L-jét az OPPO Reno3 Pro régebbi, alsóbb kategóriájú Helio P95-je leverte tudásban. Innen nem volt nehéz gyorsan rájönni, hogy a benchmark alkalmazást átverik. A Helio P95 esetében drasztikusan magas eredmények érkeztek, ami teljes mértékben irreális volt.

Ez azt jelenti, hogy valami a Helio P95 chipsettel működő telefonban drámai módon felhúzta a teljesítményt a benchmarking alkalmazás jelenlétére adott válaszként. Ez pedig nem kis különbség, az Anandtech az általános tesztekben 30% -os csökkenést észlelt, a specifikus terhelés pedig akár 70% -os változást is mutatott.

Balra az Oppo Reno 3 Pro valódi, jobbra a módosított teljesítménye

Az ezt a viselkedést ellenőrző logika a firmware-be építve található, és rengeteg benchmarkot céloz meg, ideértve a nagyon ritkákat is, amelyeket csak néhány webhely használ. Az utóbbi években a MediaTek lapkakészlettel rendelkező modellek szélesebb áttekintése alapján az Anandtech megállapította, hogy ez a viselkedés alapvetően mindegyiknél érvényes.

Ez nem volt kizárólagos a Reno3 Pro-nál, amelyet először teszteltek, kilenc különböző eszköz, kilenc különféle MediaTek lapkakészlettel, változó mértékben adott hamis adatokat. Az eszközök közötti összehasonlítás alapján kijelenthető, hogy nem csak az OPPO tett így, ez a viselkedés a MediaTektől ered és a legújabb változtatások azt mutatják, hogy a vállalat megpróbálja elrejteni.

Az Anandtech riportjára a MediaTek nyilatkozatot adott ki, amelyben részletesen ismerteti álláspontját. Alapvetően a társaság érvei a következőkre vezethetők vissza:

  • A lapkakészletek teljesítménye más és más a különböző feladatok esetében, ez nem meglepő.
  • A telefongyártók letilthatják ezt a fajta viselkedést.
  • Más cégek is ezt teszik.

Nos az első pont igaz, ám más egy nagy teljesítményű mód elindulása olyan esetben, amikor erre szükség van és más az a fajta drasztikus teljesítmény emelés, amikor benchmark program fut. A másik két állítás viszont igaz. Korábban a Huawei-t, az OPPO-t és a Samsungot is meg kellett joggal vádolni azzal, hogy csalnak a benchmark teszteken, hogy így tüntessék fel hamisan még jobb színben a friss modelleket. A Samsungnak tavaly ősszel még pereskednie is kellett emiatt, szóval nem túl jó védekezés a MediaTektől, hogy „más is csinálja”. Az nem számít, hogy ki hagyta bekapcsolva a funkciót, egyszerű félrevezetés az egész.

Mivel nagyon sokan várták a MediaTek nagy teljesítményű Dimensity 1000 lapkakészletét, a csalás miatt ez most lényegesen több kárt okozott, mint amennyi hasznot egyáltalán hozott volna. Eddig arról beszéltünk, hogy a Dimensity 1000 hogyan tudja felvenni a versenyt a Qualcomm ellen, jelenleg viszont az a kérdés, hogy a MediaTek hogyan akarta átvágni a vásárlóit a behazudott, jobb teljesítmény-értékelés alapján.

Mivel sokan azt remélték és várták, hogy a MediaTek nagy teljesítményű lapkakészletet hoz az Egyesült Államokba, a referenciaértékek „csalása” ily módon több kárt okoz, mint haszon. Mindannyian arról kell beszélnünk, hogy a Dimensity 1000 miként áll fel a Qualcomm ellen, ehelyett inkább arra összpontosítunk, hogy a MediaTek miként manipulálja a szoftvert, hogy hazudjon a teljesítményértékelés alapján.

Remélhetőleg a társaság a jövőben átgondolja a gyakorlatot, így mindannyian jobban összpontosíthatunk a ténylegesen fontosakra: Visszahozhatjuk a versenyt az amerikai okostelefon-chipset-piacra. Különösen akkor, ha van egy valódi esély arra, hogy a MediaTek peres eljárást indíthat, mint a Samsung.

 

 

 További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!



Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.