MediaTek

A MediaTek is csal a benchmark teszteken

2020.04.11

A MediaTek-et a referenciaértékekkel csaltak, és ez nem túl szép. Ha ugyanazt az erőfeszítést tennék a jobb chip készítés érdekében, mindannyian profitálnánk. De így.

Noha a múltban több telefongyártó bukott le a referenciaértékek megtévesztésével, ez általában viszonylag pontosan leírt probléma, csak bizonyos vállalatok bizonyos telefonjai használtak nagyobb teljesítményű módot bizonyos alkalmazások futtatásakor. De az Anandtech jelentése szerint a MediaTek a szoftverbe építette be az ilyen „csalást”, amelyet a telefongyártóknak biztosítanak a chipsetek használatához. Alapvetően az összes MediaTek processzorral rendelkező okostelefon, amely bizonyos lapkészleteket futtat, "behazudja" a benchmark értékeket.

Annak, aki érdeklődik a műszaki részletek iránt, érdemes lehet a hosszú leírást is elolvasni, de a rövid sztori annyi, hogy az Anandtech észrevette, a MediaTek Dimensity 1000L-jét az OPPO Reno3 Pro régebbi, alsóbb kategóriájú Helio P95-je leverte tudásban. Innen nem volt nehéz gyorsan rájönni, hogy a benchmark alkalmazást átverik. A Helio P95 esetében drasztikusan magas eredmények érkeztek, ami teljes mértékben irreális volt.

Ez azt jelenti, hogy valami a Helio P95 chipsettel működő telefonban drámai módon felhúzta a teljesítményt a benchmarking alkalmazás jelenlétére adott válaszként. Ez pedig nem kis különbség, az Anandtech az általános tesztekben 30% -os csökkenést észlelt, a specifikus terhelés pedig akár 70% -os változást is mutatott.

A MediaTek is csal a benchmark teszteken

Balra az Oppo Reno 3 Pro valódi, jobbra a módosított teljesítménye

Az ezt a viselkedést ellenőrző logika a firmware-be építve található, és rengeteg benchmarkot céloz meg, ideértve a nagyon ritkákat is, amelyeket csak néhány webhely használ. Az utóbbi években a MediaTek lapkakészlettel rendelkező modellek szélesebb áttekintése alapján az Anandtech megállapította, hogy ez a viselkedés alapvetően mindegyiknél érvényes.

Ez nem volt kizárólagos a Reno3 Pro-nál, amelyet először teszteltek, kilenc különböző eszköz, kilenc különféle MediaTek lapkakészlettel, változó mértékben adott hamis adatokat. Az eszközök közötti összehasonlítás alapján kijelenthető, hogy nem csak az OPPO tett így, ez a viselkedés a MediaTektől ered és a legújabb változtatások azt mutatják, hogy a vállalat megpróbálja elrejteni.

A MediaTek is csal a benchmark teszteken

Az Anandtech riportjára a MediaTek nyilatkozatot adott ki, amelyben részletesen ismerteti álláspontját. Alapvetően a társaság érvei a következőkre vezethetők vissza:

  • A lapkakészletek teljesítménye más és más a különböző feladatok esetében, ez nem meglepő.
  • A telefongyártók letilthatják ezt a fajta viselkedést.
  • Más cégek is ezt teszik.

Nos az első pont igaz, ám más egy nagy teljesítményű mód elindulása olyan esetben, amikor erre szükség van és más az a fajta drasztikus teljesítmény emelés, amikor benchmark program fut. A másik két állítás viszont igaz. Korábban a Huawei-t, az OPPO-t és a Samsungot is meg kellett joggal vádolni azzal, hogy csalnak a benchmark teszteken, hogy így tüntessék fel hamisan még jobb színben a friss modelleket. A Samsungnak tavaly ősszel még pereskednie is kellett emiatt, szóval nem túl jó védekezés a MediaTektől, hogy „más is csinálja”. Az nem számít, hogy ki hagyta bekapcsolva a funkciót, egyszerű félrevezetés az egész.

Mivel nagyon sokan várták a MediaTek nagy teljesítményű Dimensity 1000 lapkakészletét, a csalás miatt ez most lényegesen több kárt okozott, mint amennyi hasznot egyáltalán hozott volna. Eddig arról beszéltünk, hogy a Dimensity 1000 hogyan tudja felvenni a versenyt a Qualcomm ellen, jelenleg viszont az a kérdés, hogy a MediaTek hogyan akarta átvágni a vásárlóit a behazudott, jobb teljesítmény-értékelés alapján.

A MediaTek is csal a benchmark teszteken

Mivel sokan azt remélték és várták, hogy a MediaTek nagy teljesítményű lapkakészletet hoz az Egyesült Államokba, a referenciaértékek „csalása” ily módon több kárt okoz, mint haszon. Mindannyian arról kell beszélnünk, hogy a Dimensity 1000 miként áll fel a Qualcomm ellen, ehelyett inkább arra összpontosítunk, hogy a MediaTek miként manipulálja a szoftvert, hogy hazudjon a teljesítményértékelés alapján.

Remélhetőleg a társaság a jövőben átgondolja a gyakorlatot, így mindannyian jobban összpontosíthatunk a ténylegesen fontosakra: Visszahozhatjuk a versenyt az amerikai okostelefon-chipset-piacra. Különösen akkor, ha van egy valódi esély arra, hogy a MediaTek peres eljárást indíthat, mint a Samsung.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB
Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB
EUmobil 65 980 Ft
i-Shop Webáruház 66 240 Ft
MobilEx Webáruház 66 590 Ft
Apple iPhone 7 32GB
Apple iPhone 7 32GB
EUmobil 103 580 Ft
TopMobil 103 590 Ft
i-Shop Webáruház 103 860 Ft
Xiaomi Mi 10 Lite 5G 128GB 6GB RAM Dual
Xiaomi Mi 10 Lite 5G 128GB 6GB RAM Dual
Telefoncenter Webáruház 108 200 Ft
Telefonkirály 110 900 Ft
www.mobilfactory.hu 114 990 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei