Ezért ne halogassuk tovább 50 év felett a vastagbéltükrözést!

2024.04.09
Címkék:

Sokak rémálma, pedig gyakorlatilag fájdalommentes: a vastagbéltükrözést, aki teheti, legszívesebben elkerüli.

Pedig ha a veszélyeztetettek közé tartozunk, érdemes minél hamarabb megejtenünk a Covid alatt elmaradt vizsgálatot, hiszen akár az életünket is megmentheti. Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla!

 

Mi a kolonoszkópia?

 

A kolonoszkópia egy olyan vizsgálat, amely során egy hajlékony, vékony csővel, az ún. kolonoszkóppal vizsgálják meg a vastagbél belső falát és a végbélnyílást. Az Affidea Magyarország kolonoszkópia vizsgálata kíméletes, empatikus szakértők figyelő szemei előtt zajlik. Azonban akár altatásban is kérhetjük, ha semmiképp nem akarunk belőle érezni semmit.

 

A vizsgálat során az orvos képes szabad szemmel megnézni a vastagbél falát. Így könnyen felismerhetővé válnak a lehetséges elváltozások, például a polipok vagy daganatok. A kolonoszkópia nemcsak diagnosztikai, hanem terápiás céllal is alkalmazható, hiszen a polipokat azonnal eltávolíthatja a szakértő.

 

A vizsgálat fájdalommentes. A betegnek előzőleg speciális diétát kell követnie, és egy tisztító folyadékot kell elfogyasztania, hogy a vastagbél teljesen tiszta legyen a folyamat idejére. A kolonoszkópia során az orvos lassan halad át a vastagbél falán, és egy kamera segítségével figyeli a különböző, esetleges elváltozásokat. 

Ezért ne halogassuk tovább 50 év felett a vastagbéltükrözést!

Mennyivel pontosabb módszer, mint a székletvérteszt? 

 

A kolonoszkópia sokkal pontosabb módszer, mint a székletvérteszt, amely a székletben lévő vér jelenlétét mutatja ki. A székletvérteszt fontos szerepet játszik a vastagbélrák szűrésében: ez ugyanis annak az első lépése. Ha “nem negatív” az eredmény, a második lépcsőben a pácienseket vastagbéltükrözésre küldik. Itt kerül megállapításra a vérzés oka a tápcsatornában. Amíg azonban a székletvérteszt mindössze 16%-ban tudja biztosan kimutatni a vastagbélrák jelenlétét, addig a kolonoszkópia sokkal részletesebb és pontosabb eredményt ad, mivel 90%+-os biztonsággal mutatja ki a rosszindulatú elváltozásokat.

 

Még most sem késő bepótolni az elmaradt szűréseket!

 

A COVID-19 járvány kihívást jelentett a vastagbélrákszűrés területén is, hiszen sok orvosi vizsgálatot el kellett halasztani vagy le kellett mondani a járvány idején. Ezért fontos, hogy most ez se maradjon el 50 éves kor felett. Egyes esetekben már fiatalabb korban is javasolható (például, ha a betegnek genetikai hajlama van a vastagbélrákra vagy más emésztőrendszeri betegségekre). A szűrést 5-10 évente javasolt elvégezni az 50 év felettieknek, a vastagbélrák korai felismerése érdekében.

 

A kolonoszkópia tehát egy hatékony és pontos módszer a vastagbélrák korai felismerésére és kezelésére. Fontos, hogy ne féljünk a szűréstől, és a megfelelő időpontban végeztessük el a szükséges vizsgálatokat – hogy minél tovább egészségesek maradhassunk!

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei