Samsung Galaxy Buds FE teszt: a legjobb ár-érték arányú füles

2023.12.03| Telefonguru

A Samsung fülhallgatói mindig is érthetően Android-központúak voltak. A cég legújabb erőfeszítése – a megfizethető árú Galaxy Buds FE – sem kivétel.

 Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Igen, ha akarjuk, párosíthatjuk őket iPhone-nal, de mivel a Samsung nem készít iOS-verziót a Wearable alkalmazásból, nincs mód a Buds FE beállításainak és funkcióinak elérésére. iPhone-osként rengeteg vezeték nélküli fülhallgató létezik, amelyek tökéletesen együttműködnek az Apple készülékeivel, és amelyek ugyanolyan vagy jobb teljesítményt nyújtanak a hasonló árú Samsung modellekhez képest. De miután több mint egy hetet töltöttem az igencsak megfizethető árú (30-40 ezer forint között szerezhető be 2023 decemberében) Galaxy Buds FE-vel, most egy kicsit irigylem az Android-felhasználókat. Íme, miért.

Akár grafitban, akár fehérben választja a Galaxy Buds FE-t, a kompakt töltőtok mindig fényes fehér bevonattal rendelkezik. Sima, lekerekített külseje remekül áll kézben és kevés helyet foglal el a zsebében vagy táskájában.

Ez apróság, de a fedél, a zsanér és a mágneszár mind elsőrangú. Az építési minőség ugyanolyan jó, mint az Apple-é – talán még jobb is. A Samsung azonos méreteket alkalmazott különféle Galaxy vezeték nélküli fülhallgatóihoz. Ha rendelkezik már meglévő tokvédővel a Galaxy Buds 2, Galaxy Buds 2 Pro vagy Galaxy Buds Live készülékekhez, azok tökéletesen illeszkednek a Galaxy Buds FE tokjához.

Lehet, hogy a tokban nincs vezeték nélküli töltés, de a Samsung egy igen nagyvonalú,1 méteres USB-C – USB-C töltőkábelt biztosít, amellyel fali adapterről, laptopról vagy akár telefonról is töltheti a tokot. Maguk a fülhallgatók kicsik és visszafogottak, nagy és lapos érintésérzékeny felülettel. Ezek ujjlenyomat-mágnesek, ami kissé ironikus, tekintve, hogy folyamatosan érinteni fogjuk őket.

Tipikus Samsung-módra a Galaxy Buds FE csak IPX2-es szinten rendelkezik a legcsekélyebb vízvédelemmel. Ez azt jelenti, hogy egy kis izzadság nem árt neki, de legyen nagyon óvatos, amikor tisztítja őket – nem ajánlott a csap alá engedni.

Ha általában nem volt problémája a zárt vezeték nélküli fülhallgatókkal (a szilikon füldugókkal), valószínűleg nagyon kényelmesnek és biztonságosnak fogja találni a Galaxy Buds FE-t. Három szabványos méretű szilikon véggel rendelkeznek, és választható az alapértelmezett szárnyvégek vagy az opcionális stabilitási szilikon hurok használata, ezek mind a csomagban találkhatóak. A nagyobb fülűek valószínűleg a szárnyas végeket részesítik előnyben – ezek segítenek a bőrrel való érintkezés fokozásában.

A Samsung Galaxy Wearable alkalmazás, mint manapság sok társalkalmazás, rendelkezik egy praktikus illeszkedési teszttel, amely tájékoztatja Önt, ha elérte a zajszűrés és a hangminőség szempontjából optimális tömítést.

Az érintéses vezérlők jól működnek – könnyű őket pontosan eltalálni, és ezekre az érintésekre egyező hangkészlettel reagálnak, így tudatják, hogy az érintéseit felismerték. De valamilyen oknál fogva a Samsung úgy döntött, hogy alapértelmezés szerint kikapcsolja az érintési gesztusok többségét. A dobozból kivéve csak az egyszeri érintés és az érintés és tartás opciók működnek. Szüksége lesz a Samsung Galaxy Wearable alkalmazásra, hogy engedélyezze a többit, és/vagy módosítsa a gesztusok által vezéreltet.

Fülhallgatónként legfeljebb négy kézmozdulatot engedélyezhet (egyszeri, dupla, három koppintás, valamint érintés és tartás), de csak az érintés és tartás gesztus módosítható. Mivel az első három gesztus a lejátszásra vonatkozik (lejátszás/szünet, műsorszám ugrás előre, hátra), ez azt jelenti, hogy el kell döntenie, mi a legfontosabb a negyedik mozdulatnál. Választhat ANC mód, hangerő fel/le, Spotify vagy hangvezérlés közül.

Ha már a hangvezérlésről beszélünk, a többi ökoszisztéma-specifikus fülhallgatóhoz, a Galaxy Buds FE ébresztés hanggal funkcióval biztosít a Bixby-hez. Nem vagyok nagy Bixby-felhasználó, de az asszisztens gyorsan és pontosan válaszolt minden alkalommal, amikor azt mondtam: „Hello, Bixby”. Innentől kezdve elindíthattam a zenét a Spotify-ból, megnézhettem az időt, és kérhettem időjárás-előrejelzést.

Amint azt a bevezetőben megjegyeztem, a Samsung nem készíti Galaxy Wearable alkalmazásból iOS kompatibilis verziót, és mivel az alkalmazás nagyon sok hasznos funkciót és testreszabást tesz lehetővé, az Apple-felhasználók nem vásárolhatják meg ezeket a fülhallgatókat támogatás hiányából adódóan. 

Amit nehezen értek a Galaxy Buds FE-nél, az az, hogy a Samsung külön gondot fordított arra, hogy viselési érzékelőket adjon hozzájuk - ez egyáltalán nem gyakori ebben az árkategóriában -, mégis csak arra használja őket, hogy biztosítsa, hogy a hívások a telefonra irányuljanak, és ne a fülhallgatóba, amikor azok nincsenek a fülben. Ez egy jó funkció ugyan, de mi a helyzet azzal, ahogy majdnem minden más gyártó tesz a szenzorok használatakor, hogy automatikusan szüneteltessék a zenét, amikor kivesszük a fülhallgatót? Úgy tűnik, hogy a Samsung szerint nem gondolja, hogy ezt szeretnénk.

A Buds FE Bluetooth kapcsolata stabil. Miután párosítottuk őket egy eszközzel, rákényszeríthetjük, hogy újra csatlakozzanak az eszközhöz, ha megérintjük a Galaxy Buds FE nevét a Bluetooth menüben – még akkor is, ha éppen egy másik termékhez csatlakoznak.

Ez nem ugyanaz, mint a valódi Bluetooth Multipoint (amely lehetővé teszi két vagy több eszköz egyidejű csatlakozását), de ez a következő legjobb dolog. Ha rendelkezik Samsung-fiókkal, a Galaxy Buds FE automatikusan hozzáadható az összes regisztrált Samsung-termékhez, ami még egyszerűbbé teszi az eszközváltást – hasonló az Apple és a Google felhőalapú eszközváltó rendszeréhez.

Szeretne még két okot a Galaxy Buds FE mellett a Samsung/Android ökoszisztémán belül? A kereső és emlékeztető lehetőségek. A Wearable alkalmazással értesítést kaphatunk a Samsung SmartThings Find szolgáltatáson keresztül, ha véletlenül eltávolodunk a fülhallgatótól. Ha mégis ez történt és meg kell keresni őket, elég felhúzni a térképet, majd kényszeríteni a fülhallgatókat, hogy hangos sípoló hangot adjanak ki, így megtudhatjuk, hogy pontosan melyik párna alatt vannak.

Előfordulhat, hogy a Galaxy Buds FE nem felel meg az audiofil hangminőségi szabványoknak, de hacsak nem valóban megszállottan a hangzás megszállottja, akkor el lesz ragadtatva attól, hogy ezek a fülhallgatók hogyan teljesítenek. Mielőtt elkezdene vacakolni az alkalmazáson belüli EQ előre beállított lehetőségeivel, a Buds FE tiszta, teljes frekvenciájú hangzást kínál, nagyvonalú hangtérrel. Rengeteg alacsony frekvenciájú basszus van, és a Samsungnak sikerült megőriznie azt túltengéstől mentesen, amit az olcsó fülhallgatók gyakran nem tudnak elkerülni. Elég részletesség van ahhoz, hogy széles zenei stílusokat is értékelni tudjunk.

Ha 40 ezer forint alatt szeretne költeni egy vezeték nélküli fülhallgatóra, akkor ne számítson világszínvonalú aktív zajszűrésre (ANC) vagy átlátszó módra. A cél az kell legyen, hogy kiküszöböljük a legbosszantóbb napi háttérzajokat, miközben lehetővé válik az alkalmi beszélgetés, vagy a környezet tudatosságának növelése – mindezt úgy, hogy soha nem kell kivenni a fülhallgatót. A Galaxy Buds FE meghaladja ezeket az elvárásokat. Nem sokkal, de annyira, hogy merem állítani, hogy a legtöbb embernek nem lesz szüksége jobbra.

Akár nyüzsgő utcákon mászkáltam, akár tömegközlekedéssel utaztam, az ANC könnyedén biztosította a szükséges csendet. Az átlátszósági mód nem olyan jó, mint amit a Jabra Elite 4-en talál – a saját hangunk nem lesz annyira tiszta –, és mégis mindent hallottam, amit hallanom kellett, a metrón a bemondásokat, a forgalmas kereszteződésen áthaladó forgalmat.

A Samsung lehetővé teszi, hogy kiválaszthassa, hogy az ANC, az átlátszósági és a kikapcsolt üzemmódok közül épp melyikre van szüksége. Ez nemcsak kényelmesebbé teszi ezeknek a módoknak a használatát, hanem az üzemidőnek is jót tesz, ha lemerülőben van.

Mint manapság a legtöbb vezeték nélküli fülhallgató, a Galaxy Buds FE is kiválóan alkalmas hívások kezdeményezésére vagy videocsevegésre beltéren. Hangja szép és tiszta lesz, és ha a Wearable alkalmazásban be van kapcsolva a Környezeti hang hívás közben, saját hangját is tisztán hallja. Kint, vagy ahol zajosak a körülmények, már vegyesebb lesz az élmény. Még mindig hallható mindenki, de a tisztaság változik. Néhol a hangom rendkívül tompa lett, ahogy zajos forgalom haladt el mellettem.

A Samsung azt állítja, hogy a Galaxy Buds FE töltésenként 6 óra üzemidőt biztosít bekapcsolt ANC mellett, és összesen 21 órát, ha beleszámítjuk a tok kapacitását is. Ennek ellenére adott a lehetőség letiltani az ANC-t, amely a Buds FE üzemidjét 8,5, illetve 30 órára növeli. Van gyorstöltési lehetőség arra az esetre, ha nincs idő kivárni a teljes töltést, öt perc töltéssel plusz órányi (ANC bekapcsolva) időt kapunk.

Androidra, különösen, ha Samsung Galaxy telefont használ – a Galaxy Buds FE kiváló választás. A kényelmes és biztonságos illeszkedésnek, a nagyszerű hangzásnak, a rendkívül hatékony zajszűrésnek és a Samsung Wearable alkalmazáson keresztül elérhető rengeteg funkciónak köszönhetően mindent megtalál, amire szüksége van. 

Előnyök:

  • Elérhető ár
  • Kényelmes és biztonságos illeszkedés
  • Tiszta, erőteljes hangzás
  • Nagyon jó zajszűrő
  • Jó átlátszósági mód
  • Kiváló alkalmazástámogatás

Hátrányok:

  • Nincs alkalmazás iOS-re
  • Nincs vezeték nélküli töltés
  • Nincs Bluetooth Multipoint
  • Csak IPX2 vízálló
A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    2024.04.03
    | SamMobile
    A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    2024.04.15
    | PhoneArena
    Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
    Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

    Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

    2024.05.03
    | PhoneArena
    Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    2024.03.21
    | Phone Arena
    Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.