Jöhet a teljesen vezeték nélküli iPhone

2020.05.27| 9to5Mac

Régóta folyik a vita arról, hogy az Apple hogy dönt az iPhone Lightning portjának jövőjéről.

Az Apple ragaszkodni fog hozzá, kicseréli az USB-C-re, vagy egyenesen egy teljesen vezeték nélküli iPhone-ra vált? Tegnap friss vita indult egy hírre, miszerint az Apple nem fogja ezeket meglépni, hanem inkább Smart Connectort használ az iPhone 13-akon. Az állítás egy Twitter-fiókból származik, amelynek nincs múltja, tehát a hír valódisága erősen megkérdőjelezhető. Csak egy ésszerű találgatás lenne? Nem valószínű ez sem.

Az USB-C-re való váltásnak több okból lenne értelme. Az Apple már szabványosította az USB-C-t a hordozható Mac gépekhez és az iPad Pro-hoz, tehát ha ugyanezt tenné az iPhone-nal, teljes lenne a kínálat. Rendkívül praktikus a lehetőség, hogy ugyanazokat a töltőket mindhárom eszközön használjuk, és bármilyen Apple-eszköz csatlakoztatása bármely más Apple-eszközhöz, ugyanolyan USB-C és USB-C töltővel, nyilvánvaló kényelmi előnyökkel jár - különösen utazás esetén.

Ugyanakkor nagyon sok olyan kiegészítő található, amelyek a Lightning csatlakozót használják - az egyszerű töltőállványoktól a vezetékes CarPlay-ig, a csúcsminőségű audio- és videoeszközökig. A jelenlegi csatlakozó típusának módosítása ugyanolyan nehézségeket okozna, mint anno a 30-pólusú csatlakozóról a Lightningra történő váltás. 2017-ben úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy az Apple váltson USB-C-re mind iPhone, mind iPad esetén.

A Lightning port okos szabvány, de az USB-C még okosabb és széleskörűbben használható. Egyetlen port elfogadása mind a Mac, mind az iOS eszközökön jelentősen leegyszerűsítené a kábelek és csatlakozók ökoszisztémáját. Az USB-C nagy sebességű adatátviteli képességei pedig lehetővé tennék az Apple eszközöknek, hogy jobban működjenek együtt.

De három év elteltével már túl késő. Attól, hogy Kuo-nak igaza van-e vagy sem, hogy 2021-ben megkapjuk a teljesen vezeték nélküli iPhone-t, az Apple ezt úgyis megteszi a következő években. Ez javítja majd az esztétikát és nagyobb megbízhatóságot biztosít a jobb víz- és porvédelem révén.

Ha tehát az Apple végső célja a portmentes iPhone, akkor vajon meg akarja szívatni a rajongókat egy Lightningről USB C-re, majd USB C-ről wirelessre való átállással? Nem valószínű. Ugyanez érvényes a Smart Connector esetében is. Persze, ez más csatlakozó, mint akár a Lightning, akár az USB-C. Nem engedi be a port vagy a vizet a kialakítás miatt, de ismétlem, nincs értelme egy olyan átmeneti szakasznak, amely megduplázza az átállás fájdalmát.

 Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Fájni pedig fog mindenképp. A CarPlay egységek túlnyomó része például vezetékes. Rendelkezésre állnak ugyan viszonylag olcsó vezeték nélküli adapterek, de ezek nem a legújabb megoldások. Ugyanez vonatkozik a Lightning hangszórókra, ahol az adapter rontja az esztétikát.

A modern iPhone készülékek legtöbb tulajdonosa már vagy egészben vezeték nélküli töltőket használ. A töltőpadok egyre gyakrabban fordulnak elő a kávézókban, repülőtereken és más nyilvános területeken. De még mindig vannak esetek, amikor a vezetékes töltés kényelmesebb lehet, az utazás erre egy kiváló példa. Ha azt szeretné biztosítani, hogy egy eszköz a hosszú út előtt teljesen fel legyen töltve, akkor a repülőtéren lényegesen kényelmesebb ezt vezetékesen, mint nélküle megoldani. Ha pedig Mac-kel utazik, akkor ez töltőállomásként szolgálhat minden Apple-eszközéhez.

Az Apple potenciálisan rejtett porttal oldhatja meg a fejlesztői és szakmai problémát, akárcsak az Apple Watch esetében. Ezt elrejthetik például a SIM-kártya belsejében. A tét tehát: egyetlen váltás a Lightning-ról a teljesen vezeték nélküli iPhone-ra a következő egy-három évben, kihagyva az USB-C vagy a Smart Connector átmeneti szakasz nélkül. Mit gondolsz?

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.