Hoppá, 13 ezer mobil IMEI száma egyezik

2020.06.09| Android Police

A rendőrség nyomozása szerint jelenleg mintegy 13 ezer Vivo okostelefon rendelkezik ugyanazzal az IMEI számmal.

Az IMEI számot, röviden a International Mobile Equipment Identity-t használják okostelefonok és egyéb fogyasztói elektronikai eszközök, például táblagépek egyedi és elvben cserélhetetlen azonosítóiként. A szolgáltatók ezeket a számokat használják az érvényes eszközök azonosítására, és a helyi rendészeti szervekkel együttműködve megtilthatják az ellopott telefonok hálózati hozzáférését, vagy nyomon követhetik a jogellenes birtokukban lévőket. A dolgok kissé bonyolultabbá válnak, ha több ezer eszköz ugyanazzal az IMEI-vel rendelkezik, éppen ez történt több mint 13 000 Vivo telefonnal Indiában.

A Meerut rendőrségére hivatkozó helyi jelentések szerint a csalást először akkor fedezték fel, amikor egy tiszt egy tavaly javította meg a Vivo okostelefonját, majd a folyamatos rendszerhibák után visszakapták. Ezután észrevette, hogy az IMEI-szám megváltozott. A nyomozás után a rendőrség még 13.557 másik Vivo telefont azonosított ugyanazzal az indiai IMEI-vel az országban és vádat indított a gyártóval szemben.

India 2017-ben büntetendővé tette az IMEI csalást egy új törvénnyel, ám nyilvánvalóan ez nem volt elegendő a gyakorlat elrettentésére. Lehetséges, hogy a szóban forgó IMEI-vel rendelkező összes készüléket blokkolják a helyi mobilszolgáltatók, ami segíthet a biztonsági problémák enyhítésében, de ezrek maradhatnak működő telefon nélkül.

A Vivoval kapcsolatban nem először követtek el ilyen bűncselekményt, a The Times of India szerint az ország másik részén Madhya Pradesh rendőrsége felfedezte, hogy tavaly több mint 50.000 Vivo telefon rendelkezett azonos IMEI számmal. Az esemény egy mobiljavító műhelybe vezethető vissza, bár a Vivot és a beszállítókat is azzal vádolták, hogy a bűncselekményben részt vettek.

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Az incidens további haragot válthat ki az Indiában elérhető kínai mobilok ellen, mivel egy helyi kezdeményezés a közelmúltban a TikTok Play Áruház besorolását 1,2 csillagosra tette a rossz moderáció és erőszakos tartalommal kapcsolatos vádakkal szemben.

 

 



Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.