Hoppá, 13 ezer mobil IMEI száma egyezik

2020.06.09| Android Police

A rendőrség nyomozása szerint jelenleg mintegy 13 ezer Vivo okostelefon rendelkezik ugyanazzal az IMEI számmal.

Az IMEI számot, röviden a International Mobile Equipment Identity-t használják okostelefonok és egyéb fogyasztói elektronikai eszközök, például táblagépek egyedi és elvben cserélhetetlen azonosítóiként. A szolgáltatók ezeket a számokat használják az érvényes eszközök azonosítására, és a helyi rendészeti szervekkel együttműködve megtilthatják az ellopott telefonok hálózati hozzáférését, vagy nyomon követhetik a jogellenes birtokukban lévőket. A dolgok kissé bonyolultabbá válnak, ha több ezer eszköz ugyanazzal az IMEI-vel rendelkezik, éppen ez történt több mint 13 000 Vivo telefonnal Indiában.

A Meerut rendőrségére hivatkozó helyi jelentések szerint a csalást először akkor fedezték fel, amikor egy tiszt egy tavaly javította meg a Vivo okostelefonját, majd a folyamatos rendszerhibák után visszakapták. Ezután észrevette, hogy az IMEI-szám megváltozott. A nyomozás után a rendőrség még 13.557 másik Vivo telefont azonosított ugyanazzal az indiai IMEI-vel az országban és vádat indított a gyártóval szemben.

Hoppá, 13 ezer mobil IMEI száma egyezik

India 2017-ben büntetendővé tette az IMEI csalást egy új törvénnyel, ám nyilvánvalóan ez nem volt elegendő a gyakorlat elrettentésére. Lehetséges, hogy a szóban forgó IMEI-vel rendelkező összes készüléket blokkolják a helyi mobilszolgáltatók, ami segíthet a biztonsági problémák enyhítésében, de ezrek maradhatnak működő telefon nélkül.

A Vivoval kapcsolatban nem először követtek el ilyen bűncselekményt, a The Times of India szerint az ország másik részén Madhya Pradesh rendőrsége felfedezte, hogy tavaly több mint 50.000 Vivo telefon rendelkezett azonos IMEI számmal. Az esemény egy mobiljavító műhelybe vezethető vissza, bár a Vivot és a beszállítókat is azzal vádolták, hogy a bűncselekményben részt vettek.

Az incidens további haragot válthat ki az Indiában elérhető kínai mobilok ellen, mivel egy helyi kezdeményezés a közelmúltban a TikTok Play Áruház besorolását 1,2 csillagosra tette a rossz moderáció és erőszakos tartalommal kapcsolatos vádakkal szemben.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Xiaomi Redmi Note 9 128GB 4GB RAM Dual
Xiaomi Redmi Note 9 128GB 4GB RAM Dual
EUmobil 57 690 Ft
Mojuma Working Kft. 57 900 Ft
TopMobil 58 290 Ft
Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 256GB 12GB RAM Dual
Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 256GB 12GB RAM Dual
EUmobil 351 640 Ft
GsmHome 351 650 Ft
UJGSM.HU A Mobiltelefon Futár! 354 000 Ft
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 128GB 12GB RAM Dual
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 128GB 12GB RAM Dual
GsmHome 320 000 Ft
EUmobil 347 990 Ft
Telepartner 348 000 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei