Vivo

Hoppá, 13 ezer mobil IMEI száma egyezik

2020.06.09

A rendőrség nyomozása szerint jelenleg mintegy 13 ezer Vivo okostelefon rendelkezik ugyanazzal az IMEI számmal.

Az IMEI számot, röviden a International Mobile Equipment Identity-t használják okostelefonok és egyéb fogyasztói elektronikai eszközök, például táblagépek egyedi és elvben cserélhetetlen azonosítóiként. A szolgáltatók ezeket a számokat használják az érvényes eszközök azonosítására, és a helyi rendészeti szervekkel együttműködve megtilthatják az ellopott telefonok hálózati hozzáférését, vagy nyomon követhetik a jogellenes birtokukban lévőket. A dolgok kissé bonyolultabbá válnak, ha több ezer eszköz ugyanazzal az IMEI-vel rendelkezik, éppen ez történt több mint 13 000 Vivo telefonnal Indiában.

A Meerut rendőrségére hivatkozó helyi jelentések szerint a csalást először akkor fedezték fel, amikor egy tiszt egy tavaly javította meg a Vivo okostelefonját, majd a folyamatos rendszerhibák után visszakapták. Ezután észrevette, hogy az IMEI-szám megváltozott. A nyomozás után a rendőrség még 13.557 másik Vivo telefont azonosított ugyanazzal az indiai IMEI-vel az országban és vádat indított a gyártóval szemben.

Hoppá, 13 ezer mobil IMEI száma egyezik

India 2017-ben büntetendővé tette az IMEI csalást egy új törvénnyel, ám nyilvánvalóan ez nem volt elegendő a gyakorlat elrettentésére. Lehetséges, hogy a szóban forgó IMEI-vel rendelkező összes készüléket blokkolják a helyi mobilszolgáltatók, ami segíthet a biztonsági problémák enyhítésében, de ezrek maradhatnak működő telefon nélkül.

A Vivoval kapcsolatban nem először követtek el ilyen bűncselekményt, a The Times of India szerint az ország másik részén Madhya Pradesh rendőrsége felfedezte, hogy tavaly több mint 50.000 Vivo telefon rendelkezett azonos IMEI számmal. Az esemény egy mobiljavító műhelybe vezethető vissza, bár a Vivot és a beszállítókat is azzal vádolták, hogy a bűncselekményben részt vettek.

Az incidens további haragot válthat ki az Indiában elérhető kínai mobilok ellen, mivel egy helyi kezdeményezés a közelmúltban a TikTok Play Áruház besorolását 1,2 csillagosra tette a rossz moderáció és erőszakos tartalommal kapcsolatos vádakkal szemben.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Xiaomi Redmi 8 64GB
Xiaomi Redmi 8 64GB
MobilEx Webáruház 46 980 Ft
Skyphone - mobiltelefon kiegészítők webáruháza 47 799 Ft
TopMobil 48 190 Ft
Xiaomi Redmi 9 64GB 4GB RAM Dual
Xiaomi Redmi 9 64GB 4GB RAM Dual
Telefoncenter Webáruház 52 400 Ft
Finominfo 53 490 Ft
Telefonkirály 53 490 Ft
Xiaomi Redmi Note 9 64GB 3GB RAM Dual
Xiaomi Redmi Note 9 64GB 3GB RAM Dual
EUmobil 54 990 Ft
MobilEx Webáruház 55 080 Ft
Telefoncenter Webáruház 55 100 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei