Vissza kell szorítani a mobilok feketekereskedelmét

2013.05.03| Telenor

A tolvajok és csalók körében egyre keresettebbek a nagy értékû mobiltelefonok.

Az okostelefonok terjedésének köszönhetõen egyre értékesebb telefonokat használunk, ezzel együtt sajnos gyakoribbak a készüléklopások és az egyéb, készülékekkel kapcsolatos visszaélések. A készüléklopások és visszaélések egyik mozgatórugója, hogy sokáig viszonylag könnyen továbbértékesíthetõk voltak a kétes eredetû, „másodkézbõl származó” készülékek. Ügyfelei és ügyfeleinek értékes okostelefonjai védelmében a Telenor határozottan fellép a tisztázatlan eredetû készülékekkel kapcsolatban, hogy ezzel is visszaszorítsa a lopások és visszaélések számát. A társaság most már minden lopott és csalás útján szerzett készülék IMEI számát letiltatja, így az ilyen telefonokkal sem a Telenor, sem más hazai vagy külföldi mobilszolgáltató hálózatára nem lehet felcsatlakozni. A Telenor a határozott fellépéstõl a készüléklopások és a készülékekkel kapcsolatos visszaélések radikális csökkenését várja.

Míg a Telenornál 2010-ben 109 alkalommal kérték készülékek lopás miatti tiltását, addig 2012-re ez a szám 841-re emelkedett. A Belügyminisztérium adatai szerint Magyarországon 2009-rõl 2012-re 23%-kal nõtt a mobiltelefonokra irányuló lopások száma, így tavaly több mint 12 ezer mobiltelefont tulajdonítottak el. A mobiltelefonok feketekereskedelme nemcsak a készüléklopások növekvõ gyakorisága miatt virágzik. A telekommunikációs eszközökkel elkövetett visszaéléseket vizsgáló Communications Fraud Control Association 2011-es felmérése szerint a részletfizetéssel vásárolt telefonok törlesztés elõtti továbbadása és az egyéb elõfizetésekkel kapcsolatos visszaélések jelentik a második leggyakoribb típusú csalást a szektorban. A kutatásból kiderül, hogy nemzetközi szinten ez a típusú „másodlagos kereskedelem” közel négymilliárd dolláros üzlet.

Vissza kell szorítani a mobilok feketekereskedelmét

A Telenor az ügyfelek bejelentése alapján a lopott telefonokat letiltja saját hálózatáról, valamint IMEI-számukat feltünteti a hazai szolgáltatók közötti és a nemzetközi GSMA (GSM Association) nyilvántartásban is, hogy ezeket a készülékeket az együttmûködõ társaságok hálózatán se lehessen használni. A feketekereskedelem visszaszorítása érdekében ez az eljárás most már nemcsak azokra a részletre vásárolt telefonokra terjed ki, amelyek tulajdonosa nem fizeti a törlesztõ-részleteket, hanem azokra is, amelyeket eleve csalás szándékkal vásárolt elõfizetés mellett kedvezményes áron vásárolnak, és még a hûségszerzõdésben vállalt havidíjat sem fizetik. A fizetési kötelezettség tartós elmulasztása azokban az esetekben jellemzõ, amikor a telefon tulajdonosa már röviddel a vásárlás után eladja a készüléket, tehát azt eleve csalás céljából vásárolta. A mobileszközt másodkézbõl beszerzõ, amúgy jóhiszemû vásárlót is anyagi kár érheti, hiszen a letiltott IMEI-szám utólagos visszaállítására nincs lehetõség, s így a mobiltelefon alkalmatlanná válik a szolgáltatások igénybevételére. A szolgáltató ezért azt javasolja ügyfeleinek, hogy csak megbízható forrásból vásároljanak készüléket, a használt készüléket mindenképpen próbálják ki vásárlás elõtt, és szerezzenek megfelelõ biztosítékokat arra, hogy a készüléket vissza tudják cserélni. A Telenor ügyfélszolgálata az IMEI-szám alapján készséggel tájékoztatást ad arról, hogy az adott készülék tiltólistán szerepel-e.Mobiltelefonok az Árukeresőn »
új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei