Egyetlen aláírás és betiltják a TikTokot

2023.04.17| Phone Arena
Címkék:

TikTok

,

tiltás

,

ban

,

Montana


Veszélyes vizek: Montana az első állam lehet, amely betiltja a TikTokot. Ha precedenst teremt, gondot jelenthet a világon.

Miután a törvénytervezet, amely betiltaná a rövid videók alkalmazását, 54-43-as szavazataránnyal átment a montanai törvényhozásban, a jogszabály a kormányzó, Greg Gianforte asztalára kerül. Ha Gianforte aláírja a törvényt, a TikTok nem működhet Montana állam területén, és az alkalmazás letöltésének lehetőségét kínáló alkalmazásboltokat is betiltják.

Ha a kormányzó aláírja az SB419-es törvényt, a TikTok betiltása januártól kezdődne. Bár a TikTok a törvényjavaslat célpontja, az írás szerint a törvényt megszegő alkalmazásboltok kezdenének hatalmas, napi 10.000 dolláros bírságokat halmozni. A montanai magánszemélyek, akik TikTok-felhasználók, a TikTok alkalmazás használatáért nem néznének szembe bírsággal vagy börtönbüntetéssel.

Brooke Stroyke, a kormányzó szóvivője azt mondta: "A kormányzó alaposan megfontol minden törvénytervezetet, amelyet a törvényhozás az asztalára tesz." Tavaly decemberben Gianforte betiltotta a TikTok használatát az állami tulajdonban lévő eszközökön, és egy hónappal később meggyőzte a montanai egyetemet is, hogy tegye ugyanezt.

A TikTok közleményt adott ki az első alkotmánymódosításra hivatkozva, miközben utalt egy esetleges perre. "A törvényjavaslat bajnokai elismerték, hogy nincs megvalósítható tervük az amerikai hangok cenzúrázására tett kísérlet operacionalizálására, és hogy a törvény alkotmányosságáról a bíróságok fognak dönteni" - mondta Brooke Oberwetter, a TikTok szóvivője. "Továbbra is harcolni fogunk a montanai TikTok felhasználókért és alkotókért, akiknek a megélhetését és az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogait fenyegeti ez a kirívó kormányzati túlkapás."

A törvényjavaslat megemlíti a TikTok "veszélyes tartalmát" és "veszélyes kihívásait" is. Lynn Greenky, a Syracuse Egyetem docense és az Első Kiegészítéssel foglalkozó kutató szerint a jogszabály annyira homályos, hogy "gyakorlatilag végrehajthatatlan".

Amellett, hogy az amerikai kormányzat aggódik a TikTok egyes alkotói által az amerikaiaknak terjesztett tartalmak miatt, a TikTok tulajdonosa, a ByteDance nevű kínai cég miatt is aggódik. Mint minden kínai technológiai vállalatot, a ByteDance-t is arra lehet kényszeríteni, hogy az amerikai TikTok-felhasználóktól gyűjtött adatokat átadja a Kínai Kommunista Pártnak (KKP). Tavaly derült ki, hogy a TikTok iOS-verziója rendelkezik egy alkalmazáson belüli billentyűzettel, amely gyűjti a billentyűleütéseket.

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Mind a Trump-, mind a Biden-kormányzat felszólította a ByteDance-t, hogy a TikTok amerikai tevékenységét egy amerikai vállalatnak adja ki. Érdekes módon a TikTok Kínában elérhető változata, a Douyin szintén a ByteDance tulajdonában van. De itt véget érnek a hasonlóságok, mivel a Douyin az e-kereskedelemmel foglalkozik, és a kínai kormány cenzúrája miatt távol tartja magát a TikTok-on található ellentmondásos tartalmaktól.

A TikTok a ByteDance amerikai kéréseire, miszerint a TikTok amerikai műveleteinek eladására a "Project Texas" elnevezésű tervvel válaszolt, amely tűzfalat hozna létre az amerikai adatok körül. Ez azonban nem lesz elég a törvényhozóknak. Az Egyesült Államok 50 államának több mint fele igyekszik korlátozni a TikTok használatát. Ez aggasztja Morgan Reedet, a The App Association elnökét, amely finanszírozásának felét az Apple-től kapja.

Reed aggódik, hogy "bár ez a TikTokkal kezdődhet, nyilvánvalóan nem ér véget". A NetChoice nevű technológiai iparági csoport, amelynek a TikTok is tagja, pénteken azt mondta, hogy az SB419 sérti az amerikai alkotmányt. Carl Szabo, a NetChoice alelnöke és általános jogtanácsosa azt mondta: "A montanai törvényhozás ezen lépése veszélyes precedenst teremt arra, hogy a kormányzat megpróbálhat betiltani bármilyen, neki nem tetsző vállalkozást anélkül, hogy egyértelmű bizonyítéka lenne a vétkességre.

Szabo hozzátette: "Az Egyesült Államok alkotmánya egyértelműen megtiltja a törvényhozóknak, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek egy adott személy vagy vállalkozás kriminalizálására irányulnak. Greg Gianforte kormányzónak meg kellene vétóznia ezt az egyértelműen alkotmányellenes törvényt". És az ACLU is beszállt a játékba, és levelet írt, amelyben a következőket írta: "Az SB 419 cenzúra - igazságtalanul elvágná a montanaiakat egy olyan platformtól, ahol mindennap elmondhatják véleményüket és eszmét cserélhetnek, és riasztó precedenst teremtene a montanaiak internet-használatának túlzott kormányzati ellenőrzésére".

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.