3 fontos kérdés, amit mindenképpen tegyünk fel magunknak, mielőtt új kerítést építünk

2022.05.13
Címkék:

A tavaszi-nyári időszak tökéletes arra, hogy a jó időt kihasználva rendbe tegyük a kertet, esetleg felújítsuk vagy lecseréljük a kerítést.

Ez utóbbi azonban nagyobb feladat lehet, mint elsőre hinnénk.

 

Azonban ha határozott elképzeléseink vannak, akkor elkerülhetjük a hosszas dilemmázást. Nézzük, mi az a 3 legfontosabb kérdés, melynek megválaszolása segít dűlőre jutni az új kerítést illetően.

 

Milyen alapanyagot használjunk?

 

Szerencsére ma már többféle opció is rendelkezésre áll, kezdve a klasszikus fától a modern fém vagy műanyag elemekig. A döntést befolyásolhatja a házunk stílusa, az egyéni ízlésünk és természetesen a rendelkezésünkre álló anyagi keret is.

 

Mindazonáltal érdemes olyan szempontból is megközelíteni a dolgot, hogy mennyi időt és energiát akarunk majd a karbantartásra szánni. Ha nem zavar, hogy 2-3 évente fel kell újítani a kerítést, akkor választhatjuk a fát, ha viszont ezzel nem szeretnénk foglalkozni, akkor érdemesebb a Nívó gondozásmentes kerítése mellett letenni a voksunkat. 

 

Az acél és alumínium elemek ugyan fahatásúak, de a speciális festékrétegnek köszönhetően jól tolerálják a csapadékot, az UV-sugárzást és a hőmérséklet váltakozását. Illetve környezetkímélőbb megoldás is, mint igazi fából készült léceket használni. 

3 fontos kérdés, amit mindenképpen tegyünk fel magunknak, mielőtt új kerítést építünk

Csak esztétikai célból szeretnénk kerítést, vagy védelmi funkciókat is ellásson?

 

Egy kerítés nemcsak azért hasznos, mert világosan kijelöli a telekhatárt, hanem azért is, mert távol tartja a kéretlen látogatókat. Persze csak akkor, ha elég méretes hozzá. 

 

Az USA-ban például nagy divat alacsony, körülbelül derékig érő kerítéseket építeni, melyek jóformán csak dekorációs elemnek tekinthetőek, hiszen nem gátolják a belátást, és egy felnőtt ember könnyedén átléphet felette. Ha mi is csak esztétikai célból építenénk kerítést, akkor ez a megoldás számunkra is optimális lehet.

 

Ha viszont azt is elvárjuk a leendő kerítéstől, hogy védje a telkünket a betolakodóktól, akkor érdemes magasabb, masszívabb szerkezetben gondolkodni, esetleg olyan formában, hogy az a belátást is gátolja. Hazánkban egyébként ez utóbbi kerítéstípusok az elterjedtebbek.

 

Zavarna-e, ha belátnak az utcáról?

 

A privát szféra mindenki számára mást jelent. Egyesek megelégszenek azzal, hogy nem tud boldog-boldogtalan csak úgy besétálni a kertjükbe, míg mások még a kíváncsi tekinteteket is kizárnák. Egy ideális kerítés itt is sokat segíthet.

 

Ha szeretnénk, hogy bárki gyönyörködhessen a csodaszép kertünkben, és nem zavar, ha a ház előtt elhaladva szinte mindenki vet egy-két pillantást az udvarunkra, akkor építsünk nyitott kerítést, például kovácsoltvasból vagy egymástól távolabb álló falécekből.

 

Ellenben, ha otthon inkább elbújnánk a világ szeme elől, akkor a zárt kerítés lesz a nekünk való megoldás. Ez kivitelezhető szorosan egymás mellé rögzített fém- vagy falécekkel, betontáblákkal, gabion elemekkel, de akár trapézlemezekkel is. 

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokNézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

Nézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

2022.07.15
| GSM Arena
Az Apple iPhone 14 Pro Max dummy előlapján a dupla kivágás látható, a vanilla verzión nincs ilyen újítás.
Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

2022.08.08
| Phone Arena
Nem meglepő, hogy az Apple gőzerővel dolgozik az iPhone 14 bemutató eseményen, ám az eddig sejtett dátum változhat.
30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

2022.07.16
| Tomtop
Épphogy bejelentette a kínai cég a Xiaomi Mi Band 7 okoskarkötőt, máris itt a 7 Pro verzió teljese más dizájnnal és kapható is.
Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

2022.07.11
| Phone Arena
Mintha nem lenne elég, hogy az iPhone 14 valószínűleg drágább lesz, mint az iPhone 13 sorozat, egy új hír szerint az Apple Watch strapabíró kiadása pofátlan árcédulával érkezik.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Ön mennyi mobil adatot használ el egy hónapban?


csak wifin internetezek
0-1 GB
1-2 GB
2-5 GB
5-10 GB
10GB +Korábbi szavazások eredményei