Samsung i8350 Omnia W Teszt

Tovább a Samsung i8350 Omnia W készülékre

Samsung i8350 Omnia W
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.41

Tudás: 7.37

Minőség: 7.31

Értékelés: 7.36 | Szavazatok: 32

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Samsung Omnia W: a Windows Phone szerelmeseinek

Nálunk járt az évekkel ezelőtt hatalmas sikerű Omnia 7 utódja, a Samsung Omnia W. A Samsung i8350 Omnia W-n a Windows Phone 7.5 Mango rendszer fut, ez a változat tavaly nyár óta érhető el, később pedig természetesen frissíthető lesz a legújabb variánsra. Az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20120304.jpg -től kapott tesztmobil nagyon apró dobozban érkezett, épphogycsak elfért benne az Omnia W, a microUSB kábel, a töltő és a sztereó headset. Memóriakártyát ne keressünk, a Microsoft ugyanis nem engedélyezi a Windows Phone 7-es telefonok számára a memóriabővítést. Az Omnia W-t nagyon kellemes kézbe fogni, pont kézreáll. Ez leginkább a jó méreteknek (115,6 x 58,8 x 10,9 mm) köszönhető, valamint a mindössze 115.3 grammos tömegnek.

Kissé meglepő lehet, hogy a hátlap jelentős része szálcsiszolt fémből készült, amely jót tesz a minőségérzetnek, bár ennek ellenére valójában a körülötte lévő műanyag elemekbe integrálták csak a lapot, a teljes hátlapot le kell feszegetni. Az összeszerelés minősége abszolút rendben van. A hátlap felső részében találjuk a kamerát, a LED vakut és a hátsó hangszórót, a mobil tetején csak a 3.5 mm-es jack dugó portja látható, alul pedig a microUSB szintén fedetlen portja. Jobb oldalon az alsó a kamera gyorsgombja, felette a képernyőzár billentyűje található; a hangerőgomb párosa bal oldalon foglalja a helyet.

Az előlap hatalmas üvegének egységét mindössze a kijelző alatti egy darab fizikai, főképernyőre dobó gomb töri meg, e mellett két oldalt két kapacitív billentyű látható, ezek a vissza és a keresés funkciót testesítik meg. A kijelző 3.7 col képátlót és 480×800 képpont felbontást kapott, ennek megfelelően a pixelek nem láthatók, gyönyörű az Omnia W kijelzője. Erre nem kicsit segít rá a Super AMOLED panel, amely vérbeli fekete színt, erőteljes egyéb színeket és nagy betekintési szöget biztosít. A megjelenítő felett az előlapi hangszóró mellett immár másodlagos kamera is látható, adott tehát a lehetőség a videóhívásokhoz.

A Windows Phone 7.5 Mango rendszer alatt egy 1.4 gigahertzes Qualcomm Scorpion MSM8255 processzor dolgozik 512 megabájt RAM, egy Adreno 205 grafikai gyorsító és 8 gigabájt beépített tárhely társaságában. A Mango legfőbb újításai között tartható számon – az előző változathoz képest persze – a teljesen megújult böngésző, a még jobb SNS integráció, valamint a multitasking jelenléte, de a részletekről itt olvashatnak.

Kapcsolatok címszó alatt találjuk a telefonkönyvet, amely ABC sorrendben hozza be a névjegyeket. Hosszú lista esetén sokat kellene görgetni, ám ezt megelőzendő egyszerűen elég rákattintani az ABC betűire, hogy a teljes ABC-t felajánlja a telefon, így gyorsan megtalálhatunk bárkit a listában. Létrehozhatunk persze új névjegyeket is, ezeket a Windows Live vagy a Google is képes eltárolni, azokat a lehetőségeket dobja fel a mobil, amelyekhez adtunk meg saját fiókot. Egy-egy névjegyhez számos extra mező tölthető ki. A névjegyzéktől jobbra görgetve találjuk a közösségi fiókjainkhoz tartozó bejegyzéseket (Facebook, Twitter). Az üzenetkezelés hasonlóan egymás mellé pakolt, ugyanis az SMS-ek mellett megtalálhatók egy helyen az MSN és Facebook üzenetek is. A Gmail gyönyörűen integrált, a Windows Phone-ban található a legszebb kezelőfelület és megoldás szerintem a levelezés kezelésére. A naptár jól átlátható és gond nélkül összefűzhető Google vagy Facebook naptárunkkal.

A hátlapi kamera öt megapixeles, autofókusszal és LED vakuval is felszerelt. A beállítások között megtaláljuk a fehéregyensúlyt, az effekteket, a kontrasztot, a telítettséget, az élességet, a fényérzékenységet, az ISO-t, valamint a mérés típusát is, ezeken kívül a vakut lehet ki-be kapcsolni és itt nagyjából ki is merült a kameraszoftver tudása. A videorögzítő 1280×720 pixel felbontású klipek felvételére képes 30 képkocka másodpercenkénti értékkel. A galéria kezeli az albumokat, lehet dátum vagy akár szereplők (itt lép be a képbe a közösségi oldalakról ismert megjelölés opció) szerint is.

Az Omnia W zenelejátszója legalább annyira minimalista és egyszerű mint a rendszer maga. Választhatunk a zenék, videók, podcastek, rádió és a piactér között a menüben, mutatja az előzményeket (nagyon hasznos), az újonnan feltöltött zenéket. A lejátszó listázza a számokat, lehet válogatni az albumok, lejátszási listák, előadók és műfajok között. A lejátszó extra opciói között van kedvencnek jelölés, ismétlés és véletlenszerű lejátszás, és készíthető saját lejátszási lista is, valamint tud futni a háttérben és persze az albumborítókat is megjeleníti, de ettől többet ne várjunk, ahogy a gyári fülestől se.

Több alkalmazást találunk gyárilag WP Mango mobilunkon, de persze igény szerint a nagyon gyorsan fejlődő Marketplace-ről beszerezhetők újabbak. A gyárilag telepített programok között szerepel például az AllShare DLNA-kliens, a FunShot, mellyel vicces effektekkel készíthetők fotók, a MiniDiary egy okos kis napló, a Now, ez időjárást, híreket és tőzsdei információkat mutat, de van még itt Office (Word, Excel, PowerPoint, One Note, SharePoint, SkyDrive), képszerkesztő PhotoStudio, a Google Readeren alapuló RSS Times hírolvasó, valamint a Videóhívás. Gyárilag nincs játék az Omnia W-n, rögtön le kell töltenünk valamit szórakoztatás gyanánt. Kapunk előre telepített navigációt is, ez a Bing Maps – amely ugye hamarosan Nokia Maps lesz.

Az Omnia W-t a számítógéphez csatlakoztatva rögtön közli a PC, hogy neki bizony a Zune programra van szüksége ahhoz, hogy bármit is tudjon kezdeni a telefonnal. Letörném annak a kezét, aki ezt kitalálta, hogy nincs mass store, nincs drag and drop funkció és úgy összességében rákényszerítik az egyszerű felhasználót egy program használatára.

Adatkapcsolatra a szokásos felhozatal adott, ez a négysávos GSM modul, a 14.4Mbps le- és 5.76Mbps feltöltési sebességgel rendelkező HSPA, valamint a megosztható Wi-Fi és a 2.1, A2DP-t is támogató Bluetooth. Az 1500 mAh-s akkumulátor saját tapasztalat szerint erős használatnál 1 napot elmegy gond nélkül, kevésbé hardcore userek pedig két napra is számíthatnak. A cikk írásakor az Omnia W 90 ezer forintba kerül, amely reális ár érte.

A Samsung Omnia W teszthez a készüléket az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20120304.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!