Realme 7

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 1.00

Tudás: 2.00

Minőség: 7.00

Értékelés: 3.33 | Szavazatok: 1


Erre remek példa a Realme 7 és 7i telefonok, amik kedvező ár mellett nyújtanak hatalmas tudást. Mivel a két készülék nagyon hasonlít egymásra, egy tesztben foglalom össze a legfőbb tulajdonságaikat és természetesen a tapasztalataimat is.

Doboz

A doboz nagyon menőn néz ki, mert nem a megszokott unalmas fehér, hanem vidám, sárga árnyalatot ölt, a tartalma pedig a Realme 7 esetén egy 30 wattos töltőadapter, egy aránylag vastag, masszív USB C kábel és egy szilikon tok. A Realme 7i dobozában csak 18W-os a töltő teljesítménye, a kábel vékonyabb, tokot pedig nem kapunk a készülékhez.

IMG_20210417_154730

Dizájn

A dizájn a két készüléken különböző, nekem a valamivel drágább Realme 7 kinézete jobban tetszik, a műanyag hátlap elég hitelesen üvegnek néz ki, ami tokkal használva teljes mértékben elég. A feketés-szürkés-ezüstös-kékes színkombináció nekem nagyon tetszik, unalmas perceimben a mobil hátlapját bámulhatom, és kutathatom az újabb és újabb színárnyalatokat. 

A Realme 7i nem rejti véka alá anyaghasználatát, a műanyag hátlapra csukott szemmel, legszebb álmaimból felkeltve is megmondom hogy polikarbonátból készült, de ez egyáltalán nem baj. 

Mivel a két készülék azonos családba tartozik, nem meglepő a sok hasonlóság, mint például a keret alján elhelyezkedő USB C port, a jack csatlakozó, a hangszóró és a mikrofon, valamint a keret bal oldalán a 2 SIM és egy microSD kártya egyidejű befogadására képes fiók. 

Természetesen néhány különbség is felfedezhető, például az ujjlenyomat-olvasó elhelyezése, ami a Realme 7i-n a hátlapon, a 7-en pedig a bekapcsoló-gombban, a kereten található. A hangerő-szabályozó az előbbinél jobb, utóbbinál bal oldalt található. 

IMG_20210417_154831

Hardver

Egy középkategóriás telefonnál nem lehet minden tökéletes, ami meglátszik a hardveren is, hiszen a 7i egy MediaTek Helio G85-tel, a 7 viszont már egy G95-tel büszkélkedhet, ugyanattól a gyártótól. 

A legtöbb felhasználónak ez csak két random szó és egy-egy szám, szóval részletezem a tapasztalatokat. Egyik proci sem nyújt hihetetlen magas teljesítményt, hétköznapi használat alatt (pl. chatelés, Telefonguru olvasás, videó nézés) teljesen jól működik, ám játékoknál, amiből egy taxi szimulátort próbáltam legtöbbet, azt vettem észre, hogy néha, pár másodpercre lelassul, majd hirtelen behozza a lemaradást. 

IMG_20210417_154859

Másik jelentős probléma a melegedés, ám legyünk pozitívak, ha télen használod, (bár most áprilisban is volt fura időjárás) kültéren nem fog melegedni, ha pedig mégis, legalább nem fog fázni a kezed. Azzal azért legyen mindenki tisztában, hogy ilyen áron nem gamer mobilokat adnak és ez teljesen rendjén van. 

IMG_20210417_155949

A Realme 7 és 7i is bővíthető tárhellyel rendelkezik, ami azért szuper, mert számos felsőkategóriás készülék akár négyszeres áron sem kínálja fel a lehetőséget. A tárhely a Realme 7i esetén csak 64GB lehet, amihez 4GB RAM társul. A hetes esetén a 64/4-es kombináció mellett választható még a 64/6 és a 128/8.

A drágábbik modell, azaz a Realme 7 rendelkezik NFC csippel, (nem hittem volna, hogy a chip szót magyarosan fogom leírni) ám a kistesót nem használhatjuk érintésmentes fizetésre. Még viccesebb, hogy a család harmadik tagját, a Realme 7 Pro-t sem. 

Szoftver

A Realme 7 és 7i szoftveres téren teljesen ugyan azt kapja, ami szerintem eme két telefonnál teljesen pozitív, több, csúcskategóriából ismert funkcióval kecsegtet a rendszer. Hogy konkrét infókra is kitérjek, megemlítendő az Android 10 alapon nyugvó Realme UI 1.0, ami küllemre kellemes, rendkívűl testreszabható, nem katyvaszos, mindent könnyedén meg lehet találni, és a magyar fordítás során sem ütközött problémákba a gyártó. 

Screenshot_2021-03-31-18-02-41-93

Ami nekem nagyon tetszett, hogy a gyártó a beállításokban legalul, Realme Lab megnevezés alatt az új, még nem végleges funkciókat minden bétára való regisztrálás nélkül elérhetővé teszi, ahol szavazhatunk, hogy szeretjük az adott funkciót, esetleg nem. Nyilván ha a többség nemmel szavaz, kikerül egy idő után a rendszerből, ha igennel, akkor pedig nem csak a “laborban” lesz elérhető.

Elérhető a sötét mód, a gesztusvezérlés, az intelligens oldalsáv (gyakorlatilag a Samsungos edge panel), de például a standard használatból átválthatunk koncentrálóba, hogy tudjunk figyelni másra, ilyenkor nem érkeznek értesítések. 

Screenshot_2021-03-31-18-33-48-76

Ha szeretnénk, állíthatjuk az ikonok formáját, abban pedig a logó méretét. Ilyen funkciót a Realme készülékeknél láttam először, az értelméről nem vagyok meggyőződve, de nagyon tetszik, sokkal vidámabbá teszi a rendszert azzal, hogy két egymás melletti sarka az ikonnak más mértékben görbül. Itt annyit tennék hozzá, hogy király lenne, ha a mappák ikonja is felvenné azt a formát. 

Kamera

A kamera az a része a készüléknek, aminél nem tudom eldönteni egyértelműen, hogy tetszik vagy nem. Kivételesen a végére hagyom a specifikációkat, a tapasztalataim most érdekesebbek lesznek szerintem. Nyilván a főkamera mindig a legjobb, az azzal készült képek élesek voltak és aránylag részletgazdagok, a fókuszálással nem volt probléma. A színek szépek, ám ha valaki nem elégedne meg alapból a színtelítettséggel, bekapcsolhatja a HDR-szerű chroma-erősítést. 

IMG20210402171555_00

Realme 7 fotók

A széleslátószögű kamera részletgazdagságban hátrébb áll, a színek kevésbé tetszetősek, stabilizálás hiányában pedig egy remegős kéz sokat ronthat a minőségen. 

Ezen kívül a  makro kamerával is lehet művészkedni, ami szép képeket is tud készíteni, csak a távolságot jól el kell találni, valamint szélben nem érdemes növényt fotózni, nem is feltétlen azért, mert attól elmosódik a kép, hanem mert olyankor azt hiszem, hogy nem tudom a kezemet egy helyben tartani, vagy nem bírom el a telefont. :D

Az eddig felsorolt 3 kamera egyezik a két tesztalanyon, ám a Realme 7 rendelkezik még egy mélységélesség szenzorral is, amivel portré fotókat lehetne lődözni, az meg az én saját szociális problémám, hogy ha egy képemben ember van, megpróbálom kiretusálni… Nyilván akkor, ha nem embert fotózok. A szelfi kamera mindkét készüléken hasonlóan gyors arcfelismerésre képes.

IMG20210404173222_00

Realme 7 fotók

A kamera szoftvere rengeteg funkcióval büszkélkedik, például ultra makro-val, portré móddal, amit állónak hív, van 48 megapixeles mód, valamint éjszakai mód, ami ugyan elérhető a készüléken, de zajos és nem tökéletes a végeredmény. 

Nyilván nincs ezen mit csodálkozni, ebben a 65-70 ezer forintos árkategóriában van, ahol nem elérhető az éjszakai mód egyáltalán. Ami nekem tetszett, hogy ugyan nem rendelkezik a készülék telefotó kamerával, mégis vannak gyorsgombok kétszeres és ötszörös nagyításra.

Szokásom szerint egy táblázatba szedtem a kamerák specifikációit, majd leírom szóban a lényeget.

 

Realme 7i

Realme 7

Fő szenzor

48 MP, f/1.8, 26mm, 0.8µm, PDAF

Széles-látószögű

8 MP, f/2.3, 119˚, 16mm, 1.12µm

Makro

2 MP, f/2.4,

Szelfi

8MP, f/2.0

16MP, f/2.1

Mélység

-

2MP, f/2.4

Amit még nem részleteztem, az az, hogy a fő szenzoron kívül az összes optika fix fókuszú, csak a 48 megapixeles érzékelő rendelkezik PDAF-fel.  

IMG20210403105939

Realme 7i fotók

Videós képességek terén a Realme 7i legjobbja 1080P@60 fps, a frontoldalon pedig ugyanez a felbontás adott 30fps képkocka számmal. A Realme 7 4K@30fps és 1080P@120fps-es csúcsokkal rendelkezik, túloldalt pedig 1080P@120fps a max.

Kijelző

A legnagyobb különbség a két készülék között a kijelző terén látható, hiszen a Realme 7 nem tud sokkal kevesebbet, mint egy dupla annyiba kerülő telefon panelje, ám a 7i kijelzőjére az “alulról súrolja” jelzőt sem lehet sajnos mondani. 

IMG_20210417_155029

Realme 7i kijelző

Legyünk pozitívak, kezdjük a jobbal, ami egy 1800×2400 pixeles, 6.5 inches, Gorilla Glass 3-mal bevont IPS megjelenítő, 90Hz-s képfrissítéssel. Itt nyilván a két kisebb-nagyobb hátrány az IPS panel és az anyaghasználaton tetten érhető GG3, ám nem szabad elfelejteni, hogy egy olcsó készülékről beszélünk, aminek a képfrissítése az átlagnál másfélszer jobb. 

A megjelenítő színei a feketét leszámítva szépek, a felbontás megfelelő, ha nagyon akarok, látok a kameralyuk mellett egy kis fényszivárgást, de más problémája nincs a jószágnak.

IMG_20210417_155840

Realme 7 kijelző

A Realme 7i kijelzője csak felbontás és képfrissítés terén változott, összesen 720×1600 pixel terül el a mobilon, amik másodpercenként hatvanszor tudnak új állapotban kerülni, azaz a képfrissítés 60Hz.

Akkumulátor

A realme 7i Akkumulátora 6000 mAh kapacitású, amivel 8 óra képernyőidőt olyan lazán kipattintott magából a telefon, hogy azt öröm nézni. Ha tölteni kell a készüléket, 18 wattos teljesítménnyel oldhatjuk meg a folyamatot, ami a hatalmas akkumulátornak köszönhetően nem gyors, több mint két óra, de ha belegondolunk, néhány telefon akkumulátor kapacitásának a Realme 7i fél telepe felel meg, szóval ezt nem érheti panasz. 

Screenshot_2021-04-18-12-25-21-84

Ha pedig erre nem panaszkodom, akkor egyenesen dicsérni kell a Realme 7 akkumulátorát, hiszen az 5000 mAh kapacitásnak köszönhetően az 5-6,5 órás képernyőidőt bármikor megteszem, a töltése pedig nagyon gyors, 30 wattos, így pár perccel több, mint egy óra alatt teljesen feltölthető a mobil.

Összefoglalva

Furán hangzik azt mondani, hogy a Realme pár éven belül olyan lesz, mint most a Xiaomi, de ez így van. A gyártó olcsó, az árához képest hatalmas tudású telefonokkal tért be az öreg kontinensre, ahol az elterjedésük kulcsa már csakis a bizalom. Felhasználói szemmel csak attól félek, hogy miután elterjednek a Realme telefonok itthon, elkezd rohamosan felkúszni az ára. 

A Realme 7i 50.000 forintért már megkaparintható, amihez képest a kijelző felbontása nem egy hatalmas kompromisszum, ám ha zavarna a relatív alacsony felbontás, érdemes lehet elgondolkodni a Realme 7-en is, ami 70.000 körüli áron vásárolható meg, valamint a széria legnagyobb tudású tagján, a Realme 7 Pro-n, amiről a tesztet ide kattintva olvashatod el.

Realme 7

Realme 7i

Előnyök

Hátrányok

Előnyök

Hátrányok

90Hz képfrissítés

Olcsó anyaghasználat

Jack csatlakozó

Alacsony felbontás

Bővíthető tárhely

Nem cseppálló, míg a Realme 6 az volt

Bővíthető tárhely

Olcsó anyaghasználat

Gyorstöltés

Nem kiegyensúlyozott rendszerteljesítmény

Hosszú üzemidő

Nem kiegyensúlyozott rendszerteljesítmény

 

Írta: Herskovits Gábor

Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért! Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért!