Oppo Realme 7 Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.26

Tudás: 9.17

Minőség: 9.17

Értékelés: 9.20 | Szavazatok: 35


Bevezető

A Realme évek óta ismert márka Indiában és Kínában, de más régiókban tett erőfeszítései eddig alig-alig voltak átütő erejűek. Ezt változtatta most meg a Realme 7 Pro, amely a Realme 7 mellett a vállalat első összehangolt erőfeszítését jelenti, hogy bevegye az olcsóbb árú telefonpiacot Európában is.

A Realme 7 Pro felveszi a versenyt a Xiaomi Redmi vonalával, a Motorola Moto G sorozatával és az Oppo A termékcsaládjával - az „olcsó telefon” piac forgalmas, és sok kell ahhoz, hogy egy vállalat feljusson a csúcsra. A Realme 7 Pro az előd Realme 6 Pro frissítése lett, hangozzon ez bármennyire is elcsépeltnek. Kompromisszumos kissé, valamiben jobb, de cserébe valamiről le kell mondani. Lássuk, megéri-e!

IMG_20210410_165725

A Realme 7 Pro napsárga dobozban érkezett. A telefon alatt foglalt helyet a füst színű szilikon tok, a 65W SuperDart töltőfej és a vele kompatibilis 6.5A-es USB C kábel. A Realme 7 Prot először kézbe fogva kellemes érzést adott, jó méretezésű készülék női kézbe is, nem is nehéz, nem is csúszik a matt hátlap.

Maga a telefon 160.9×74.3×8.7 mm fizikai méretekkel rendelkezik, ehhez 182 grammot nyom a mérlegen. Az előlapon Gorilla Glass 3+ található a karcok ellen, a keret és a hátlap műanyag, vízlepergetős bevonattal. A víztaszító bevonat nagyobb értéket ad a Pro-nak, de erre azért nagyon ne támaszkodjunk, a telefon körül semmilyen tömítést nem láttunk. Mégis, egy középkategóriás telefon esetében, amelynek ára az abszolút büdzsé kategóriába tartozik, a víztaszító jobb, mint a vízi semmi.

A hátlap kissé ívelt a hosszabb oldalak irányába. A Realme korábban is szép festéseket adott ki a kezei közül, a 7 Pro esetében Mirror Blue és Mirror Silver árnyalatokból lehet választani. Mindkét lehetőség hipnotikus színátmenetet kínál. A hátlap egyébként attól függetlenül vagány, hogy épp tele van-e ujjlenyomattal vagy sem.

IMG_20210410_170117

A telefon bal oldalán található a háromkártyás nyílás és a hangerő-szabályozó gombok, míg a bekapcsoló gomb egyedül van a jobb oldalon. Alulra került a 3,5 mm-es aljzat, a mikrofon, az USB-C port és a második hangszóró.

Kijelző

Az LCD-ről Super AMOLED-re váltó kijelző meglepő módon picit kisebb méretű lett, 6.4 col képátlós, ám a korábbi IPS LCD 90Hz-es képernyőfrissítéséről 60Hz-re csökkenteni az új modell tudását kevésbé volt szép húzás. Cserébe lett Always-on display funkció.

Realme ennek ellenére nem hozta könnyedén ezt a döntést. A gyártó a közösségi oldalakon kérdezte meg rajongóit, akik a 90Hz-es LCD helyett 60Hz-es OLED-re szavaztak.

IMG_20210410_170350

A panel felbontása 1080×2400 pixel, 60Hz frissítéssel, 441ppi pixelsűrűséggel. A bal felső sarokban helyet foglaló 32 megapixeles, f/2.5-ös szelfi kamera pici lyukban ül, így szebben néz ki, mint az előd kapszula formájú kivágása a két optika miatt. Kézi állítással 460, automatán akár 585 nit fényerőre is számíthatunk. Nem épp csúcs kategória, de a Realme 7 Pro középkategóriás telefon, low-budget áron.

A kijelzőbe építve kapunk ujjlenyomat-olvasót, amely olyan gyors, mint amilyen megbízható. A beállítása nem gyors, de a használatkor ezt elfelejtjük.

Screenshot_2021-04-15-18-03-44-06

A képernyő felett egy nagyon vékony és hosszú rács található - ez a fülhallgató hangszórója. A hibrid sztereó hangszórós összeállítás jól szól a Realme középkategóriásában. Az alsó több mély hangot kínál, mint a felső és valamivel hangosabb is, de zene lejátszásakor kiegyensúlyozott eredményt kaptunk. Összességében a Realme 7 Pro hangereje kiváló, de a minősége a Realme 6 Prohoz képest gyengébb, nincs annyi mély benne, az előd valahogy gazdagabb hangzást adott egyetlen hangszóróval is.

Hardver

A Realme 7 Pro-ban pont ugyanaz a Snapdragon 720G chipset dolgozik, mint az elődben, így itt nincs változás. Adott a 2+6 magos összeállítás: a nyolc magot két darab 2.3 GHz-es Kryo 465 Gold mag, valamint hat darab 1.8 GHz-es Kryo 465 Silver mag adja.

Tárhelyből a 6 és 8 gigabájt RAM-os változathoz egyaránt 128 gigabájt érhető el, microSD kártyát elfogad a telefon. Európában egyébként kizárólag a 8/128-as modell kerül hivatalosan forgalomba.

Az Android 10 és a Realme UI 1.0

A Realme 7 Pro a gyártó saját kezelőfelületének első stabil verzióját hozza. A telefon támogatja az ujjlenyomatos feloldást, az optikai szenzor jól, gyorsan és pontosan működik. Hozzáadható arcfelismerés is, hogy még gyorsabb legyen, ám ez kevésbé biztonságos. Az új launcher nagyon a vanilla Androidra hajaz, alig nyúltak bele a fejlesztők. Egyszerű, letisztult toggle ikonok, saját menü is elérhető.

Screenshot_2021-04-15-18-00-32-15

Megtaláljuk az always-on displayt Screen off néven, támogatást élveznek az ikon pakkok, azok állíthatók, van sötét mód, ráadásul beállítható fixen vagy időzítve is. Igazából számos olyan apró funkciót tett bele a Realme a lehetőségekbe, amik nem nagy dolgok, ám kényelmesebbé teszik az életünket.

Ilyen a szemkímélő mód, a navigációs gombokkal vagy gesztusokkal való rendszernavigáció, az egyszerű egy kezes mód, az egyszerű osztott nézetbe lépés, a kikapcsolt kijelzőnél használható, gesztusvezérléssel app indítás, a dupla kattra feléledő vagy lezárható megjelenítő, a fülhöz tevésre automatikus hívás adott névjegyen állva vagy éppen bejövő hívás felvételének lehetősége fülhöz rakva a telefont.

Screenshot_2021-04-15-18-05-23-31

De meg kell említeni még az intelligens oldalsávot is, ahova a sűrűn használt appok és lehetőségek kerülnek, de személyre is szabható, hogy mit lássunk. A Realme saját Galéria, Zene és Videók appot készített, valamint van egy új dizájnt kapott Fájlkezelő és Telefon kezelő is, ezzel viszont végére is értünk a nem Google appoknak.

Screenshot_2021-04-15-18-05-28-52

Tetszett a Realme felhasználói felülete és szeretjük az új irányt. A kezelőfelület frappáns, kupimentes és könnyen használható. Mégis rengeteg hatékony eszközt tartalmaz, ha úgy dönt a felhasználó, hogy mélyebbre ás és felhasználja őket.

Fotózási képességek

Fotózásnál nem erőltette meg magát a gyártó különösebben, megpróbált minél olcsóbban kihozni jó összeállítást, így esett a választás a Sony IMX682 64 megapixeles fő kamerára f/1.8 fényértékkel, 8 megapixeles ultraszéles Hynix HK846 érzékelőre f/2.3 rekesszel, 2 megapixeles OmniVision OV02B makro és szintén 2 megapixeles Galaxy Core GC02K0 mélységszenzorra. Teleobjektív nincs, de a 64 megapixeles elég nagy ahhoz, hogy digitálisan belenagyítva is még használható képrészletet kapunk.

IMG_20210410_170221

Az előd ugyan „csak” 12 megapixeles teleobjektívet kapott, ám ahhoz a mélységszenzor helyett 2x optikai zoom járt. Nagy eséllyel az OLED kijelző ára elvitte ennek a lehetőségét.

A Realme 7 Pro szelfi kamerája egy f/2.5-ös, 32 megapixel felbontású OmniVision OV32A1Q Quad-Bayer szenzor, fix fókusszal. A fő kamera 4K videórögzítésre képes, az ultraszéles 1080p videózásra alkalmas, a makro kamera pedig 720p videókhoz használható.

IMG20200509134015

Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide! Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide!

A kameraalkalmazás ismerős lehet régebbről már, pár trükköt hozott a legújabb verzióban. Kevesebb a menü - a legtöbb mód most a görgethető sávon van, ami jó. AI Dazzle Colort (más néven Chroma Boost) kínál, ez olyan, mint egy fejlett HDR mód, amely több képet is egymásra rakhat, így még tovább javítva a dinamikatartományt, de a legkiemelkedőbb "fejlesztés" a magasabb színtelítettség. Néha túl magasan is.

IMG20210402160832

Pro módban módosítható az expozíció (ISO 100-6400 tartományban és záridő 1/8000s-32s tartományban, 2s az ultraszélességnél), a fehéregyensúly (fényhőmérséklet alapján, de nincs előre beállítva), a kézi fókusz (tetszőleges 0–1 egységben) és az expozíciókompenzáció (-2EV és + 2EV között 1 / 6EV lépésenként).

IMG20210402161035

A Pro módban a fő és az ultraszéles kamerákkal lehet fotózni, de a váltás furcsa. Megkapjuk a megszokott 1x-2x-5x választót, de ez nem a tényleges kamerákat működteti - ez egy digitális zoom attól a kamerától, amelyet a kereső másik végén lévő fa választóból választottunk. Valóban, a fák váltanak kamerát és ha onnan kiválasztunk egy modult, a fókusztávolsággal kapcsolatos szempontok nem kapcsolják automatikusan át - ez jó.

IMG20210402161230

A fő kamera kellemes 16 megapixeles fotókat készít - a részletesség megfelelő, a fehéregyensúly és a színek élethűek. Dicsérhetjük a magas dinamikatartományt és a kiváló kontrasztot is. Itt-ott látható némi zaj, de egyáltalán nem zavaró. Míg a színek tényleg élethűek, egyesek néha kissé vérszegénynek találhatják, nekik segít az AI Dazzle Color - javítja a színtelítettséget.

A maximális 64MP felbontású felvétel rengeteg plusz részleteket mutat, főleg lombozatban vehető észre. Ezek a képek élesebbek is lesznek, ha 16MP-re csökkentjük őket. Ennek ellenére komoly árat kell fizetni a zaj szempontjából - a teljes képfelvételnél sok van belőle, a felvétel elkészítése eltart egy darabig és 15 és 40 MB közötti helyet elfogyasztanak a kész képek. Mi maradtunk egy-két kivételtől eltekintve a 16MP alapértelmezett módnál.

IMG20210402161052

A keresőben található 2x-es kapcsoló digitális zoomot biztosít a fő kamerán. A nagy felbontású, 64MP-es érzékelőnek köszönhetően az algoritmus képes varázsolni és a vártnál jobb minőségű kétszeres nagyítású képet ad. Látni, hogy digitális a zoom, de nem azonnal szúr szemet.

A 64MP-es fő kamera éjszakai fotói rendben vannak, de semmi látványos nem jár ebben az árkategóriában. Elég részletet kapunk és a képek nem homályosak. A zajcsökkentés elég okos ahhoz, hogy sok finom részletet ne „kenjen el”, ami jó.

A 32 megapixeles szelfik képminősége jó. A részlet átlagos, de minden más kiváló, a kontraszt, a színek, a dinamika. A nem kielégítő részletesség oka, hogy a 32MP-es érzékelő Quad Bayer típusú. A 8 megapixeles selfie portrék nagyon részletesek, szép elmosódással és élénk színekkel. Portré módban viszont nincs HDR.

65W gyorstöltés

A Realme 7 Pro akkumulátora 4500 mAh, nagyobb az előd 4300 mAh-s darabjához képest. A 65 wattos SuperDart Chargingnak köszönhetően nulláról 34, igen harmincnégy perc alatt tölt fel. Nulláról félig 12, tizenkettő perc alatt. Elképesztő. A mindennapokban használattól függően 5-8 óra kijelzőidőt sikerült elérnem, ez nagyban függött a kijelző használattól és hogy inkább Wi-Fi-n vagy mobilneten volt a telefon. Adatkapcsolatra maximum LTE/4G használható, adott a dual SIM, a kétcsatornás Wi-Fi, Bluetooth 5.1, GPS, USB Type-C 2.0.

IMG_20210410_170502

A Realme 7 Pro nem éppen olyan volt, mint amire számítottunk a Realme 6 Pro-hoz képest. Örülünk az OLED kijelzőnek és a sztereó hangszóróknak, de nem biztos, hogy rendben van azzal a kompromisszummal, hogy a 90Hz-es frissítés és a dedikált telefotó kamera eltűnt.

A Realme 7 Pro továbbra is egy nagyon jó középkategóriás, ráadásul megfizethető árcédulával, Európában igazán feltörekvő márka, érdemes lesz rá jobban odafigyelni. A Realme 7 Pro gyönyörű kijelzőt, szép dizájnt, jó üzemidőt és töltést kínál. Rendben van a teljesítménye is és a fotózási minősége is nagyon jó lett.

De a Realme 7 Pro nem a 6 Pro frissítését jelenti, sokkal inkább a vállalat büdzsé sorozatának kibővítése, ezt pedig ügyesen tette. Meg kell tartania az elfogadható árat, cserébe megkaptuk az AMOLED panelt, de néhány dolognak mennie kellett.

IMG_20210410_170258

Ha a konkurenciát nézzük, hasonló tudással és ár-érték aránnyal mindenképpen szóba jöhet a OnePlus Nord HDR10+ támogatással, 90Hz-es Fluid AMOLED kijelzővel, 48 megapixeles kamerával és 5G-s, Snapdragon 765G chipsettel, optikai képstabilizátorral.

Vagy ott a Xiaomi Redmi Note 9 Pro is, amely szintén jó alternatíva lehet, bár a kijelző 60Hz-es LCD, a chipset megegyezik a Realme 7 Proéval és kamerából is ugyanazt kínálja. Olcsóbb árának oka az OLED és a sztereó hangszórók hiánya.

Szintén szóba jöhet még a Poco X3, amely IP53 besorolású, 120Hz-es LCD kijelzőt kapott és a frissebb, Snapdragon 732G chipset dolgozik benne. Szintén sztereó hangszóróval ellátott, fotózási képességei is hasonlóan jók. A 128 gigabájtos modell 250 euró, ami miatt ez a legreálisabb vetélytárs.

Konklúzió

A Realme 7 Pro egyike azoknak a „bumm for buck” ajánlatoknak, amelyeket nehéz átadni. Körülbelül 300 euró áron a 7 Pro rengeteg jó funkciót kínál, kezdve az OLED-képernyőn, a Snapdragon 720G chipen keresztül, majd a jó fotós összeállítással és természetesen a brutál gyors 65W-os töltéssel.

IMG_20210410_170411

A büdzsé középkategóriás szegmens jelenleg kissé túltelített, és ez jó a telefont keresőknek, mert van választék. Még akkor is, ha a Realme 7 Pro egy vagy két funkciója nem tetszik, nagyon jó esély van arra, hogy a Realme más telefonjaiban vagy néhány versenytársában megtalálja azt, amit keres. Itthon a cikk írásakor az Alzánál lehet elérni hivatalos garanciával, a Realme 7 Pro ára 99.990 forint.

 

Előnyök

  • Nagyszerű 6,4"-os Super AMOLED képernyő
  • Kiemelkedő üzemidő és gyorstöltés
  • Megfelelő teljesítmény
  • Hangos sztereó hangszórók
  • Nagyon jó fotók
  • 3,5 mm-es jack, önálló microSD foglalat

Hátrányok

  • 60Hz frissítési gyakoriság 90Hz helyett
  • Nincs teleobjektív kamera
  • Nincs NFC