Törölje ezt az 5 appot azonnal telefonjáról!

2023.07.30| Phone Arena

Az Androidos banki trójai le akarja üríteni online bankszámláját; törölje ezt az öt alkalmazást most!

FRISSÍTÉS: A Google szóvivője megkereste a Phone Arenát. "Az összes azonosított rosszindulatú alkalmazást eltávolítottuk a Google Playről, a fejlesztőket pedig kitiltottuk. A Google Play Protect emellett megvédi a felhasználókat azáltal, hogy automatikusan eltávolítja azokat az alkalmazásokat, amelyekről ismert, hogy tartalmazzák ezt a rosszindulatú programot a Google Play szolgáltatásokkal rendelkező Android-eszközökön."

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában és Svájcban okostelefon-használókat támad az Anatsa nevű Android trójai, amely az ezen országokban élő online banki ügyfeleket célozza meg. A trójai kártevők olyan alkalmazásokat használnak, amelyek elrejtik valódi szándékaikat, és miután letöltötték őket a telefonra, ezeknek az alkalmazásoknak a valódi természete a trójai faló történetéhez hasonlóan ismerten alakul.

Törölje ezt az 5 appot azonnal telefonjáról!

A ThreatFabric elemzői nyomon követték azokat az eseteket, amelyek a Google Play Áruházban található alkalmazásokat használják, amelyek az Anatsa nevű banki trójai programot szállítják. A részt vevő alkalmazások több mint 30 000 telepítéssel rendelkeznek. A rosszindulatú kampány 600 pénzügyi alkalmazást céloz meg a világ minden tájáról. A cél az ügyfelek által a banki alkalmazásokban használt hitelesítő adatok ellopása, és az eszközátvételi csalás (DTO) végrehajtásával csalárd tranzakciók kezdeményezése.

Hat hónapos szünet után a ThreatFabric új kampányra utalt tavaly márciusban. A Google Play Áruházban felsorolt alkalmazás, amely PDF-olvasóként tartja magát, a telepítés után önállósítja magát a háttérben. 

Miután jelentették az alkalmazást a Google-nak, eltávolították a Play Áruházból. Ám egy hónappal később a támadók újabb alkalmazást adtak a Play Áruházhoz, ezúttal egy PDF-megtekintő alkalmazást, és ismét töltöttek le az alkalmazásba kiegészítőnek álcázott extra hozzáférést.

Hogyan működik a csalási ciklus az Anatsa trójaival

És ismét bejelentették a dropper alkalmazást a Google-nak, és eltávolították a Play Áruházból. A múlt hónapban és ebben a hónapban további három appot fedeztek fel a Play Áruházban. Néhány naptól néhány hétig tart, amíg ezek a rosszindulatú alkalmazások jelen vannak a Play Áruházban, és jelenleg is van egy Anatsa a Google Android-alkalmazások között.

Törölje ezt az 5 appot azonnal telefonjáról!

A ThreatFabric szerint „Elemzésünkből az is kiderül, hogy a szereplők több alkalmazást is közzétehetnek az áruházban egy időben, különböző fejlesztői fiókok alatt, azonban csak az egyik rosszindulatúként viselkedik, míg a másik egy biztonsági mentés, amelyet eltávolítás után kell használni. Ez a taktika segít a szereplőknek nagyon hosszú kampányok fenntartásában, minimalizálva az újabb rosszindulatú app közzétételéhez és a terjesztési kampány folytatásához szükséges időt."

Ha egy eszköz megfertőződött, a trójai érzékeny információkat gyűjthet, beleértve a hitelesítő adatokat, a hitelkártyaadatokat, az egyenleget és a fizetési információkat. Ezeket az adatokat a támadók arra használják fel, hogy tranzakciókat hozzanak létre az áldozat bankszámláján. Mivel ezek a tranzakciók ugyanazokat az eszközöket használják, amelyeket a megcélzott banki ügyfelek általában használnak, a csaláselhárító rendszerek nehezen észlelik az illegális tranzakciókat.

Győződjön meg arról, hogy Android-telefonján nincs az alábbi öt alkalmazás egyike sem

2021-ben a ThreatFabric felfedezett egy korábbi Anatsa kampányt a Google Playen, amikor a trójai programot több mint 300.000 alkalommal telepítették PDF-szkennereknek, QR-kód-leolvasóknak, Adobe Illustrator-alkalmazásoknak és fitneszkövető alkalmazásoknak álcázva.

Törölje ezt az 5 appot azonnal telefonjáról!

A legújabb Anatsa dropperek ezt az öt alkalmazást tartalmazzák, amelyek egy időben elérhetőek voltak a Google Play Áruházban. A címek a következők:

  • PDF-olvasó – PDF szerkesztése és megtekintése-lsstudio.pdfreader.powerfultool.allinonepdf.goodpdftools
  • PDF-olvasó és szerkesztő-com.proderstarler.pdfsignature
  • PDF olvasó és szerkesztő-moh.filemanagerrespdf
  • Minden dokumentum olvasó és szerkesztő-com.mikijaki.documents.pdfreader.xlsx.csv.ppt.docs
  • Minden dokumentum olvasó és megtekintő-com.muchlensoka.pdfcreator

Még ha ki is dobták őket a Play Áruházból, ha továbbra is telepítve vannak a telefonra, kárt okozhatnak. És ne feledje, ezek olyan banki trójaiak, amelyek kinullázzák a bankszámláit. Tehát ha az öt közül bármelyik van Androidos készülékén, törölje azonnal. És ügyeljen arra, hogy naponta többször ellenőrizze banki egyenlegét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy semmi rossz nem történik.

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei