Még mindig óvatlanok a felhasználók

2013.04.10| Telenor

Bár a rosszindulatú informatikai támadások ma már mindennapos kockázatot jelentenek, a mobiltelefon használók jelentős része még nem készült fel ezekre a veszélyekre – derül ki a Telenor idén márciusban végzett gyorsfelméréséből.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Bár a rosszindulatú informatikai támadások ma már mindennapos kockázatot jelentenek, a mobiltelefon használók jelentős része még nem készült fel ezekre a veszélyekre – derül ki a Telenor idén márciusban végzett gyorsfelméréséből. Az elmúlt években ugrásszerűen nőtt a mobileszközökre irányuló támadások mértéke, hiszen a kiberbűnözők a mobiltelefonra, a táblagépre és a felhőbe is követik a felhasználókat. A Telenor tájékoztató jellegű, közel ezer felhasználó bevonásával végzett online gyorsfelmérése ugyanakkor azt mutatja, hogy a mobilozók ma még óvatlanok, mobilbiztonsággal kapcsolatos tudásuk sok esetben hiányos.

A válaszadók 65%-a például nem használ "vírusirtót" készülékén, vagy nem frissíti rendszeresen a programot, 46%-a pedig jelszóval sem védi telefonját az illetéktelen felhasználókkal szemben. Ugyanekkora arányban nem tartják jelentősnek az okostelefonjaikon tárolt személyes adataikat fenyegető veszélyt, vagy még nem is gondolkodtak a kérdésen annak ellenére, hogy a felhasználók 82%-a privát fényképeket, 75%-a magánjellegű vagy céges e-maileket és közel 40%-a egyéb, akár bizalmas dokumentumokat is tárol a készülékén. A mobilhasználók kiszolgáltatottságát tovább növelheti, hogy az operátor felmérésében részt vevők 69%-a többnyire az adatkeretével való spórolás céljából rendszeresen használ nyílt WiFi-hálózatokat, amely szintén adatbiztonsági kockázatokat jelenthet.

„A Telenor kiemelt célja, hogy ügyfelei minél nagyobb biztonságban tudhassák mobiljukon tárolt személyes és céges adataikat. A kockázatok csökkentésére irányuló óvintézkedések elengedhetetlenek, hiszen a kiberbűnözés egyre nagyobb méreteket ölt – március 27-én zajlott minden idők eddigi legnagyobb nemzetközi, túlterheléses online kibertámadása. A mobiltelefonok sebezhetősége is egyre jelentősebb. Első Okostelefon Akadémiánkat éppen ezért szenteltük a mobil adatbiztonság témakörének. Megfelelő biztonsági beállításokkal és speciális alkalmazásokkal készülékeink megóvhatók az internetes károkozóktól. Szeretnénk minél több felhasználó figyelmét felhívni a kockázatokra, és egyúttal segítséget nyújtani a felkészülésben, szükség esetén a probléma megoldásában.” – mondta Egyed Gábor, a Telenor közösségimédia-szakértője.

Még mindig óvatlanok a felhasználók

A mobileszközökre leselkedő veszélyek növekedését az Okostelefon Akadémián is résztvevő Symantecnek, a Norton termékek gyártójának kutatása is alátámasztja: a cég előrejelzése szerint 2013-ban minden eddiginél több támadás érheti az okos készülékeket. A vállalat felmérése alapján a leggyakoribb mobilbiztonsági kockázatot az alkalmazások letöltésekor települő rosszindulatú, adathalász hirdetések, vagyis madware-ek jelentik, amelyek gyakran a készülék beállításait is módosítják. Csupán az elmúlt 9 hónap során 210%-al nőtt az ilyen jellegű kártevőt tartalmazó mobil applikációk száma. A rosszindulatú alkalmazások mellett az online kémkedés és zsarolás vagy a közösségi oldalakat utánzó csalások is kiemelt fenyegetést jelenthetnek a felhasználók számára.

A Telenor felelős szolgáltatóként javasolja az okostelefon felhasználóknak, hogy készülékeiken használjanak ismert biztonsági alkalmazásokat, ez lehet az első lépés a nem kívánt hozzáférésekkel szembeni védelemben. A tudatos okostelefon-használat része továbbá, hogy a felhasználók csak megbízható forrásból származó applikációkat telepítsenek készülékeikre. Szükség esetén kérdezzék meg hozzáértő ismerőseiket, vagy szakértőként segítsenek kezdő okostelefonos ismerőseiknek. Adatbiztonsági kérdésekben a Telenor Facebook oldalán is fogad kérdéseket az érdeklődőktől.



messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei