Új faj: éljenek a mobinauták!

2013.03.07| Telenor

Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma Magyarországon. Az Ipsos adatai szerint jelenleg a felnőtt lakosság 27 százaléka, azaz közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma Magyarországon. Az Ipsos adatai szerint jelenleg a felnőtt lakosság 27 százaléka, azaz közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel. Az okostelefonok számának robbanásszerű növekedését a Telenor eladási statisztikái is alátámasztják: a szolgáltatónál az ügyfelek kétharmada ma már ilyen típusú telefont választ.

Pár év alatt tarolt az okostelefon

Az okostelefonok rohamos térnyerésével párhuzamosan a telefonok mindennapokban betöltött szerepe is változik. Az okostelefon-használók egyre több élethelyzetben, egyre intenzívebben használják készüléküket. Az új funkcióknak köszönhetően néhány év leforgása alatt a kapcsolattartás, a tájékozódás és a szórakozás nélkülözhetetlen eszközei lettek. Ezt az Ipsos Mobinauta – Az okostelefonosok élete című kutatása is alátámasztja. A felmérésből kiderül, hogy bár a magyar okostelefon-használók 62 százaléka csak 2011 és 2012 között váltott okostelefonra, az adatcsomaggal rendelkezők több mint fele ma már nehezen töltene el egy napot készüléke nélkül, és közel 80 százalékuk éjszakára sem kapcsolja ki telefonját. Az okostelefont-használók számára nélkülözhetetlen a zenehallgatásra szolgáló alkalmazás, a Facebook és a kapcsolattartást szolgáló alkalmazások.

Bemutatjuk a mobinautát

Az okostelefon-használók, azaz mobinauták száma minden korosztályban növekszik, ám a 30 év alattiak körében a legmagasabb. A tipikus mobinauta olyan fiatal, magas státuszú és magas iskola végzettségű személy, aki gyakrabban olvas, sportol és hallgat zenét, mint a hagyományos telefonok tulajdonosai, valamint az átlagosnál nyitottabb az újdonságokra. Tízből öten azért választanak okostelefont, mert a szolgáltatók kedvezményes ajánlatai felkeltik érdeklődésüket, és 56 százalékuk vásárol adatcsomagot készülékéhez.

Az okostelefon-használat a mobinauták egész napját végigkíséri. Legtöbbet reggel, mielőtt elindulnának otthonról, ebédszünetben, munkaidő végén és este interneteznek a telefonjukról. Az internetezés, böngészés mellett a telefonálás és a zenehallgatás is minden napszakban a legkedveltebb funkciók közé tartoznak. A reggeli órákban ezeken kívül még a hírolvasás és a játék, délben a Facebook és az emailezés, chat-elés, délután a Facebook és az SMS, este pedig a játék valamint a kapcsolattartást elősegítő funkciók, az email és a chat a legnépszerűbbek.

Új faj: éljenek a mobinauták!

A nők másért szeretik okostelefonjukat, mint a férfiak

Akutatásból az is kiderül, hogy a két nem tagjai körében eltérnek az okostelefon-használati szokások. A nők például másfélszer annyit Facebookoznak készülékükről, mint a férfiak. Legtöbben ebédszünetben jelentkeznek be, de délelőtt és délután is intenzíven követik a közösségi oldal híreit. A férfiak ellenben inkább a munkaidő végén lépnek be, napközben kevésbé figyelik az oldalt telefonjukról. Az alkalmazások népszerűségét illetően pont fordított a helyzet: az applikációk inkább a férfiak játékszerei. Míg a nők átlagosan 10, addig a férfiak 18 alkalmazást telepítenek készülékükre. Ez a tendencia minden területen megfigyelhető. Nemcsak a pénzügyekkel, de a vásárlással kapcsolatos applikációk is népszerűbbek a férfiak, mint a nők körében. A pénzügyi alkalmazásokkal rendelkező mobinauták 72 százaléka, a vásárlással kapcsolatos applikációkat használók 64 százaléka férfi.

Mire használja okostelefonját a mobinauta?

A felhasználók a kutatás eredményei szerint a hagyományos funkciókkal szemben előnyben részesítik a mobilinternetet. A napi 75 percnyi mobilhasználattal töltött időből csupán 7 perc 25 másodpercet fordítanak telefonálásra, míg 9 perc 51 másodpercet Facebookoznak, 9 perc 16 másodpercig híreket olvasnak és 2 perc 34 másodpercig használják a Twittert. Nemcsak a telefonálást, de már az SMS-t is beérte a mobilnet: az adatcsomaggal rendelkező mobinauták közül ma már többen kapcsolódnak telefonjukkal az internetre napi rendszerességgel, mint ahányan szöveges üzenetet küldenek.

A legnépszerűbb alkalmazások listáját a játékok vezetik: a mobinauták 72 százaléka telepített már ilyen applikációt a telefonjára. Ezeket követik 64 százalékkal a navigációs, 63 százalékkal a kapcsolattartást, valamint 59 százalékkal a zenehallgatást szolgáló alkalmazások. Ez utóbbi terület nemcsak az applikációk tekintetében határozza meg az okostelefon-használatot. A zenehallgatás az egyik legnépszerűbb okostelefonos funkció: a mobinauták 61 százaléka legalább hetente, a mobilinternet-előfizetők 27 százaléka pedig naponta hallgat zenét a telefonján. Az adatcsomaggal rendelkező és rendszeresen tömegközlekedő okostelefonosok 75 százaléka használja készülékét ilyen célra utazás közben, és a mobilinternet-előfizető, rendszeresen sportoló mobinauták 42 százaléka edzés közben is telefonján hallgat zenét.

Az okostelefon-használók a legkülönfélébb élethelyzetekben küldenek emaileket készülékükről. A mobilinternet-előfizetők 68 százaléka tömegközlekedés, 66 százalékuk várakozás, 49 százalékuk otthoni internetezés, 50 százalékuk sörözőbe, étterembe, szórakozóhelyre járás, közben is használja a kapcsolattartásnak ezt a formáját. Munkahelyükön munka- és magánügyben egyaránt küldenek emaileket készülékükről: értekezlet közben 71 százalékuk munkaügyben, a kávészünetekben pedig 75 százalékuk magánügyben levelezik telefonjáról.

A közösségi média szintén egyre több élethelyzetben megjelenik az okostelefonok elterjedésének köszönhetően. Az adatcsomaggal rendelkező mobinauták 32 százaléka naponta telefonjáról követi a közösségi híreket, sokan közülük munkaidőben, megbeszélés valamint otthoni tévézés, beszélgetés közben is telefonjukon figyelik, hogy mi történik az oldalon. A Facebook áthatja a mobinauták mindennapjait.

A mobinauta társas lény

A kutatás során megkérdezett adatcsomaggal rendelkező okostelefon-használók 44 százaléka állította, hogy gyakrabban tart kapcsolatot ismerőseivel, mióta okostelefonja van. A legaktívabb okostelefonozók elsősorban kapcsolattartásra használják készüléküket: kétharmaduk legalább hetente beszél ismerőseivel kapcsolattartást segítő alkalmazásokon keresztül. Az adatcsomaggal rendelkező mobinuaták 38 százaléka naponta használ ilyen applikációkat, és 24 százalékuk kevésbé érzi magát magányosnak, mióta megvette készülékét. Az okostelefon tehát a társas kapcsolatok erősítésének új eszköze.messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokA Samsung hivatalosan is bejelentette a One UI 6.0-t!

A Samsung hivatalosan is bejelentette a One UI 6.0-t!

2023.10.06
| SamMobile
A Samsung Developer Conference 2023 tegnap este kezdődött, és az egyik legjobban várt bejelentés a One UI 6.0 volt.
Vége a MIUI-nak?

Vége a MIUI-nak?

2023.10.10
| GSM Arena
Azt pletykálják, hogy a Xiaomi véget vet a MIUI androidos szoftvercsomagnak és más lesz helyette.
Így fog kinézni a Samsung Galaxy S24 Ultra!

Így fog kinézni a Samsung Galaxy S24 Ultra!

2023.10.03
| SamMobile
Néhány órával azután, hogy a szabványos Galaxy S24 nagyfelbontású renderjei kiszivárogtak az interneten, most minden oldalról láthatjuk az Ultra modellt rendereléseken és 360 fokos videón.
Tényleg hatalmas Black Friday akciók a OnePlusnál

Tényleg hatalmas Black Friday akciók a OnePlusnál

2023.11.18
| OnePlus
A OnePlus sem maradt ki a Black Friday akciókból, több telefonját és számos kiegészítőt akciózik éppen.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Rohamosan terjed a mobilos fizetés? Ön már az okoseszközével fizet?


Nem
Igen Apple Pay-jel
Igen Google Pay-jel
Igen banki alkalmazássalKorábbi szavazások eredményei