Új faj: éljenek a mobinauták!

2013.03.07| Telenor

Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma Magyarországon. Az Ipsos adatai szerint jelenleg a felnőtt lakosság 27 százaléka, azaz közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel.

Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma Magyarországon. Az Ipsos adatai szerint jelenleg a felnőtt lakosság 27 százaléka, azaz közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel. Az okostelefonok számának robbanásszerű növekedését a Telenor eladási statisztikái is alátámasztják: a szolgáltatónál az ügyfelek kétharmada ma már ilyen típusú telefont választ.

Pár év alatt tarolt az okostelefon

Az okostelefonok rohamos térnyerésével párhuzamosan a telefonok mindennapokban betöltött szerepe is változik. Az okostelefon-használók egyre több élethelyzetben, egyre intenzívebben használják készüléküket. Az új funkcióknak köszönhetően néhány év leforgása alatt a kapcsolattartás, a tájékozódás és a szórakozás nélkülözhetetlen eszközei lettek. Ezt az Ipsos Mobinauta – Az okostelefonosok élete című kutatása is alátámasztja. A felmérésből kiderül, hogy bár a magyar okostelefon-használók 62 százaléka csak 2011 és 2012 között váltott okostelefonra, az adatcsomaggal rendelkezők több mint fele ma már nehezen töltene el egy napot készüléke nélkül, és közel 80 százalékuk éjszakára sem kapcsolja ki telefonját. Az okostelefont-használók számára nélkülözhetetlen a zenehallgatásra szolgáló alkalmazás, a Facebook és a kapcsolattartást szolgáló alkalmazások.

Bemutatjuk a mobinautát

Az okostelefon-használók, azaz mobinauták száma minden korosztályban növekszik, ám a 30 év alattiak körében a legmagasabb. A tipikus mobinauta olyan fiatal, magas státuszú és magas iskola végzettségű személy, aki gyakrabban olvas, sportol és hallgat zenét, mint a hagyományos telefonok tulajdonosai, valamint az átlagosnál nyitottabb az újdonságokra. Tízből öten azért választanak okostelefont, mert a szolgáltatók kedvezményes ajánlatai felkeltik érdeklődésüket, és 56 százalékuk vásárol adatcsomagot készülékéhez.

Az okostelefon-használat a mobinauták egész napját végigkíséri. Legtöbbet reggel, mielőtt elindulnának otthonról, ebédszünetben, munkaidő végén és este interneteznek a telefonjukról. Az internetezés, böngészés mellett a telefonálás és a zenehallgatás is minden napszakban a legkedveltebb funkciók közé tartoznak. A reggeli órákban ezeken kívül még a hírolvasás és a játék, délben a Facebook és az emailezés, chat-elés, délután a Facebook és az SMS, este pedig a játék valamint a kapcsolattartást elősegítő funkciók, az email és a chat a legnépszerűbbek.

Új faj: éljenek a mobinauták!

A nők másért szeretik okostelefonjukat, mint a férfiak

Akutatásból az is kiderül, hogy a két nem tagjai körében eltérnek az okostelefon-használati szokások. A nők például másfélszer annyit Facebookoznak készülékükről, mint a férfiak. Legtöbben ebédszünetben jelentkeznek be, de délelőtt és délután is intenzíven követik a közösségi oldal híreit. A férfiak ellenben inkább a munkaidő végén lépnek be, napközben kevésbé figyelik az oldalt telefonjukról. Az alkalmazások népszerűségét illetően pont fordított a helyzet: az applikációk inkább a férfiak játékszerei. Míg a nők átlagosan 10, addig a férfiak 18 alkalmazást telepítenek készülékükre. Ez a tendencia minden területen megfigyelhető. Nemcsak a pénzügyekkel, de a vásárlással kapcsolatos applikációk is népszerűbbek a férfiak, mint a nők körében. A pénzügyi alkalmazásokkal rendelkező mobinauták 72 százaléka, a vásárlással kapcsolatos applikációkat használók 64 százaléka férfi.

Mire használja okostelefonját a mobinauta?

A felhasználók a kutatás eredményei szerint a hagyományos funkciókkal szemben előnyben részesítik a mobilinternetet. A napi 75 percnyi mobilhasználattal töltött időből csupán 7 perc 25 másodpercet fordítanak telefonálásra, míg 9 perc 51 másodpercet Facebookoznak, 9 perc 16 másodpercig híreket olvasnak és 2 perc 34 másodpercig használják a Twittert. Nemcsak a telefonálást, de már az SMS-t is beérte a mobilnet: az adatcsomaggal rendelkező mobinauták közül ma már többen kapcsolódnak telefonjukkal az internetre napi rendszerességgel, mint ahányan szöveges üzenetet küldenek.

A legnépszerűbb alkalmazások listáját a játékok vezetik: a mobinauták 72 százaléka telepített már ilyen applikációt a telefonjára. Ezeket követik 64 százalékkal a navigációs, 63 százalékkal a kapcsolattartást, valamint 59 százalékkal a zenehallgatást szolgáló alkalmazások. Ez utóbbi terület nemcsak az applikációk tekintetében határozza meg az okostelefon-használatot. A zenehallgatás az egyik legnépszerűbb okostelefonos funkció: a mobinauták 61 százaléka legalább hetente, a mobilinternet-előfizetők 27 százaléka pedig naponta hallgat zenét a telefonján. Az adatcsomaggal rendelkező és rendszeresen tömegközlekedő okostelefonosok 75 százaléka használja készülékét ilyen célra utazás közben, és a mobilinternet-előfizető, rendszeresen sportoló mobinauták 42 százaléka edzés közben is telefonján hallgat zenét.

Az okostelefon-használók a legkülönfélébb élethelyzetekben küldenek emaileket készülékükről. A mobilinternet-előfizetők 68 százaléka tömegközlekedés, 66 százalékuk várakozás, 49 százalékuk otthoni internetezés, 50 százalékuk sörözőbe, étterembe, szórakozóhelyre járás, közben is használja a kapcsolattartásnak ezt a formáját. Munkahelyükön munka- és magánügyben egyaránt küldenek emaileket készülékükről: értekezlet közben 71 százalékuk munkaügyben, a kávészünetekben pedig 75 százalékuk magánügyben levelezik telefonjáról.

A közösségi média szintén egyre több élethelyzetben megjelenik az okostelefonok elterjedésének köszönhetően. Az adatcsomaggal rendelkező mobinauták 32 százaléka naponta telefonjáról követi a közösségi híreket, sokan közülük munkaidőben, megbeszélés valamint otthoni tévézés, beszélgetés közben is telefonjukon figyelik, hogy mi történik az oldalon. A Facebook áthatja a mobinauták mindennapjait.

A mobinauta társas lény

A kutatás során megkérdezett adatcsomaggal rendelkező okostelefon-használók 44 százaléka állította, hogy gyakrabban tart kapcsolatot ismerőseivel, mióta okostelefonja van. A legaktívabb okostelefonozók elsősorban kapcsolattartásra használják készüléküket: kétharmaduk legalább hetente beszél ismerőseivel kapcsolattartást segítő alkalmazásokon keresztül. Az adatcsomaggal rendelkező mobinuaták 38 százaléka naponta használ ilyen applikációkat, és 24 százalékuk kevésbé érzi magát magányosnak, mióta megvette készülékét. Az okostelefon tehát a társas kapcsolatok erősítésének új eszköze.

Árukereső
Samsung Galaxy A41 64GB Dual (A415FZ)
Samsung Galaxy A41 64GB Dual (A415FZ)
EUmobil 74 890 Ft
Telepartner 75 000 Ft
i-Shop Webáruház 75 760 Ft
Apple iPhone XR 64GB
Apple iPhone XR 64GB
UJGSM.HU A Mobiltelefon Futár! 199 300 Ft
i-Shop Webáruház 199 860 Ft
Telepartner 201 000 Ft
Huawei P30 128GB 6GB RAM Dual
Huawei P30 128GB 6GB RAM Dual
eMAG 159 990 Ft
Media Markt Online 169 999 Ft
Pcland 171 390 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei