2023-ban több mint 600 millió alkalommal töltöttek le rosszindulatú programokat a Google Play Áruházból

2023.11.13| Phone Arena

A Kaspersky kiberbiztonsági cég rájött, hogy a rossz szereplők által a Google biztonsági vizsgálatain keresztül rosszindulatú alkalmazásokhoz használt új és alattomos technikáknak köszönhetően az Android-felhasználók 2023-ban több mint 600 millió alkalommal töltöttek le rosszindulatú alkalmazásokat.

Ez egy elképesztő szám, és a rengeteg alkalmazás található a Play Áruházban (több mint 3 millió egyedi alkalmazás a Kaspersky szerint), ami lehetetlenné teszi, hogy még a Google-hoz hasonló erőforrásokkal rendelkező vállalatok is alaposan megvizsgálják mindegyiket.

Egyes rosszindulatú programok legális alkalmazásként kezdik meg életüket, amíg a frissítés nem ad hozzá rosszindulatú funkciókat

A Kaspersky blogbejegyzésében felsorolt első esettanulmány azért érdekes, mert bemutatja, hogyan telepítik ezeket az alkalmazásokat az Android telefonokra. Az iRecorder alkalmazást először 2021 szeptemberében adták hozzá a Play Áruházhoz, majd 11 hónappal később, egy frissítés hozzáadta a Trojan AhMyth kódját, aminek következtében az alkalmazás 15 percenként rögzített mikrofonból minden olyan telefonon, amelyre telepítve volt az alkalmazás. A felvételeket elküldte az alkalmazás készítőjének szerverére.

2023-ban több mint 600 millió alkalommal töltöttek le rosszindulatú programokat a Google Play Áruházból

Az ehhez hasonló minijátékok rosszindulatú programokat tartalmaztak, és idén 451 millió alkalommal telepítették őket a Google Play Áruházból

Amikor 2023 májusában az iRecorder alkalmazást rosszindulatú programnak tekintették, 50.000 alkalommal töltötték le. De az iRecorder története jól szemlélteti, hogy ezek az alkalmazások hogyan csúsznak át a Google ellenőrző pontjain; normál alkalmazásként kezdik az életüket, amely csak azt teszi, amit a fejlesztő mond. De egy idő után frissítést küldenek ki, amely rosszindulatú programokat is tartalmaz, és az Android telefonjára telepített jóindulatú alkalmazás azonnal veszélyessé válik.

A kiberbűnözők másik stratégiája, hogy több fejlesztői fiókot nyitnak a Google-nál. Így ha a Google kirúg egy rosszindulatú programokkal teli alkalmazást, egy másik hasonlót is fel lehet tölteni a Play Áruházba. Példaként a Kaspersky három alkalmazást ír le: Beauty Slimming Photo Editor, Photo Effect Editor és GIF Camera Editor Pro. Ez a trió 620.000 telepítést produkált, miközben a Fleckpe előfizetéses trójai programot tartalmazta.

35 millióan telepítették a Minecraft olyan klónjait, amelyek reklámprogramokat tartalmaztak

Miután ezeket az alkalmazásokat megnyitották egy telefonon, a rosszindulatú “extra” letöltődött az eszközre, amely megnyitott egy böngészőablakot, amelyet a telefon felhasználója nem láthat. A böngésző a fizetős előfizetést kínáló oldalakra irányítja magát, és a megerősítő kódok lehallgatása után a kártevő az eszköz tulajdonosát fizetős előfizetésre regisztrálta a mobilfiókján keresztül, amelyhez az alkalmazás hozzáfért.

2023-ban több mint 600 millió alkalommal töltöttek le rosszindulatú programokat a Google Play Áruházból

Ez az alkalmazás drága előfizetésekre iratkozott fel a felhasználók tudta nélkül

Az egyik legtöbbet terjesztett rosszindulatú alkalmazás, amely a Google Play Áruházból érkezett tavaly, a Minecraft klónok alkalmazásai voltak. Az igazi Minecraft alkalmazás népszerűsége miatt 35 millió letöltés történt olyan néven, mint a Block Box Master Diamond. 

Ezek az alkalmazások HiddenAds nevű adware-t tartalmaztak, amelyek a háttérben olyan hirdetéseket futtattak, amelyeket a felhasználó nem láthatott. Noha ezzel pénzt kerestek a rossz szereplők, ezek az alkalmazások negatívan befolyásolják azon telefonok akkumulátorának üzemidejét, amelyekre telepítették őket.

A Kaspersky szerint az év legnagyobb esete mögött a SpinOk nevű kártevő állt. Körülbelül 200 fertőzött alkalmazást elképesztő, 451 millió alkalommal telepítettek. Az alkalmazásoknak mini-játékokat kellett volna adniuk, amelyek pénzjutalmat fizetnek a játékosoknak. De valójában ezek az alkalmazások felhasználói adatokat gyűjtöttek.

Egy dolog, amit megtehetsz, hogy megakadályozd magad a rosszindulatú programok telepítésében, hogy megnézed a megjegyzések szakaszt a Play Áruházban minden olyan alkalmazásnál, amelyet egy ismeretlen fejlesztőtől származó telepíteni szeretnél. Felejtsd el a pozitív megjegyzéseket a magas pontszámokkal, mert ezek hamisíthatók. Ehelyett ellenőrizd az alacsony értékelésű negatív megjegyzéseket, mivel valószínűleg ezek adják meg az alkalmazás mögötti igaz történetet.

Ezekben a megjegyzésekben keresd azokat, akik telepítették az alkalmazást telefonjukra. Ilyen panaszok közé tartozik az akkumulátor üzemidejének csökkenése, a túlmelegedés és a készülék állandó lefagyása. Ezenkívül ellenőrizd az alkalmazás Play Áruház adatlapját, hogy vannak-e benne helyesírási és nyelvtani hibák; ha valami nem jól néz ki, a legjobb megoldás az, ha tartózkodsz az alkalmazás telepítésétől.

 

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei