Mobiltelefont személyi kölcsönből? Jó ötlet ez most? Segítünk dönteni!

2022.08.03
Címkék:

hitel


Mit tehetünk emelkedő kamatkörnyezetben és magas infláció mellett? Bár meglepőnek tűnhet, kölcsönt is érdemes lehet felvenni, de azért csak óvatosan!

A híradókban, a hírportálokon és az újságokban naponta jelennek meg hírek arról, hogy nőnek a hitelkamatok, nő a jegybanki alapkamat és az infláció is egyre nagyobb méreteket ölt. De mit jelent ez a mindennapi életünkben? Megéri most egyáltalán mobiltelefont vásárolni? Ha pedig mindenképpen szükségünk van rá, akkor hogyan fizessük ki? Erre keressük most a választ.

Most vásároljunk, vagy várjunk?

A KSH júniusban a tartós fogyasztási cikkeknél 12,4%-os inflációt mért az előző évhez képest, májusról júniusra pedig 1,4%-kal nőttek az árak. Ez az a fogyasztási csoport, amelyben a leggyorsabban nőnek az árak, arra pedig nem számíthatunk, hogy ez a tendencia egyhamar megváltozik. Tartós áremelkedésre érdemes számítanunk.

A fizetésünk tehát hónapról hónapra egy kicsit kevesebbet ér, és ilyenkor aki teheti, elhalasztja a nem létfontosságú kiadásait. Magyarul jobban tesszük, ha a rezsiszámláinkra és élelmiszerre költjük a bérünket, és nem drága eszközöket vásárolunk, amelyekre nincs feltétlenül szükségünk.

Spórolni persze mindig jó ötlet, de mi a helyzet, ha tényleg szükségünk van egy új készülékre? Vagy azért, mert kell a munkánkhoz, vagy azért, mert tönkrement a régi és nem halogathatjuk tovább a cserét.

Ilyenkor érdemes meggondolni, hogy hogyan finanszírozzunk meg egy drága telefont vagy kiegészítőt. A csúcsmodellek ára igencsak húzós lehet. Az iPhone 13 Pro és a Samsung Galaxy S22 Ultra is 400 000 forint felett vannak, ráadásul a kiegészítőik sem olcsók. Az Apple Airpods 50 000 forint körül elérhető, a Samsung Galaxy Buds ára pedig 30 000 forintnál kezdődik, és a legújabb modell is vaskos áron érkezik. Ha pedig biztosítást is kötnénk a készülékünkre, akkor további költségekkel kell számolnunk.

Esetleg telefont vennénk a gyermekeinknek, akiket már elég idősnek ítélünk ahhoz, hogy saját készülékük legyen. Kellhetnek a „kütyük” az iskolában is, haladóbb intézmények már online elvégzendő feladatokat is adhatnak a diákoknak.

Persze nem kell a legmodernebb technikára lőnünk, de ha olcsóbb készülékeket választunk, akkor is komoly kiadással számolhatunk.

Érdemes kölcsönt felvenni telefonra a jelen helyzetben?

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője óvatosságra int. Arra hívja fel a figyelmet, hogy kölcsönt csak akkor vegyünk fel, ha úgy gondoljuk, hogy a törlesztőrészleteket a futamidő végéig ki tudjuk gazdálkodni, azzal együtt is, hogy az energiaárak és a benzinár emelkedésével kell számolnunk, illetve az infláció is magas.

Ugyanakkor, ha mindenképpen szükségünk van a készülékre, akkor érdemes hitelkalkulátor segítségével megnézni, hogy a bankoknak milyen akciós ajánlatai vannak. Bár a személyi kölcsönök kamatát is fokozatosan emelik a bankok, a kölcsönök drágulásának mértéke nem feltétlenül áll arányban az infláció mértékével.

A személyi kölcsön előnye, hogy a kamata, illetve a havi törlesztője a futamidő végégig fix, így ha az infláció el is megy mellettünk, mi akkor is a kölcsön felvételekor kapott kamattal törlesztünk.

Milyen kölcsönt válasszunk?

Ez azt jelenti, hogy ha az infláció növekedésére számítunk, akkor nem érdemes elhalasztani a vásárlást és várni. 1 millió forint személyi kölcsön kamata (3 évre, 350 000 forintos nettó jövedelem mellett) jelenleg 10%-tól indul. Ennek a havi törlesztője 32 000 forint körül van. Még a valamivel drágább hitellel is jól járunk, ha ma vesszük fel és az infláció tovább nő.

Ha magasabb összegű kölcsönben gondolkodunk kicsit hosszabb futamidőre, akkor jelenleg több 11% körüli ajánlattal is találkozunk. 3 millió forintot 5 évre 64 000 forintos törlesztőrészelet mellett, 5 millió forintot 7 évre 83 000 forintos törlesztő mellett kapunk.

Figyeljünk a személyi kölcsön feltételeire!

A kamat mellett figyeljünk a THM-re (Teljes Hiteldíj Mutatóra) is, mert ez tartalmazza a hitelfelvétellel együtt járó költségeket is. A személyi kölcsönnél kevés ilyennel kell számolnunk, legtöbbször csak folyósítási díjat számít fel a bank, illetve magasabb hitelösszegnél felmerülhet a közokiratba foglalás díja is.

A bankok rendszerint jobb ajánlatot adnak, ha vállaljuk, hogy náluk számlát nyitunk, és oda havonta meghatározott összegű utalást teljesítünk. Így valóban kaphatunk kamatkedvezményeket, de figyeljünk arra, hogy a számlavezetés díját és a számla használatával járó egyéb költségeket utána fizetnünk kell, és ugyanez a helyzet akkor is, ha törlesztési biztosítást kötünk. Ugyan a kölcsön biztonságosabb lesz, de a biztosításnak díja van.

A hitelkalkulátor által listázott találatokat a THM és a kamat szerint is sorba rakhatjuk, az alapbeállítás a THM szerinti, ezzel több információt kapunk az adott kölcsönről. Az egyes bankok ajánlatainál a részletekre kattintva megtudhatjuk a kölcsön részletes feltételeit, például, hogy kell-e az adott ajánlathoz számlát nyitnunk, vagy mekkora az elvárt jövedelem.

Mindenképpen fontos, hogy bár a jelenlegi helyzetben jól járhatunk egy kedvező személyi kölcsönnel, körültekintően válasszunk. Ne feledjük, hogy a kölcsönnel pár évre biztosan lekötjük magunkat. Próbáljuk a hitelkalkulátort minél pontosabban testre szabni, így biztos döntést hozhatunk.

 

 

 

 Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    2024.04.03
    | SamMobile
    A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    2024.04.15
    | PhoneArena
    Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    2024.03.21
    | Phone Arena
    Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    2024.03.21
    | SamMobile
    A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.