Mobiltelefont személyi kölcsönből? Jó ötlet ez most? Segítünk dönteni!

2022.08.03
Címkék:

hitel


Mit tehetünk emelkedő kamatkörnyezetben és magas infláció mellett? Bár meglepőnek tűnhet, kölcsönt is érdemes lehet felvenni, de azért csak óvatosan!

A híradókban, a hírportálokon és az újságokban naponta jelennek meg hírek arról, hogy nőnek a hitelkamatok, nő a jegybanki alapkamat és az infláció is egyre nagyobb méreteket ölt. De mit jelent ez a mindennapi életünkben? Megéri most egyáltalán mobiltelefont vásárolni? Ha pedig mindenképpen szükségünk van rá, akkor hogyan fizessük ki? Erre keressük most a választ.

Most vásároljunk, vagy várjunk?

A KSH júniusban a tartós fogyasztási cikkeknél 12,4%-os inflációt mért az előző évhez képest, májusról júniusra pedig 1,4%-kal nőttek az árak. Ez az a fogyasztási csoport, amelyben a leggyorsabban nőnek az árak, arra pedig nem számíthatunk, hogy ez a tendencia egyhamar megváltozik. Tartós áremelkedésre érdemes számítanunk.

A fizetésünk tehát hónapról hónapra egy kicsit kevesebbet ér, és ilyenkor aki teheti, elhalasztja a nem létfontosságú kiadásait. Magyarul jobban tesszük, ha a rezsiszámláinkra és élelmiszerre költjük a bérünket, és nem drága eszközöket vásárolunk, amelyekre nincs feltétlenül szükségünk.

Spórolni persze mindig jó ötlet, de mi a helyzet, ha tényleg szükségünk van egy új készülékre? Vagy azért, mert kell a munkánkhoz, vagy azért, mert tönkrement a régi és nem halogathatjuk tovább a cserét.

Ilyenkor érdemes meggondolni, hogy hogyan finanszírozzunk meg egy drága telefont vagy kiegészítőt. A csúcsmodellek ára igencsak húzós lehet. Az iPhone 13 Pro és a Samsung Galaxy S22 Ultra is 400 000 forint felett vannak, ráadásul a kiegészítőik sem olcsók. Az Apple Airpods 50 000 forint körül elérhető, a Samsung Galaxy Buds ára pedig 30 000 forintnál kezdődik, és a legújabb modell is vaskos áron érkezik. Ha pedig biztosítást is kötnénk a készülékünkre, akkor további költségekkel kell számolnunk.

Esetleg telefont vennénk a gyermekeinknek, akiket már elég idősnek ítélünk ahhoz, hogy saját készülékük legyen. Kellhetnek a „kütyük” az iskolában is, haladóbb intézmények már online elvégzendő feladatokat is adhatnak a diákoknak.

Persze nem kell a legmodernebb technikára lőnünk, de ha olcsóbb készülékeket választunk, akkor is komoly kiadással számolhatunk.

Érdemes kölcsönt felvenni telefonra a jelen helyzetben?

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője óvatosságra int. Arra hívja fel a figyelmet, hogy kölcsönt csak akkor vegyünk fel, ha úgy gondoljuk, hogy a törlesztőrészleteket a futamidő végéig ki tudjuk gazdálkodni, azzal együtt is, hogy az energiaárak és a benzinár emelkedésével kell számolnunk, illetve az infláció is magas.

Ugyanakkor, ha mindenképpen szükségünk van a készülékre, akkor érdemes hitelkalkulátor segítségével megnézni, hogy a bankoknak milyen akciós ajánlatai vannak. Bár a személyi kölcsönök kamatát is fokozatosan emelik a bankok, a kölcsönök drágulásának mértéke nem feltétlenül áll arányban az infláció mértékével.

A személyi kölcsön előnye, hogy a kamata, illetve a havi törlesztője a futamidő végégig fix, így ha az infláció el is megy mellettünk, mi akkor is a kölcsön felvételekor kapott kamattal törlesztünk.

Milyen kölcsönt válasszunk?

Ez azt jelenti, hogy ha az infláció növekedésére számítunk, akkor nem érdemes elhalasztani a vásárlást és várni. 1 millió forint személyi kölcsön kamata (3 évre, 350 000 forintos nettó jövedelem mellett) jelenleg 10%-tól indul. Ennek a havi törlesztője 32 000 forint körül van. Még a valamivel drágább hitellel is jól járunk, ha ma vesszük fel és az infláció tovább nő.

Ha magasabb összegű kölcsönben gondolkodunk kicsit hosszabb futamidőre, akkor jelenleg több 11% körüli ajánlattal is találkozunk. 3 millió forintot 5 évre 64 000 forintos törlesztőrészelet mellett, 5 millió forintot 7 évre 83 000 forintos törlesztő mellett kapunk.

Figyeljünk a személyi kölcsön feltételeire!

A kamat mellett figyeljünk a THM-re (Teljes Hiteldíj Mutatóra) is, mert ez tartalmazza a hitelfelvétellel együtt járó költségeket is. A személyi kölcsönnél kevés ilyennel kell számolnunk, legtöbbször csak folyósítási díjat számít fel a bank, illetve magasabb hitelösszegnél felmerülhet a közokiratba foglalás díja is.

A bankok rendszerint jobb ajánlatot adnak, ha vállaljuk, hogy náluk számlát nyitunk, és oda havonta meghatározott összegű utalást teljesítünk. Így valóban kaphatunk kamatkedvezményeket, de figyeljünk arra, hogy a számlavezetés díját és a számla használatával járó egyéb költségeket utána fizetnünk kell, és ugyanez a helyzet akkor is, ha törlesztési biztosítást kötünk. Ugyan a kölcsön biztonságosabb lesz, de a biztosításnak díja van.

A hitelkalkulátor által listázott találatokat a THM és a kamat szerint is sorba rakhatjuk, az alapbeállítás a THM szerinti, ezzel több információt kapunk az adott kölcsönről. Az egyes bankok ajánlatainál a részletekre kattintva megtudhatjuk a kölcsön részletes feltételeit, például, hogy kell-e az adott ajánlathoz számlát nyitnunk, vagy mekkora az elvárt jövedelem.

Mindenképpen fontos, hogy bár a jelenlegi helyzetben jól járhatunk egy kedvező személyi kölcsönnel, körültekintően válasszunk. Ne feledjük, hogy a kölcsönnel pár évre biztosan lekötjük magunkat. Próbáljuk a hitelkalkulátort minél pontosabban testre szabni, így biztos döntést hozhatunk.

 

 

 

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokNézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

Nézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

2022.07.15
| GSM Arena
Az Apple iPhone 14 Pro Max dummy előlapján a dupla kivágás látható, a vanilla verzión nincs ilyen újítás.
Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

2022.08.08
| Phone Arena
Nem meglepő, hogy az Apple gőzerővel dolgozik az iPhone 14 bemutató eseményen, ám az eddig sejtett dátum változhat.
Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

2022.07.11
| Phone Arena
Mintha nem lenne elég, hogy az iPhone 14 valószínűleg drágább lesz, mint az iPhone 13 sorozat, egy új hír szerint az Apple Watch strapabíró kiadása pofátlan árcédulával érkezik.
30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

2022.07.16
| Tomtop
Épphogy bejelentette a kínai cég a Xiaomi Mi Band 7 okoskarkötőt, máris itt a 7 Pro verzió teljese más dizájnnal és kapható is.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Ön mennyi mobil adatot használ el egy hónapban?


csak wifin internetezek
0-1 GB
1-2 GB
2-5 GB
5-10 GB
10GB +Korábbi szavazások eredményei