Mi Air Charge, avagy az igazi vezeték nélküli töltés

2021.01.31| Phone Arena

A Xiaomi bemutatja új technológiáját, a Mi Air Charge-ot az igazi vezeték nélküli töltéshez.

Képzeld el, hogy feltölted a telefont úgy, hogy egyszerűen belépsz egy szobába, ahol egy bázisállomás 144 antennával lő ki mm-es hullámokat a telefonba ágyazott 14 antennára. Ezek az OTA jelek a Xiaomi 5W-os Mi Air Charge technológiájának részei.

A Xiaomi technológiájának lényege, hogy az eszköz képes vezeték nélkül kommunikálni a töltőállomással, az onnan érkező jelet pedig energiává alakítja. A vállalat által fejlesztett különálló töltőállomásnak 5 beépített antennája van, amely képes pontosan meghatározni az okostelefon helyét. A 144 antennából álló fázisvezérlő tömb milliméteres hullámhosszon kapcsolódik a közelben lévő eszközhöz, amelyet “beamforming” technológiával céloz meg.

Az okostelefonokra a Xiaomi ugyancsak kifejlesztett egy miniatürizált – beépített jeladó- és vevőantennával ellátott – antennatömböt. Az alacsony fogyasztású jeladó antenna adja meg az eszköz pozícióját. A vevőantenna-tömb 14 antennából áll és egy egyenirányító áramkör segítségével alakítja át a töltőállomástól érkező milliméteres hullámhosszú jelet elektromos energiává. Így lesz a sci-fibe illő töltési módszerből valóság.

A Mi Air Charge Technology jelenleg 5 watt teljesítményű töltésre alkalmas, néhány méter távolságból. Több készülék is csatlakoztatható egyidőben a töltőállomáshoz, amennyiben ezek mindegyike támogatja az 5 wattos töltést, valamint ha az eszközök és a töltő közötti fizikai akadályok nem rontják a töltés hatékonyságát.

Közel négy évvel ezelőtt írtunk már róla, hogy Nikola Tesla tekercs áramkörön alapuló OTA vezeték nélküli töltésen dolgozott, amely energiamezőt hoz létre. Annak bemutatására, hogy ez miként működhet a jövőben, a vállalat megépített egy nappali szobát, amelyben okostelefon, lámpa, távirányítós autó és ventilátor volt. Ezeket az eszközöket a helyiségben elhelyezett hosszú rézcső által előállított OTA jelek töltötték fel, amelyek másodpercenként 1.3 milliószor vettek fel áramot.

A Xiaomi blogbejegyzésében közölte, hogy a technológia "nem tudományos fantasztikus". Hozzátette: "A jelenlegi vezeték nélküli töltési módszereket forradalmasítva a Mi Air Charge Technology lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról töltsenek elektronikus eszközöket kábelek és vezeték nélküli töltőállványok nélkül. Ma egy igazi vezeték nélküli töltési korszakba lépünk."

A kínai székhelyű vállalat kijelentette: "A közeljövőben a Xiaomi saját fejlesztésű térszigetelő töltési technológiája intelligens órákkal, karkötőkkel és más hordható eszközökkel is képes lesz működni. Nemsokára a nappaliban található készülékeink, beleértve a hangszórókat, az asztali lámpákat és más kisebb, intelligens otthoni termékeket, vezeték nélküli tápegységre épülnek, teljesen vezeték nélkül, így nappali szobáink valóban vezeték nélkülivé válnak.

 

 Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.