Mi Air Charge, avagy az igazi vezeték nélküli töltés

2021.01.31| Phone Arena

A Xiaomi bemutatja új technológiáját, a Mi Air Charge-ot az igazi vezeték nélküli töltéshez.

Képzeld el, hogy feltölted a telefont úgy, hogy egyszerűen belépsz egy szobába, ahol egy bázisállomás 144 antennával lő ki mm-es hullámokat a telefonba ágyazott 14 antennára. Ezek az OTA jelek a Xiaomi 5W-os Mi Air Charge technológiájának részei.

A Xiaomi technológiájának lényege, hogy az eszköz képes vezeték nélkül kommunikálni a töltőállomással, az onnan érkező jelet pedig energiává alakítja. A vállalat által fejlesztett különálló töltőállomásnak 5 beépített antennája van, amely képes pontosan meghatározni az okostelefon helyét. A 144 antennából álló fázisvezérlő tömb milliméteres hullámhosszon kapcsolódik a közelben lévő eszközhöz, amelyet “beamforming” technológiával céloz meg.

Mi Air Charge, avagy az igazi vezeték nélküli töltés

Az okostelefonokra a Xiaomi ugyancsak kifejlesztett egy miniatürizált – beépített jeladó- és vevőantennával ellátott – antennatömböt. Az alacsony fogyasztású jeladó antenna adja meg az eszköz pozícióját. A vevőantenna-tömb 14 antennából áll és egy egyenirányító áramkör segítségével alakítja át a töltőállomástól érkező milliméteres hullámhosszú jelet elektromos energiává. Így lesz a sci-fibe illő töltési módszerből valóság.

A Mi Air Charge Technology jelenleg 5 watt teljesítményű töltésre alkalmas, néhány méter távolságból. Több készülék is csatlakoztatható egyidőben a töltőállomáshoz, amennyiben ezek mindegyike támogatja az 5 wattos töltést, valamint ha az eszközök és a töltő közötti fizikai akadályok nem rontják a töltés hatékonyságát.

Közel négy évvel ezelőtt írtunk már róla, hogy Nikola Tesla tekercs áramkörön alapuló OTA vezeték nélküli töltésen dolgozott, amely energiamezőt hoz létre. Annak bemutatására, hogy ez miként működhet a jövőben, a vállalat megépített egy nappali szobát, amelyben okostelefon, lámpa, távirányítós autó és ventilátor volt. Ezeket az eszközöket a helyiségben elhelyezett hosszú rézcső által előállított OTA jelek töltötték fel, amelyek másodpercenként 1.3 milliószor vettek fel áramot.

A Xiaomi blogbejegyzésében közölte, hogy a technológia "nem tudományos fantasztikus". Hozzátette: "A jelenlegi vezeték nélküli töltési módszereket forradalmasítva a Mi Air Charge Technology lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy távolról töltsenek elektronikus eszközöket kábelek és vezeték nélküli töltőállványok nélkül. Ma egy igazi vezeték nélküli töltési korszakba lépünk."

A kínai székhelyű vállalat kijelentette: "A közeljövőben a Xiaomi saját fejlesztésű térszigetelő töltési technológiája intelligens órákkal, karkötőkkel és más hordható eszközökkel is képes lesz működni. Nemsokára a nappaliban található készülékeink, beleértve a hangszórókat, az asztali lámpákat és más kisebb, intelligens otthoni termékeket, vezeték nélküli tápegységre épülnek, teljesen vezeték nélkül, így nappali szobáink valóban vezeték nélkülivé válnak.

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


KERESÉS
Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


SZAVAZÁS

Ön milyen gyakran vált tarifacsomagot?


évente
2-3 évente
ritkábbanKorábbi szavazások eredményei