EU: a Google-nek 2,7 milliárd dolláros trösztellenes bírságot kell fizetnie

2024.01.16| Android Headlines
Címkék:

bírság

,

Google

,

EU

,

gatekeeper


Az Európai Unió 2017-ben tetemes összegű pénzbírságot szabott ki a Google-re, mert állítólag megsértette a trösztellenes szabályokat, de a nagy technológiai vállalat évekig tartó fellebbezési eljárásba kezdett.

Ez a folyamat most a végéhez közeledik, és nem biztos, hogy a Google javára végződik. Amint arról a Bloomberg először beszámolt, az EU legfelsőbb bíróságának egyik főtanácsadója azt mondta, hogy a bíráknak helyben kell tartaniuk a bírságot. A tanácsadó ajánlása nem erősíti meg, hogy a Google-nek ki kell fizetnie az EU trösztellenes bírságát. A bírák azonban az esetek többségében a bírósági tanácsadók ajánlásai mellett állnak.

"Juliane Kokott, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka elmondta, hogy a Google kihasználta piaci dominanciáját az általános keresési szolgáltatások piacán, hogy előnyben részesítse saját összehasonlító vásárlási szolgáltatását az eredményeinek kiemelésével.” Kokott szerint az ítészeknek ezek alapján meg kellene erősíteniük a 2,7 milliárd dolláros bírságot.

Az eredeti vita azon múlott, hogy a Google előnyként használja-e keresőeszközét az online vásárlás során. Az EU azt állította, hogy az online vásárlás ár-összehasonlító eszköze, amely a Google Keresőbe épített, tisztességtelen előnyhöz juttatta. A kisebb uniós cégekhez képest a Google keresési domináns pozícióját nehéz lenne leküzdeni. Ennek megfelelően az EU 2017-ben 2,42 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra. Ez 2,7 milliárd dollárt jelent amerikai dollárban.

"Tekintet nélkül az fellebbezésre, továbbra is beruházunk az intézkedéseinkbe, amelyek már több éve sikeresen működnek, és konstruktívan együtt fogunk működni az Európai Bizottsággal" - áll a Google közleményében. A cég azt is közölte, hogy áttekinti a tanácsadó véleményét, és várni fogja a bíróság hivatalos döntését.

A Google gyakori célpontja volt az EU-nak. A vállalatra általában a digitális hirdetési gyakorlataival vagy potenciális trösztellenes aggályaival kapcsolatos kérdésekben hivatkoznak. A Google-t 2017 óta összesen több mint 10 milliárd dollár bírsággal sújtották a kormányok világszerte.

Továbbra is trösztellenes bírságokat fog kiszabni az EU a Google-nek?

A Google a digitális piacokról szóló törvény elfogadását követően az Európai Unió fokozott ellenőrzése alatt áll. E jogszabály értelmében az EU „kapuőrnek” tekinti a Google-t. Ez azt jelenti, hogy egyes, az EU által „alap-platformszolgáltatásoknak” nevezett szolgáltatásainak több platformon is elérhetőnek kell lenniük. Ha a Google nem teljesíti ezeket a követelményeket, újabb és újabb bírságokra számíthat.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai azonban csütörtökön találkozott az EU trösztellenes vezetőjével, Margrethe Vestagerrel, hogy beszéljen a nagy technológiai versenyről. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook is jelen volt, valamint más amerikai technológiai vezetők is. A remény az, hogy a technológiai vállalatok és az EU megtalálják a közös nevezőt, és úgy haladnak előre, hogy egyensúlyban legyenek az innováció és a verseny között.

 

 

 További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.