Samsung Galaxy Z Fold4 teszt

Tovább a Samsung Galaxy Z Fold4 készülékre

Samsung_Galaxy_Z_Fold4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.23

Tudás: 8.09

Minőség: 8.36

Értékelés: 8.23 | Szavazatok: 22

Szavazzon Ön is!

Számos, többfeladatos funkcióval, ceruzával, nagy és gyönyörű összecsukható kijelzővel és tekintélyes üzemidővel a Z Fold4 nem csak telefon lehet a zsebében és táblagép a kezében, de akár számítógépe is lehet.

A Galaxy Z Fold 4 újdonságai

 • Kisebb zsanér
 • Kisebb keretek az elülső kijelző körül
 • Kicsit eltérő képarányú képernyő
 • Új kamerarendszer a Galaxy S22 sorozatból
 • Továbbfejlesztett multitasking funkciók
 • Változások a Fold3-hoz képest

Bár a Z Fold4 ugyanazt a 12 GB LPDDR5 RAM-ot kapta, mint elődje, ehhez már az új, zászlóshajó Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processzort kaptuk.

20221016_144931

A kamera is változott egy kicsit, mivel a Z Fold4 alapvetően a Samsung Galaxy S22 kameráit kapta meg, amely jobb széles és ultraszéles kamerákat, valamint 2x helyett 3x optikai zoommal rendelkező teleobjektívet jelent. Az akkumulátor maradt 4400 mAh, ami egy ekkora telefonnál talán nem tűnik soknak, de erről majd később.

És végül, de nem utolsósorban, a specifikációkat tekintve nem egyértelmű, az összecsukható kijelző képaránya egy picit módosult, így rövidebb és egy kicsit szélesebb lett, mint korábban.

Galaxy Z Fold4 dizájn és színek

Összecsukva a Galaxy Z Fold4 egy normál alakú telefon, oldalról azonban már úgy néz ki, mintha két telefon lenne egymáshoz ragasztva. Nem sokkal vékonyabb, mint elődei, bár technikailag az eddigi legkönnyebb modell a maga mindössze 263 gramm tömegével.

20221016_145003

Nagyon prémium és masszív a kézben, és mivel a Samsungnak sikerült csökkentenie a csuklópánt kidudorodását és a külső kijelző előlapjait, jobban néz ki, mint elődei.

Ismerős prémium üveg- és fémkialakítást foghatunk, a hátlap szép, sima matt felülettel rendelkezik, amely jobban ellenáll az ujjlenyomatoknak, mint az átlagos fényes telefon hátlapja.

Ahogy a Z Fold4 neve is sugallja, a telefont szét lehet hajtani, aztán pedig összecsukni, bár egy kis erőfeszítésbe telik a „kibontása”. Nem igazán van hova bedugni az ujjunkat és széthúzni a két részt egymástól, így nem árt egy kis köröm a mindennapokhoz; ezen pedig nem segít a Z Fold4 csúszós kerete sem.

20221016_145133

Az okostelefont kinyitott használat után sima ügy, nagyon könnyű összecsukni, extraként pedig egy megnyugtató mágneses csattanással zárul.

A Z Fold4 sztereó hangszórórácsot kapott a felső és alsó élen, utóbbi mellett található az USB Type-C töltőport. A hangerőszabályzó gombok a bekapcsológomb mellett a jobb oldalra kerültek, ez utóbbi rejti az ujjlenyomat-olvasót is, a kijelzőbe rejtve ugyanis nem találunk ilyen funkciót.

Sokak számára rossz hír, de az S Pen nem fért el sehol ebben a házban, viszont a gyári doboz sem tartalmazza a támogatott kiegészítőt. A Samsung azonban árul egy Z Fold4 tokot S Pennel, ami jól jöhet azoknak, akik tényleg sokat használják a ceruzát.

20221016_145401

A Z Fold 4 színválasztéka szürkezöld, fantomfekete, bézs és bordó, ez utóbbi hazánkban nem elérhető. Az új színek nagyon jól mutatnak, a zöld különösen igazán klassz, a Samsung pedig megemlítette, hogy ugyanilyen színű tokok is megvásárolhatók.

Galaxy Z Fold 4 kijelzők

Kezdjük a kisebb külső kijelzővel (más néven "borító kijelző")! Magas, 6,2 col képátlójú Dynamic AMOLED kijelzőt kapunk, amely akár 120Hz-es frissítési frekvenciára is képes. Ez azt jelenti, hogy a Samsung nem fukarkodott a külső kijelzővel – szupersima, az AMOLED pedig egyszínű feketét, élénk színeket és általában gyönyörű használati élményt jelent.

20221016_145151

A borító kijelző alapvetően bármire használható, legyen szó hívások fogadásáról, üzenetekről, közösségi médiáról, gyakorlatilag teljesértékű kijelzőként funkcionál önmagában is. Persze elég magas és nem túl széles a panel, de kényelmesen használható, többször használtam így a mindennapokban, mint a nagy kijelzőt.

Na de nyissuk ki a Z Fold4-et, felfedve a gyönyörű, nagy, 7,6 colos, rugalmas kijelzőjét. Ez is Dynamic AMOLED, 120Hz, nagyon szép. YouTube-videókat és filmeket nézni, játékokat játszani, közösségi médiaalkalmazásokat görgetni vagy az interneten böngészni ezen a kijelzőn abszolút öröm. Eszméletlen vagány kitenni egy sima telefont a zsebemből, majd egy nyitás után egy hatalmas „tableten” folytatni a tartalomfogyasztást.

A Z Fold4 kisebb méretének és súlyának, valamint a négyzet alakú képarányának köszönhetően nagyon kényelmes a kézben tartani, főleg egy tablethez képest.

20221016_145158

De beszéljünk a kijelző érzéséről. A Z Fold4 flexibilis kijelzője még mindig puhábbnak tűnik egy átlagos üvegképernyőnél, ahogy azt várhattuk is. Két S Pen-t is támogat (az S Pen Fold kiadást és az S Pen Pro-t), így nyilvánvalóan nem karcolódik könnyen, mondjuk körömtől. Meg lehet nyomni és kissé erősebben megpiszkálni minden gond nélkül, de azért annyit nem bír mint egy normál telefon kijelző.

A kijelzőn "képernyővédő" van, melynek sarkai nem érik el teljesen a kijelző széleit és ahogy azt korábbi tapasztalatokból megtudtuk, nem szabad leszedni. Tehát ez egy része a kijelzőnek, nem pedig egy védelmi extra.

Amit még mindig észreveszek, az az a gyűrődés az összecsukható képernyő közepén. Látható, amikor fény éri a kijelzőt, és határozottan érezhető. Az, hogy ez kinek túl nagy ár egy csúcskategóriás összecsukható telefonért, egyéni ízlés kérdése. Bár észrevettem, engem nem zavart, azonban nem tudom szó nélkül hagyni, hogy például az Oppo Find N-ből „hiányzik” a gyűrődés, ott meg tudták oldani. Talán majd a Fold5.

Galaxy Z Fold4 kamera

A Z Fold4 fő kameramodulja gyakorlatilag megegyezik elődjének moduljával – függőleges, pille alakú, három kamerát és egy vakut tartalmaz. De ami megváltozott, azok az említett kamerák, amelyek szinte teljesen megegyeznek a Galaxy S22-vel.

20221016_133346

Van egy fő 50 megapixeles széles kamera optikai képstabilizátorral (OIS), egy 12 megapixeles ultra széles, és egy 10 megapixeles telefotó OIS-sel és 3x optikai zoommal. A digitális zoommal kombinálva a Z Fold4 zoomjátéka akár 30-szorosra is növelhető (12x videó módban), és az eredmények valójában nagyon jók.

A jelenlegi trend, hogy a zászlóshajó telefonok sok kamerát és azokhoz használható zoomot kapnak – a 3x-os zoomnál nincs minőségromlás, mivel ez optikai, és bár nyilvánvalóan akár 30-szoros digitális zoom is elérhető, a kép részletei még mindig jól láthatóak.

20221016_134917

Portréfotózásban is jól teljesít a Z Fold4. A fényes égbolt remekül néz ki, a felhők részletesek és színhelyesek, nincs túlexponálás. Az általunk rögzített emberek, épületek és növényzet részletei élesek és tiszták, a színek pontosak.

Ahogy korábban említettem, a Galaxy Z Fold4 két kijelzővel rendelkezik, és mindegyik megjelenítőhöz jár egy-egy. A fedőlap szelfi kamerája egy szabványos 10 megapixeles érzékelő.

20221016_140127

Az összecsukható képernyő kamerája egy 4 megapixel felbontású, kijelző alatt rejtőző darab, amit azért gyorsan ki lehet szúrni, hiszen fölötte kevésbé sűrűn találhatók a pixelek. De vajon át is lát ezeken a kamera „rendesen”?

A világos jeleneteknél néha látható színsávszerű hatás az elkészült szelfiken, tehát még nem lát tökéletesen jól a pixeleken. Alapvetően egyszerűbb, könnyebb a fedlapi kijelzőhöz tartozó kamerával szelfizni, így egyelőre jobban örültem volna, ha kihagyják a fancy in-display kamerát, cserébe olcsóbb lenne a telefon, hiszen az eredményt és a kényelmet tekintve sem fog szinte senki ezzel fotózkodni.

20221016_143347

Alapvetően az éjszakai felvételek nagyjából egyenrangúak egy modern alap zászlóshajóval, különösen az S22-vel. Még közel koromsötétben fotózva is elég sok részlet és szín látszik, szelfiknél pedig a kijelző úgy világítja meg az arcot, mint egy vaku.

Videózásban a Fold4-ben abszolút jól kihasználható, hogy félig kihajtva, félig az arcra irányítva gyakorlatilag önmaga kameraállványa lesz a készülék és kihangosítva lehet vele videotelefonálni.

20221016_152302

Ami a 4K-s, 30fps-es videóból látható, a Z Fold4 mikrofonja nagyszerű, de a videó minősége általában véve is rendben van, bár messze nem a legjobb, amit egy zászlóshajó nyújthat. Van egy kis túlélesedés és időnként túlexponálás, de a közösségi médiában jól néz ki. Az optikai 3x zoom és a videó stabilizálása abszolút vállalható.

20221016_142531

20221016_133155

Galaxy Z Fold4 teljesítmény

A Z Fold4 olyan simán működik, mint azt a zászlóshajó specifikációi sugallják. A Snapdragon 8+ Gen 1 processzort találjuk benne, 12 GB RAM mellett, ami elégnek tűnik a akadozásmentes multitaskinghoz.

A játékrajongók számára jó hír, hogy még a nehéz 3D-s játékok is jól működnek a legmagasabb beállításokon, és mivel adott a 120Hz-es AMOLED kijelző és a kettős sztereó hangszóró, a játékok nagynak és szépnek tűnnek, és nagyot is szólnak.

Galaxy Z Fold4 OS

Számomra a Galaxy Z Fold  mindenekelőtt egy nagy teljesítményű felhasználói telefon, azoknak a multitasker felhasználóknak és a technológia szerelmeseinek, akik a legtöbbet szeretnék kihozni egyetlen eszközből. A Samsung pedig erre gondolt, megadva nekünk minden olyan funkciót, amelyre szükségünk lehet.

Screenshot_20221015_162237_AlwaysOnDisplay

A Z Fold4-en az Android 12L alapokon a OneUI 4.1.1 rendszer fut, és első pillantásra teljesen normális Android/OneUI telefonélményt kapunk. Ismerős a kezdőképernyő az alkalmazásikonokkal és widgetekkel, de nyissunk meg egy alkalmazást, például a Chrome-ot, és rögtön feltűnik a módosított tálca.

A praktikus kis tálcán egy Windows-szerű indítógomb található, amellyel bármikor elérhető az összes alkalmazást. Ezenkívül tartalmazza kedvenc és nemrégiben használt alkalmazásokat, valamint a navigációs gombokat.

Screenshot_20221015_162742_Tips

Nagyon hasznos ez a rögzített tálca egy nagy telefonon, így gyorsan válthatunk az appok között, vagy áthúzhatunk néhányat az aktuális alkalmazásra, és mindkettőt egyszerre nyithatjuk meg az osztott képernyőn. Akár egy harmadik alkalmazás is áthúzható, hogy három app fusson egyszerre.

Aki pedig nagyon durván tolja, még ezek fölé, pop-up ablakban plusz appokat is behúzhat, a multitasking élmény a már-már használhatatlanig növelhető és megszégyenít sok telefont, de még az iPad Pro tabletet is.

Screenshot_20221015_163016_Tips

A Z Fold4 azonban nemcsak telefon és tablet lehet, hanem akár PC. Vezeték nélkül csatlakoztatható Windows-os PC-hez vagy külső kijelzőhöz a DeX-szel, egyetlen koppintással és voilá, adott a teljes körű Android asztali mód.

A Z Fold4 kezelőfelülete teljesen megváltozik a normál Androidról a MacOS, ChromeOS vagy Windows rendszerhez hasonlóvá, saját asztallal, alkalmazásikonokkal és tálcával. Az alkalmazások teljesen átméretezhető ablakokban nyílhatnak meg, de ez még nem minden, ezek az ablakok a képernyő sarkaihoz pattinthatók a gyors és egyszerű többfeladatos munkavégzés érdekében, akárcsak a Windows 11 esetében.

Screenshot_20221015_163446_Messages

Ismét le vagyok nyűgözve a Samsung által a Z Fold4-hez nyújtott lenyűgöző felhasználói funkciótól, és azt állítom, hogy ez a mai napig a legjobb teljesítményű telefon. Egyetlen funkció sem túlgondolt, minden intuitív és könnyen kezelhető, logikus és gyors.

Plusz extra, hogy a Fold4 támogatja az S Pent és ehhez specifikus parancsok is járnak, S Pen Pro mellé pedig még az Air Gestures funkció is. Sajnos a ceruza feláras az egyébként is horror árú készülékhez. Fontos, más S Pen nem működik, a hegyük keményebb, az S22 Ultrámé félő volt, hogy megkarcolja a kijelzőt.

Screenshot_20221015_163727_Galaxy Store

A Samsung erőteljes, funkciókban gazdag Android-élménye lenyűgöző, és bizony lehet ok arra, hogy megvásároljuk ezt a telefont, akárcsak az egyedi összecsukható kialakítás. A szoftverfunkciók teszik a Z Fold4-et valóban az összecsukható termékek királyává.

Egyik kollegánk ezer éve iPad felhasználó a hardcore verzióból és teljesen lenyűgözte a Z Fold4 tudása szoftveresen is.

Galaxy Z Fold4 üzemidő

Ahogy korábban említettük, a Galaxy Z Fold 4 méreteihez képest meglehetősen kicsinek tűnő, 4400 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amely két cellára van osztva, a telefon mindkét oldalán egy-egy cella található. Bár megtévesztő lehet, az üzemidőt tekintve egyáltalán nem rossz, amit nyújt. Például YouTube videókat 9 órán át tudtunk nézni rajta.

Ami a töltést illeti, a Z Fold4 25W-os vezetékes töltéstámogatással érkezik, amely egy kompatibilis 25W-os Samsung adapterrel nagyjából 30 perc alatt képes 50%-os feltöltésre. A Samsung egyébként nem ad töltőt a dobozból, így külön kell beszerezni.

Tesztünk során valamivel több mint egy órába telik, amíg a telefon nulláról 100%-ra teljesen feltölt, egészen pontosan 73 perc volt a saját Baseus 65W-os töltőmmel. Van 10W-os vezeték nélküli töltés is, ami kényelmes funkció.

Konklúzió

Bár ez nem jelentős frissítés elődjéhez képest, a Galaxy Z Fold4 vitathatatlanul a legjobb okostelefon a technológiai rajongók számára, akik mindent egyetlen eszközzel akarnak megtenni. Ez egy telefon, egy táblagép, és akár asztali PC-hez hasonlóan is működhet.

20221016_145222

Számos lenyűgöző és kifinomult teljesítményű felhasználói funkcióval, mint például az osztott képernyő és az ablakos többfeladatos munkavégzés, a rögzített tálcával, a Samsung DeX-szel és az érintőceruzával, a Z Fold4 teljes mértékben felhatalmaz arra, hogy mindent megtegyünk, amire valaha is vágytunk az Androiddal, ám aki csak filmeket nézne vagy játszana, annak is kényelmesebb mint egy táblagép.

20221016_145304

Ha azonban nem megrögzött újdonság rajongó vagy van már egy Z Fold3-ja, akkor nem éri meg a durva plusz árat, amit kér érte a Samsung. Bár a Z Fold4 kegyetlen drága, most akcióban a Galaxy Watch5 vagy Watch5 Pro 50% kedvezménnyel vásárolható meg 2022. október 10-23. között a Samsung oldalán.

Pro:

 • masszív felépítés
 • verhetetlen multitasking
 • gyönyörű kijelzők
 • stylus támogatás
 • gördülékeny teljesítmény
 • jó üzemidő

Kontra:

 • drága
 • még mindig van ránc
 • vastag és nehéz, nehezebb hordozni, mint egy lapos telefont