Samsung Galaxy Z Flip4 5G teszt

Tovább a Samsung Galaxy Z Flip4 5G készülékre

Samsung_Galaxy_Z_Flip4_5G

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.50

Tudás: 7.23

Minőség: 7.14

Értékelés: 7.29 | Szavazatok: 22

Szavazzon Ön is!

A Samsung augusztusban bejelentette a Fold és a Flip négyesét, amelyek közül az első inkább egy összecsukható táblagép, míg a Flip egy nosztalgiával hintett flipes telefon.

Ma a Samsung Galaxy Z Flip4-et fogjuk bemutatni, amely nagyon hasonlít a Galaxy Z Flip3-hoz, de jobb annál. Ez egy olyan képlet, amelyet már évek óta használnak, mivel a technológia nem tud olyan gyorsan fejlődni, mint ahogy a gyártók a telefonjaik új verzióját hozzák. De bár az új Z Flip4 nem sok Z Flip3 tulajdonost késztet cserére, annyit azért javított rajta a gyártó, hogy még több embernek eszébe jusson ennek az új, összecsukható zászlóshajónak a beszerzése.

20221011_132503

A Samsung javított a Galaxy Z Flip3-on, módosította az összes gyenge pontot, amiben a tesztelők és a felhasználók is egyetértettek, ezek a gyenge fényviszonyok melletti kamera-teljesítmény, az üzemidő és a töltési sebesség. És természetesen az új Z Flip4 a legfrissebb Android chippel – a Snapdragon 8+ Gen 1-el – büszkélkedhet.

Az új Galaxy Z Flip4 ugyanazt a belső Dynamic AMOLED 2X és külső Super AMOLED kijelzőket kapta, mint elődje, de az összehajtható képernyő körüli csökkentett kereteknek és a laposabb alumíniumkeretnek köszönhetően a Z Flip4 most valamivel rövidebb és vékonyabb zsanérral rendelkezik.

A Foldable Dynamic AMOLED 2X maradt adaptív 120Hz-es frissítési gyakorisággal, és ugyanolyan fényes, akár 1200 nit csúcsfényerővel. A középső gyűrődés egyelőre itt marad, ahogy a szelfikamera lyuk kivágása is.

20221013_103008

A Z Flip4 IPX8 besorolású a vízállóság miatt – ezt a funkciót csak a Samsung kínálja a harmadik és negyedik generációs összecsukható készülékeiben. A Samsung és a Sony az egyetlen két gyártó, amely a legtöbb telefonján víz elleni védelmet biztosít.

A lapkakészlet frissítés mellett a Galaxy Z Flip4 egy továbbfejlesztett kamerarendszert is kapott, ami a hátlapi összeállítást illeti. Ez továbbra is két kamerát jelent, ám a fő optika most egy nagyobb, 12 MP-es érzékelőre támaszkodik, 1,8 µm-es pixelekkel, és szélesebb, 24 mm-es f/1,8 OIS objektívvel párosul. Ez az új érzékelő 65%-kal javítja a fénygyűjtést és a teljesítményt gyenge fényviszonyok között. A 12 MP ultraszéles és 10 MP szelfi kamerák ugyanazok, mint a Flip3-on.

A Galaxy Z Flip4 12%-kal nagyobb akkumulátorral működik – most egy 3700 mAh-s cellát tartalmaz, szemben a Flip3 3300 mAh-val. Ami még jobb, a telefon most már támogatja a 25W-os gyorstöltést, szemben a lassú 15W-tal. Még mindig igen messze van mondjuk a konkurecia tudásától, de haladás. A vezeték nélküli gyorstöltés is felgyorsult 15W-ra.

20221013_103221

És nagyjából ennyi az össz újítás: új lapkakészlet, fő kamera, akkumulátor és továbbfejlesztett töltési sebesség. És természetesen a legújabb Android 12 verzió a legfrissebb One UI-val, amely jelen esetben a 4.1.1.

A továbbfejlesztett zsanérnak legalább 200.000 cikluson át jónak kell lennie és nagyra értékeljük a továbbfejlesztett Gorilla paneleket és a keményebb alumínium keretet.

Kicsomagolás

A Galaxy Z Flip4 hihetetlenül vékony és könnyű dobozzal érkezik. A doboz tetejét leemelve a készülék nyitva fekszik, arccal lefelé. Egy vékony papírrekeszben található az USB-C kábel és a SIM-kiadó. Ennyi jár. A dobozban nincs töltő vagy tok, és ha ki akarja használni a 25W-os gyorstöltést, érdemes beszerezni egy kompatibilis töltőfejet. Én a teszt során a saját, 65W-os Baseus GaN töltőmet használtam.

Dizájn

A Galaxy Z Flip4 nagyon hasonlít a Flip3-ra, és ezt abszolút jó értelemben értem. Ebben az évben a Samsung a dizájn finomítására összpontosított, nem pedig az innovációkra és változtatásokra.

Az új Flip most keményebb Victus+ paneleket kapott új matt felülettel. Az alumínium vázat erősebb anyaggal, fényes polírozással és laposabb profillal is javították. Ez vonatkozik a zsanérra is.

20221013_103447

A legkönnyebben észrevehető változás az összehajtható képernyő körüli kisebb keretek, amelyek viszont egy kicsit rövidebbé tették a telefont. Az AMOLED körüli műanyag keret továbbra is ugyanaz, de a panel körüli tényleges keretek kisebbek.

Az OLED tetején lévő védőfólia itt marad, mert ha eltávolítja, megsérülhet a képernyő, a Samsung határozottan kéri, hogy senki ne húzza le. Nem evidens, hogy rögtön használhatatlan lesz a kijelző, de nagy rá az esély.

Pozitívum, hogy úgy tűnik, a Samsung javított a védőfólián, mivel az valamivel kevésbé maszatos, mint a Flip3-on, és az ujjak könnyebben siklanak rajta. A por azonban még mindig a film és a keret közé kerül, ezen még érdemes dolgozni.

20221013_103025

A Galaxy Flip4 hátuljára nézve láthatjuk a vékonyabb keretet a Gorilla Glass Victus+ panelek körül. A matt keret és a fényes üvegpanelek helyett pedig most fényes keretet és matt üveget kapunk. A felületcsere megváltoztatta a Flip4 érzését a kézben, most biztonságosabbnak érződik kézben zárt állapotban is. Határozottan pozitív változtatás.

Végül pedig csak tapsolhatunk a Samsungnak, amiért vízállóvá tette a Flip4-et. A telefon IPX8 besorolású vízvédelemmel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy akár 30 percet is kibír 1,5 méter mély tiszta vízben. Az X azt jelenti, hogy nincs porvédelem, ezért nem jó ötlet a Flip4-et a homokba tenni, mert az tönkreteheti a csuklópántjot és/vagy az összehajtható képernyőt.

Kijelző

A 6,7 hüvelykes, Foldable Dynamic AMOLED 2X kijelző kiterjesztett 1080p felbontással pontosan ugyanaz, mint a Flip3-on. A tetején egy kis perforáció található a szelfi kamerának. A hátlapi kamera ugyan használható a kis képernyővel szelfik készítéséhez, de videohívásokhoz nem ideális, ezért döntött úgy a Samsung, hogy megtartja a belső kamerát; extraként ha a Z Flip4 90 fokban össze van hajtva, igazán kényelmes videocsevegéshez.

20221013_103043

A képernyő még a védőfóliával együtt is kiválóan néz ki, fényes és színtelített, pont megfelelő méretű egy ilyen összecsukható okostelefonhoz. A középső gyűrődés jelen van, és eleinte kissé idegesítő, de megszokható. A képernyő felett, a keretbe rejtve található a hangszóró, amely egyben sztereó hangszóróként is működik.

A Fold4 hátoldalát Gorilla Glass Victus+ panelek borítják. Az alsó rész teljesen vízszintes és üres, bár az üveg alatt van a vezeték nélküli töltőtekercs. Fordított vezeték nélküli töltés is elérhető.

A felső fele is egyetlen üvegből készült, két jellegzetes részre lett osztva - az alsó, fényes, amely a külső képernyőt és a kamerákat takarja, míg a többi matt felületű.

20221013_103248

A dupla kamera melletti 1,9 hüvelykes Super AMOLED ugyanaz, mint a Flip3-on. Töltőn megjelenítheti az órát, különféle értesítéseket, widgeteket, a teljes töltésig várható időt, és szelfi keresőként is használható. Itt van egy javulás – immár bármelyik kamerával teljes felbontásban fényképezhetünk és a kis képernyő dupla koppintásával a teljes kép is megtekinthető.

A két hátsó kamerát érintő apróbb változás, hogy az ezeket körülvevő fémgyűrűk kilógnak az üvegből, míg a Flip3-on egy síkban voltak a panellel. Az elsődleges, 12 MP-es kamerát is bővítették egy nagyobb érzékelővel.

A keret megváltozott a Flip3 óta, fényesebb és laposabb, mint korábban. Lehet, hogy vékonyabbnak is tűnik, de ez valószínűleg illúzió a vékonyabb zsanér miatt. A csuklópánt mérete valóban kissé csökkent az elődhöz képest, bár tényleges, egymás melletti összehasonlításra lesz szüksége a Flip3-mal, hogy valóban lássa a kis különbséget.

20221013_103338

A legfontosabb dolog a zsanérral kapcsolatban: szépen működik és kattan, és legalább 200.000 nyitás-csukást kell kibírnia, mielőtt kopni kezd. Ráadásul nincsenek rögzített pozíciók, és a Flip4 bármilyen szögben használható.

A keret tetején csak a másodlagos mikrofon csücsül, további két mikrofon, köztük az elsődleges, alul, az USB-C port és a második hangszóró közelében található. A bal felső sarokban található a SIM tálca.

A jobb felső sarokban találhatók a hangerő- és bekapcsológombok. A bekapcsoló/zár gomb az ujjlenyomat-olvasót is magában rejti – mindig aktív és nagy pontossággal működik.

Az olvasó elhelyezése átgondolt, mivel a jobb hüvelykujjunk mindig ott van. Legalábbis ha a telefon a megfelelő helyzetben van. Ez azt jelenti, hogy először meg kell tanulni, hogyan helyezzük el helyesen a Flip4-et a zsebünkbe. Amíg rá nem éreztem, addig volt pár kínos forgatás, de igazából a hozzászokás minden más telefonnál is adott, csak itt a forma is még egy kis extra hozzá (anno sok éve valamelyik Galaxy S-ről Note 4-re váltáskor például a hatalmas súlykülönbség miatt majdnem egy cappuccinoban landolt az új telefonom, szerencsére a Note 4 szélesebb volt a csészénél, csak ez mentette meg, szóval régen sem kellett kevesebbet hozzászokni, a baki lehetősége mindig ott volt az első napokban).

20221013_103136

A Samsung Galaxy Z Flip4 165,2×71,9×6,9 mm méretű, így körülbelül egy milliméterrel rövidebb és egy hajszálnyival keskenyebb, mint a Flip3. Súlya 187 gramm, 4 grammal nehezebb, mint a Flip3.

Összességében nagyon jól éreztem magam a Z Flip4-gyel, akár munkáról, akár fotózásról volt szó. Miután hozzászoktam a kialakításhoz és kézre állt, egyszerűen jó volt használni. Az összehajtható formának megvannak a maga előnyei – összecsukva divatos kiegészítő lehet, zsebbarát, és kiváló minőségű szelfik készítéséhez ideális.

A Galaxy Z Flip4 két kijelzővel rendelkezik, ami minden flip telefonra jellemző – legyen az friss, vagy a GSM-ek aranykorából való. A kamerák mellett egy kis külső OLED található az értesítésekhez és a szelfik csekkolására, míg az elsődleges egy nagy, vertikálisan összehajtható OLED, amely a Flip4 kinyitása után lesz látható.

A külső 1,9 hüvelykes Super AMOLED-ről tehát keveset lehet beszélni - ugyanaz, mint a Flip3-on, 512×260 pixeles felbontással és 60Hz-es frissítéssel. Támogatja az érintésvezérlést és az Always-on Display funkciót.

20221013_103210

A belső kijelző sem változott a Flip3 óta, ez egy 6,7 colos, Foldable Dynamic AMOLED 2X, ugyanazzal a 2640×1080 pixel felbontással (426ppi, 22:9 képarány). Támogatja a dinamikus 120Hz-es frissítési gyakoriságot, a HDR10+-t és az akár 1200 nit csúcsfényerőt. Egy apró frissítés, hogy a képernyő adaptív frissítési gyakorisága most még dinamikusabb, és állítólag támogatja az 1Hz-et is.

A maximális manuális fényerő 505 nit volt – ez az, amit általában a legtöbb jó OLED kínál. Akárcsak a Galaxy S22 Ultra, a Z Flip4 is kínálja az Extra Fényerő nevű opciót - kézi módban növeli a maximális fényerőt, a Z Flip4 esetében akár 802 nitig. Ez utóbbi aktiválásakor az adaptív fényerő automatikusan kikapcsol. Erős fényben és az adaptív fényerő bekapcsolásával 919 nitet rögzítettünk – ez kiváló érték!

Érdekesség: a minimális fényerő a Z Flip4-en 1 nit. A képernyő annyira elsötétül, hogy egy sötét szobába kellett mennem, hogy megkeressem a fényerő állítót.

20221013_103457

A Galaxy Z Flip4 kijelző két frissítési gyakorisági módot támogat (Motion smoothness) – adaptív (120Hz-ig) és Standard (fix 60Hz). Az adaptív dinamikusan vált 1 és 120Hz között a megjelenített tartalomtól függően. Például 1Hz-et használ statikus képhez az akkumulátor kímélése érdekében.

Az Android 12 támogatja a Galaxy Z Flip4 listáján szereplő API-kat, amelyeket a panel a következő módok egyikében tud frissíteni: 10Hz, 24Hz, 30Hz, 48Hz, 60Hz, 96Hz és 120Hz. Az integrált frissítési gyakoriság-jelző 24Hz-et mutatott statikus képek és filmek esetén, 60Hz-et egyes alkalmazásokban, amelyek nem kompatibilisek a 120Hz-cel, és 48Hz-et bizonyos videóknál. Természetesen a 120Hz elérhető volt One UI-hoz, a legtöbb alkalmazáshoz, játékhoz.

Nyilvánvalóan nem ez a Samsung által leírt viselkedés. Ez vezetett ahhoz, hogy a GPU Watch-ot is kipróbáljam a fejlesztői beállításokban. Kiderült, hogy a kijelző frissítési gyakorisága és a képkockafrekvencia, amellyel a GPU új képkockákat ad ki, nem feltétlenül ugyanaz, és a telefon tartalomtól és tevékenységtől függően változik. És bár soha nem láttam, hogy a kijelző 24Hz alá süllyedt, a képkockasebesség statikus tartalom esetén valóban 1 képkocka/mp-re esett vissza.

Üzemidő

Az egyik legfigyelemreméltóbb Flip4 frissítés a nagyobb, 3700 mAh-s akkumulátor. Még jobb, hogy most már 25W-tal gyorsabban tölthető. Meglepő módon az alig 10%-os kapacitásnövelés sokat lendített a használati időn, arányaiban bőven 10% felett teljesített a Z Flip4 böngészésben és SoT-ban (screen-on-time) is.

A Galaxy Z Flip4 akár 25W-os gyorstöltést is támogat, ehhez csak a Samsung 25W-os töltőjére – vagy egy ezzel kompatibilis töltőfejre és ezt támogató kábelre – van szükség. A telefon támogatja a 15W-os gyors vezeték nélküli töltést, és fordított vezeték nélküli töltést is kínál.

A saját töltőm – amely hiába 65W-os, ha a telefon csak 25W-ot tud – fél óra alatt nulláról ötven százalék fölé töltötte a Z Flip4-et. A teljes feltöltés 75 percet vett igénybe. Nyilván ez 2022-ben nem számít gyorstöltésnek, de a tipik lassú töltéshez képest jobb. A Flip3-hoz képest 15 perccel gyorsabb a töltés, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy a telep nagyobb kapacitású, így azért szebb a kép. Legalábbis házon belül.

Hangszórók

A Galaxy Z Flip4 ugyanúgy dupla sztereó hangszórókat kínál, akár a Flip3 tette, a fülhallgató az egyik hangszóró, a másik a keret alján található. A készülék a telefon fekvő tájolásától függően dinamikusan vált a bal és a jobb csatorna között. Portré módú használatkor a felső hangszóró a bal csatornát fogja lejátszani.

A Flip4 elődjéhez képest talán kevésbé hangos, a felső hangszóró halkabb és kevesebb mély hang kiadására képes mint az alsó, de ezek jól hangoltak, a balansz rendben van. A hangszórók hangminősége kielégítő, van basszus, bár nincs olyan átütő erővel jelen, mint néhány más telefonban.

Android 12, OneUI 4.1.1

A Galaxy Z Flip4 Android 12 operációs rendszeren fut, rajta a Samsung One UI-val. A fedőképernyőn aktiválható a mindig aktív kijelző funkciót, akárcsak a fő kijelzőn – nincs külön beállítás a kettőhöz. A fedőlap azonban megkapja a saját specifikus órakialakítást, és az ott megjelenített tartalom párosítható például a Galaxy Watch4 óralapjával.

Screenshot_20221011_105607_One UI Home

A fedőlap képernyőjének mind a négy irányába történő csúsztatása más és más dolgokat hajt végre. Lefelé csúsztatásával gyors kapcsolók – Wi-Fi, Bluetooth, Hang – jelennek meg, jobbra csúsztatással előbukkannak az értesítések, balra csúsztatva pedig nyolc widget közül választhatunk: zenelejátszó, időjárás, ütemezés, ébresztő, Samsung Health, hangrögzítő, közvetlen tárcsázás és időzítő.

Ha a Flip4 zárt állapotában kétszer kattintunk a bekapcsológombra, az aktiválja a „hátsó” kamerát és a külső képernyő keresőként működik. A különböző irányokba csúsztatással válthatunk a fényképezési módok (portré, fénykép, videó) és a kamerák között, a kép készítéséhez a kijelzőt kell megérinteni. A képernyő dupla érintésére az teljes méretű fényképezési módot és keresőt kap, ez a Flip3-on nem volt lehetséges.

Screenshot_20221011_105958_Settings

Az Always-on funkció a belső kijelzőn is működik. Ez a One UI 3-ból ismert, egyszerűsített változat. Választhatunk néhány órastílus közül, vagy választhatunk egy képet is. A zenei információk is elérhetők. A funkció lehet mindig kikapcsolt, mindig bekapcsolt, ütemezett, csak akkor jelenik meg, ha új értesítések állnak rendelkezésre, vagy választhatja az érintéssel történő megjelenítést 10 másodpercig.

A OneUI 4 még letisztultabbnak tűnik, mint a v.3.x, de az alapok ugyanazok maradnak – van kezdőképernyő, widgetek, értesítési központ, feladatváltó és egy alkalmazásfiók.

A Beállítások menü egy új adatvédelmi irányítópultot tartalmaz. Itt könnyen megtekintheti, hogy mely alkalmazások használják a legfontosabb (adatvédelmi) engedélyeket. Vezérelheti a kamerát és szabályozhatja a hozzáférést az alkalmazások között, választhat a vágólapra való hozzáférési figyelmeztetéseket (hasznos, ha jelszavakat másolunk), és természetesen van egy teljes körű engedélykezelő is azoknak, akik szeretnének mélyebbre ásni.

Screenshot_20221011_110425_AlwaysOnDisplay

A DeX-et a Galaxy Z Flip 4 nem támogatja. Van azonban egy Link to Windows funkció, amellyel összekapcsolható a telefon és a számítógép, így képeket cserélhetünk, értesítéseket kezelhetünk a számítógépen, vagy akár hívásokat is kezdeményezhetünk.

Egy másik lehetőség az Alkalmazások folytatása más eszközökön. Ehhez mindkét eszközön be kell jelentkezni a Samsung fiókba, csatlakoztatni őket ugyanahhoz a Wi-Fi-hálózathoz bekapcsolt Bluetooth mellett és a Samsung internetböngészőt vagy a Samsung Notes alkalmazást használni. Ezután szöveget és képeket másolhat és illeszthet be, és megnyithatja ugyanazokat a lapokat a böngészőben.

Screenshot_20221011_110544_AlwaysOnDisplay

A Samsung egyéb régóta védett funkciói közé tartoznak az Edge panelek – azok a táblák, amelyek oldalról befelé csúsztatva jelennek meg, és eszközöket és parancsikonokat biztosítanak appokhoz, névjegyekhez.

Van Game Launcher, ez az összes játék központja, amely lehetőséget kínál a figyelemelvonás korlátozására játék közben. A saját fejlesztésű Samsung Internet böngészővel az S Pen funkciók gazdagon kihasználhatók támogatott készüléken, valamint egy hatékony fájlkezelő. A Samsung Galéria is megmaradt.

Screenshot_20221011_111638_Tips

Ha a Z Flip4 kihajtott állapotban (75 és 115 fok között), a Flip3 Flex mód funkciója felosztja az alkalmazás felületét. Egyes alkalmazások natívan támogatják, például a YouTube vagy a Samsung saját galériája és naptárja. Mások számára kényszeríthető egy általános Flex módú vezérlőpanelt. Bár ez inkább okozhat több problémát mint jó megoldást, de videóhívás appokban kifejezetten előnyös és jól használható.

Teljesítmény

A Galaxy Z Flip4 a legfrissebb Qualcomm lapkakészleten – a Snapdragon 8+ Gen 1-en – fut, ami egy kis frissítés a nem plusz verzióhoz képest. A legfontosabb fejlesztések között szerepel a jobb hatékonyság és egy kisebb teljesítménybeli ugrás – ezt számos eszközön tapasztalhattuk már.

A Galaxy Z Flip4 8 GB RAM-mal érkezik, tárhelyből 128, 256 vagy 512 GB UFS 3.1 érhető el. Tehát a legújabb Snapdragon 8+ Gen 1 lapkakészlet tagadhatatlanul a leggyorsabb Android platform jelenleg a piacon, és listavezető a benchmarking terén.

A Galaxy Z Flip4 tehát a megfelelő hardverrel rendelkezik, hogy teljes értékű zászlóshajó legyen. Azonban a benchmark tesztek alapján ha 100%-os CPU-terhelés mellett dolgozik, a Z Flip4 körülbelül 5 percig képes megőrizni maximális teljesítményét, aztán leesik 41%-ra. Ugyanez vonatkozik a 100%-os GPU-terhelésre is, 5 perc elteltével a teljesítmény 40%-ra csökken a túlmelegedés elkerülése érdekében. Ennek is köszönhető, hogy a Galaxy Z Flip4 soha nem melegszik fel, csak melegszik a kamerák alatt.

Csodák nincsenek, a Z Flip4 hűtése a helyszűke miatt gyenge, és nem képes 5 percnél tovább fenntartani a csúcsteljesítményt, de ezt egyik alkalmazás vagy játék sem igényli igazán. És a Flip4 alapvetően nem játékra szánt okostelefon.

Fotózás

A Samsung Galaxy Z Flip4 hátulján két kamera található, az összehajtható képernyőn pedig egy kis perforációban egyetlen szelfikamera. Mindhárom kamera ugyanaz, mint a Flip3-on – egy 12 MP-es elsődleges, egy 12 MP-es ultraszéles kamera kívül, és egy 10 MP-es a belső oldalon. Van azonban egy frissítés – az elsődleges kamera nagyobb érzékelővel és más objektívvel rendelkezik.

20221011_160249

A Galaxy Z Flip4 elsődleges kamerája egy Samsung S5K2LD 12 MP-es érzékelőt használ, egy 24 mm-es f/1.8-as objektív mögött. Ez ugyanaz az érzékelő, amely a Galaxy S20 és a Galaxy S21-ben volt. Nagy, 1,8 µm-es pixelekkel rendelkezik, ami akár 1/1,76"-os érzékelőt is tartalmaz. Tisztességes frissítés az utolsó generáció 1,4 µm-es képpontjaihoz és az 1/2,55"-es érzékelőjéhöz képest. A többi extrát tekintve továbbra is Dual Pixel PDAF technológiát kapott az érzékelő, miközben az objektív is stabilizált.

Az ultraszéles látószög ugyanarra a 13 MP-es Sony IMX258 érzékelőre támaszkodik, mint a Flip3-ban, egy Type 1/3,06" egység 1,12 µm-es pixelekkel, de továbbra is 12 MP-es fényképeket készít. A fixfókuszos objektív 13 mm-es ekvivalens gyújtótávolságú, a rekesz f/ 2.2.

20221014_115558

A belső szelfi kamera a 10 MP-es Samsung S5K3J1 érzékelőre épül, amely szintén a Galaxy S20 sorozatból származik. Ez egy 1/3"-os érzékelő 1,22 µm-es képpontokkal, és egy 25 mm-es f/2,4-es objektív mögött helyezkedik el. A fókusz fix.

A Flip4 kameraalkalmazása nagyrészt megegyezik a többi Samsung telefonéval, de néhány módosítással a Flip4 szokatlan formai tényezőit kihasználva. Az alapok a megszokottak, balra és jobbra csúsztatással válthatunk az elérhető módok között, és lehetőség van a különböző módok átrendezésére, hozzáadására vagy eltávolítására a keresőből. Bármelyik irányba történő függőleges csúsztatással válthatunk az első és a hátsó kamera között.

Screenshot_20221013_103753_Camera

A keresőben két zoom vezérlő található - 0,5x és 1x. Egy csippentéssel lehet nagyítani, ekkor további előre beállított nagyítási szintek jelennek meg 2x, 4x és 10x. A keresőben a már rég ismert ikonkészlet található. Flip exkluzív, a jobb felső sarokban egy apró ikon található, amely aktiválja a fedőképernyőt. Van Pro mód, és ez továbbra is a teljes funkcionalitású változat.

Z Flip4 exkluzív opció, hogy a kereső a kijelző bármelyik felén lehet. Különösen hasznos az a lehetőség, hogy az alsó részre helyezzük, és a félig összehajtott telefont használjuk derékmagasságban vagy fej feletti fotók készítésére.

20221014_115650

Összecsukott telefonnal a bekapcsoló gomb kétszeri megnyomásával elindíthatjuk a kamerát, és a fedőlapját keresőként használhatjuk. Oldalsó csúsztatással válthatunk az állóképek és a videó között, miközben a felfelé vagy lefelé csúsztatással válthatunk a fő és az ultraszéles kamera között. Az egyetlen bökkenő az, hogy a kijelző fekvő tájolású, szemben mindkét szenzor álló helyzetével.

A fő kamerával készített 12 MP-es fotók, amelyeket fényes nappal készítettünk, kiemelkedőek, rengeteg a részlet és alacsony a zaj. A feldolgozás kiegyensúlyozott és természetes megjelenést biztosít minden fotón.

20221014_150252

A kontraszt nagyszerű, a dinamikatartomány pedig jó, de nem túlzás, mivel az Auto HDR nem igyekszik minden árnyékot kivilágosítani. Végül a színek Samsungosan élénkek, de szerencsére már nem esik a szoftver túlzásokba.

A fő kamera nagyobb érzékelője a Flip4-en a nappali fény teljesítményében javulást mutat a Flip3-hoz képest. Az ultraszéles kamera 12 megapixeles fotók nagyon tetszetősek. Meglepően részletesek az ilyen típusú fényképezőgép/objektív kombóhoz, és a pixelenkénti élesség kielégítő, még ha nem is egyezik az elsődleges fényképezővel.

Az automatikus torzításkorrekció jó, bár a sarkok nem olyan élesek, mint a középpont, ez az ultraszéles látószögű kameráknál normális. A többi – a színek, a kontraszt és a dinamikatartomány – megfelel az elsődleges kamera teljesítményének, más néven minden szempontból kiváló.

20221014_151121(0)

A fő kamera portrémódja kiváló portréképeket biztosít hihetetlenül részletgazdag, jól exponált és színes témákkal. A háttér elválasztása kiemelkedően profi, az elmosódás pedig nagyon kellemes és színes. A külső kijelzőnek köszönhetően a hátsó kamerát lehet és kell használni szelfire, mivel autofókuszt, nagyobb felbontást, OIS-t és jobb szenzorokat kínál.

Az elsődleges kamerával készített 12 MP-es szelfik gyönyörűek, a témák élesek, a dinamikatartomány nagyszerű, a kontraszt és a színek gyönyörűek. Az f/1.8-as rekesznek köszönhetően nincs szükség az elmosódás szimulálására, mivel ezeknél a felvételeknél természetes bokeh lesz. Egyértelműen ez a legjobb módja annak, hogy a Flip4-gyel szelfizzen.

20221014_212227

A Galaxy Z Flip4 automatikus éjszakai módot kínál az alapértelmezett Fotó mód részeként. Elég részlet van, a zajcsökkentés jó munkát végzett, a dinamikatartomány pedig elég jó. Az exponálás minden jelenetben nagyszerű, még akkor is, ha az algoritmus fényesebb képeket készít, mint a valóságban. A színtelítettség kiváló.

Az Éjszakai mód nélkül készített fotók továbbra is nagyon jók, de az Auto HDR továbbra is működik, ez okoz kis különbséget. Ha valósághűbb megjelenést szeretne, javasoljuk, hogy kapcsolja ki az Éjszakai módot.

20221014_212506

A Flip3-hoz képest a gyenge fényviszonyok mellett beígért jobb képek bejöttek, főleg ha egymás mellett hasonlítjuk össze a Flip4 és Flip3 fotóit. A Flip4-el készültek élesebbek és tisztábbak, jobban láthatóak a részletek, kevesebb zaj és valamivel jobb színek.

Videó

A fő kamera legfeljebb 4K-s videókat rögzít 60 képkocka/mp sebességgel, de választható 1080p 30 és 60 képkocka/mp sebességgel is. Az ultraszéles és szelfi felvételek maximum 4K felbontásúak lehetnek, 30 képkocka/mp sebességgel.

Az optikai stabilizátor az elsődleges kamerán elérhető, míg az elektronikus stabilizálás mindhárom kameránál engedélyezhető/letiltható. Ha engedélyezve van, kiváló munkát végez a felvétel stabilizálásában a kissé alacsonyabb FoV és az élesség enyhe csökkenése rovására.

20221014_150521

A 4K-s felvétel 48 Mbps videó bitrátát kap a h.264 kodek használatakor. Az audio bitráta körülbelül 256 kbps, a hang pedig sztereó.

A főkamerával készített 4K felvétel esetén sok a részlet, a színek élethűek, a kontraszt kiváló, a dinamikatartomány jó. Tetszett a feldolgozás, a lombok, az épületek, az emberek természetesnek tűnnek.

20221014_150420

Az elsődleges kamera gyenge fényviszonyok mellett is jó videókat kínál, még akkor is, ha kissé zajos. A felvétel kellően részletgazdag, a színek szépen telítettek, az expozíció pedig valósághű.

Az ultraszéles kamera 4K-s videói rengeteg részletet kínálnak; a színek, a kontraszt és a dinamikatartomány megegyezik a fő kameraéval. A sarkok kissé „puhák”, de ez elkerülhetetlen egy 13 mm-es rekesznyílású objektívnél. Összességében az ultraszéles kamerából származó 4K klipek nagyszerűek.

Összegzés

A Galaxy Z Flip pár generáció alatt divatközpontú készülékből teljes értékű zászlóshajóvá vált. A Flip4 az, amilyennek a Flip3-nak már a kezdetektől kellett volna lennie – egy erős, összecsukható okostelefon kiváló kamerával, megfelelő üzemidővel és töltési sebességgel.

A Galaxy Z Flip4 egy kisebb frissítés a Flip3-hoz képest, még akkor is, ha olyan fontos frissítéseket kapott, mint a nagyobb akkumulátor, a gyorsabb töltés és a fő kamera jobb teljesítménye gyenge fényviszonyok között. Azáltal, hogy a legtöbb Flip3 problémát kezelte, a Samsung még vonzóbbá és kívánatosabbá tette a Z Flip4-et.

20221011_132657

Az új Flip4 480.000 forintos áron indul, ami zászlóshajó ár, de nem olyan magas, mint a Z Fold4 elképesztő, 780.000 forintos kezdő ára. Szűkebb pénztárcával rendelkezők még mindig választhatják a Flip3-at, amely 385.000 forintért szerezhető be, de őszintén szólva nagy eséllyel megéri a felárat a kevesebb bosszúság a hibák miatt. Ez ugyanis nagyjából ugyanaz a telefon, kevésbé jó üzemidővel, töltési sebességgel és gyenge fényviszonyok melletti teljesítménnyel.

20221013_103319

A fentebb írt frissítések mellett a Flip4 az eddigi legerősebb Android chipet is tartalmazza, bár a hőhatások fojtáshoz vezetnek. A Flip4-et a jelenlegi generáció legolcsóbb összecsukható okostelefonjának tartjuk, amely árához képest kiemelkedő funkciókat nyújt.

Nem ideális okostelefon – eltart egy ideig, amíg megszokja a dizájnt és a formáját. Emellett együtt kell élni a gyűrődéssel és a képernyőn lévő műanyag védőfóliával. A por különböző helyekre is bekerül. Aztán ott van az erős fojtás öt perc csúcsterhelés után. És nincs zoom kamera.

A negyedik generációs Z Flip jó irányt mutat és mindent jól csinál a rendelkezésére álló technológiával. Azoknak ajánljuk, akik szeretnének egy egyedi, kicsi, de mégis erős és hatékony telefont birtokolni; azoknak a felhasználóknak, akik minden jó és nem túl jó oldalával együtt fogadják.