Samsung Galaxy Watch5 Pro teszt

Tovább a Samsung Galaxy Watch5 Pro készülékre

Samsung_Galaxy_Watch5_Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.56

Tudás: 8.31

Minőség: 8.13

Értékelés: 8.00 | Szavazatok: 16

Szavazzon Ön is!

Idén a vállalat egy újabb merész lépést tett - eltávolította a Classic modellből a forgó keretet, és átnevezte Pro-ra az egyik órát, így a termékcsalád a Galaxy Watch5-ből és a Watc5 Pro-ból áll. A virtuális lünetta vezérlés még mindig megvan, de a fizikai lünetta hiányozni fog.

Hardveres szempontból kevés változás történt, de ezek több mint üdvözlendőek. A Pro modell a közvetlen elődjéhez képest majdnem kétszer akkora akkumulátorkapacitással rendelkezik, immár 590 mAh-val. A Watch5 is nagyobb akkumulátort kapott, de a frissítés szerényebb, 410 mAh lett a korábbi 361 mAh-ról a 44 mm-es óra esetében.

20221101_132912

Egy másik említésre méltó frissítés, hogy az új Watch5 szériában már zafírkristály védi a kijelzőt, a Watch5 Pro pedig egy lépéssel tovább megy a titánium testtel.

Ami a hardver többi részét illeti, az nagyjából azonos, mivel mindegyik óra ugyanazon az Exynos W920 platformon fut, ugyanazt az 1,4 hüvelykes Super AMOLED kijelzőt használja 450×450 pixel felbontással és ugyanazokkal az érzékelőkkel rendelkezik. Ebbe beletartozik az EKG-monitor és a vérnyomásmérő is. A Watch5 Pro bónuszként testhőmérséklet-érzékelővel is rendelkezik, ami manapság jól jöhet.

Kicsomagolás

Tesztre megkaptuk a Galaxy Watch5 és a Watch5 Pro órát is. Az előbbi 40 mm-es változatban érkezett, míg az utóbbi csak 45 mm-es opcióban kapható. Ez azt jelenti, hogy a Watch5 Pro valamivel nagyobb dobozban érkezett, mint a Watch5, de a tartalom nagyjából azonos volt.

20221101_133246

Mindkét óra rendelkezik a szokásos felhasználói kézikönyvekkel, valamint egy mágneses vezeték nélküli töltőkábellel. Ezúttal azonban a kábel USB-A helyett USB-C csatlakozóval végződik, és ez üdvözlendő változás, tekintve, hogy egyre több töltőfej működik USB-C kábelekkel. A Samsung magasabb kategóriás Galaxy telefonjai már egy ideje PD USB-C csatlakozókat használnak, így van értelme az újításnak a szabványosítás mellett.

Dizájn

Míg a normál Galaxy Watch5-höz képest kevés dizájnváltozást vezettek be, a Watch5 Pro teste teljesen megújult. Utóbbi csak 45 mm-es változatban érkezett, míg a kisebb modellt 40 és 44 mm-es verzióban is kínálják. Hozzánk a nagyobb, 44 mm-es Watch5 érkezett a Pro mellé.

20221101_132325

Samsung Galaxy Watch5 Pro

Ahogy már említettük, a Watch5 Pro nagyban különbözik elődjétől, a Galaxy Watch4 Classic-tól. A forgó lünetta hiánya csak az egyik különbség. Dobozosabb kialakítású, élesebb élekkel, kicsit könnyebb és egy hajszállal vékonyabb is lett. Gyanítjuk, hogy a hiányzó gyűrű és a titániumtest a fő okok.

Igen, a Watch5 Pro csak titánium opcióban érkezik, ellentétben a Watch3 szériával, amelynek külön titánium kiadása volt. Szép érzés, meglehetősen könnyű és nagyon prémium. A hátlap azonban még mindig műanyagból készült, ami várható volt. Van néhány tervezési és technológiai akadály, ami az érzékelőkhöz és azok pontosságához kötődik. A jobb oldali navigációs gombok szintén fémből készültek, és jellegzetesen éles élekkel rendelkeznek.

20221101_133340

Az előlapon egy 1,4 hüvelykes OLED kijelzőt találunk, amelynek vastag fekete kerete találkozik a titán vázzal. Az alváz és a keret kissé a képernyő fölé emelkedik, így egyszerre nyújt egy kis védelmet és funkciót. A fekete keret a forgó fizikai gyűrű helyettesítésére szolgál, de erről majd később.

Magát a kijelzőt most zafírkristály réteg védi, amely extra keménységet biztosít. Állítólag az előző generációban használt Gorilla Glaxx DX-hez képest lényegesen nehezebben karcolódik és törik el, a teszt során ezt nem próbáltuk ki.

A felület valóban tartós. A tesztpéldányok üveg előlapján nem látszanak karcolások, bár kétségtelenül kellemetlen lenne egy hetes teszt után. Ugyanez nem igaz a tesztelt modell szíjcsatjára és oldalt a keretre.

20221101_133059

A mellékelt szíj valószínűleg az eddigi legjobb a Samsungtól. Szilikonból készült, de kellemes tapintású, puha és kényelmes még edzés közben is. A fülszélessége még mindig 20 mm-es, mint az előző modellnél, ami azt jelenti, hogy nem kompatibilis az azt megelőző modellek 22 mm-es szíjaival.

Ami nekünk a legjobban tetszett, az a mágneses zár. Nagyon könnyen, egy kézzel fel- és lecsatolható, mégis elképesztően biztonságosnak érződik, ha egyszer beakad.

20221101_132950

A szíjjal az egyetlen nagy bajunk, hogy roppant macerásan állítható, ehhez le kell venni, beállítani kb. valamit, majd próba, aztán mivel nem jó, újra az egészet elölről, márpedig máshova állítottam munkához, máshova edzéshez és megint máshogy jó különböző tevékenységeknél. Ez roppant zavaró volt, sajátnak biztosan más szíjat választanék. Elméletileg a kialakítás lehetővé teszi, hogy a pánt hosszát menet közben állítsuk, de a valóságban ez nem életszerű.

A Watch5 Pro a katonai szintű tartóssági szabványt MIL-STD-810H-ra emeli. Mint mindig, amikor a katonai szabvány specifikációit idézik, szeretjük felhívni a figyelmet arra, hogy a szabványnak való megfelelés önbevalláson alapul, és nem harmadik fél által tanúsított, önmagában nem garantálja a leejtésvédelmet vagy a szélsőséges körülmények közötti túlélést.

Samsung Galaxy Watch5

A Galaxy Watch5 és a Watch4 nagyjából azonos vázzal rendelkezik, kéttónusú kivitelben, lapos kijelzővel és azonos méretekkel. Az újabb Watch5 két grammal növeli az összsúlyt, de ez talán az új zafírkristályos kijelzőnek köszönhető.

Nem előnyös, hogy a kijelző szabadon van, könnyebben megsérülhet, ha véletlenül kemény felülethez súroljuk, ütjük az órát. A burkolat kisebb, fényes része könnyebben karcolódik és a hibákat könnyebb lesz észrevenni, mint egy eloxált, matt felületen, mint a test többi része. Mindenesetre jól áll csuklón és elég könnyű, ellenben nem adja azt a robosztusságot és prémium érzetet, mint a Watch5 Pro.

20221101_132444

A Watch5 szíja szintén szilikonból készült, kissé durvább érzés, mint a Pro-nál, ezt értsük jól, selymes az anyaga a valóságban és nagyon puha, állítható kialakítású, 20 mm-es. A Pro modellhez hasonlóan a Watch5 is MIL-STD-810H kompatibilis.

Használat és vezérlés

A kezelőszervek tekintetében nincs semmi rendkívüli. Az oldalsó két gomb a navigációra szolgál - a felső a "kezdőképernyőre" visz és bekapcsológombként is funkcionál. Mindkét órán piros színnel kiemelt, bár ez csak oldalról látszik. A hosszú és a dupla megnyomás egyaránt testreszabható művelet. A két gomb egyben elektródaként is szolgál az EKG és a testösszetétel mérésekhez.

Ami a virtuális forgó lünettát illeti, a hiánya mindenképpen hatalmas visszaesés a Watch4 Classichoz képest. A Watch5-ön lévő egy kicsit könnyebben használható, mert nincs keret, ami akadályozna nagyobb ujjal, de a Watch5 Pro virtuális lünetta a burkolat belső oldalán van, ahol a kijelző található. Ez azt jelenti, hogy az ujjat a fekete kerethez kell érinteni, így elkerülhetetlenül magához a kijelzőhöz is hozzáér az ember és ez meghiúsítja a forgó keret egész célját, hogy a kijelző ujjlenyomatmentes maradhasson.

20221101_131810

Igen, a Watch5 Pro vastagabb a Watch4 Classicnál

A fizikai keret megléte kiküszöböli a kijelző megérintésének szükségességét, ami hasznos lehet, vizes ujj esetén vagy ha egyszerűen nem akarja az ember naponta sokszor a kijelzőt pucolni. A jelenlegi virtuális kereten való ujjmozdulat a képernyőn foltokat hagy, így nem lehet kiélvezni a fizikai keret előnyeit.

Végül azon kaptam magam, hogy a szokásos navigációs módszert használom, azaz csak a kijelzőn való suhintást és koppintást, mivel ez sokkal kényelmesebbnek bizonyult, mint a képzeletbeli forgó keret használata.

20221101_131512

Mint régóta Galaxy óra felhasználó, bevallom, még mindig szomorú vagyok, hogy az ikonikus forgó lünetta eltűnt. Ez volt az egyik olyan funkció, ami kiemelte a Samsung Galaxy Watch-okat a kínálatból, és egy ritka, sokoldalú fizikai felületet jelentett egy kis képernyős készülék esetében.

Mégis, ha megszokjuk a lünetta hiányát, az UI jól használható annak is, aki új a Galaxy Watch sorozatban és talán nem is tudja, hogy valaha volt ilyen szuper opció.

Hardver

Az új Galaxy Watch5 termékcsalád alig vagy egyáltalán nem különbözik a régebbi Galaxy Watch4 generációhoz képest. Mindkét sorozatot ugyanaz az 5 nm-es gyártási eljáráson alapuló Exynos W920 lapkakészlet hajtja, amelyet a viselhető eszközökre terveztek.

Először tavaly mutatták be, és jelentős teljesítmény- és hatékonyságjavulást kínál a régebbi Exynos W9110 lapkakészlethez képest, amely a Galaxy Watch3 és régebbi modelleket működteti.

A CPU kétmagos, 1,18GHz-es maximális órajellel. Ami pedig a memóriát illeti, a Galaxy Watch5 és a Watch5 Pro egyaránt 1,5 GB RAM-mal és 16 GB belső tárhellyel rendelkezik. Más szóval a memóriakonfigurációban sincs változás a tavalyi évhez képest.

20221101_132311

A kijelző részlegben sem változott semmi. Mind a Galaxy Watch5, mind a Watch5 Pro, ugyanarra az 1,4 hüvelykes, 450×450 pixel felbontású OLED kijelzőt kapott. Maga a megjelenítő szuper éles és elég fényes bármilyen fényviszonyban. Az egyetlen panaszunk az automatikus fényerőszabályozás lenne, amely néha önállósítja magát és a képernyő egy kicsit halványabbnak tűnhet, mint kellene.

A Galaxy Watch5 és Watch5 Pro az összes szokásos szenzoron kívül, amit egy okosórától elvárunk, az úgynevezett BioActive szenzort is használja, amely a Watch4 sorozatban debütált. Az óra alján és a két gomb belsejében található elektródák segítenek a víz impedancián keresztül történő mérésben, és a testösszetétel - sovány tömeg, testzsírszázalék, vízsúly, BMI és alapanyagcsere-ráta - mérésében. Mindössze 15 másodperc alatt 2400 mérést végez el.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek a mérések rendkívül pontatlanok, és nem használhatók a testösszetétel vagy a napi kalóriaszükséglet felmérésére. Ez csak egy újabb eszköz, amit érdemes figyelembe venni, de nem szabad az étrendedet és az életmódodat erre alapozni.

20221101_133126

Ha valaki az óra segítségével nyomon követi a BMI-jét és a testzsírszázalékát, akkor valamennyire pontosan felmérheti a fejlődését az étrendje és az edzésterve során. Ez bizonyos mértékig igaz lehet, de a mérés nagy mértékben eltérhet attól függően, hogy mennyire hidratált az ember.

20221101_132722

Ugyanezt a BioActive szenzort használják a pulzusszámméréshez, valamint az EKG-hoz is, ami már a legtöbb piacon elérhető, Európa is szerepel a listán. Vérnyomásmérés is szerepel a menüben.

Végül, de nem utolsósorban néhány jó szó a vibrációs motorról. Elég erősnek, élesnek és pontosnak tűnik. A Samsung dolgozott a haptikán, és ez meg is látszik - tesztünk során meg tudtuk különböztetni az óra különböző visszajelzéseit, ezek mások a virtuális keret használatakor, az értesítések, a bejövő hívások, a menükben való navigálás stb. során.

Üzemidő

A Galaxy Watch4 sorozatnak volt egy nagy hátránya, mégpedig az üzemidő. Még a nagyobb, 45 mm-es Watch4 Classic is alulmúlta a teljesítőképességet, legalábbis az elvártakhoz képest. A Watch5 szériával azonban az akkumulátor kapacitásának jelentős növekedése közvetlenül javította az akkumulátor élettartamát mindkét változatnál.

A Pro 590 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, szemben a Watch4 Classic 361 mAh-s akkumulátorával, és egyetlen töltésből 72 órát tudtunk kipréselni mint maximum. Ez idő alatt két, egyenként legalább másfél órás, nem GPS-alapú edzést, két rövid, körülbelül 30-60 perces sétát és éjszakai alváskövetést végeztünk. A 15 percenkénti pulzusmérés is aktív volt. Az akkumulátorkímélő üzemmódhoz sem folyamodtunk, egyszerűen csak hagytuk, hogy az óra a lehető legtovább bírja a funkciók feláldozása nélkül.

Screenshot_20221031_142618_sysui

Az Always-On Display bekapcsolása meglepően alig csökkenti az üzemidőt, három nap és két éjszaka volt a maximum vele, ennyi idő alatt az egyéb változókat belevéve is 12 órával maradt el csak. Igazából nem éri meg kikapcsolni.

Összehasonlítva a családon belüli Galaxy Watch4 Classic-kal, ott AoD-vel együtt valamivel több mint 1 nap az üzemidő, de a másfél sincs meg.

Más szóval, a Watch5 Pro üzemideje kiváló a gyártó kínálatában – amely híres volt a gyenge üzemidejű okosóráiról –,elég jól megállja a helyét a konkurenciával szemben. És itt okosórák alatt valódi okosórákat értünk, amelyek teljes értékű operációs rendszert futtatnak, nem pedig fitnesz trackereket vagy totál zárt OS-ű órákat.

Screenshot_20221026_111833_Galaxy Watch5 Manager

A kisebb Galaxy Watch5 viszont már nem tud ugyanilyen kiváltó teljesítményt adni, de nagy az előrelépés a Watch4-hez képest. Az új akkumulátora 410 mAh-s a korábbi 361 mAh-ról, és képes a teljes 48 órát kibírni a mindig bekapcsolt kijelző nélkül. Ez utóbbi ezt az időt másfél napra csökkenti.

Ami a töltést illeti, a Watch5 1:17 óra alatt tölt 0-100%-ra, míg a Watch5 Pro-nak majdnem 1:40 óra kell a teljes töltéshez. Az első 30 percben mindössze 37%-ot kap vissza, bár ez elég lesz a napi szükségletek fedezésére lefekvés előtt.

Wear OS 3.5 alapú One UI Watch 4.5

A Samsung tavaly a Galaxy Watch4 termékcsaláddal meghozta azt a merész döntést, hogy áttér a Wear OS-re, ami heves vitát váltott ki. Az egyik oldalon a Tizen-rajongók és a régebbi Tizen-felhasználók elégedetlenek voltak a váltással, de tagadhatatlan, hogy a Google Wear OS-re való átállásnak megvannak az előnyei. Mi a Galaxy Watch4 Classic-ot napi szinten használjuk, és a korábbi Tizent futtató Galaxy Watch készülékeket is immár 5 éve, így van hosszú távon kialakult a véleményünk.

Screenshot_20221026_111942_Galaxy Watch5 Manager

A Wear OS-nek köszönhetően most már nem kell Samsung okostelefonnal rendelkezni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a Galaxy okosórából.

Emellett mélyebb integrációt hoz androidos okostelefonoddal, valamint az alkalmazások széles tárházát. Ez az, amit a Samsung Tizen OS nem tudott nyújtani. A Spotify, a Térképek, a Naptár, a Kamera távvezérlése és számos más, nem Google alkalmazások zökkenőmentes szinkronizálást kínálnak az óra és az okostelefon között.

Például a Maps navigációját használhatja az órán, ami elég pontos és átfogó, és például minden egyes kanyarodáskor rezeg. Még az is beállítható, hogy csak akkor induljon el az órán, ha kerékpáros vagy gyalogos navigációt használunk.

Az összes médiaalkalmazás, köztük a Spotify, a YouTube és a Netflix is vezérelhető, még akkor is, ha az éppen a számítógépen vagy a tévén szól, feltéve, hogy az okostelefon szinkronizálva van ezekkel az alkalmazásokkal.

Screenshot_20221031_143304_sysui

Mivel az Android elég okosan felismeri a médiaalkalmazásokat, nem találtunk olyan alkalmazást, amely ne működne az órával. Végül, de nem utolsósorban a Google Pay már beállítható.

A legjobb az egészben, hogy a Samsung Wear OS-es megoldása nem sokban különbözik a telefonon futó Android OS-től, és a Tizen OS-től sem tér el nagyban. A Samsungnak sikerült ötvözni a két világ legjobbjait, így mindkét tábor felhasználói otthonosan érezhetik magukat használatkor.

Screenshot_20221101_125307_sysui

Adott a szokásos gyorsváltó panel, amelyet a képernyő felső széléről húzhatunk lefelé, van alkalmazásfiók alulról húzva, és az értesítési panel a kezdőképernyő bal oldalán.

Jobb oldalon rengeteg további panelt adhatunk hozzá, ezek alapvetően widgetek, amelyek hasznos információkat és parancsikonokat biztosítanak bizonyos alkalmazásokhoz és funkciókhoz.

A legutóbbi alkalmazások menüje az egyik gomb dupla megnyomásával érhető el; ez alapértelmezés szerint általában a bekapcsológomb. Az app listában is van erre egy ikon.

Ha már az órafelületeknél tartunk, a Samsung elég sok ilyet kínál, és a legtöbbjük testre szabható bizonyos mértékben.

Screenshot_20221101_125626_sysui

A legtöbb beállítás és funkció a telefononra telepíthető Galaxy Wearable alkalmazás segítségével állítható be. Néhány gesztus a hívások és riasztások fogadására és elutasítására, valamint egy csuklómozdulat, amely elindítja a kiválasztott alkalmazást. Kiválasztható a gombok és a képernyő tájolása, ha az órát inkább a jobb csuklónkon szeretnénk használni.

Az értesítések kezelése messze a legjobb, amit okosórán tapasztaltunk. Minden egyes alkalmazásnak saját ikonja van (az ikonokat még a telefonon lévőkkel is szinkronizálja), az üzenetküldő személy avatarja pedig középre helyezett, így egy pillanat alatt lehet látni, hogy ki az üzenő. A Ne zavarjanak vagy a lefekvési idő módok is szinkronizálhatók, így ha egyszer bekapcsoljuk őket valamelyik eszközön, akkor a másikon is aktívak lesznek.

Screenshot_20221031_142644_sysui

A Galaxy Watch5 és a Watch5 Pro hangszóróján keresztül történő beszélgetés vegyes. Mivel a hangszóró elég hangos, elég tisztán hallja a másik felet, de a zajszűrő mikrofon hiánya miatt a címzett nehezen fog hallani bennünket még akkor is, ha a legkisebb környezeti zaj van. Vészmegoldásra jó.

Mindent egybevetve, a Samsung Wear OS-es megoldása határozottan jó. Lehet, hogy némi csiszolásra lesz szükség, hogy néhány kisebb hibát kiküszöböljenek, de a legtöbb esetben megbízható, gyors. Sokkal jobb és több a potenciál benne, mint a régebbi Tizen OS volt.

Samsung Health és fitneszkövetés

Az órák egyik fő vonzereje a Samsung Health. A készülék nagyjából mindent nyomon tud követni, amit a nap folyamán teszünk, az edzésektől és sétáktól kezdve az alvásig és a pulzusszámig. Még automatikus edzés- és sétaérzékelés is van - utóbbi remekül működik, de az előbbi nem tűnik olyan pontosnak, mint a Tizené. Gyakran nem kaptunk automatikus felismerést, és néha az óra automatikus edzést futtatott a kézzel indított edzés mellett.

A szabadtéri edzésekhez az óra GPS-szel és barométerrel rendelkezik, így később biciklizés vagy túra közben rengeteg statisztikát nézhetünk. Van csúcs- és átlagsebesség, bizonyos kardiózónában töltött percekről, szintemelkedésről, útvonalról és elégetett kalóriákról.

Screenshot_20221026_115004_Samsung Health

Amikor testösszetétel-mérésekről van szó, van néhány fenntartás, amit figyelembe kell venni. Először is, az EKG és a vérnyomásmérő csak Samsung telefonokkal működik. Másodszor, a pulzusmérő bizonyos tevékenységek során némi eltérést mutathat - az okosórák hírhedtek arról, hogy pontatlan méréseket szolgáltatnak súlyok emelése közben az edzőteremben (és egyéb gyakorlatok közben) és egyenetlen terepen való kerékpározáskor. Harmadszor, a BioActive érzékelő egyszerűen nem olyan pontos, mint néhány professzionális berendezés a testösszetétel mérésére, mint például a DEXA-szkennelés.

Screenshot_20221101_125352_shealth

Mindenesetre, ha az órát referenciaként kezdi használni, amint elkezd edzeni és diétázni, akkor elég jó képet kaphat a fejlődéséről. Az óra felírja a BMI (testtömegindex), az izom, a zsír és az anyagcsererátát, és ezeket egy pontszámban egyesíti.

Másrészt az alváskövetés hosszú utat tett meg. Itt még mindig sok a becslés, de úgy tűnik, hogy sokkal jobb, mint a Galaxy Watch4 Classic mérései. Mély, könnyű, nyugtalan és REM alvásra bontja az alvást, minden kategóriához tartozik néhány átlagérték. A tényleges alvási időt mindig pontosan rögzítették (pedig esetünkben egy 1 és egy 3.5 éves is nehezíti az éjszakáinkat). Az alvási és ébredési idő pontossága lenyűgözött minket, korábban hatalmas eltéréseket tapasztaltunk okosóráknál.

Screenshot_20221101_125403_shealth

Az óra alvás közben nyomon követheti a vér oxigénszintjét, ami a horkoláskövető adataival kombinálva segíthet az alvási apnoe lehetséges problémájának felismerésében. A tényleges horkolást azonban a telefon követi nyomon, és a funkcióhoz az szükséges, hogy a mikrofonok a horkolás érzékeléséhez az Ön közelében legyen. Itt felmerültek bennünk kérdések, lévén párommal mindketten próbáltuk a funkciókat az órákon, szóval egymásra mutogattunk a horkolások esetén. :D

Mindent egybevetve, a Galaxy Watch5 és a Watch5 Pro rengeteg hasznos adatot szolgáltat, és a Samsung megtalálta a módját, hogy ezeket a Samsung Health alkalmazás segítségével meglehetősen ügyes módon tárolja. Rengeteg részlettel látható az edzés-, alvás- és sétatörténet.

Versenytársak

Az okosórák piaca eléggé kiforrott, és olyan Wear OS-t futtató modelleket is találhatunk, amelyek nem tartoznak az okostelefon-ipar egyik nagy nevéhez sem. Mégis, a Samsung Galaxy Watch5 termékcsaládja a prémium piaci szegmensbe pozícionálja magát, amely nem túlságosan telített, és nincs sok csúcskategóriás opció.

A Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra egy ésszerű opció, amely Wear OS-t futtat, és alig több mint 200 euróba kerül, így olcsóbb a Watch5-nél. És bár nem túl népszerű Európában, a TicWatch a Samsung ellen is megállja a helyét. Jobb rozsdamentes acél testtel, hatalmas, 577 mAh-s akkumulátorral, ugyanolyan méretű és minőségű kijelzővel rendelkezik, extraként pedig 22 mm-es szíjakat használ, amelyek vitathatatlanul elterjedtebbek. A Galaxy Watch5 egyetlen jelentős előnye az egész Health ökoszisztéma és az egészségügyi és fitneszadatok követésére való képessége. Egyszerűen kifinomultabb és részletesebb.

A Huawei idén év elején megjelent Watch GT 3 Pro órája elég közel áll tudásban, kevesebb mint 300 eurót kérve. Árban az óra a Watch5-tel versenyez, bár funkcióiban sokkal közelebb áll a Watch5 Pro-hoz. Van EKG, nagyszerű OLED kijelző, kör alakú design, 22 mm-es szíjak, kegyetlenül jó üzemidő és prémium kivitelezés kerámiával, titániummal és zafírüveggel.

A Huawei HarmonyOS azonban ebben a pillanatban egy kicsit hátrányos, mert messze van a Google Wear OS-től az alkalmazások támogatása és a watchface kiválasztása tekintetében. Emellett mindössze 4 GB belső tárhelye zenék tárolására.

A Watch5 család legnyilvánvalóbb versenytársa szokás szerint az Apple Watch Series 8. És miért ne lehetne a Watch Ultra is? Utóbbi borsos, 999 eurós árcédulával rendelkezik, míg a Series 8-ért ennek a felét kérik. Akárhogy is, ez az óra csak iPhone-okkal kompatibilis, míg a Galaxy Watch5 sorozat nem működik iPhone-okkal.

Így elég valószínűtlen, hogy mindkét okosóra sorozat szerepeljen a kívánságlistánkon, kivéve persze, ha egy okostelefon + okosóra kombót szeretne valaki beújítani. Ebben az esetben az Apple ökoszisztémája integráció és funkcionalitás tekintetében egy lépéssel a konkurencia előtt jár.

Végezetül nyilván sokan kíváncsiak, hogy az új Galaxy Watch5 sorozat hogyan viszonyul elődeihez a Galaxy Watch4 duóból. Elvégre a Watch4 és a Watch4 Classic ugyanazon a hardveren futnak, és jelenleg erősen akciósak - a kisebb, mérettől függően 160 euró körül van, míg a Classic 270 eurónál kezdődik akciósan a 46 mm-es verzióban. Aki a kisebb modellek között gondolkodik, a Watch5 plusz üzemideje nem éri meg a felárat, egyébként a két készülék szinte teljesen megegyezik.

20221101_131450

Watch4 Classic vs Watch5 Pro

A Watch4 Classic vs. Watch5 Pro dilemma egy másik történet. Az előbbiben még megtalálható a forgatható lünetta és körülbelül feleannyiba kerül. A Watch5 Pro ezzel szemben zafírüveggel, titánium testtel és kiváló üzemidővel rendelkezik, de beéri egy nem éppen ideális virtuális forgó lünettával.

Aki tehát a Galaxy Watch4 mellett dönt, függetlenül a nem túl meggyőző, AOD nélküli 2 napos akkumulátorától, nem fogjuk hibáztatni. A forgatható karika a Samsung karóráinak alapdarabja, és sajnáljuk, hogy eltűnik.

Összegzés

Bármelyik opciót is választjuk, a Galaxy Watch5 és a Watch5 Pro némileg drága, és a 400 eurónál valamivel magasabb árat a magasabb kategóriás opcióért valamilyen módon indokolni kell. De a Galaxy Watch5 sorozat az eddigi legjobb Samsung viselhető termékcsalád, nem elég ez?

Nos, hogy őszinte legyek, igen és nem. Az alap Watch5 nem ad elég nyomós okot arra, hogy például a Galaxy Watch4-gyel szemben ajánljuk, vagy akár a Huawei kínálatához képest, ha csak a fitneszkövetés miatt akar vásárolni órát az ember.

20221101_132956

Watch5 vs Watch5 Pro

A Galaxy Watch5 Pro ezzel szemben hatalmas előrelépést kínál üzemidő és anyagminőség terén. De ez még mindig nem elég ahhoz, hogy a jóval olcsóbb Watch4 Classic készülékkel szemben fontolóra vegyük, mivel ez egy szerény frissítés, amihez komoly árfelár társul.

Mégis, ha eddig a nem megfelelő üzemidő miatt halogatta esetleg az okosóra vásárlását, a Watch5 Pro lehet az, amire vár. A 3 napos üzemidő itt végre olyan szintre emelkedett, ahol a töltést már nem érezni macerásnak, és most már töltő nélkül el lehet utazni hétvégére.

Előnyök

  • Zafírüveg és jó minőség, különösen a titán Pro modellben.
  • A Pro modellhez egy nagyon jó minőségű szíj tartozik.
  • Nagyszerű OLED képernyő nagy felbontással.
  • Nagy javulás az üzemidőben, különösen a Pro változatnál.
  • BMI leolvasás, EKG monitor, vérnyomás, SpO2, VO2 Max, alvás és stressz monitorozás.
  • A Wear OS Powered by Samsung funkciókat ad hozzá, és az értesítések nagyszerűen működnek.

Hátrányok

  • Mindkét óra drága.
  • Az EKG és a vérnyomásmérés csak Samsung telefonokkal működik.
  • Nincs többé forgó lünetta, a kitalált virtuális pedig inkább útban van, mint segít.
  • A testösszetétel-mérések pontossága megkérdőjelezhető (ez amúgy is igaz a legtöbb otthoni készülékre).