Samsung Galaxy Watch4 Classic teszt

Tovább a Samsung Galaxy Watch4 Classic készülékre

Samsung_Galaxy_Watch4_Classic

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.17

Tudás: 7.89

Minőség: 7.67

Értékelés: 7.91 | Szavazatok: 18


A Samsung Tizen órái, amelyek az Apple uralkodó Watch sorozatának egyik legnagyobb riválisa, a harmadik helyen állnak a Xiaomi hordható eszközei mögött. A Tizen az intelligens viselhető eszközök jellemzőjévé vált, a Galaxy Watch pedig az eleganciával és a gazdag képességekkel társított név.

A Samsung a saját Tizen OS-e helyett átvette a Google Wear operációs rendszert, óriási ugrás kellett hozzá. Miért éri ez meg hosszú távon? Azért, mert cserébe kapott hozzáférést a Wear OS appjaihoz, amely felülmúlja a Tizen kínálatát és persze zöld utat is a Google-től, hogy az óra kezelőfelületét a Samsung tetszése szerint szabhassa testre.

Ezáltal a Samsung némileg exkluzív helyre kerül a Wear OS gyártók körében. Nem szokványos kezelőfelülettel és a Samsung exkluzív alkalmazáscsomagjával rendelkezik - Samsung Pay, Samsung Health, Bixby, valamint mélyebb lett a kapcsolat a Galaxy telefonok és az új órák között.

20210913_164339

Ez nem rossz kezdet, ha birtoklod az egyik, jelenleg milliárdnyi aktív Galaxy mobilt és szeretnél okosórát. Amivel azonban még jobb lesz az új Watch, az a Samsung újonnan kifejlesztett, az órába épített BioActive Sensora, amely képes mérni a testösszetételt, valamint EKG-t és vérnyomást, ez pedig igencsak csábító lehet sokak számára, akik jobban nyomon akarják követni egészségüket és fejlődésüket. Az alváskövetés is javult.

Lássuk először is a száraz adatokat. A Samsung Galaxy Watch4 Classic 46 mm-es verzióban, nem LTE-sként járt nálunk. Ez az óra 45.5×45.5×11.0 mm méretekkel és 52 gramm tömeggel rendelkezik (szíj nélkül). A burkolat alatt 361 mAh-s akkumulátor rejtőzik, ez viszont nagyon változóan tud teljesíteni.

20210913_164751

A kétmagos CPU sebessége 1.18GHz, RAM-ból 1.5 gigabájt, tárhelyből 16 gigabájt áll rendelkezésre, ebből 7.6 gigabájtot tud a felhasználó kiaknázni, a többi a rendszeré. A 16 gigabájt elsőre nagyon jól hangzik, hiszen a duplája a korábbi modellnek, ám a Wear OS sokkal több helyet foglal, így arányaiban nem kapunk több helyet a fájlok tárolására.

Kapcsolat szempontjából van NFC a fizetéshez, használható a Google Pay már itthon is, 5.0 verziószámú Bluetooth, ami támogatja az A2DP, az AVRCP, a HFP és a HSP profilokat, illetve támogatást élvez a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4+5GHz is.

A Watch4 Classic 1.4 colos kijelzője Super AMOLED, felbontása 450×450 pixel. A kijelző mint megjelenítő, perfekt. Kontúros, szép, élénk színekkel rendelkezik, az automata fényerő szabályzásnak köszönhetően még erős, tűző napsütésben is jól látható, gyorsan reagál a fényviszonyok változására. Úgy is mondhatnánk, hogy konkrétan brutál a fényereje.

Külön öröm volt, hogy a csuklómozgásra bekapcsoló megjelenítő funkció hihetetlenül érzékeny, mindezt a jó értelemben véve. A régi órám ebben már nem az igazi, a Watch4 Classic 100-ból 100-szor jól érzékelt. Erre szükség is lesz az akkumulátor miatt, de erről később.

Külső

Évek óta egy mára már egy éppen mai csirke Samsung Gear S3-at hordok. Levettem azt, felcsatoltam ezt és fél perc múlva nem vettem észre, hogy másik óra van a kezemen. Bár elméletileg szemmel jól látható különbség van a két óra súlya között, ezt nem vettem észre. Ebben viszont közrejátszott, hogy a Gear S3-on egy nagyon könnyű Alis, tépőzáras szövet szíj van, míg a Watch4 Classic gyárija nagyon nehéz.  

20210913_165121

A Gear S3 gyári bőr szíja 15 gramm, plusz az óra 59 gramm (mérleg és a gyártó adatai szerint is), ez 74 gramm. Ezzel szemben a Galaxy Watch4 Classic gyári szilikon szíjjal együtt 76 gramm, ebből csak a szíj 24 gramm (!). Így hiába mindössze 52 gramm maga az óra, valójában nem könnyebb (lehet rá keresni majd hasonlóan szuper szíjat, mint amit páromtól kaptam, könnyű és teljesen vízmentes, teljesen állítható méretű). Ehhez képest volt megdöbbentő, hogy kézre téve súlytalanabbnak érződött.

A Watch4 Classic anyaga rozsdamentes acél. Nagysága, mérete, magassága nem zavaró, sőt kimondottan jól illeszkedik férfi csuklóra, (bár volt már laposabb és valahogy kényelmesebb is nálunk a Huawei Watch GT2 Pro képében, de ennyi év Samsung okosóra használat után nem volt reális opció a régi órám helyett).

Akár a Watch4-ről, akár a Watch4 Classicról van szó, kétféle méretet kínál a gyártó, nálunk a Classicból járt a nagyobb, 46 mm-es. A gyári szíj komfortos, éppen annyira rugalmas, amennyire kell. Szinte résmentesen illeszkedik az óra görbületéhez.

20210913_165046

Van lünetta (funkciógyűrű, korona) a kezeléshez, szerintem kell, fontos, nagyon kellemesen használható vele az óra. Aki használt már ilyennel Samsung órát, az nem nagyon mond le róla. Szépen illeszkedik az óra formájához, mégis kényelmesen használható. A funkciója természetesen kiváltható a képernyő simításával is, de így nem lesz maszatos, zsírfoltos a kijelző és praktikusabb is.

A gombok hosszúkásak, kevésbé állnak ki, sőt a középső sziget miatt szinte belesimulnak az óra oldalába. Viszont felcserélték a home és a vissza gombot, most a főképernyőre vivő billentyű van felül és a vissza alul. Ez nagyon bosszantó tud lenni azoknak, akik valamelyik elődről váltanak. Az egyet vissza lép helyett visszadob a kezdő óra számlapra. Nekem ezt 3-4 nap alatt nem sikerült megszoknom, nagyon idegesítő. Jó lenne egy funkció csere az appon belül a két gombra.

Akkumulátor

Egy napos. Oké, hosszú egy napos. Reggel 7-től este 11-ig nálam 27%-ra merült aktív használatnál. Always On Display, az értesítések kb. 90%-ra aktív, alap fényerő is kényelmesen magasra állítva, GPS, egészségügyi mérések bekapcsolva.

De akkor is egy nap éjszaka nélkül, ami azért nagyon kevés. Én az okosórát azért használom, hogy minden funkcióját kihasználjam, nem egy szimpla óra. Részemről az alap elvárás ugyanilyen használat esetén 2 nap lenne (ne menjünk bele a zárt rendszerű, fentebb említett Huawei GT 2 Pro 7, de akár 14 napos üzemidejébe, mert jól láthatóan ez a szint is megugorható).

Screenshot_20210911_135106_sysui

A töltési idő a hozzáadott mágneses töltővel innen 1:42, ami azért megint nem kevés. Volt olyan nap, amikor nem tettem este lefekvéskor töltőre, hanem alvás módban a tesztelés miatt a kezemen maradt. Ekkor 17%-ra merült reggelre - bő 8 óra alvás után. :P :D 

A használati mód tanulása eléggé lassan megy, 4 nap alatt még nem végzett. Innen még remélhetünk plusz perceket, na meg a rendszer optimalizálása is - remélem - folyamatban van még Samsungéknál. Nagyon új a rendszer, valahol érthető lenne.

Ismerős LTE-s verziójú órát vett, nála is kőkeményen minden kihasználás alatt van, LTE, Bluetooth füles, nonstop zenehallgatás, GPS és Wi-Fi bekapcsolva, edzéskövetés, és még telefonálás is az órával. 4 óra után lemerült. Csoda? Nem. Sok évvel ezelőtti mobil szintű hardver került az okosórába rengeteg komoly szenzorral, ám telefonhoz képest tizedakkora akksival. Ugyanezt a telefon képes kikapcsolt LTE és Wi-Fi, ám pár rövidebb telefonbeszélgetés mellett 18-20 óra üzemidőre is.

Screenshot_20210911_135138_sysui

Egyszerűen nem kell félni attól, hogy bizony minden este töltőre kell tenni az órát, extrém igénybevétel esetén pedig lehet, hogy napközben is. Ez utóbbi már azért túlmutat egy egyszerű kompromisszumon, de a jelenlegi akkutechnológiában ilyen hardver mellett ezt lehet kihozni ekkora méretben. Nem túl meglepő, de a nyilvánvaló energiazabáló LTE és Wi-Fi mellett az edzéskövetés az, ami zabálja az akkumulátort, a profik erre tényleg vegyenek speciális sport órát pl. a Garmintól, ha erre nonstop igényük van.

Hardver

Szenzorok tekintetében van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Az alábbi szenzorok dolgoznak azon, hogy minél sokrétűbb és pontosabb adatokat kapjuk: gyorsulásmérő, légnyomásmérő, gyroszenzor, geomágneses érzékelő, fényérzékelő, optikai szívverés érzékelő, elektromos szívérzékelő, bioelektromos impedancia analízis érzékelő és semmiképp se feledkezzünk el a GPS-ről, hiszen a helymeghatározáshoz az óra ismeri a Glonass, a Beidou és a Galileo műholdakat is.

Fontos lehet tudni, hogy az órának nem kell feltétlen Samsung telefon ahhoz, hogy minden funkció jól működjön, a Samsung Wearable appra lesz szükség leginkább, EKG és vérnyomás méréshez pedig egy külön dedikált alkalmazást fejlesztett a cég Samsung Health Monitor néven (ehhez a két funkcióhoz viszont valóban Samsung okostelefon kell).

Telepített programok/appok

Mivel Android rendszer (Android Wear OS) fut rajta, így - idővel - nagyon széles szoftver választék lesz elérhető az órára, ha az alkalmazás fejlesztője elkészíti az app telefonos verzióját is. A cikk írásakor éppen két hete volt elérhető az óra és az „új” rendszer, szóval finoman szólva is kiforratlan még a dolog, márpedig ha a Samsung beszállt a buliba, lesz itt fejlődés. A menü nem bonyolult, átlátható, paraméterezhető, hamar megtanulható, szép, ennél több nem kell.

Screenshot_20210911_144819_sysui

A gyárilag telepített appokkal szinte minden szükséges programot megtaláltam az órán, amire nekem szükségem volt, ezzel viszont nem biztos, hogy mindenki így lesz. Azért egy Spotify vagy Google Keep jól jött. A Watch4 Classicon a dobozból kivéve az alábbi programokat találjuk meg:

Időzítő, telefon megkeresése, hangrögzítő, telefon, névjegyzék, Samsung Health, Samsung Health Monitor (vérnyomás, EKG), Üzenetek, Play, Maps, Samsung Reminder, Iránytű, Bixby, Naptár, Időjárás, Ébresztő, Stopper, Világ óra, Galéria, Buds, Zenevezérlő, Outlook, Számológép, Fényképező vezérlő.

A telepített programok a képernyő felfelé húzásával hívhatók elő alulról. Lehet Kedvencek csoportot létrehozni, amit aztán egy gombhoz rendelhetünk, hogy még gyorsabban kéznél legyenek, ez kifejezetten praktikus. Az óra együttműködik más gyártó telefonjaival is, viszont pl. a Samsung Health Monitor hiánya miatt az EKG és vérnyomás mérő nem fog működni azokon.

Screenshot_20210911_142037_sysui

A Fényképező vezérlő az állványra tett telefon esetén jöhet jól, ugyanis megjeleníti a képet az órán és kapunk mellé egy időzítőt és egy exponáló gombot is.

Screenshot_20210911-141045_Samsung Health Monitor

Screenshot_20210912-112844_Samsung Health Monitor

Az EKG pontosságát nem volt módunkban kontrollálni EKG készülék hiányában otthon, de a vérnyomásmérő a kalibráció után jól működött. Az EKG értéket (diagramot) az óra nem, csak a telefon jeleníti meg a Samsung Health Monitor alkalmazásban.

Screenshot_20210912_103304_shealthmonitor

Érdekes újdonság a horkolásfigyelés, amihez szükség van a telefonra is annak ellenére, hogy az órában van mikrofon és hangszenzor. A funkciót aktiválni kell, a telefont pedig a fejünkhöz közel tenni, így amint a rendszer észleli a horkolást, rögzíti azt, akár hanggal is, hogy mettől meddig tartott és milyen szintű volt a hangorgia. Egy kedves barátunk szerint az ember reggel felkel és 3 másodperc alatt megállapítja, hogy milyen éjszakája volt, szóval nem ő a horkolásfigyelés célcsoportja.

A Google platform garancia az eszközök közötti átjárhatóságra, viszont ez még jelenleg nem zökkenőmentes. Az elődök is már elkényeztették a felhasználót a széles programválasztékkal, így remélhetően itt sem kell sokat várni a teljes program palettára.

Az óra számlapok platformján nagy a visszalépés, töredékét érjük el, mint az előző platformmal. Itt is, mint az appok esetében, remélhetőleg hamarosan helyreáll a rend, de az tény, hogy itt visszalépés történt. A SmartThings végre elérheő az órán is, tehát ezentúl az Watch4 is része lesz a Samsung okos otthonnak.

Edzésfigyelés

A sport vonalon hozza azt, amit eddig is: a hobbi alkalmi sportolóktól a rendszeres napi edzést végző amatőrökig szolgálja ki az igényeket. Minden megvan benne, hogy önállóan, a telefon közelsége nélkül, csak az órával induljunk neki a napi futásunknak. Amatőröknek tökéletes, de hosszú távú edzésekhez erre kifejlesztett sportórát ajánlunk egyszerűen az üzemidő miatt.

Screenshot_20210911_142539_shealth

A sportágakat felsorolni is sok, amire találunk beállítási lehetőséget: 120 féle mozgásra kattinthatunk. Néhányon azért elmosolyogtam magam (mint pl. balett, frizbi, sárkányrepülés). Ennek tükrében hiányoltam viszont belőle a manapság sokak által használt rollert (nem, nem a csak húzd neki verzsönt :D ).

A pulzusmérés pontos és folyamatos, az automata mozgásmegszakítást is elég hamar észreveszi. Viszont még mindig biciklizésnek titulálja a fűnyírást és a babakocsi tologatást. Egy kis finomhangolás most már nem ártana a feltételeknél. Ha valakit majd ez a kütyü mozdít ki a kényelmes karosszékéből és elkezd végre mozogni, tökéletes partnere lesz.

Screenshot_20210911_142551_shealth

Több órányi zene feltölthető az órára és egy Blutooth-os fülessel tökéletesen használható. A zene vezérlő megjelenik a sporttevékenység képernyői között, így könnyen válthatunk tempót is futás közben. Rögzíti az útvonalat (saját GPS), sebességet, pulzust, lépésszámot, szintkülönbséget, az aktuális időjárási viszonyokat, hőmérsékletet. Ezeket egy edzés végén az órán is megnézhetjük, de visszaérve szinkronizálja a telefon Samsung Health alkalmazással is.

Az Alvás figyelés nekem egy kicsit szigorúnak tűnik, ennél azért jobban alszom. Ha most ilyen rossz pontszámot kapok, akkor kíváncsi lennék, mit adna 2 hónap múlva egy pár hetes baba mellett.

Telefon hívás

Az óra rendelkezik saját mikrofonnal és hangszóróval, így tudunk hívást fogadni, ha aktív kapcsolatban van (Bluetooth vagy azonos Wi-Fi hálózat és Samsung fiók) a telefonnal. Akár kézmozdulattal is felvehetünk vagy éppen elutasíthatunk egy hívást (biciklin, rolleren hasznos tud lenni). Van lehetőség kész sablon üzenettel is reagálni a hívásra (természetesen szerkeszthető, bővíthető a válaszok lehetősége).

Screenshot_20210911_142737_sysui

Viszont nem tudjuk az eddig megszokott zöld telefon ikon érintésével felvenni a hívásokat, hanem csak az óra kontúrját követő, felfelé mozdulattal tehetjük ezt meg.

Screenshot_20210911_135038_sysui

Viber és más VoIP hívások sem okoznak gondot a Watch4-nek elutasítás és hívásfogadás témában, nyilván ehhez az adott appra szükség van az órán is. Annyi limitáció van, hogy az üzenetekre tudunk válaszolni, még a képeket is látjuk, de új üzenetet vagy hívást nem lehet indítani a csuklónkról.

Óra személyre szabása

Sajnos a Wear OS 3 is küzd azzal, amivel a Samsung Tizen küzdött, a biztonsági mentésekből csak az alapbeállításokat tudja visszatenni, tehát egy óra resetnél, telefoncserénél bukunk minden egyéni elrendezést, óralapot, ébresztést, stb. Remélhetőleg ezen a téren is fejlődni fog a rendszer.

NFC (fizetés)

Most, hogy Google Wear OS-re váltott a Samsung, végre elérhető az órával történő mobilfizetés. A Google Pay már egy ideje szépen használható telefonon, jogosan várjuk el ezt az órától is. Az NFC természetesen nem csak a Pay-re korlátozódik. A megfelelő appok kompatibilissé tétele után lehetőség lesz egyéb rádiófrekvenciás kommunikációra is, mint kapunyitó, garázs be/ki járat, beléptető kártya, repjegy es más okosságok.

Összegzés

Ha az első okos órának veszed, akkor elégedett leszel. Ha viszont Samsung Gear Watch 2 v. 3-ról váltasz, akkor több, apró bosszúság érhet, hiányozhatnak a megszokott számlapjaid, zavarhat a felcserélt home és vissza gomb és az a kiforrott rendszer egy darabig hiányozni fog, amit a Tizennel kaptál. Amint a Wear OS feljön a Tizen szintjére és lehagyja azt, még erősebb konkurenciát jelent a Watch széria.

Előnyök

Hátrányok
kiváló értesítés kezelés gyenge, 1-2 napos üzemidő
visszatért a lünetta még a legdrágább modell is olcsó hatású szíjjal érkezik
BMI szenzor, EKG monitor, vérnyomásmérés, stb. drága
nagyszerű OLED kijelző az EKG és a vérnyomásmérés nem minden országban használható
kiváló minőség, főleg a Classic modellnél  
LTE és hangszóró még a 40 mm-es modellen is