Huawei Watch GT2 Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.25

Tudás: 6.17

Minőség: 7.08

Értékelés: 7.17 | Szavazatok: 12


A Huawei Watch GT 2 Pro igazán elegáns megjelenésű, titánból megmunkált okosóra, ujjlenyomatot látványosan kevésbé gyűjtő zafírüvegből készült előlappal és kerámia hátlappal. A Huawei nemrég készített néhány igazán remek megjelenésű hordozható eszközt, de a GT 2 Pro messze magasan az egyik legjobban kinéző darab.

A doboz egészen elképesztő, amiben kaptam. Hatalmas fa doboz, elegáns, gyönyörű és dobtam egy hátast, amikor a futár átadta a csomagot, nem hittem volna, hogy „csak” egy órát hozott. A gyári csomagolásban megtalálható maga a Huawei Watch GT 2 Pro, hozzá egy 22 mm széles, két mozdulattal cserélhető bőr és egy szilikon szíj hagyományos csatokkal. Ez csak egy kis extra, a bolti csomag egy picike kis doboz lesz, ha minden igaz.

IMG_20200929_214618

Az óra titánból készült, így nem lepett meg, hogy nem éppen könnyű darab – oké, mihez képest, a Gear S 3 ehhez képest súlyosabb egyéniség –, női kézre nem igazán ajánlható jó szívvel. Ami miatt viszont még alváshoz is kényelmes, az a kialakítása, a GT 2 Pro ugyanis vékonyabb a legtöbb mostanában elérhető okosóránál, egyszerűen nem áll ki drasztikusan a csuklótól.

A Huawei Watch GT 2 Pro az egyik legszebb okosóra, ami nálunk járt klasszikus stílusával, anyaghasználatával és összeszerelési minőségével és a tokozathoz képest hatalmas kijelzővel. Az 1.39 colos méret ugyanis egyértelművé teszi, hogy az óra nem épp kicsi, jól jönne belőle hölgyeknek egy 40-42 mm-es verzió belőle.

IMG_20200929_215359

Ami picit hiányzott, az a forgatható korona. Sokkal elegánsabb és kényelmesebb azt tekergetni, mint tapicskolni a kijelzőt, de lehet, ez csak az én perverzióm. A Huawei Watch GT 2 Pro 1.39 colos OLED kijelzője éles és kellően fényes. Az automatikus fényerő beltérben kissé nehezen találja magát és túlságosan sötétre veszi a figurát, de kinti használatnál felturbózza a fényerőt a szükséges mértékre, hogy jól látható legyen a felület. Természetes fényben sokkal jobban működik a fényerő kezelése.

A felület kezelése nem annyira gördülékeny és sima, mint az Apple Watch esetében, de sokkal finomabb, mint akárcsak az előd Watch GT esetében. A panel 454×454 pixel felbontású és kör alakú. Ez utóbbi azért érdekes, mert a szögletes Apple Watch megjelenése óta az lett a divat.

IMG_20200929_215529

Érdekes, teljesen máshogy működik az always-on display, mint az általam jól ismert Samsungnál. Itt ugyanis teljesen külön kell választani a sima óra számlapot és az AOD-s számlapot, a kettőnek nincs köze egymáshoz. Még egy részlet, ami nem is annyira apróság. Megszoktam már, hogy a számlapon a watch face-ek különböző részeire bökve – pulzus, időjárás, lépésszám, akármi – a GT 2 Pro esetében semmi sem történik, a Samsungnál ez aktív, rápöttyintve az adott funkcióhoz tartozó app/menürész nyílik meg legtöbb esetben.

Ugyanez igaz a főképernyőről jobbra-balra elérhető különféle információk esetében is, ugyanennyire szó szerint csak adatot kapunk, amikre bökve semmi sem történik (értelemszerűen kivéve a zenelejátszó). Furcsa, hogy pulzust nem lehet most mérni, mint egy Mi Band 4-en például, hanem vagy mindig méri (intelligensen vagy szó szerint 24/7-ben) vagy soha.

IMG_20200929_215653

A burkolat jobb oldalán két gombot találunk, ezek fordítva működnek, mint a Samsungokon. A felső az alkalmazáslistába visz, míg az alsó testre szabható. Amit nagyon szerettem a kerámia hátlapban az az, hogy nem maradt izzadt a bőröm utána.

Az óra a Huawei egyedi felületével, a LiteOS-sel fut, ehhez Kirin A1 CPU, 32 megabájt RAM és 4 gigabájt tárhely jár. Ebből több mint 2 gigabájt használható zenére. Technikailag ez 192kbps tömörítéssel 24 óra zene, 128kbps-nél 36 óra, szóval egy darabig nem unjuk meg. Alapvetően a RAM méretét elnézve az a csoda, hogy tud annyira simán működni a kezelés, ahogy teszi, annyival gyengébb ugyanis a konkurenciánál a hardver. Az optimalizációnál lassan a Huawei logoját kell látni az értelmező szótárban. Igaz, tegyük hozzá, a konkurencia még csak hasonló üzemidőt sem tud prezentálni. Valamit valamiért.

20200929_214800

A kezelőfelület valóban egyszerű és nem hasonlítható össze olyan okosórákkal, amelyeken harmadik féltől származó alkalmazások is futnak, nem lenne fair. A LiteOS igen energiatakarékos, gyárilag teljes funkcionalitással bír, így aki elolvassa a tesztet, nagy eséllyel ennyiből el tudja dönteni, hogy a felsorolt kompromisszumok ellenére szeretné-e a GT 2 Prot vagy sem. Az órán a LiteOS elvileg már bővíthető saját fejlesztésű appokkal, az Egészség appban van is rá menüpont, csak éppen a telepíthető programok száma egyelőre nulla. Ez így elég rosszul néz ki, a Huawei helyében tuti nem aktiváltam volna ezt az appban, amíg nincs legalább egy telepíthető alkalmazás, így elég ciki.

Az óra a telefonról húzza be az értesítéseket és elődjével ellentétben szépen együttműködik iPhone-nal is, esetében már ajánlható a másik rendszer mellé is. A LiteOS által készített adatok bekerülhetnek az Apple Health, a Google Fit vagy akár a MyFitnessPal szolgáltatásokba, de más appok, úgymint például a Strava már nem élvez támogatást. Számomra a legfájóbb és igazából egyetlen nagy hiányérzet a Spotify esetében merült fel, futáshoz ezt használom és szeretek telefon nélkül futni menni, csak órával és fülessel.

20200929_214811

Ha pedig már az értesítéseknél járunk, meg kell említeni azt a fontos tényt, hogy a Watch GT 2 Pro végre azonos módon működik Android és iOS rendszerre egyaránt, ez a kritika még a korábbi GT-k esetében érte a gyártót. Végre tehát iPhone-os is választhatja magának a Huawei okosóráját. Szomorúan konstatáltam, hogy az értesítés kezelése kimerül abban, hogy a megadott appok esetében megkapom a szükséges információt, de arra reagálni nem tudok, e-mailből csak a feladó és a tárgy látszik,

Vannak kompromisszumok, amelyeket ezzel az alacsony fogyasztású vonal magával hoz. A Watch GT 2 Pro nem támogatja a harmadik féltől származó alkalmazásokat, ezen kívül nem támogatja az interaktív értesítéseket. Fitness trackerhez méltóan csak értesítéseket továbbít a telefonról, de a csuklón lévő üzenetekre nem tudunk rajta keresztül válaszolni.

A kontaktok – mármint a Huawei Health appban előre megadott maximum 10 – közvetlenül is hívhatók a GT 2 Proról, már ami a keresést és hívásra rányomást illeti, Bluetooth segítségével a telefon intézi a többit, csak ne szakadjon meg a kapcsolat. Az órán lehet telefonálni, de ehhez a telefonra szükség van természetesen. A hívás minősége várakozáson felüli, a hang tisztasága remek volt.

Screenshot_20200929_183023_com.huawei.health

Az előbb említett Huawei Health alkalmazásra szükség lesz, bármilyen márkájú okostelefonunk is legyen, itt lehet ugyanis több fontos részletet beállítani és jobban személyre szabni az órát.

A LiteOS kezelése egyszerű, jobbra vagy balra csúsztatással a menük közt lehet váltani, a gyors menüt a főképernyőn fentről lefelé húzva érhetjük el, az értesítéseket pedig szintén a főképernyőről indulva alulról felfelé suhintva a megjelenítőn.

Ami a fitnesz funkciókat illeti, a legfontosabb talán a pontos pulzusmérés, az átfogó edzéstámogatás és az integráció lehetősége. A Huawei Watch GT 2 Pro az egészségügyi adatokat három fő szolgáltatásba tölt fel - a Google Fit és a MyFitnessPal, ha androidos telefonnal használod és az Apple Health, ha iPhone a mobilod. Ezek a szolgáltatások kihasználják a Watch pulzusszámát, alvási, lépés- és edzéskövetését, így jobb élményt nyújtanak, mint az első generációs Watch GT.

Screenshot_20200929_183418_com.huawei.health

Az oldalsó gombok közül a felsőt megnyomva a menüben találjuk magukat, amely elején rögtön fitnesz funkciókra lelünk, az Edzések a legfontosabb funkció a gyártó szerint. Ez a lista lehetővé teszi az edzésrekordok áttekintését, a szívritmus, az SPO2 és a stressz szintjének tetszés szerinti követését.

A Watch GT 2 Pro az összes szokásos funkciót hozza, amit óra szokott, ébresztőt, visszaszámlálót, stoppert és néhány praktikus túrázási segédet, barométert és iránytűt is. Nem fogunk belemenni az összes 100+ edzésbe, de érdemes megjegyezni, hogy az 5ATM víz- és porszigetelésnek köszönhetően a Watch GT2 Pro támogatja az úszást medencében és nyílt vízben egyaránt és triatlon módot is támogat.

A személyre szabhatóság egyik lehetősége, hogy a menü variálható, tetszés szerint hozzáadható vagy kitörölhető az edzések parancsikonja, leegyszerűsítve az életünket. Ha szabadban végzett sportot választunk, érdemes az offline navigációs segédet igénybe venni, eltévedés ellen igen hasznos. A GPS pontossága megbízható volt, egyezett mind a telefonnal, mind egy drágább okosórával.

Egy méretes problémám volt a teszt alatt a Watch GT 2 Proval - eltekintve a harmadik féltől származó alkalmazások, például a Strava és a Spotify támogatásának hiányától. Valahányszor edzésbe kezdtem, hihetetlenül hangos és idegesítő hang jött ki az órából, úgyhogy hallótávolságban mindenki tudta, hogy edzeni kezdtem.

Screenshot_20200929_183505_com.huawei.health

Aztán különféle rekordok elérésénél újra és újra hallani lehet. Mert bár elnémítható, alapvetően jó lenne értelmes hangszínben és hangerővel hallani. Futásnál be lehet állítani célnak időt és km-t is, kívánt mennyi idő alatt akarom lefutni a km-t. Bő 10 mp alatt talált GPS jelet az utcán, ezt jelezte is.

Nagyon sok infót mond futás közben angolul az óra, ebben sokkal jobb, mint a Samsung edzője, nem csak a kerek km-eknél ad infót a sebességről, a pulzusról, ha nem az ideális tartományban van, azt is mondja, hanem közben is, nagyjából percenként. Lelkesítő szöveget is tol, amatőr szinten teljesen jól lehet használni, maximálisan kiszolgálja egy futó információ igényét. A profik meg nem ezzel fognak futni.

Screenshot_20200928_235333_com.huawei.health

Ami a gyakorlatokat és a követési funkciókat illeti, a Huawei szintet lépett az „útvonal vissza” funkcióval, így még ha a mobil adat fogy, akkor is megtalálja az utat hazafelé. Megtalálható egy kültéri asszisztens is a GT 2 Proban, amely megadja a napkelte és napnyugta idejét, az árapályt, a holdfázist, valamint a rossz időjárásra vonatkozó információkat és riasztásokat.

A Watch GT 2 Pro pulzusmérője jobb lett, ezen is fejlesztett a cég, jobb fényáteresztést ígértek, ami pontosabb értéket tesz lehetővé. A teszt alatt összevetettük többször a kapott eredményeket egy Decathlonos mellkaspánt által kapott értékekkel és pontosabbnak bizonyult a Xiaomi Mi Band 4 és 5-nél a GT 2 Pro.

Hatalmas üzemidő egyetlen igazi okosóránál sem elérhető, de a 10-14 napos üzemidő mellett (alacsony fényerővel és kevés edzéssel) valódi 5-6 napos használat préselhető ki a GT 2 Proból always-on kijelzővel és combosabb használattal is. Azért ez nem semmi.

Amitől pedig még jobb lett szememben a GT 2 Pro, az a vezeték nélküli töltés megjelenése. Igaz, ez adhat fejfájásra okot, ha tölteni kell a kütyüt és épp nincs nálunk a töltő, viszont bármilyen Qi töltővel is működik szerencsére, többek között a Huawei P30 Pro reverz töltésével. 

Verdikt

A legutolsó fejlesztés eredménye egy remek kinézetű okosóra fantasztikus felépítési minőséggel és átfogó szolgáltatáskészlettel, ugyanakkor pár megbocsáthatatlan részlettel, mint például az edzés adatok exportálhatóságának hiánya. A Huawei folyamatosan bővíti Watch GT szériáját kisebb, de hasznos frissítésekkel minden egyes új modell esetében. A legutolsó frissítés a Watch GT 2 Pro lett, amely nem csak prémium külsőt, de vezeték nélküli töltést és az eddigi legsimább szoftveres élményét hozta el.

A GT 2 Pro sem tökéletes közel sem, hiszen nem támogatja a harmadik fél által írt appokat, azonban felhasználói szemmel fontos a jobb iOS kompatibilitás, az elképesztően átfogó mozgáskövetés, őszintén jó látni egy középkategóriás termékcsalád kibontakozását.

IMG_20200929_215257

A Watch GT 2 Pro ellen szól a már említett külső appok támogatásának teljes hiánya – és épp itt vesztenek sok ezer potenciális ügyfelet, akiket az amúgy kiváló és gazdag fitnesz rész érdekelne, de már rég bevált appot használnak, ami azonban a GT 2 Prora nem érhető el –, valamint az is, hogy az értesítések nem interaktívak, ami pedig egy okosóra alapfunkciója kellene legyen.

Az okosóra azonban komoly prémium kivitelű, a vezeték nélküli Qi töltés kényelmes, a 7-14 napos üzemidő pedig annyira hihetetlen, hogy újfent meg kellett állapítsam, a töltőre alig volt szükség a teszt alatt. 

Nem különösebben lepett meg a prémium érzet miatt a Huawei Watch GT 2 Pro ára, itthon jelenleg 110.000 forintot kérnek el érte, illetve 2020. október 4-ig előrendelt modellekhez a hivatalos értékesítő helyeken 21.000 forint értékű Huawei FreeLace fülhallgató jár ajándékba. A konkurencia saccperkábé 50 ezer forinttal drágább, igaz, ott már támogatást élveznek a 3rd party programok is.

Ha nincs felesleges költeni való összeg a Watch GT 2 Prora, úgy a Honor Magic Watch 2 és a Huawei Watch GT 2e remek alternatívák lehetnek, amelyek valamivel olcsóbbak és hasonló funkciókat tartalmaznak. Legnagyobb bánatomra az okos kis kütyüt nem ajánlhatom a sport őrülteknek, akik már bejáratott appokkal és szolgáltatásokkal dolgoznak és edzenek, ám akiknek elég egy picit korlátozott tudású okosóra, azoknak jó szívvel, főleg miután esett pár tízezret az ára.

 

 

Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért! Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért!