Huawei_Watch_GT2_Pro

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.17

Tudás: 5.67

Minőség: 5.67

Értékelés: 5.83 | Szavazatok: 6

Szavazzon Ön is!

A Huawei Watch GT 2 Pro igazán elegáns megjelenésű, titánból megmunkált okosóra, ujjlenyomatot látványosan kevésbé gyűjtő zafírüvegből készült előlappal és kerámia hátlappal. A Huawei nemrég készített néhány igazán remek megjelenésű hordozható eszközt, de a GT 2 Pro messze magasan az egyik legjobban kinéző darab.

A doboz egészen elképesztő, amiben kaptam. Hatalmas fa doboz, elegáns, gyönyörű és dobtam egy hátast, amikor a futár átadta a csomagot, nem hittem volna, hogy „csak” egy órát hozott. A gyári csomagolásban megtalálható maga a Huawei Watch GT 2 Pro, hozzá egy 22 mm széles, két mozdulattal cserélhető bőr és egy szilikon szíj hagyományos csatokkal. Ez csak egy kis extra, a bolti csomag egy picike kis doboz lesz, ha minden igaz.

IMG_20200929_214618

Az óra titánból készült, így nem lepett meg, hogy nem éppen könnyű darab – oké, mihez képest, a Gear S 3 ehhez képest súlyosabb egyéniség –, női kézre nem igazán ajánlható jó szívvel. Ami miatt viszont még alváshoz is kényelmes, az a kialakítása, a GT 2 Pro ugyanis vékonyabb a legtöbb mostanában elérhető okosóránál, egyszerűen nem áll ki drasztikusan a csuklótól.

A Huawei Watch GT 2 Pro az egyik legszebb okosóra, ami nálunk járt klasszikus stílusával, anyaghasználatával és összeszerelési minőségével és a tokozathoz képest hatalmas kijelzővel. Az 1.39 colos méret ugyanis egyértelművé teszi, hogy az óra nem épp kicsi, jól jönne belőle hölgyeknek egy 40-42 mm-es verzió belőle.

IMG_20200929_215359

Ami picit hiányzott, az a forgatható korona. Sokkal elegánsabb és kényelmesebb azt tekergetni, mint tapicskolni a kijelzőt, de lehet, ez csak az én perverzióm. A Huawei Watch GT 2 Pro 1.39 colos OLED kijelzője éles és kellően fényes. Az automatikus fényerő beltérben kissé nehezen találja magát és túlságosan sötétre veszi a figurát, de kinti használatnál felturbózza a fényerőt a szükséges mértékre, hogy jól látható legyen a felület. Természetes fényben sokkal jobban működik a fényerő kezelése.

A felület kezelése nem annyira gördülékeny és sima, mint az Apple Watch esetében, de sokkal finomabb, mint akárcsak az előd Watch GT esetében. A panel 454×454 pixel felbontású és kör alakú. Ez utóbbi azért érdekes, mert a szögletes Apple Watch megjelenése óta az lett a divat.

IMG_20200929_215529

Érdekes, teljesen máshogy működik az always-on display, mint az általam jól ismert Samsungnál. Itt ugyanis teljesen külön kell választani a sima óra számlapot és az AOD-s számlapot, a kettőnek nincs köze egymáshoz. Még egy részlet, ami nem is annyira apróság. Megszoktam már, hogy a számlapon a watch face-ek különböző részeire bökve – pulzus, időjárás, lépésszám, akármi – a GT 2 Pro esetében semmi sem történik, a Samsungnál ez aktív, rápöttyintve az adott funkcióhoz tartozó app/menürész nyílik meg legtöbb esetben.

Ugyanez igaz a főképernyőről jobbra-balra elérhető különféle információk esetében is, ugyanennyire szó szerint csak adatot kapunk, amikre bökve semmi sem történik (értelemszerűen kivéve a zenelejátszó). Furcsa, hogy pulzust nem lehet most mérni, mint egy Mi Band 4-en például, hanem vagy mindig méri (intelligensen vagy szó szerint 24/7-ben) vagy soha.

IMG_20200929_215653

A burkolat jobb oldalán két gombot találunk, ezek fordítva működnek, mint a Samsungokon. A felső az alkalmazáslistába visz, míg az alsó testre szabható. Amit nagyon szerettem a kerámia hátlapban az az, hogy nem maradt izzadt a bőröm utána.

Az óra a Huawei egyedi felületével, a LiteOS-sel fut, ehhez Kirin A1 CPU, 32 megabájt RAM és 4 gigabájt tárhely jár. Ebből több mint 2 gigabájt használható zenére. Technikailag ez 192kbps tömörítéssel 24 óra zene, 128kbps-nél 36 óra, szóval egy darabig nem unjuk meg. Alapvetően a RAM méretét elnézve az a csoda, hogy tud annyira simán működni a kezelés, ahogy teszi, annyival gyengébb ugyanis a konkurenciánál a hardver. Az optimalizációnál lassan a Huawei logoját kell látni az értelmező szótárban. Igaz, tegyük hozzá, a konkurencia még csak hasonló üzemidőt sem tud prezentálni. Valamit valamiért.

20200929_214800

A kezelőfelület valóban egyszerű és nem hasonlítható össze olyan okosórákkal, amelyeken harmadik féltől származó alkalmazások is futnak, nem lenne fair. A LiteOS igen energiatakarékos, gyárilag teljes funkcionalitással bír, így aki elolvassa a tesztet, nagy eséllyel ennyiből el tudja dönteni, hogy a felsorolt kompromisszumok ellenére szeretné-e a GT 2 Prot vagy sem. Az órán a LiteOS elvileg már bővíthető saját fejlesztésű appokkal, az Egészség appban van is rá menüpont, csak éppen a telepíthető programok száma egyelőre nulla. Ez így elég rosszul néz ki, a Huawei helyében tuti nem aktiváltam volna ezt az appban, amíg nincs legalább egy telepíthető alkalmazás, így elég ciki.

Az óra a telefonról húzza be az értesítéseket és elődjével ellentétben szépen együttműködik iPhone-nal is, esetében már ajánlható a másik rendszer mellé is. A LiteOS által készített adatok bekerülhetnek az Apple Health, a Google Fit vagy akár a MyFitnessPal szolgáltatásokba, de más appok, úgymint például a Strava már nem élvez támogatást. Számomra a legfájóbb és igazából egyetlen nagy hiányérzet a Spotify esetében merült fel, futáshoz ezt használom és szeretek telefon nélkül futni menni, csak órával és fülessel.

20200929_214811

Ha pedig már az értesítéseknél járunk, meg kell említeni azt a fontos tényt, hogy a Watch GT 2 Pro végre azonos módon működik Android és iOS rendszerre egyaránt, ez a kritika még a korábbi GT-k esetében érte a gyártót. Végre tehát iPhone-os is választhatja magának a Huawei okosóráját. Szomorúan konstatáltam, hogy az értesítés kezelése kimerül abban, hogy a megadott appok esetében megkapom a szükséges információt, de arra reagálni nem tudok, e-mailből csak a feladó és a tárgy látszik,

Vannak kompromisszumok, amelyeket ezzel az alacsony fogyasztású vonal magával hoz. A Watch GT 2 Pro nem támogatja a harmadik féltől származó alkalmazásokat, ezen kívül nem támogatja az interaktív értesítéseket. Fitness trackerhez méltóan csak értesítéseket továbbít a telefonról, de a csuklón lévő üzenetekre nem tudunk rajta keresztül válaszolni.

A kontaktok – mármint a Huawei Health appban előre megadott maximum 10 – közvetlenül is hívhatók a GT 2 Proról, már ami a keresést és hívásra rányomást illeti, Bluetooth segítségével a telefon intézi a többit, csak ne szakadjon meg a kapcsolat. Az órán lehet telefonálni, de ehhez a telefonra szükség van természetesen. A hívás minősége várakozáson felüli, a hang tisztasága remek volt.

Screenshot_20200929_183023_com.huawei.health

Az előbb említett Huawei Health alkalmazásra szükség lesz, bármilyen márkájú okostelefonunk is legyen, itt lehet ugyanis több fontos részletet beállítani és jobban személyre szabni az órát.

A LiteOS kezelése egyszerű, jobbra vagy balra csúsztatással a menük közt lehet váltani, a gyors menüt a főképernyőn fentről lefelé húzva érhetjük el, az értesítéseket pedig szintén a főképernyőről indulva alulról felfelé suhintva a megjelenítőn.

Ami a fitnesz funkciókat illeti, a legfontosabb talán a pontos pulzusmérés, az átfogó edzéstámogatás és az integráció lehetősége. A Huawei Watch GT 2 Pro az egészségügyi adatokat három fő szolgáltatásba tölt fel - a Google Fit és a MyFitnessPal, ha androidos telefonnal használod és az Apple Health, ha iPhone a mobilod. Ezek a szolgáltatások kihasználják a Watch pulzusszámát, alvási, lépés- és edzéskövetését, így jobb élményt nyújtanak, mint az első generációs Watch GT.

Screenshot_20200929_183418_com.huawei.health

Az oldalsó gombok közül a felsőt megnyomva a menüben találjuk magukat, amely elején rögtön fitnesz funkciókra lelünk, az Edzések a legfontosabb funkció a gyártó szerint. Ez a lista lehetővé teszi az edzésrekordok áttekintését, a szívritmus, az SPO2 és a stressz szintjének tetszés szerinti követését.

A Watch GT 2 Pro az összes szokásos funkciót hozza, amit óra szokott, ébresztőt, visszaszámlálót, stoppert és néhány praktikus túrázási segédet, barométert és iránytűt is. Nem fogunk belemenni az összes 100+ edzésbe, de érdemes megjegyezni, hogy az 5ATM víz- és porszigetelésnek köszönhetően a Watch GT2 Pro támogatja az úszást medencében és nyílt vízben egyaránt és triatlon módot is támogat.

A személyre szabhatóság egyik lehetősége, hogy a menü variálható, tetszés szerint hozzáadható vagy kitörölhető az edzések parancsikonja, leegyszerűsítve az életünket. Ha szabadban végzett sportot választunk, érdemes az offline navigációs segédet igénybe venni, eltévedés ellen igen hasznos. A GPS pontossága megbízható volt, egyezett mind a telefonnal, mind egy drágább okosórával.

Egy méretes problémám volt a teszt alatt a Watch GT 2 Proval - eltekintve a harmadik féltől származó alkalmazások, például a Strava és a Spotify támogatásának hiányától. Valahányszor edzésbe kezdtem, hihetetlenül hangos és idegesítő hang jött ki az órából, úgyhogy hallótávolságban mindenki tudta, hogy edzeni kezdtem.

Screenshot_20200929_183505_com.huawei.health

Aztán különféle rekordok elérésénél újra és újra hallani lehet. Mert bár elnémítható, alapvetően jó lenne értelmes hangszínben és hangerővel hallani. Futásnál be lehet állítani célnak időt és km-t is, kívánt mennyi idő alatt akarom lefutni a km-t. Bő 10 mp alatt talált GPS jelet az utcán, ezt jelezte is.

Nagyon sok infót mond futás közben angolul az óra, ebben sokkal jobb, mint a Samsung edzője, nem csak a kerek km-eknél ad infót a sebességről, a pulzusról, ha nem az ideális tartományban van, azt is mondja, hanem közben is, nagyjából percenként. Lelkesítő szöveget is tol, amatőr szinten teljesen jól lehet használni, maximálisan kiszolgálja egy futó információ igényét. A profik meg nem ezzel fognak futni.

Screenshot_20200928_235333_com.huawei.health

Ami a gyakorlatokat és a követési funkciókat illeti, a Huawei szintet lépett az „útvonal vissza” funkcióval, így még ha a mobil adat fogy, akkor is megtalálja az utat hazafelé. Megtalálható egy kültéri asszisztens is a GT 2 Proban, amely megadja a napkelte és napnyugta idejét, az árapályt, a holdfázist, valamint a rossz időjárásra vonatkozó információkat és riasztásokat.

A Watch GT 2 Pro pulzusmérője jobb lett, ezen is fejlesztett a cég, jobb fényáteresztést ígértek, ami pontosabb értéket tesz lehetővé. A teszt alatt összevetettük többször a kapott eredményeket egy Decathlonos mellkaspánt által kapott értékekkel és pontosabbnak bizonyult a Xiaomi Mi Band 4 és 5-nél a GT 2 Pro.

Hatalmas üzemidő egyetlen igazi okosóránál sem elérhető, de a 10-14 napos üzemidő mellett (alacsony fényerővel és kevés edzéssel) valódi 5-6 napos használat préselhető ki a GT 2 Proból always-on kijelzővel és combosabb használattal is. Azért ez nem semmi.

Amitől pedig még jobb lett szememben a GT 2 Pro, az a vezeték nélküli töltés megjelenése. Igaz, ez adhat fejfájásra okot, ha tölteni kell a kütyüt és épp nincs nálunk a töltő, viszont bármilyen Qi töltővel is működik szerencsére, többek között a Huawei P30 Pro reverz töltésével. 

Verdikt

A legutolsó fejlesztés eredménye egy remek kinézetű okosóra fantasztikus felépítési minőséggel és átfogó szolgáltatáskészlettel, ugyanakkor pár megbocsáthatatlan részlettel, mint például az edzés adatok exportálhatóságának hiánya. A Huawei folyamatosan bővíti Watch GT szériáját kisebb, de hasznos frissítésekkel minden egyes új modell esetében. A legutolsó frissítés a Watch GT 2 Pro lett, amely nem csak prémium külsőt, de vezeték nélküli töltést és az eddigi legsimább szoftveres élményét hozta el.

A GT 2 Pro sem tökéletes közel sem, hiszen nem támogatja a harmadik fél által írt appokat, azonban felhasználói szemmel fontos a jobb iOS kompatibilitás, az elképesztően átfogó mozgáskövetés, őszintén jó látni egy középkategóriás termékcsalád kibontakozását.

IMG_20200929_215257

A Watch GT 2 Pro ellen szól a már említett külső appok támogatásának teljes hiánya – és épp itt vesztenek sok ezer potenciális ügyfelet, akiket az amúgy kiváló és gazdag fitnesz rész érdekelne, de már rég bevált appot használnak, ami azonban a GT 2 Prora nem érhető el –, valamint az is, hogy az értesítések nem interaktívak, ami pedig egy okosóra alapfunkciója kellene legyen.

Az okosóra azonban komoly prémium kivitelű, a vezeték nélküli Qi töltés kényelmes, a 7-14 napos üzemidő pedig annyira hihetetlen, hogy újfent meg kellett állapítsam, a töltőre alig volt szükség a teszt alatt. 

Nem különösebben lepett meg a prémium érzet miatt a Huawei Watch GT 2 Pro ára, itthon jelenleg 110.000 forintot kérnek el érte, illetve 2020. október 4-ig előrendelt modellekhez a hivatalos értékesítő helyeken 21.000 forint értékű Huawei FreeLace fülhallgató jár ajándékba. A konkurencia saccperkábé 50 ezer forinttal drágább, igaz, ott már támogatást élveznek a 3rd party programok is.

Ha nincs felesleges költeni való összeg a Watch GT 2 Prora, úgy a Honor Magic Watch 2 és a Huawei Watch GT 2e remek alternatívák lehetnek, amelyek valamivel olcsóbbak és hasonló funkciókat tartalmaznak. Legnagyobb bánatomra az okos kis kütyüt nem ajánlhatom a sport őrülteknek, akik már bejáratott appokkal és szolgáltatásokkal dolgoznak és edzenek, ám akiknek elég egy picit korlátozott tudású okosóra, azoknak jó szívvel, főleg miután esett pár tízezret az ára.