Samsung Galaxy Watch3 teszt

Tovább a Samsung Galaxy Watch3 készülékre

Samsung_Galaxy_Watch3

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.00

Tudás: 7.79

Minőség: 7.57

Értékelés: 7.79 | Szavazatok: 14

Szavazzon Ön is!

Azt állítani, hogy az okosórák életünk szerves részévé váltak, túlzás lenne, de valószínűleg ebbe az irányba haladunk. A Samsungnak, mint a terület egyik úttörőjének ez a piac is bejött. A kínálat jelenlegi legújabbja, a Galaxy Watch3 a kiváló kivitelezés és a szoftveroptimalizálás megtestesítője, így többek szerint még a 150-160 ezer forint körüli árcédulával is van pár ok, amiért érdemes egyet vásárolni. Könnyen lehet ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb alternatíva az Apple órájához viszonyítva.

„Sajnos” hozzánk csak a 41 mm-es változat érkezett, pedig kíváncsiak lettünk volna egy méretbeli összehasonlításra is. Már csak azért is, mert így az 1.2 colos kijelzővel ellátott modell vendégeskedett nálunk az 1.4 colos panel helyett, valamint a kisebb Watch3 247 mAh-s akkumulátorral rendelkezik a nagyobb modell 340 mAh-jával szemben és ez észrevehető volt.

20201001_212759

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Mindkét verzió némileg visszaesés az eredeti Galaxy Watch-hoz képest, a gyártó viszont megpróbálta a méretbeli differencia mellett a lehető legkisebb különbségeket tartani a modellek között. Így kapott idén végre először a kisebb okosóra is hangszórót és LTE variánst.  

Hardver és szoftver tekintetében az okosórák még a telefonoknál is talán rosszabb helyzetben vannak. Mivel a Google Wear OS nem tudja biztosítani a versenyképes felhasználói élményt és mert a gyártók ki akarnak tűnni a tömegből, rengeteg hardverrel és rendszerrel vásárolható okosóra manapság, ami nem igazán kedvez a felhasználóknak valójában, hiszen a rendszerek közötti átjárhatóság sok esetben nincs biztosítva.

20201001_215337

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

A Samsung jó ideje a Tizen OS-t használja – tesztünk alanyán az OS 5.5 futott – amely annyiból előnyös, hogy telepíthetők rá alkalmazások – és vannak is –, támogatja a Wi-Fi-t, van bennük GPS és általában elérhető LTE-képes modell is. Ami hátrány, hogy az energiagazdálkodás nem a rendszer erőssége, maximum 2-3 nap húzható ki egy feltöltéssel.

Mindkét modellben a kétmagos, 1.15 GHz-es Exynos 9110 készlet dolgozik 1 gigabájt RAM és 8 gigabájt tárhely mellett, ez kiemelkedő tudás. A kijelző maradt a már megismert 360×360 pixel felbontású darab – 1.2 col a kisebb, 1.4 col a nagyobb óra esetében –, Super AMOLED alapokon, Gorilla Glass DX védelemmel, 9:9 képaránnyal, Always-on display funkcióval, ám végre fényesebb, így jobban látható lett az elődöknél.

IMG_20201001_212548

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

A tok rozsdamentes acélból vagy titánból készül, ellenáll a víznek IP68 szabványnak megfelelően, valamint a katonai MIL-STD-810G tanúsítványt is megkapta, ez pedig elég combos tudást jelent.

A Samsung Galaxy Watch3 legjobb funkciója azonban mai napig az egyszer elhagyott, de visszahozott forgó keret, avagy lünetta. A cég a Watch Active és Active2 esetében elhagyta ezt, de hamar kiderült, az ikonikus funkció nemcsak jó és kényelmes, de imádják a felhasználók. Extra jöhet hozzá? Konkrétan jobb a kezelése mint a régebbieké. A Galaxy Watch3 most nem hozott hatalmas frissítést, sokkal inkább a funkciók fejlesztésén dolgoztak a mérnökök.

20201001_215143

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

A Samsung Galaxy Watch3 hosszúkás, pici dobozban érkezett, amelyben megkapjuk az órát első körben, hozzá a vezeték nélküli mágneses Qi töltőt és a szokásos papírokat. Meglepő és nem kellemes részlet, hogy hagyományos Qi töltőpaddal nem tölthető az óra. De miért? Ez ugyanis hosszú évek óta így van, a családban lévő, 3-4 éves Gear S3-mal ugyanez a helyzet.

Ami a dizájnt illeti, leginkább a régi Gear Sportra hasonlít a Watch3, mi a Gear S3 mellé tudtuk tenni. Az óra anyaga, felépítése, tapintása egyszerűen prémium, ahogy azt megszoktuk. A rozsdamentes tok mindkét mérethez elérhető, de a titán Watch3 egyrészt horror áron jön, másrészt csak a 45 mm-es verzióban lesz választható opció.

A Samsung kiemelte, hogy az eredeti Watch-hoz képest a Watch3 több mint tíz százalékkal vékonyabb és könnyebb is, ennek ellenére sikerült nagyobb kijelzőt belepréselni. A technika fejlődése ugyebár a felhasználóknak sokszor jól jön. Csak legyen, aki évről-évre kifizeti. :)

20201001_215237

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

A forgatható keret az órán kijelző védelemnek sem utolsó. Utoljára a Huawei Watch GT 2 Pro járt nálunk, annál bizony para az odaütés miatti képernyő repedés vagy esetleges törés, a lünettás Samsungoknál ilyesmiről szó sem lehet. Plusz extra, hogy nem kell a tekerhető korona miatt tapicskolni a kijelzőt. Van, akinek nem jön be a Samsung gyári szíja, de semmi ok az aggodalomra, ugyanis bármikor gond nélkül cserélhetők, a 41 mm-es modell 20 mm-es, míg a 45 mm-es óra 22 mm-es szabvány méretű szíjakat használ, a saját Gear S3-unkhoz is berendeltünk temérdek plusz kiegészítőt az évek alatt.

A külsőhöz tartozik a szín is. A kisebb modell Mystic Bronze (ami sokkal inkább tűnik rose goldnak) és Mystic Silver színekben kapható, ez utóbbi járt nálunk, előbbit csak láttuk, kifejezetten nőies, határozottan tetszett. A 45 mm-es változat a sokkal férfiasabb Mystic Black színben kapható a bronz helyett.

A Watch3 kezelése, ahogy már írtuk, a legegyszerűbb és egyben legelegánsabban a forgatható gyűrűvel oldható meg, de persze a kijelzőn is húzhatjuk az ujjunkat és néha kell is, például a toggle ikonokhoz szükség is van rá.

A gyűrű fantasztikus érzésre, nagyon sokat javult a kezdetek óta. Úgy lett kattanós, hogy nem kellemetlen, inkább a pontosságot igazolja vissza. A két oldalt található gomb közül az alsó a főképernyőre visz, míg a felső a vissza funkciót testesíti meg, illetve edzéskor pause-ként funkcionál. Fontos részlet, hogy a Watch3 egyike azon kevés órának, amelyben 10-ből 9-szer jól érzékeli a kütyü a csukló elfordítását és kapcsolja be a kijelzőt. Bár van AOD az órán, a jóval hosszabb üzemidő miatt biztosan sokan lemondanak róla.

Ahogy már említettük, a kétmagos Exynos 9110 chipset dolgozik a kerek burkolatban, nem épp mai csirke. Jó hír, hogy a tárhely a korábbi 4 gigabájtról megduplázódott. A Tizen OS 5.5 fut az órán, ezt már-már tökéletes szintre fejlesztette a Samsung, semmi megakadást vagy hibát nem találtunk benne.

Screen_20200930_205444

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Illetve mégis. Mivel ennyire a teljesítményre hegyezték ki a működést, ez az akkumulátoron meglátszik, legalábbis ha a Huawei és Honor mostanában nálunk járt óráival hasonlítom össze (igen-igen, nem ez a rendszer fut rajtuk, tudom).

A Tizen az egyik legjobb rendszer okosóráknak, ennek oka egyszerű, elég régóta csiszolgatják már, hogy „beérjen”. A Watch3-ra számtalan számlap áll rendelkezésre, érdemes átnézni őket, sok belőlük akár személyre is szabható színben, releváns információval. Maga a kezelőfelület nem változott, viszont újdonság a legördülő menü testre szabhatósága, ilyen a telefon megkeresése, az energiatakarékos mód, a fényerő módosítása, a GPS, stb. A színházi és éjszakai mód különösen hasznos, mert pár mozdulattal aktiválható az értesítések hangjának kikapcsolása és a csukló mozgásra felébredő megjelenítő is.

Screen_20200930_205639

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Számos alkalmazás érhető el a Tizen OS-re, persze közel sem annyi, mint a Google Wear OS vagy Apple watchOS esetében, de minden máshoz képest sok a Galaxy Store-ban a fizetős és ingyenes appok száma. Találunk térképet navigációval, mozgáshoz kapcsolódó fitnesz appokat, de Spotify is van (nálam az egyetlen azonnal telepítendő kötelező). Mivel az óra tud füleshez is csatlakozni, így telefon nélkül lehet elmenni futni, bringázni és közben a saját Spotify csatornám szól.

Az első használatkor az óra kéri a Samsung Galaxy Watch3 plugin telepítését, erre szükség van a beállításokhoz és személyre szabáshoz, valamint az értesítések kezeléséhez, alapvetően a Galaxy Wearable app kiegészítése. Kissé vicces, hogy a mindössze 2 éves Note 9 nem kompatibilis a pluginnel, míg a Huawei P30 Pro-m igen…

Screen_20200930_210941

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Ez utóbbi, mármint az értesítések kezelése konkrétan világbajnok, a legjobb, amit valaha láttunk okosórán, de ezt érezzük évek óta. Az óra képes a biztosan jó ikont mutatni az apphoz, amiről jött figyelmeztetés, de el is némítható a telefon értesítése, ha az órát használjuk és csatlakozik a mobilunkhoz, elvégre miért kellene duplán megkapni mindent?

Screenshot_20201001-211115_Galaxy Watch3 PlugIn

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

A beállítások többsége az órában állítható, de a telefon nagy képernyőjén sokkal kényelmesebb például az alkalmazáslista vagy a widget képernyők átrendezése, valamint az új óraszámok böngészése. Aki használt már korábban Samsung okosórát, hatalmas újdonságot nem tapasztal, egyet viszont igen, ezek a gesztusok. Le lehet például egy dupla csuklómozdulattal némítani bejövő hívást vagy riasztást.

Mint minden okosóránál, a Galaxy Watch3 esetében is a fókusz a fitnesz részen van, a kütyü pedig nagyon jó a Samsung Health appal együtt. Mér és segít levezetni a stresszt, követi az alvást és részletet kimutatást készít róla az alvási szokások összeállításáig, de hamarosan EKG mérésre is képes lesz az Apple Watch után elsőként Európában!

Screenshot_20201001-213152_Samsung Health

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

A pulzusmérése reálisnak tűnik, edzésmódból pedig rengeteg van, a megszokott „kötelezőktől” egészen a súlyzós edzésen át a fekvenyomásig, a guggolásig, felhúzásig, amit csak akarhat az ember. Az óra akkor is jól számol minden lépést, ha mozgás közben nem lengetem meg a karomat. Bár a babakocsi tolását konzekvensen bringázásnak fogja fel, de nem tudom hibáztatni, az ilyen módú gyerek sétáltatás nem számít fitnesznek. J

Az edzésprogram létrehozása hasznos lehet azok számára, akik utálják az ismétlések számolását és a sorozatok nyomon követését. Az óra mindezt megteszi akár hanggal és vizuálisan is. Számol és jelez, hogy irány vissza a következő sorozatot kezdeni. Egyelőre azonban csak a szettek és a köztük lévő pihenőidő állítható be, ismétlésszám nem. Persze az itt kapott elégetett kalóriát érdemes saccperkábé venni, hiszen az óra nem tud számos, fontos részletet figyelembe venni, csak saccol. Ennél sokkal pontosabb a sétát, futást, bringázást, túrázást követő funkciója.

Screenshot_20201001-213419_Samsung Health

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Kapcsolat szempontjából a Watch3 az alapvetően mondható A2DP és LE protokollokat ismeri, valamint a Bluetooth 5.0-t, van benne GPS, NFC a fizetéshez és Wi-Fi 802.11 b/g/n. Ez utóbbi igen hasznos, ugyanis ha az óra elveszti az egyébként egész stabil és erős Bluetooth jelet, amíg a két készülék egy Wi-Fi hálózaton lóg, bár az értesítések és szolgáltatások korlátozottak.

Érzékelők terén sem kell szégyenkezni, van benne igazi EKG, vérnyomásmérő (ez a kettő update után lesz elérhető Európában), gyorsulásmérő, giroszkóp és barométer. Sajnos az EKG-monitor csak Dél-Koreában és legutóbb az USA-ban rendelkezik tanúsítvánnyal arra, hogy EKG méréseket, vérnyomást és egészségügyi figyelmeztetéseket küldjön a szabálytalan vagy rendellenes szívritmusról. Egészen pontosan a teszt írásakor kapta meg az engedélyt a Samsung az európai engedélyre, de a szükséges frissítés még nem érkezett meg, pedig nagyon vártuk.

 

Screenshot_20201001-211342_Galaxy Watch3 PlugIn

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Az akkumulátor kapacitása csökkent a Galaxy Watch-hoz képest, a kisebb modell esetében 247 mAh lett a korábbi 270-ről, a nagyobb órában pedig egy 340 mAh-s telep dolgozik a 45 mm-es Galaxy Watch 472 mAh-jával szemben.

Átlagos használattal és beállításokkal (oké, mindenkinek más a normális) két nap elérhető a Watch3-mal, de a 41 mm-es darab azért elsőre megrémített, amikor egy frissítés után 92%-ra csökkent az akksi, majd éjszakára nem töltőre téve reggel 55%-on találtam. Ez azért csúnya. Mindenesetre AOD-vel egy bő, nélküle két nap az elérhető egy töltéssel gond nélkül. Nálunk ha egy napot 14-15 órát veszek, úgy AOD-val 50%-ra merült átlagosan. Nyilván a tesztelős, nyomkodósabb napokon csökkent drasztikusabban.

Az üzemidőre a legnagyobb hatással a kijelző fényereje van, érdemes automatán hagyni, elég okos a jó szinthez, az értesítések mennyisége, azok hangja és rezgése is sokat számít. A pulzusmérés a másik, ami le tudja szipkázni az energia jó részét, érdemes nem folyamatoson hagyni. A Bluetooth és a Wi-Fi nem zavar sok vizet. A Watch3 a hozzá kapott töltővel nulláról két óra alatt tölthető fel és tényleg mással nem tölthető, csak a gyári töltőjével.

Screen_20200930_215219

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Konkurenciaként szóba jöhet a Huawei Watch GT2 és a MagicWatch 2, ám hiába rendelkeznek drasztikusan jobb üzemidővel, még úszás közben is tudnak pulzusszámot mérni és olcsóbbak is, a használhatóság a korlátozottság miatt helyenként túl sok kompromisszumot követel. Ezzel szemben a Tizen OS gördülékenyebb, a letölthető appoknak köszönhetően javul a funkcionalitás, illetve az évek óta fejlesztett Samsung Health és most a Watch plugin részletesebb beállítási tárházat kínál.

A Samsung a Watch3-at igen meredek árcédulával dobta piacra, itthon 150-160 ezer forint a kisebb és a nagyobb óra hivatalos helyről vásárolva, akciósan jelenleg épp egy 10-est lehet mindegyiken nyerni. Ennek ellenére az androidos okosórák között a Galaxy Watch3 a piac legjobbja.

20201001_212933

A galéria lapozásához használd a jobb-bal nyilakat a képen! 

Szeretjük a visszatért forgatható koronát, ebben még az Apple Watch-nál is jobb, ahogy az is jó irányt mutat, hogy a kisebb modell sem szenved kárt tudásban, azonban az üzemidőn bőven lenne mit fejleszteni. Cikkünk írásakor még nem érkezett meg a nagyon várt EKG funkció sajnos, de jó tudni, hogy a Watch3 és frissítés után a 2019-es Watch2 is képes lesz erre, az androidos okosórák közül elsőként! Egyelőre kizárólag a kegyetlen magas, 150-160 ezer forintos árcédula miatt nem tudjuk őszintén ajánlani a Watch3-at.