Samsung Galaxy Tab S9 FE teszt

Tovább a Samsung Galaxy Tab S9 FE készülékre

Samsung_Galaxy_Tab_S9_FE

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.00

Tudás: 6.33

Minőség: 7.67

Értékelés: 7.33 | Szavazatok: 3

Szavazzon Ön is!

A Samsung Galaxy Tab S9 FE egy nagy értékű táblagép, köszönhetően visszafogott dizájnjának, kiváló összeépítési minőségének és erőteljes szoftverének, ez teszi az androidos táblagépet igazán kedveltté.

A 12,4 hüvelykes Samsung Galaxy Tab S9 FE+ a legnagyobb a Samsung két Fan Edition táblagépe közül, nagyobb képernyővel és 264.990 forintos árral drágább, mint a 10,9 hüvelykes, 210.000 forintos ártól elérhető Galaxy Tab S9 FE, tesztünk alanya. Mindkettő relatíve olcsó a Galaxy Tab S9 zászlóshajó-sorozatához képest, amelyek itthon 403.990 forinttól 617.990 forintos árig érhető el (sima, + és Ultra verziókban). 

Részben prémium anyagainak és dizájnjának köszönhetően a Galaxy Tab S9 FE csúcsminőségű élményt nyújt, amely meghazudtolja viszonylag elfogadható árát. A stabil teljesítmény mellett a Samsung erőteljes Android-termelékenységi javításait és a Samsung ökoszisztéma szoros integrációját is tartalmazza, valamint egy S Pen ceruzát is kapunk mellé. 

20231203_122934

Prémium érzés prémium ár nélkül

A 10,9 hüvelykes kijelzővel, a prémium lapos élű dizájnnal és olcsónak számító áraival a Samsung Galaxy Tab S9 FE egyértelműen a 2022-es iPad konkurenciája szeretne lenni. A Samsung az Apple-lel ellentétben minden táblagéphez egy ceruzát is mellékel.

Természetesen nem a Samsung az egyetlen Android-gyártó, aki így gondolkodik, ahogy azt a OnePlus Pad és a Lenovo Tab P12 is mutatja. De valójában csak a Samsung van abban a helyzetben, hogy felvegye a harcot az Apple-lel a prémium táblagépek piacán. Már egy ideje, ha klasszikus táblagépre vágyik, ami nem iPad, a Samsung kínálta az elsődleges alternatívát.

A Samsung által szállított utolsó FE (fan edition) táblagép, a Galaxy Tab S7 FE nem nyűgözte le a célközönséget, teljesítményéhez túl magas árcédula tartozott. Miután kihagyott egy generációt, a Galaxy Tab S9 FE-vel látható, hogy a Samsung újra próbálkozik.

20231203_123232

Tervezés és összeszerelés

A Samsung több táblagépet gyárt, mint bárki más, így nem meglepő, hogy az S9 FE meglehetősen jóra sikeredett. A Galaxy Tab S9 FE nagyszerűen néz ki olyan dizájnjával, amely (enyhén szólva) az iPadre hasonlít, miközben egy bizonyos területen képes legyőzni nagy riválisát.

A lapos felületek, az ívelt sarkok, a teljesen fém ház (kivéve a műanyag antenna csíkokat) és az egyenletes arányú keretek tiszta iPad. A Samsung táblagépe azonban kevésbé négyzet alakú, a 254,3×165,8 mm-es háznak köszönhetően 16:10-es képarányú kijelzőt kapunk. A Samsung Galaxy Tab S9 FE nagyszerű fekvő tájolású videós tartalomhoz, de egy kicsit kevésbé kényelmes, ha álló nézetben görgeti a tartalmat.

Ennek ellenére a bal felső szélen lévő bekapcsológombba rejtett ujjlenyomat-érzékelő (fekvő nézetben) elég jó lett ahhoz, hogy mindkét irányban működjön, már ha mindkét mutatóujjunkat regisztráljuk. Egész könnyen megszokható, hogy a táblagépet a hátulján lévő kameramodul tapintása alapján tájoljuk be. A Galaxy Tab S7 FE anno kihagyta az ujjlenyomat-érzékelőt, így ez egy üdvözlendő kiegészítés.

20231203_123214

A Galaxy Tab S9 FE 6,5 mm-es vastagsága megegyezik a OnePlus Pad vastagságával, ami körülbelül fél milliméterrel vékonyabb, mint az iPad (2022) és a Lenovo Tab P12. 523 grammjával könnyebb, mint az összes, kivéve az iPadet.

A Samsung színválasztéka nem túl erős, van szürke, ezüst, menta és lila verzió, mind visszafogott árnyalat. Az itt látható minden kompetens hasonlóság ellenére a Samsung Galaxy Tab S9 FE egy kiemelkedő tervezési tulajdonsággal rendelkezik a középkategóriás riválisaihoz képest – ez az IP68 tanúsítvány. Még az iPad (2022) sem nyújt ilyen szintű víz- és porállóságot. Sokak számára ez a plusz önmagában nagyon fontos lehet tablet választásakor. 

A Galaxy Tab S9 FE is kitűnik a tömegből azzal, hogy tartozik hozzá egy ceruza. Az S Pen továbbra is az egyik legjobb példa a piacon kategóriájában. Egyszerű, robusztus, és mágnesekkel rögzíthető a táblagép hátuljához. A Samsung szoftveres megvalósítása is kiforrottabb, mint bármely más gyártóé.

Nem követeli meg a használatát, de a háttérben mindig ott van a gyors, erőteljes S Pen-vezérelt feladatok végrehajtásának lehetősége. Nyomja meg a gombot, és koppintson duplán egy gyors jegyzet megnyitásához, vagy koppintson a lebegő toll ikonra további parancsikonok megjelenítéséhez. Maga az írásélmény kifogástalan, 4096 nyomásszinttel és kifejezetten tollszerű ellenállási szinttel rendelkezik.

Képernyő és hangszórók

A Samsung ritkán akad meg, hogy egy adott eszközhöz a megfelelő kijelzőt párosítsa, a Galaxy Tab S9 SE esetén azonban nem hatalmas extra, amit kapunk, ez ugyanis egy masszív 10,9 hüvelykes TFT LCD. A színek továbbra is jók a Tab S9 FE+-on, de az LCD nem képes egy drágább OLED panel kontrasztját előállítani. Az animációk simának tűnnek, ha a rendszer nincs nagy terhelés alatt, de a kijelző fényereje nem elég az intenzív napfény kezelésére.Az 1440×2304 pixel felbontással együtt azonban ez egy olyan képernyő, amely kisebb és kevésbé éles, mint a OnePlus Pad és a Lenovo Pad P12, amelyek nagyjából azonos áron vannak. 

Az egyik előny a Lenovoval, sőt az iPaddel (2022) szemben a 90 Hz-es frissítési gyakoriság. Ez is alapértelmezés szerint aktív, vagy inkább adaptív mód, amely akár 90 Hz is lehet tartalomtól függően, de nem állandóan. A Galaxy Tab S9 FE kijelzőjét azonban e tekintetben lemossa a OnePlus Pad a 144Hz-es frissítése. 

20231203_123044

Kevés kétségem van a Galaxy Tab S9 FE képernyőjének teljesítményével kapcsolatban. A maximális fényerő 562 nit, ami sokkal világosabb, mint a Lenovo Tab P12 és a OnePlus Pad.

Azt is tapasztaltam, hogy színpontosabb, mint a Lenovo. Ennek ellenére a HDR szabvány támogatásának látszólagos hiánya figyelemre méltó a médiaközpontú táblagépeken. Ezzel szemben a OnePlus Pad büszkén viseli Dolby Vision és HDR10+ hitelesítő adatait.

A két Android riválissal ellentétben a Tab S9 FE nem kap teljes négyhangszórós kialakítást, “csak” kettő jár. Amit azonban kapott, az egy erős AKG-meghajtású sztereó hangszóró. A rácsok a táblagép mindkét rövid oldalán találhatók. Az egyik rövid élen egy USB-C 3.2 Gen 1 port is található a tápellátáshoz és az adatátvitelhez. A másik hosszú élen két bemélyedés és három pogo csatlakozó található az opcionális kiegészítők, például a billentyűzet csatlakoztatásához.

Nincs semmilyen csodálatos Dolby Atmos trükk vagy különösen mély basszus, de nagyon hangosak, miközben tiszták és ésszerűen teltek maradnak. Jó munkát fognak végezni a filmlejátszásban, ha véletlenül nincs meg a fejhallgatója.

Specifikációk és teljesítmény

A Samsung saját fejlesztésű Exynos 1380 chippel látta el a Galaxy Tab S9 FE-t. Ez a vállalat 2023-as középkategóriás terméke, amely 2023 elején került először a Samsung Galaxy A54 5G-be. A chip sima és megbízható a Galaxy A54 5G-ben, és a Samsung legújabb középkategóriás táblagépében is ezt bizonyítja.

Screenshot_20231205_142416_Weather

Mindössze 6 GB RAM-ot kap az általam tesztelt belépőmodellben, ami nem túl combos egy ennyiért árusított Android-eszköz esetén. Az erősebb verzió 8 GB RAM-ot kap a 256 GB tárhely mellett (microSD kártya bővítés is van), ami ideális esetben az alapértelmezett lenne, különösen, ha a Samsung jól integrált osztott képernyős többfeladatos felhasználói felületét használjuk, ám sajnos hazánkban nem értékesítik hivatalos csatornákon. 

Összehasonlításként a Galaxy Tab S9 FE lehagyja a Lenovo Tab P12-t a régi MediaTek Dimensity 7050-el, de a OnePlus Pad és a MediaTek Dimensity 9000 is lemarad az általános felhasználói élmény alapján.

Nem volt panaszom a Galaxy Tab S9 FE általános működésére, amely képes lépést tartani az összes könnyű médiával és webes feladatokkal, amelyekre egyértelműen szánták. Egy olyan fejlett 3D-s játék, mint a Genshin Impact, továbbra is játszható Medium grafikus beállításokkal, de megakad már magas grafikán. 

Egy pont, amelyet túl könnyű figyelmen kívül hagyni, a csatlakozási lehetőségekre vonatkozik. A Samsung kulcsfontosságú előnnyel rendelkezik sok más (nem Apple) gyártóval szemben, mivel 5G mobil lehetőséget kínál a jobb táblagépeihez. A Galaxy Tab S9 FE is kínálja ezt a lehetőséget, bár persze felárral. Extra jó hír, hogy az 5G-s modell esetében a fizikai kártya mellett eSIM-támogatás is elérhető!

Screenshot_20231205_142319_One UI Home

Szoftverek és alkalmazások

Furcsa dolog ezt mondani a világ legnagyobb mobileszköz-gyártójáról, de a Samsung szoftverekkel kapcsolatos megközelítése egy kicsit furcsa sokak számára, van, aki utálja, a többiek pedig kifejezetten emiatt is választják többször a márka termékeit. 

A One UI 5.1 a felhasználók álma, rengeteg testreszabási lehetőséggel, stabil osztott képernyős, több alkalmazási lehetőségekkel, és – ahogy már szó volt róla – az S Pen vezérlőinek és parancsikonjainak teljesen integrált készletével. Az S Pennel a Samsung Notes valóban zseniális vázlatkészítő és firkáló alkalmazássá válik.

Negatívum, hogy a Samsung választott kinézete nem igazán változott az elmúlt években, és nem olyan esztétikus talán, mint a Google saját Android-szemlélete a Pixel Tableten, vagy azokhoz a felhasználói felületekhez, amelyek közelebb állnak hozzá. 

A One UI felhasználói felület bonyolultnak tűnhet azoknak, akik rég használták a Samsung kiosztását és rengeteg alkalmazás van, amelyek nem mindig szükségesek. Ott a Samsung Notes, a Samsung Internet a Chrome mellett vagy épp a Gmail mellett a Microsoft Outlook előre telepítve, ahogy a Galéria a Google Fotók mellett található vagy épp a Galaxy Store, amely legalább kiegészíti a Play Áruház kínálatát. 

Screenshot_20231205_133136_Settings

A One UI olyan zökkenőmentes tevékenységeket tesz lehetővé, mint például a hívások fogadása vagy az üzenetek megválaszolása, ha a táblagép Samsung telefonhoz van csatlakoztatva, de elég megemlíteni a DeX módot, amely PC-t varázsol a tabletből TV-re csatlakoztatva vagy ott a világos környezetben is olvashatóságot biztosító Vision Booster.

A Samsung Dex lehetővé teszi, hogy a táblagépet egy hagyományos számítógéphez hasonlóan használjuk, asztallal és tálcával, valamint átméretezhető ablakokba rendezhető alkalmazásokkal. A Dex-szel érintéssel is kommunikálhatunk, de általában jobban működik külső egérrel vagy trackpaddal és billentyűzettel. Az Androidról Dexre való váltás eltarthat néhány másodpercig, és amikor meg van nyitva, megjelenik egy asztal, amelyen az összes megnyitott Android-alkalmazás a tálcán kis méretre van állítva.

Sok ember számára azonban ez egyszerűen az Android, ahogyan mindig is ismerték. A Samsung táblagépek a legnépszerűbbek az iPaden kívül, így ostobaság lenne azt állítani, hogy a cég megközelítése téves, és állítom, hogy a One UI jobb táblagépes felületet biztosít, mint egy okostelefonon teszi.

Sőt, négy ígért operációs rendszer-frissítéssel és öt évnyi biztonsági frissítéssel ez az egyik jobban támogatott táblagépet kapjuk ezért az árért.

Az Android gyárilag lehetővé teszi két alkalmazás futtatását a képernyőn egy lebegő videolejátszóval együtt. A Samsung lehetőséget ad három alkalmazás megjelenítésére, valamint előugró alkalmazásokat és egy lebegő videoablakot. Alkalmazáspárokat és alkalmazástriókat menthetünk a tálcára vagy a kezdőképernyőre, így mindig együtt indíthatjuk el őket. A képernyő alján található tálca segítségével könnyedén előtérbe hozhatjuk kedvenc vagy legújabb alkalmazásainkat.

Noha egyes Android-alkalmazások és -funkciók nem tűnnek a tökéletesen optimalizáltnak a nagyobb eszközökön, például a 14,6 hüvelykes Samsung Galaxy Tab S9 Ultrán, a Tab S9 FE 10.9 colos kijelzőjén otthonosabban érezhetjük magukat. A több hely nem jelent tökéleteset – egyes Android-alkalmazások még mindig nagy telefonalkalmazásoknak tűnnek, túl sok holttérrel. Ezzel az iPad-tulajdonosoknak nem kell annyit foglalkozniuk, mivel a platformon sokkal több táblagépre optimalizált alkalmazás áll rendelkezésre.

Fotózás

A Galaxy Tab S9 FE kamera képességeit csak érintem, részben azért, mert nem igazán számítanak a tablet kategóriában, részben pedig azért, mert nem nagyon lehet róluk mondani.

Kapunk egy brutálisan egyszerű 8 megapixeles hátlapi kamerát, és egy hasonlóan szerény, 12 megapixeles előlapi kamerát. Ebben nagyon hasonlít a középkategóriás táblagépes riválisaira. 

Screenshot_20231205_142602_Camera

A 8 megapixeles hátlapi kamerával készített eredmények nagyjából megfeleltek a vártnak: enyhén puhák, némi túlexponáltsággal, valamint a Samsung jellegzetes képfeldolgozása látható a fotókon. A képek viszonylag tiszták, de nagyítással a finom részletek elvesznek. 

20231206_103934

20231206_104145

A 12 megapixeles előlapi kamera jobb képeket tud produkálni, mint a hátsó kamera. Ez nem meglepő, mivel nagyobb valószínűséggel használja a táblagépet videohívásokhoz, mint pillanatképek készítéséhez. Videokonferenciákhoz az előlapi kamera jó munkát végez. Éles képet biztosít rengeteg részlettel, a mikrofonok pedig tiszta hangot rögzítenek. Az iPad Airtől eltérően a Samsung az előlapi kamerát az előlap hosszú szélére helyezi, ami sokkal természetesebbé teszi a használatát, ha a táblagép fekvő módban van. Összességében tehát a Galaxy Tab S9 FE kamerája hasonlít egy olcsó okostelefonéhoz, extraként 4K videórögzítési támogatással.

20231206_104025

Üzemidő

A Samsung egy vaskos 8000 mAh-s akkumulátort adott a táblagépének, ami jól teljesít a 10,9 hüvelykes táblagépben. Sokkal kisebb, mint a Lenovo Tab P12 és a OnePlus Pad telepei, de azok sokkal nagyobb képernyőket kaptak.

Ez egy több napig is gond nélkül használható táblagép, feltéve, hogy a szokásos hétköznapi webböngészésre, Netflix streamelésre és könnyű játékra használjuk, amelyekre az ilyen táblagépeket tervezték.

Még ha komolyabb és intenzívebb napunk is van, a Samsung középkategóriásának jól kell teljesítenie. Egy feltöltéssel átlagosan 10.5 óra kijelzőidőt értem el. A Galaxy Tab S9 FE tehát egy teljes munkanapon át kibírja. Ez az eredmény átlagosnak számít. Nagyjából versenyképes a OnePlus Paddel, és több órával hosszabb, mint a Lenovo Tab P12. Ha a képernyőfrissítést 60Hz-re vettem, úgy plusz egy órát nyertem vele. 

A Samsung nem ad töltőt gyárilag a tablethez, de a Galaxy Tab S9 FE támogatja az akár 45W-os töltést. Egy 67 W-os Baseus töltővel a teljes feltöltés másfél óra volt, de nagyon hasonló volt a Xiaomi 45W-os töltőjével is az idő. 

Érdemes megvenni a Samsung Galaxy Tab S9 FE-t?

A Samsung Galaxy S9 FE egy kiváló, erős középkategóriás táblagép, és sokkal jobb ajánlat, mint az előtte megjelent Samsung Galaxy S7 FE volt két éve.

Lehet, hogy nem rendelkezik a Lenovo Tab P12 nagy, éles kijelzőjével, sem a OnePlus Pad gyors teljesítményével, de megvannak a maga jellegzetes varázsai. Ezek közé tartozik az egyedülállóan kidolgozott vízálló kialakítás és az üzletág legjobb tollrendszere az alapfelszereltség részeként, amely hozzáadott értéket jelent.

20231203_123337

Képernyője, bár kivételes, fényes és gördülékeny, a teljesítménye pedig hasonlóan stabil, ha nem is extra látványos. Az üzemidő sem hagyja cserben a tulajdonost.

Bár körmöt nem vág, a Samsung Galaxy Tab S9 FE egy kellemesen teljes körű táblagép 210 ezer forintért a csak Wi-Fi-s modellért, az 5G-s verzióért 250 ezer forintot kér a Samsung. Ez az a fajta hatékony, kellemesen használható táblagép, amely boldogan ott ül a dohányzóasztalon, egyszerű feladatokat végezve az elkövetkező években probléma nélkül.

Összegzés

Ha rajong a Samsung Android testreszabásaiért, és vannak más Samsung eszközei is, amelyekhez csatlakoztathatja, akkor a Galaxy Tab S9 FE az Android táblagép, amely a zászlóshajó Tab S9-hez hasonló funkcionalitást kínál jóval kevesebb pénzért. 

Nem olyan erős, mint a normál Tab S9, de a Tab S9 FE vonzó, kiváló minőségű felépítéssel és több mint elegendő teljesítménnyel rendelkezik e-mailek küldéséhez, játékhoz és videók megtekintéséhez. A legtöbb Android táblagéphez hasonlóan a Tab S9 FE továbbra sem helyettesíti a laptopot, de az árát tekintve ez könnyen megbocsátható. Ezenkívül a Samsung Dex üzemmódja és további többfeladatos szoftvere jobb választássá teszi.

Kiváló felépítési minőségével, fényes és gördülékeny kijelzőjével, valamint ragyogó, mindent magában foglaló érintőceruzával a Samsung Galaxy Tab S9 FE egy jól kiegyensúlyozott középkategóriás táblagép. Azok, akik a legjobb média- vagy játékélményre vágynak, jobban járhatnak a pénzért, de a Tab S9 FE erőssége a mindenre kiterjedő kompetenciájában rejlik.