Samsung Galaxy Tab S6 Lite teszt

Tovább a Samsung Galaxy Tab S6 Lite készülékre

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.40

Tudás: 6.73

Minőség: 7.40

Értékelés: 6.84 | Szavazatok: 15


Számítógépnek kicsi, gépelni nem lehet rajta rendesen. Tartalomfogyasztásra jó, de az is megoldható máson. Az utóbbi néhány napban megpróbáltam a lehető legtöbb dologra használni, nézzük, mi lett belőle. A Tab S6 Lite nem a gyári csomagolásban jött, hanem becsúsztatták a fehér alapon kék Samsung feliratú papírtasakba a pukkasztós fólia, az „egészségesen átvettem” papír és a microUSB kábel mellé.

Itt álljunk meg egy pillanatra! A tablet töltő portja USB type C, szóval ez mindaddig egy logikai hiba, amíg észre nem veszem a töltés után, hogy a tasak mélyén lapul egy USB C kimenetű és microUSB bemenetű átalakító. Köszi, Samsung! Folytassuk az eddigiek mellett ott ahol abbahagytuk! A tasakban rejtőzködik ez az átalakító, a töltőfej, valamint a tablet és a szélére tapasztott S Pen.

A Galaxy Tab S6 Lite előlapján található a 10,4 colos kijelző a szelfi kamera, valamint két közelségérzékelő kíséretében. A hátlapon csak az enyhén kidudorodó kamerát találjuk, mellőle hiányzik a vaku. Ugyan a szenzor kiáll a készülékházból, de a tabot az asztalra fektetve nem fog billegni.

IMG_20200512_181708

A táblagép keretét kezdem a legegyszerűbbel. A bal oldal teljesen üres, jobb oldalon a három megszokott gombot találjuk a SIM- és microSD foglalat, valamint a mikrofon társaságában, fenn a jack-csatlakozót (köszi, Samsung) és az egyik, AKG által hangolt hangszórót, melynek párja a keret alján található, vagyis igen, kapunk sztereó hangzást. Az alsó hangkeltő szomszédságában figyel az USB C töltőport, ami a gyors kábeles adatátvitelt garantálja. Anyaghasználatra a tablet rendkívül jó, de a hozzá tartozó ceruza közepesen ócska műanyagból van, ami túl könnyű.

A Samsung Galaxy Tab S6 Lite belsejében a 4 GB RAM-mal szerelt Exynos 9611 pörög. A tárhely 64 vagy 128 GB, ami szerintem elég, aki meg nem ért velem egyet, az bővíti külön megvásárolható microSD kártyával. A szoftver Android 10 alapra épített One UI 2, amiben szinte minden fontos és nélkülözhetetlen funkció megtalálható, könnyen kezelhető és végül, de nem utolsó sorban nem egy giccsparádét nyomtak az orrom elé. Most már eléggé alapnak tűnnek a kiemelt funkciók, de többre nincs is szükségünk, ugyanis van sötét mód, gesztusvezérlés, valamint Napi infó néven egy képernyőkímélő, amit testre lehet szabni, de sokszor csak idegesített. Ez töltés közben az időt és egy-két kiválasztható elemet jelenít meg, például néhány választható fotót vagy az időjárást. Ami eléggé előnyös, hogy a tablethez négy hónap ingyen Youtube Premium szolgáltatás igényelhető.

IMG_20200514_134845

A One UI-nál az appok menübe kerülnek, nem a főképernyőre, ez az átláthatóságot segíti.  Ez sokaknak fontos lehet, de ha nincs rá szükség, ki lehet kapcsolni. Mint ahogyan a legtöbb tablet képaránya, úgy ez sem hasonul a telefonok képarányához, valamint a mérete is nagy. A kihasználatlan terület elég méretes emiatt, valamint azért, mert a One UI nincs teljes mértékben táblagépre optimalizálva, ebben az Apple lényegesen előrébb jár az iPadOS-sel. A kezdőlapot ki lehet widgetekkel tapétázni, ami a produktivitást segíti és ha egy play/pause gombnál vagy az időjárásnál komplexebb dologról szól a widget, akkor is látható lesz.

A Samsung a saját zseniális (khmm) hangasszisztensét használja, a Bixbyt. Nagyjából 2-szer beszélgetsz vele, utána rájössz, hogy az „akkorisbeszélekhozzádamikornemiskéred” Siri is jobb. Funkcionalitás terén nagyjából ugyanazt tudja, mint a Siri és a Google Assistant, csak mintha kevésbé értené meg a magyar akcentusú angolt és a Google hangasszisztensének sokkal átláthatóbb és produktívabb a felülete.

Screenshot_20200517-125905_One UI Home

Nos, a Tab S6 lite a tolla miatt különleges, hiszen ehhez kapcsolódik a legtöbb spéci funkció. Ugyan műanyag a kütyü, de az ehhez tartozó plusz funkciók többsége elég menő. Van rajta gomb, amit ha benyomok, megjelenik a toll menüje, ahol a legjobb funkciók közé tartozik az intelligens kijelölés és a betekintés.

Előbbi segítségével akár egy szöveget is ki lehet jelölni, és jó esetben ki is olvassa, az utóbbival pedig egy kiválasztott alkalmazást lehet miniben kirakni a képernyőre, ha pedig a tollat fölé viszed, az egész képernyőn láthatóvá válik az app, azaz amíg a toll a kis ablak felett pihen, addig a kiválasztott programot teljes képernyőben láthatjuk.

Néhány applikációban a tollat a menü felé emelve megtekinthető egy-két plusz infó. Ez a funkció legjobban talán a Samsung Notes programban használható ki, ahol a hosszabb feljegyzésekbe bele lehet pillantani, de a Gmail appban is lehetőség volt a levél szövegébe beleolvasni, valamint ha gépeltem, akkor a kurzor új helyét láthattam az alapján, hogy az S Pen hova mutat.

Az S Pen segítségével gyorsan jegyzetelhetünk, és a képernyőre írhatunk, rajzolhatunk, aminek a gyakorlati haszna annyi, hogy ki lehet emelni normálisan a részleteket a screenshotból. Az S Pennek nincsen akkumulátora, de ez nem jelenti azt, hogy ne legyen rajta egy működőképes gomb. Ez az egész szerkezet elektromágneses hullámokat bocsát ki, amiket a táblagép érzékel és villámgyorsan feldolgozza, hogy mi is történt.

Screenshot_20200517-112754_Device care

A ceruzával természetesen lehet firkálni és írni, de mivel nagyon csúszik a képernyőn, nem lesz szép az alkotás. Engem nem zavart, de sokakat idegesíthet, hogy van egy kis fáziskésés a toll húzása és a kijelzőn megjelenő tartalom között. Az alap alkalmazásokban, valamint ismertebb appoknál a tenyér miatt nem problémázott, rossz esetben lett egy-két felesleges plusz vonal, de nem szakadt meg az írás a tenyerem miatt.

A toll az S6 lite képernyőjén hangosan kopog. A szoftver felismeri a kézírást és írott szöveggé alakítja. Ez tök jó ötlet, csak a kézírásomat nehéz rendesen mesterséges intelligenciával kiolvasni. A magyar nyelv sem a kedvence, de ha gyakori szavakat használok, felismeri.

A Tab S6 lite-hoz járó toll hiába műanyag borítású kívülről, belül van benne rendesen anyag, egészen pontosan fém, hiszen a tablet keretének bizonyos pontjain megtapad. Erős túlzás lenne azt írni, hogy csak a tablet hirdetéseiben látható a toll a kereten, de tényleg könnyen leesik és hozzá kell szokni, hogy pontosan hova rakod.

20200519_171342

Véleményem szerint tablettel emberiség elleni bűntett a fotózás, de nem lenne az sem szép dolog, ha kihagynák a kamerát. Ez a Tab S6 lite esetében sincs másképp. A főkamera 8 megapixeles, ha nincs más lehetőség, abszolút jobb a semminél. A szelfi kamera 5 megapixeles képeket készít, de én inkább az arcfelismerés miatt használtam. Ha megfelelő fényviszonyok között megfelelő szögben és távolságban volt az arcomtól, sikeresen feloldott, másképpen vagy nagyon lassú volt, vagy fel sem oldott. A Tab S6 lite kamerái mind a két oldalon 1080p-s videó felvételére képesek, ami majdnem mindenkinek elég.

A kijelző 1200×2000 pixeles felbontása pixelsűrűség alapján nem mondható jónak, kemény 224 ppi. Mivel ez a Tab S6 olcsó verziója, engem egyáltalán nem zavart, ez a kompromisszum nem sok. A 10,4 colos TFT kijelző színeivel meg voltam elégedve és az 5:3 képarány is használható volt, hiszen sokkal alkalmasabb filmek, videók megtekintésére, mint az iPadek. Gépelni nem lehet normálisan a kijelzőn, ha fektetve van a tablet, akkor nagy az ujjak közötti távolság, ha állítva van, akkor meg két kézzel kell végigzongorázni a billentyűzetet. Egy külső billentyűzetet érdemes beszerezni, hiszen az mindenképpen megkönnyíti a gépelést.

A Tab S6 lite a drágább változathoz képest mindössze 0,1 inch-csel kapott kisebb a képernyőt, a technológia nem AMOLED, ám megjelenítésre nem mondható rossznak tesztünk főszereplője. Ha a Tab S6-ot is ismerném személyesen, lehet, hogy rosszabbnak gondolnám a lite-ot, de filmnézésre erős fényben is alkalmas az egészen magas fényerőnek köszönhetően.

Screenshot_20200517-112730_Device care

A tablet akkumulátorával nagyon jó, 6-7 óra kijelzőidő simán kijött, ezalatt egy hosszabb filmet is meg lehet nézni úgy, hogy még marad legalább 50%. A specifikáció alapján választó olvasók kedvéért: 7040 mAh és 15 wattos gyorstöltés is rendelkezésre áll.

Összegezzünk! Szerintem a tabletek nagy része tartalomfogyasztásra való, ebbe a Samsung Galaxy Tab S6 lite is beletartozik. Azokhoz a foglalkozásokhoz, amikben az írásnak nagy szerepe van, felejtős a készülék önmagában, külső billentyűzet nélkül. Akinek a rajzolás miatt kéne, annak sem az igazi, hiszen az Apple iPad tolla, az Apple Pencil sokkal több funkciót ellát és jobb az anyaghasználata.

Természetesen itt jön a pozitív oldal, hogy egyrészt olcsóbb a legtöbb iPadnél, kivétel a 32 GB-s 10,2”-os verziót, amelyik nagyjából ugyan annyit kóstál. Fontos részlet azonban, hogy a Samsung a Tab S6 Lite mellé ingyen adja az S Pen-t, (vagyis benne van az árban) míg az Apple-nél 30.000 forintot ki kell pengetni csak a tollért.

A Samsung kínálatában megtalálható a Galaxy Tab S6, ami közel kétszerese a lite árának, és produktivitásban majdnem ugyanazt tudja. Tesztalanyunknál a sima S6 mindenben jobb, de aki az S Pen-t szeretné rajzolásra vagy jegyzetelésre használni, annak egyértelműen elég „csak” a lite.

Nekem 130-140 ezer forintot nem ér meg a rajztehetség level 0 miatt, de akinek egy Androidos táblagép kell jó funkciókkal és az S Pent is ki tudja használni, tud rajzolni, valamint szüksége van a jó üzemidőre és a testreszabhatóságra, akkor ezért az árért elég jó vétel, ha nem a legjobb.

Írta: H. Gábor

 

 

Böngésszen további teszjeink között! Böngésszen további teszjeink között!