Samsung_Galaxy_S23+

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.87

Tudás: 7.52

Minőség: 7.57

Értékelés: 7.65 | Szavazatok: 23

Szavazzon Ön is!

Idén a Samsung inkább kisebb, ám annál hasznosabb frissítéseket eszközölt az S23 termékcsaládon és ezzel nincs is semmi gond, leszámítva az árakat. Az S23+ új Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy lapkakészletet, új 12 MP-es szelfi kamerát és valamivel nagyobb, 4700 mAh-s akkumulátort kínál. Ez nagyjából az összes főbb változás az S22+-hoz képest, néhány további apró részlettel itt-ott.

Az S23+ természetesen új külsőt is kapott, de a specifikációihoz hasonlóan ez sem tér el gyökeresen a tavalyi dizájntól. Idén a kamerasziget eltűnt, és minden kamera önállóan áll a telefon hátulján. Ez sokkal inkább hasonlít és összhangban van az Ultra dizájnnal, így a teljes S23-as termékcsalád sokkal egységesebb kialakítású.

Az S23+ árai azonban jócskán felmentek, a 256 gigabájtos modell itthon 525 ezer forintba kerül, az 512 gigabájtos verzióért pedig 575 ezer forintot kell kicsengetni. Szerencsére legalább az alap tárhely duplázódott az S22+-hoz képest, a legkisebb elérhető tárhely ugyanis 256 gigabájt. 

20230301_133755

A galériáért kattints!

Összességében nem várunk komoly meglepetést az S23+-tól. A tavalyi modell felfrissítéseként érkezett, ezért nagyon "biztonságos választás". 

Kicsomagolás

A Samsung csomagolása ismét minimalista marad. A vékony, kétrészes doboz, amelyben a telefon érkezik, 100%-ban újrahasznosított papírból készült, kivéve a vinilfóliát és a zárócímkét. A telefon kijelzőjére gyárilag applikált képernyővédő fólia és a telefon hátoldalát védő lap is 100%-ban újrahasznosított papírból készült.

20230301_134324

Kiegészítők tekintetében keveset vártunk a Galaxy S készülékektől, a doboz belsejében egy USB Type-C-C típusú kábel, egy SIM-kiadó tűés egy vékony kábel található. Töltő gyárilag már nem jár a telefonokhoz, érdemes egy legalább 25W-os, PPS Power Deliveryt támogató töltő beszerzése.

Külső

Mint már említettük, a Galaxy S23+ kívül-belül meglehetősen hasonlít az S22+-hoz. Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti a két dizájnt, az az, hogy nincs kamerasziget az S23+-on. Ehelyett a három kamera egyesével kiáll a telefon hátlapjának síkjából. 

Ettől eltekintve az S23+ megjelenése továbbra is ismerős, szépen lekerekített sarkokkal, éles vonalak nélkül. Összességében továbbra is megvan a "Samsung" esztétikai megjelenése. 

20230301_134324

Az első oldalon az S23+ ismerős lapos kijelzőt vonultat fel, akárcsak elődje. Átlója továbbra is 6,6 hüvelyk, és a 19,5:9-es képarány is megmaradt.

Ugyanez vonatkozik a szelfi kamerára is, amely jelenleg is a kijelzőben lévő lyukban csücsül. A Samsung ebben a generációban cserélt egy nagyobb, 12 MP-es szenzorra, de úgy döntött, hogy biztosra megy, és semmi extravagánssal, például egy kijelző alatti kamerával nem készült.  

A Galaxy S23+ magasra tette a lécet. A hátlapja és az eleje is a Gorilla Glass Victus 2-ből készült, ami a következő generáció a tavalyi Gorilla Glass Victus+ után. A Corning azt állítja, hogy az üvegek legújabb generációja javítja a leejtés túlélési esélyeit durvább felületeken, például betonon, miközben megőrzi a Gorilla Glass Victus karcállóságát. 

Ez az anyag nemcsak szívós, hanem átlagosan 22%-ban újrahasznosított anyagokból is készül. A Samsung azzal büszkélkedhet, hogy az S23 család minden eddiginél több újrahasznosított anyagot tartalmaz.

20230301_134503

Az S23+ továbbra is a megszokott "szendvics" felépítést alkalmazza, a két üveglap merev középső kerethez van rögzítve. Ez a keret egy szabadalmaztatott fémkeverékből készült, amelyet a Samsung "Armor Aluminium"-nak hív. A gyakorlatban nagyon masszív, és alig vagy egyáltalán nem hajlik. Ez pedig igaz az S23+ egészére, abszolút stabil. 

Természetesen nem feledkezhetünk meg dicséretről sem az S23+ IP68-as behatolásvédelmi besorolásáért, ami azt ígéri, hogy a telefon akár 1,5 méteres édesvizet is kibír akár 30 percig. Ez egy újabb extra, amit már megszokhattunk a Samsung Galaxy S családjától, de még mindig említést érdemel.

20230226_142712

A három Galaxy S23 összehasonlító fotóihoz kattints a képre!

A telefon jobb oldalán található a hangerőszabályzót és a bekapcsológomb. Kényelmes magasságban, a gombok pedig kellően érzékenyek és egyértelműen kattannak. A bal oldali kereten nincs semmi, kivéve két antenna csíkot. Ez eggyel kevesebb, mint a tavalyi S22+ modellé, tehát ebben az évben lehetnek belső eltérések az antenna kialakításában és elhelyezésében. Az S23+ tetején csak egyetlen lyuk van a másodlagos zajszűrő mikrofon számára.

Az S23+ alja kicsit zsúfoltabb. A Type-C USB-port USB HOST-támogatással rendelkezik, és akár 45W-tal is képes tölteni a Samsung szabványos PD+PPS-töltésével. Mellette van a fő mikrofon és a kettős nanoSIM-kártya tálca, amely nem hibrid, tehát nem tehető bele microSD kártya. Itt találjuk még az alsó hangszórót. Ez a hibrid sztereó beállítás alsó része, ennek párja a felső hangszóró. 

Ha már hangszóróról beszélünk, jól el van rejtve és gyakorlatilag láthatatlan, csak egy kis rés van, alig észrevehető a kijelző felett az előlapon. Kicsi mérete ellenére még mindig elég hangos. A szelfi kamerát rejtő lyuk elég kicsi a tipikus Samsung zászlóshajó módra. Mellette bújik meg a fény- és közelségszenzor. Az S23+ kijelző alatti ultrahangos ujjlenyomat-olvasót használ, ezek pedig generációról generációra egyre nagyobbak és jobbak. 

20230226_142806

Az S23+ belsejében lévő körülbelül olyan jó, mint az ultrahangos technológia jelenleg. Mégis, néha kissé zavaróbbak, mint a modern kapacitív olvasók. 

Kapcsolatok

A Galaxy S23 család döntő változást jelent a Samsung chip stratégiájában. Ebben a generációban nincs Samsung Exynos lapkakészlet-változat. Ehelyett minden egység, beleértve az európaiakat is, a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy mobilplatformot kapja. Ahogy a neve is sugallja, kifejezetten a Qualcomm szabta testre a Samsung számára. 

Screenshot_20230227_105523_One UI Home

Az összes screenshotért pörgesd végig a galériát!

Ami a hálózati csatlakozást illeti, az S23+ támogatja a két SIM-kártyát és a két készenléti SA/NSA/Sub6 5G kártyát. Van integrált eSIM-támogatás is, de nem lehet háromirányú egyidejű készenléti módot használni. 

A helyi kapcsolat szempontjából az S23+ Bluetooth 5.3-at kap LE támogatással, NFC-vel és háromsávos Wi-Fi 6e-vel. A helymeghatározáshoz kétsávos (L1+L5) GPS vevő és A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO támogatás áll rendelkezésre. Az S23+ Ultra Wide Band (UWB) támogatással rendelkezik, akárcsak az Ultra, ami hiányzik az S23-ból.

Az S23+ érzékelőinek teljes készletét is megkapja, beleértve a gyorsulásmérőt (lsm6dso), giroszkópot (lsm6dso), közelséget (Samsung V2), fényt (STK33915), iránytűt (AK09918), magnetométert (AK09918) és barométert (lps22h). 

Screenshot_20230227_105915_Settings

Az S23+-ból hiányzik az ANT támogatás és a Samsung MST, bár egyik sem új mulasztás. Nincs értesítési LED, és nincs 3,5 mm-es audiocsatlakozó sem - ez nem meglepő.

Az S23+ Type-C USB-portja az USB 3.2 adatkapcsolatot támogatja. A Type-C porton keresztül video- és hangkimenet is elérhető a Samsung DeX interfésszel, mint opcionális extra.

6,6 hüvelykes Dynamic AMOLED 2X kijelző

A Samsung felülmúlhatatlan, ha a mobil kijelző technológiáról van szó. Iparági vezetőként természetes, hogy a legjobb paneleket várjuk zászlóshajójuktól. Ez határozottan így van a Galaxy S23 generáció esetében, bár a kijelző technológiája a jelek szerint nem tartalmaz jelentős változást a tavalyi évhez képest. 

Ennek ellenére a Samsung Dynamic AMOLED 2X minden tekintetben kiváló. Ráadásul az S22-es generáció adaptív frissítési gyakoriságával kapcsolatos furcsa kommunikációs hibákat az S23-as vonalon sikerült megszüntetni.

20230301_134503

Néhányan emlékezhetnek a tavalyi Galaxy S22 termékcsalád hirdetett 1750 nites csúcsfényességére. Nos, ugyanez elérhető az S23 széria minden tagján is. Itt van az "Extra fényerő" kapcsoló is, amelyet eredetileg tavaly vezettek be az S22 modellekkel. Eltér a napfényben elérhető abszolút maximális fényerőtől, és csak kikapcsolt automatikus fényerő mellett működik. Célja, hogy feloldjon némi  extra "kézi fényerőt" a csúszkán.

Alap 471 nit fényerő esetén az Extra fényerő 768 nitre emeli a maximumot. Automatikus módban 1205 nit is elérhető, ami listavezető, bár a Samsung 1700 nitet említ. 

Azonban hiába a fényerő, az olvashatóságot nem csak ez adja. Még az S22 mutatta be a Vision Booster technológiát, amely három különböző fényerő- és színbeállítási fokozatra ad lehetőséget. 

20230301_134506

A Vision Booster a telefon fényérzékelőjének adatait használja fel a környező környezeti fény tulajdonságainak meghatározására, majd pixelenkénti tónusleképezést végez a lehető legjobb kép érdekében. Az említett kép definíció szerint torz színű és kontrasztos lesz, de a cél a környezeti fény minden lehetséges módon ellensúlyozása.

Nehéz megítélni, mennyire hatékony a Vision Booster abszolút értelemben. A Samsung telefonok mindig is mindent felülmúltak a jó láthatóság biztosítása érdekében, még kifejezetten rossz fényviszonyok között is. 

Az S23+ két színmóddal rendelkezik a tipikus Samsung divat szerint: élénk és természetes. Az első a DCI-P3 színteret célozza meg, és közel kerül ahhoz, amit színpontosnak tartunk. A színerősség megvan, de az alapértelmezett paletta egy kicsit hideg. A kézi csúszka használata a színek felmelegítésére egy mozdulattal a csúszkán az általunk színpontosnak tekintett értékeken belüli eltérést eredményez (DCI-P3). A természetes mód az sRGB-t célozza meg. 

20230301_134535

Míg a színek témakörében az S23+ iparágvezető HDR-támogatással rendelkezik, vitathatatlanul a második az S23 Ultra után. Az S23+ HDR10, HDR10+ és HLG szoftveres támogatást jelent. Az egyetlen szabvány, amely hiányzik, a Dolby Vision.

A Galaxy S23+ dinamikus AMOLED 2x kijelzővel rendelkezik, amely akár 120Hz-en is képes frissíteni, ehhez jön az adaptív frissítési gyakoriság váltás is. A Galaxy S23+ nagyon intelligens és hatékony a frissítési és a renderelési képkockasebesség kezelésében. Nagyobb testvérével, az S23 Ultra-val ellentétben a kijelzője nem tartalmaz LTPO hordozót, és ehelyett az egyszerűbb LTPS technológiát használja. Ez némileg korlátozza, hogy milyen dinamikusan tudja váltani a frissítési gyakoriságot. Ennek ellenére kiváló munkát végez.

A frissítési frekvencia 120Hz-en marad a kijelzővel való interakció során, majd 24Hz-re csökken, ha semmi nem történik a képernyőn. Ezekben az esetekben a renderelési képkockasebesség 1 fps-re is csökkenhet az energiatakarékosság érdekében. 

Az S23+ azonban elég okos ahhoz, hogy észlelje, mi történik a képernyőn ezekben az üresjárati szakaszokban. Ha egy adott alkalmazás 60 képkocka/másodperc sebességgel jelenít meg üresjárati ciklusa alatt, akkor a frissítési frekvencia 60Hz-re csökken, hogy megfeleljen ennek.

Ugyanez a viselkedés figyelhető meg a videó lejátszásakor is, akár helyileg, akár streamelve. A telefon valóban érzékeli a videó képkockasebességét, és ennek megfelelően igazítja a kijelző frissítési gyakoriságát. 24 fps-es videónál 24Hz-re ejti az értéket, 30-nál 30, 60-nál pedig 60Hz-re. 

Az egyik kivétel a HDR-videók lejátszásával kapcsolatos. Amint a HDR ténylegesen aktiválódik, és a kijelző „HDR módba” lép, a frissítési gyakorisága 120Hz-en marad, függetlenül a lejátszott HDR-tartalom fps-étől. Ez nem ideális az üzemidő szempontjából, az S23 Ultra ezzel szemben megőrzi a frissítési gyakoriság váltási logikáját a HDR lejátszás során. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az S23+ rossz lenne, hanem egy plusz extra az Ultra mellett.

A OneUI 5.1 és az Android 13

Erről részletesen írtam a Samsung Galaxy S23 tesztben, abszolút egyezik a két telefon e tekintetben. Azért pár szóban megemlíteném, hogy a legtöbb modern okostelefon elég gyors manapság, de még mindig megdöbbentett, hogy a Galaxy S23 milyen gyors és lendületes a mindennapi használat során.

Villámgyorsan reagált mindenre, amire szükségem volt, akár több mint egy tucat megnyitott app között lapozgattam, akár egyidejűleg a Messengeren és a Chromeban görgetem többfeladatos módban, miközben egy YouTube-videó kép a képben módban futott.

Fotózás

A Samsung Galaxy S23 hátulján ugyanaz a három kamerás elrendezés található, mint a Galaxy S22-é (széles, ultraszéles, 3x tele), de egy új, nagyobb felbontású érzékelővel ellátott szelfi kamerát hoz.

  • Az elsődleges kamera 50 MP-es Samsung S5KGN3 1/1,57"-es érzékelőt használ 1,0 µm-es pixelekkel és Tetracell szűrővel. Ez az érzékelő 23 mm-es f/1,8 stabilizált lencsével (OIS) párosul, és Dual Pixel PDAF is elérhető. Ugyanaz a kamera a Galaxy S22-höz hasonlóan ez is a várt 12,5MP helyett 12MP felbontásban menti a képeket, a látómezeje is elég széles.
  • A teleobjektív kamera 10 MP-es Samsung S5K3K1 érzékelőt használ. Ez egy 1/3,94 hüvelykes típus, 1,0 µm-es egyedi pixelekkel. Ugyanazt az objektívet használja, mint a Galaxy S22-nél – egy 69 mm-es f/2.4 stabilizált lencsét (OIS), és támogatja a PDAF-et.
  • Az ultraszéles kamera 12 MP 1/2,55"-es Sony IMX564-re támaszkodik, 1,4 µm-es képpontokkal és 13 mm-es f/2,2-es objektívvel. A fókusz a végtelenben van rögzítve.
  • Az új szelfikamera 12 MP-es Samsung S5K3LU érzékelőt használ 1,12 µm-es képpontokkal és 25 mm-es f/2,2-es objektívvel. Maradt a Dual Pixel PDAF. Sok korábbi modell, beleértve a Galaxy S22-t is, 10 MP-es érzékelőket használt az elülső kamerához.

Mivel a kamerák és a szoftver szintén teljesen megegyezik a kisebb testvérével, így a részletes leíráshoz ajánlom az S23 tesztet, ám az itt lejjebb lévő képek az S23+-szal készültek.

20230225_153012

20230225_150829

20230225_154336

20230225_165623

20230226_141739

20230226_141809

20230226_150510

Akkumulátor

Idén a Samsungnak sikerült egy kicsivel nagyobb akkumulátort zsúfolni a Galaxy S23+-ba. A telep 4700 mAh-s kapacitással rendelkezik, szemben a tavalyi modell 4500 mAh-val. A változás nem jelentős, azonban jobb üzemidőre számítottunk az új, hatékonyabb és energiatakarékosabb Qualcomm chip miatt és ez be is jött. A Samsung gyorstöltésben erősen le van maradva, ám az S23+ legalább felér végre az Ultrához és 45W-tal is tölthető. 

A Samsung egy jó ideje úgy tűnik, mintha arra játszana, hogy nagyjából egy óra alatt lehessen feltölteni csúcsmobiljait. Meglepő lehet, de alig van különbség a 25W-os és egy 67W-os töltő között, mindössze egyetlen perc különbséget észleltünk a nulláról száz százalékra töltéskor.

Screenshot_20230227_110442_Device care

Bár az S23+ miatt nem érdemes nagyobb teljesítményű töltőt venni, ha a jövőre is gondolunk, akkor érdemesebb lehet beruházni mégis. Az a töltő lesz a jó, amelyre dugva a telefon a Super Fast Charging 2.0 szöveggel örvendeztet meg, így érdemes mindenképp jobb nevű gyártóknál körbenézni, ha nem a Samsung oldalán keresgélünk. 

Az egyik új lehetőség idén az akkumulátor töltéssel kapcsolatban, hogy a töltést teljesen megkerülhetjük, és egyszerűen az USB-porton keresztül tápláljuk a telefont az akkumulátor töltése nélkül. Ez nagyszerű megoldás játékhoz, valószínűleg ezért van a Samsung Game Booster beállításaiban ez az opció, nem pedig az akkumulátor menüben.

Konklúzió

A Samsung egy minden szempontból nagyszerű telefont hozott a Galaxy S23+-szal. Persze ez nem meglepő a tavalyi S22+ sikerét is tekintve. Ha ezt nézzük, unalmasnak is tűnhet, de ebben a kategóriában már nincsenek hatalmas újítások minden évben, itt az unalmat inkább megbízhatóságként aposztrofálnám. 

Negatívumként felhoznám a még mindig csak 8 bites színmélységet, a még mindig nem kiváló hőelvezetést, ami miatt elég gyorsan lefojtja a telefon a teljesítményt és a manapság 45W-os töltést, ami egyáltalán nem illik egy zászlóshajóhoz 2023-ban, mivel nem gyorsabb a 25W-osnál ténylegesen. 

Pozitívum ezzel szemben sokkal több van, úgymint a Gorilla Glass Victus 2, az IP68-as ház, az Exynos-mentesség, a 120Hz-es, elsőosztályú kijelző, a javult üzemidő, a One UI 5.1, amely tele van sok-sok hasznos funkcióval (persze sokan a Pixel letisztultságát jobban kedvelik). Egyszerűen jók a fotók, nem hagyták ki az UWB támogatást sem. 

20230301_134406

A Samsung nem szerénykedett az árazással és nem biztos, hogy pusztán a márkahűség, a hosszútávú támogatás és az általános élmény miatt mindenki meg szeretne fizetni. 

Elnézve a frissítés mértékét, nem biztos, hogy van értelme S22+-ról vagy akár S21+-ról váltani, azonban ennél idősebb készülékeknél megérheti, ha valaki ragaszkodik a Samsunghoz mindenáron.