Samsung_Galaxy_S23

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.03

Tudás: 8.12

Minőség: 8.15

Értékelés: 8.10 | Szavazatok: 59

Szavazzon Ön is!

Az új Galaxy S23 modellek kifinomult dizájnt mutatnak be, a Contour Cut kameraház nincs többé; csak három kis gyűrű van a lencsék körül. Ezenkívül az első és a hátsó üvegpanelek Gorilla Glass Victus 2 lapokból készülnek, javított leejtésállósággal.

A Galaxy S23 megtartotta a kompakt, 6,1 hüvelykes Dynamic AMOLED 2X képernyőt, kiterjesztett 1080p felbontással és dinamikus 120Hz-es frissítési gyakorisággal. A panel csúcsfényereje javult, már 1750 nit, szemben a Galaxy S22 1300 nit értékével.

Hosszú idő óta először a teljes Galaxy S23 termékcsalád Snapdragon lapkakészletet használ, így nem kell Qualcomm chipsettel felszereltet vennie. Még jobb, hogy a Samsung egy túlhúzott, Galaxykra optimalizált verziót használ a Snapdragon Gen 2-ből, amely kizárólag a magasabb CPU- és GPU-órajellel rendelkező Galaxy S23 telefonokhoz készült. 

20230227_112020

A hátlapon található hármas kamera nem változott – az 50 MP-es elsődleges OIS, a 10 MP-es 3x telefotó és a 12 MP-es ultraszéles kamera változatlan marad. Amit továbbfejlesztettek, az a szelfi kamera – immár 12 MP-es, és támogatja a Super HDR-t, míg az automatikus élességállítás és a 4K rögzítés továbbra is elérhető.

Az akkumulátor kapacitása 200 mAh-val nőtt, jelenleg 3900 mAh. A töltési képességek megegyeznek az S22-vel – 25W-os vezetékes töltés, vezeték nélküli és fordított vezeték nélküli opciókkal. 

Kapcsolódási szempontból a Galaxy S23 háromsávos Wi-Fi-t kínál 6e támogatással és Bluetooth 5.3-mal. Az Ultra Wideband támogatás továbbra is a Plus és Ultra verziók számára van fenntartva.

Röviden: a Galaxy S23 a Galaxy S22 gyorsabb változata fényesebb képernyővel és nagyobb akkumulátorral. És egy szebb designnal, bár ez mindig szubjektív.

20230227_112236

A Galaxy S23 a könyv szerint zászlóshajó; a felépítése és a kinézete, a képernyője, a chipkészlete és a kamerái egyértelműen prémium okostelefonhoz tartoznak. Az egyetlen dolog, amit hiányolhatunk, a képernyő 10 bites színmélysége, amit sok csúcskategóriás telefon kínál, és az Ultra Wideband támogatás, amely lehetővé tette volna a SmartTag+ támogatását. Természetesen továbbra is használhatja a szokásos Bluetooth-alapú SmartTag-eket.

A Samsung Galaxy S23 egy kisebb frissítés a Galaxy S22-höz képest, és nem esélyes, hogy S22 tulajdonos talál majd elegendő újdonságot a frissítéshez. De több mint elegendő új funkcióval rendelkezik a Galaxy S21 és régebbi modellekhez képest, hogy vonzó ajánlat legyen. Még jobb, hogy ez a legjobb kompakt Android telefon a piacon.

Kicsomagolás

A Galaxy S23 egy vékony papírdobozban érkezik, ez tartalmazza a telefont, egy USB-C kábelt és egy SIM-kiadó eszközt.

20230227_111955

A Samsung néhány éve kivette a töltőket és a fejhallgatókat a dobozaiból, de örülünk, hogy továbbra is ad legalább kábelt. Ha pedig vásárolt korábban Samsung 25W-os töltőt, a már néhány éve kaphatót, vagy bármilyen USB-C PD + PPS hálózati adaptert, akkor adott is a lehetőség a támogatott leggyorsabb töltésre. 

Külső, kezelés

A Samsung Galaxy S23 egy gyönyörű okostelefon, még letisztultabb dizájnnal. Erős, vízálló és könnyű is. Hozzánk a Galaxy S23 Fantom fehér színben érkezett, matt hátlappal. Az ívelt panelek továbbra is kizárólag a Galaxy S23 Ultra modellhez tartoznak, így itt lapos kijelzőt kapunk. 

Az új Victus 2 üveg javított leejtési teljesítményt nyújt durva felületeken, például betonon, ami növeli annak esélyét, hogy az S23 túlélje a földre, gránitlapokra stb. való esést, bár azért csodát ne várjunk, törhetetlen nem lesz ettől. 

20230227_112108

A hagyományos alumíniumhoz képest keményebb leejtés- és karcállósága miatt hirdetett páncélozott alumínium váz minden Galaxy S23 telefonnál azonos, enyhén ívelt és matt felületű. A Galaxy S23 IP68-as besorolású, mint sok más Galaxy S telefon, és fél órán keresztül képes túlélni az 1,5 méter mély vízben.

Az első benyomásaink a Galaxy S23 kezeléséről meglehetősen pozitívak – jó fogást biztosít, a kompakt mérete pedig szerethető. 

Az előlapon található a 6,1 hüvelykes, 1080p felbontású AMOLED képernyő, ugyanaz a panel, mint a Galaxy S22-n, de jobb fényerővel. Az S23 pontosan úgy néz ki, mint az S22 elöl, egészen a lenyűgözően vékony képernyő előlapoktól a kamera kivágásig.

A szelfikamerát azonban továbbfejlesztették, a korábbi Galaxy S modellekhez hasonlóan most 10 MP helyett 12 MP-es szenzort használ, ám kivágás mérete nem nőtt nagyobbra és továbbra is támogatja a Dual Pixel autofókuszt.

Az ujjlenyomat-olvasó megegyezik a Galaxy S22-éval, a kijelző alatt található ultrahangos darab. Kiváló pontossággal és megfelelő gyorsasággal rendelkezik, bár láttunk már gyorsabbat a piacon. Ha képernyővédő fóliát tervez használni, ragaszkodjon az üveghez, és a jobb teljesítmény érdekében esetleg olvassa be újra az ujjlenyomatait.

Van egy dolog, amit érdemes megemlíteni, bár láthatatlannak tűnik: a felső hangszóró, amely fülhallgatóként is funkcionál. Nincs rács, csak egy borotvavékony kivezetés a keret és az üveg között, közvetlenül a kamera felett.

20230227_112103

A hátlapon jóval nagyobb változást tapasztaltunk, eltűnt a három kamerát körülvevő fémház, amely a Galaxy S22 generáció jellegzetes dizájneleme. A kamerák továbbra sincsenek egy síkban az üveg hátlappal, kis fémgyűrűk veszik körül őket, enyhén kilógnak. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a Galaxy S23 sokkal kevésbé inog, ha tok nélkül használjuk asztalon. De ettől még inog mindhárom. A kamerákat egyszínű LED-es vaku segíti. 

Az enyhén ívelt fémkeret bal oldalán nincs semmi, csak az antenna kivágás. A hangerő és a bekapcsoló/zár gombok a jobb oldalon találhatók, elegendő felülettel a könnyű kezeléshez és a jó visszajelzéshez. A Galaxy S23 tetején csak egy mikrofon található. Az alja már zsúfolt – itt van a dual-SIM foglalat, a második hangszóró, az USB-C port pedig az elsődleges és a másodlagos mikrofonnal körülvéve.

Imádtuk a kis Galaxy S23-mal eltöltött időnket – ez az egyik legkompaktabb modern telefon, kivételes, egyszerű dizájnnal, gyönyörű megjelenéssel és éppen elegendő markolattal ahhoz, hogy a legtöbb ember jól tudja használni tok nélkül.

Kicsi, de nagyszerű Dynamic AMOLED 2X képernyő

A Galaxy S22-n látott 6,1 hüvelykes Dynamic AMOLED 2X ismerős lehet itt is. Egyetlen figyelemre méltó fejlesztése van, 35%-kal magasabb csúcsfényerő, aminek tovább kell javítania a HDR streamelési élményt.

Az AMOLED panel 2340×1080 pixeles felbontással rendelkezik, ezen a 6,1 hüvelykes képernyőn 422 ppi sűrűséget tesz lehetővé, abszolút éles képet biztosítva. Támogatja a dinamikus 120Hz-es frissítési gyakoriságot, a széles színskálát és a HDR10+-t. 

20230227_112253

A kézi fényerő megegyezik a Galaxy S22-n lévővel – 476 nit alapértelmezett módban, 786 nit a Beállításokban található Extra fényerő-növeléssel. Az automatikus fényerő azonban magasabb, 1200 nit! Ehhez a csúcs fényerő valóban 1750 nit. 

A Galaxy S23 két színmódot kínál: Élénk (széles szín, DCI-P3) és Természetes (normál szín, sRGB). Élénk mód használatakor a fehér és a szürke színeken alig észrevehető kékes árnyalat látható, de ettől megszabadulhatunk, ha a színhőmérséklet csúszkán a Meleg felé középső pozíciót választjuk. Az RGB telítettséget is tetszés szerint hangolható. 

Frissítési ráta

A Samsung Galaxy S23 két Motion Smoothness móddal rendelkezik - adaptív (frissítési gyakoriság) és normál (frissítési gyakoriság). A leírás szerint az Adaptív automatikusan vált a különböző üzemmódok között, és 10-120Hz-ig dolgozik (10-24-30-48-60-96-120 Hz lépcsőben), míg a Standard ugyanezt, de a hosszabb üzemidő érdekében 60 Hz-ig megy csak fel a frissítési ráta. 

Screenshot_20230227_110202_Settings

Az Adaptív mód használatakor a képernyő 120Hz-et használ a felületen, az összes kompatibilis alkalmazáson és jó néhány játékon. Ha a kép statikus, akkor a szoftver a legtöbb esetben 24 Hz-re megy le. A videó streamelés és a lejátszás is adaptív módon történik, a Hz a fent említett lépcsőkben az fps-től függ. Az Always-on kijelző 24Hz-es frissítési gyakorisággal működik, ez a lehető legalacsonyabb érték. 

Streaming és HDR

A Samsung Galaxy S23 kijelző támogatja a HDR10+ technológiát, és minden népszerű streaming alkalmazás felismeri. A Widevine L1-nek köszönhetően minden app problémamentesen streameli az 1080p HDR10 tartalmat.

Akkumulátor

A Galaxy S23 3900 mAh-s akkumulátort kapott, ami azt jelenti, hogy 200 mAh-val nagyobb kapacitással rendelkezik, mint a Galaxy S22, de még így is 100 mAh-val kevesebb, mint a Galaxy S21-é. Ennek ellenére a Galaxy S23 kiemelkedő teljesítményt mutat üzemidőben. Összességében használattól függően 6-8 óra kijelzőidő röhögve kihozható belőle és még nem merül le, átlagosabb használattal két nap simán összehozható vele.

Míg a Galaxy S23+ és S23 Ultra akár 45W-os gyors vezetékes töltést is támogat, a Galaxy S23 töltési teljesítménye 25W-ra korlátozódik. Továbbra is támogatja a gyors vezeték nélküli töltést, valamint a fordított vezetékes és vezeték nélküli töltési lehetőségeket.

Screenshot_20230227_110442_Device care

A Samsung töltő nélkül szállítja a Galaxy S23-at, így érdemes megvenni a Samsung 25W-os hálózati adapterét vagy - gondolva a jövőre - valamilyen nagyobb teljesítményű GaN Chargert. Nálunk ahogy már említettem, Baseusok és Toocki, valamint Essager teljesít szolgálatot 45-67W közötti maximummal. A Galaxy S23 mindegyikkel hozta a megfelelő kábellel a maximum gyorsaságot. Egy ilyen adapter 15 perc alatt tölti fel a Galaxy S23-at 30%-ra, fél óra alatt pedig majdnem 60%-ra tud töltődni. 

Android 13 és a One UI 5.1

A Samsung Galaxy S23 az első okostelefon, amely az új One UI 5.1-et használja. Az új verzió az Android 13 operációs rendszeren alapul új widgetekkel, valamint különféle fejlesztésekkel a galériában, a csatlakozási lehetőségekben és a DeX módban.

A One UI 5 egyik legnagyobb fejlesztése az operációs rendszer általános teljesítménye. A Samsung szoftvere az ősi TouchWiz óta hírhedt a meglehetősen lassú teljesítményéről. És annak ellenére, hogy a One UI sokkal jobb, mint elődei, e tekintetben még mindig le van maradva riválisai mögött. Szó szerint és átvitt értelemben is. A One UI  5.0 ezt kívánja kijavítani, és bizonyos mértékig meg is teszi. A Samsung optimalizálta az animációkat és az átmeneteket, amelyek lényegesen gyorsabbak és simábbak. Minden természetesebbnek tűnik.

Az egyéb vizuális változtatások közé tartozik a jobb kontraszt, az új alkalmazásikonok és a rendszermenükben megjelenő illusztrációk, amelyek megkönnyítik az alkalmazások felismerését és a szövegek olvasását.

A kiemelő színpaletta automatikusan létrejön a háttérkép alapján, de ezúttal a rendszer szélesebb színkombináció-választékot kínál, és ez a paletta alkalmazásikonokra is alkalmazható.

Screenshot_20230227_110235_Wallpaper and style

A widgetek egymásra rakhatók, és egy egyszerű csúsztatással válthat ezen widgetek között. Ne feledje, egyelőre nem minden widget támogatja ezt a funkciót. 

Az alapértelmezett tárcsázó animált hátteret választ minden névjegyhez, így egy pillantással könnyebben látható, hogy ki hívja. Persze maradhatunk a fotónál, matricánál vagy AR hangulatjelnél is. 

Screenshot_20230227_105658_Call settings

A One UI logikája változatlan. A lezárási képernyő ugyanúgy néz ki, mint korábban, két monokróm gyorsbillentyűvel - tárcsázóval és kamerával. A legtöbbek számára valószínűleg a képernyő alatti ultrahangos ujjlenyomat-olvasó lesz az elsődleges feloldási módszer, mivel meglehetősen gyors és megbízható. Továbbra is használhatja az arcalapú feloldást helyette vagy mellette. Bizonyos helyzetekben kényelmesebb lehet, de általában kevésbé biztonságos, mivel csak a szelfi kamerát használja.

Elérhető az állandóan bekapcsolt kijelző – ez a One UI 3 egyszerűsített változata. Választhat pár órastílus közül, vagy lehet képóra is. A zenei információk is támogatottak. A funkció lehet mindig kikapcsolt, mindig bekapcsolt, ütemezett, csak akkor jelenhet meg, ha új értesítések állnak rendelkezésre, vagy választhatja az érintéssel történő megjelenítést 10 másodpercig.

Screenshot_20230227_110301_AlwaysOnDisplay

A lezárási képernyő nagyrészt változatlan, amint már említettük, és számos testreszabási lehetőség áll rendelkezésre.

A One UI új verziója - 5.1 - egy új akkumulátor widgetet hozott, amely egyesíti a telefonhoz csatlakoztatott összes Galaxy eszköz akkumulátorára vonatkozó információkat. 

Immár van egy egyszerűbb módja annak, hogy két alkalmazást osztott képernyős módban indítson el – röviden felfelé csúsztatva két ujjal a kijelző alsó szélétől. Ugyanez a művelet elvégezhető a legutóbbi alkalmazások menüjében. Ha pedig már a gyors hozzáférésről beszélünk, vannak új gyorsbillentyűk is a lebegő ablakok minimalizálására/maximálására – csak húzza az előugró ablak sarkait.

A Samsung bemutatta a módokat és rutinokat, az Apple Fókuszhoz hasonló funkciót. Kiválaszthat egy módot az alapján, amit éppen csinál, és végrehajthat bizonyos műveleteket, módosíthatja a hangprofilokat, a megjelenítési beállításokat, az értesítéseket stb. A Vezetési mód például beállítható úgy, hogy bekapcsolja a DnD módot, és automatikusan elindítja a Spotifyt. Bizonyos módokat akár tetszés szerinti műveletekkel is elindíthat, például bekapcsolhatja a hotspotot vagy a repülőgép üzemmódot – ezeket a Rutinok menüből állíthatja be. Érdemes időt szánni az újítás megismerésére és beállítására. 

Screenshot_20230227_105948_Modes and Routines

A Samsung a közeli eszközökhöz való csatlakozást is megkönnyítette. A Csatlakoztatott eszközök almenüben megtalálja az elérhető eszközöket a Smart View csatlakozáshoz vagy a Samsung DeX-hez, ahol elérhető. 

A One UI 5.1 bevezeti a Böngészés folytatása PC-n funkciót is – ha a Samsung internetes mobil webböngészőjét használja, beállíthat egyfajta átadást a számítógép alapértelmezett webböngészőjének.

A One UI 5 ismerős saját fejlesztésű Samsung funkciói közé tartoznak az Edge panelek, ezeket talán már nem kell bemutatni senkinek, olyan régóta használja a gyártó. 

A Game Launcher részét képező Game Booster idén egy új lehetőséget kínál az akkumulátor töltésére vonatkozóan. Lehetővé teszi a töltés teljes megkerülését, és egyszerűen az USB-porton keresztül táplálja a telefont az akkumulátor töltése nélkül. Ez nagyszerű játékhoz, ezért valószínűleg a Samsung Game Booster beállításaiban van elrejtve, nem pedig az akkumulátor menüben. Meglepő, hogy ezt a funkciót a cég nem verte nagydobra. 

Screenshot_20230227_110502_Device care

A beépített fotó- és videószerkesztők néhány új funkciót kapnak. A fotóiból bármilyen tárgyból kivágott matricát készíthet; több lehetőség is van a GIF-ek szerkesztésére, tökéletes formák rajzolására a videók és fényképek tetejére a tollal, és 60 új hangulatjel-matricát találhat, amelyeket az állóképekhez és klipekhez adhat hozzá.

A galériában a szövegkeresés mellett egy új AI Image Clip opció is található. Nagyon hasonlít az Apple Visual Lookupjához. Egy fotón lévő objektumra koppintva hosszan megérinthet, majd kimásolhatja, képként mentheti vagy megoszthatja.

A fényképezőgéphez egy új Expert RAW mód is tartozik – egyszerű zoom egy kézzel és nagymértékben testreszabható vízjel. Végül, a Galaxy S23 támogatja a teljes DeX-élményt, és a One UI 5.1 lehetővé teszi az osztott képernyős többfeladatos móddal való egyszerű munkát.

Teljesítmény

A Samsung Galaxy S23-at a Snapdragon 8 Gen 2 lapkakészlet hajtja egy kis csavarral – ez egy Samsung-exkluzív verzió, túlhúzott CPU-val és GPU-val a mainstream SD8G2-höz képest. Azt gyanítjuk, hogy ez a verzió még idén elérhető lesz Snapdragon 8+ Gen 2-ként. Ja, és idén nincs több Exynos verzió – minden Galaxy S23 modell Qualcomm SoC-t használ.

A Gen 1 modellhez képest a legfontosabb fejlesztések a 35%-kal nagyobb teljesítmény és a CPU 40%-kal jobb hatékonysága, nem kis részben az átdolgozott magkonfigurációnak köszönhetően (1+2+2+3 a korábbi 1+3+4 helyett). ), 25%-os és 45%-os teljesítmény- és hatékonyságnövelés a GPU-oldalon, valamint az új, gyorsabb memóriatechnológiák támogatása (LPDDR5X és UFS 4.0).

Az Adreno 740 GPU órajele 719 MHz a Galaxy S23 telefonokban, szemben a többi SD8G2-vel működő okostelefon 680 MHz-es órajelével.

Minden Galaxy S23 telefon LPDDR5X RAM-ot használ, a Galaxy S23 esetében 8 GB, a tárolási lehetőségtől függetlenül. De ha már a tárhelyről beszélünk, a 256 GB-os és az 512 GB-os verzió gyorsabb UFS 4.0 chipekre támaszkodik, míg a 128 GB-os alapmodell a régebbi UFS 3.1 szabványon alapul. És mivel a Samsung a 256 GB-os S23-at ugyanazon az áron kínálja, mint a 128 GB-os S23-at az induláskor, erősen javasoljuk a magasabb tárhelyű verziót. 

Fotózás

A Samsung Galaxy S23 hátulján ugyanaz a három kamerás elrendezés található, mint a Galaxy S22-é (széles, ultraszéles, 3x tele), de egy új, nagyobb felbontású érzékelővel ellátott szelfi kamerát hoz.

 • Az elsődleges kamera 50 MP-es Samsung S5KGN3 1/1,57"-es érzékelőt használ 1,0 µm-es pixelekkel és Tetracell szűrővel. Ez az érzékelő 23 mm-es f/1,8 stabilizált lencsével (OIS) párosul, és Dual Pixel PDAF is elérhető. Ugyanaz a kamera a Galaxy S22-höz hasonlóan ez is a várt 12,5MP helyett 12MP felbontásban menti a képeket, a látómezeje is elég széles.
 • A teleobjektív kamera 10 MP-es Samsung S5K3K1 érzékelőt használ. Ez egy 1/3,94 hüvelykes típus, 1,0 µm-es egyedi pixelekkel. Ugyanazt az objektívet használja, mint a Galaxy S22-nél – egy 69 mm-es f/2.4 stabilizált lencsét (OIS), és támogatja a PDAF-et.
 • Az ultraszéles kamera 12 MP 1/2,55"-es Sony IMX564-re támaszkodik, 1,4 µm-es képpontokkal és 13 mm-es f/2,2-es objektívvel. A fókusz a végtelenben van rögzítve.
 • Az új szelfikamera 12 MP-es Samsung S5K3LU érzékelőt használ 1,12 µm-es képpontokkal és 25 mm-es f/2,2-es objektívvel. Maradt a Dual Pixel PDAF. Sok korábbi modell, beleértve a Galaxy S22-t is, 10 MP-es érzékelőket használt az elülső kamerához.

A kameraalkalmazás ugyanaz, mint amit manapság minden Samsung telefonon megtalálunk. Minden kamera támogatja az éjszakai módot, beleértve az automatikus éjszakai módot is. Van Pro mód is. Részletes expozícióvezérlést és kézi élességállítást kap, csúcsértékkel, akár 30 mp-es zársebesség-szabályozással minden fényképezőgéphez.

20230225_154327

Expert RAW mód is elérhető – és most már a fő kamera appban is megtalálható módként, nem pedig külön alkalmazásként. Ez megadja a teljes kézi vezérlést, valamint a beépített app többkockás feldolgozásának és a nyers képadatok megőrzésének lehetőségét a további szerkesztésekhez. Mind az öt kamerával képes képeket készíteni, és JPEG és DNG fájlokat is kiad. 

Ezek a DNG-fájlok szerkeszthetők a Lightroom Mobile alkalmazásban. Az Expert RAW használatával nagyszerű dolgokat hajthat végre, de ismernie kell a korlátait is. Lehetővé teszi, hogy sokkal nagyobb mértékben játsszon a színekkel és a dinamikatartománnyal, mint az alapértelmezett jpeg vagy heic fájlok esetében.

20230226_150510

Nappali fényképminőség

A fő kamera alapértelmezés szerint 12 MP-t ment, és pontosan ez az, amit egy Samsung telefontól elvárunk. Az alábbiakban bemutatott minták kellően kidolgozott részleteket, tetszetős élességet és élénk, néha kissé “samsungosan” túltelített színeket mutatnak.

20230225_165629

A kontraszt az összes fotón magas, ami a Galaxy S telefonokra jellemző, és a dinamikatartomány jó. Maradt némi zaj az árnyékban, de gyanítjuk, ha eltávolítanák, finom részleteket maszatolt volna el, ezért örülünk ennek a feldolgozásnak.

A képeken még mindig megvan ez a kissé mesterségesen csiszolt megjelenés, egy újabb ajándék a Samsung fotók számára, de sokan pont ezért szeretik őket.

Összességében stabilan jó a teljesítmény, teljesen megegyezik azzal, amit a Galaxy S22-n láttunk. És bár nincs valódi javulás, a fő kamera megbízható, és folyamatosan megfelelő teljesítményt nyújt.

20230226_141903

A Képarány menüben egy 50 MP-es fényképezési mód rejtőzik. Az 50 MP-es képek a vártnál nagyobb felbontást, pontos színeket és szélesebb dinamikatartományt kínálnak, mint az Auto mód. Zajosabbak, de a nagyobb felbontásnak hála, ha 12 MP-re kicsinyítené őket, sokkal természetesebb képeket kaphat, jobban felbontott részletekkel és mesterséges megjelenés nélkül.

A 3x teleobjektív kamera 10 MP helyett 12 MP-es képet nyújt. A fotók hihetetlenül részletgazdagok, pontos és élénk színekkel, kielégítő kontraszttal és nagy dinamikatartománnyal. A zajcsökkentés ismét gyengéd, és itt-ott hagy némi zajt, de nem zavaróan. Összességében tetszettek a 12 MP-es, 3x nagyítású fotók.

20230226_141744

A Samsung a Galaxy S telefonokon található jó ultraszéles látószögű kamerájáról volt ismert, és a Galaxy S23 is kiváló teljesítményt nyújt a 12 MP-es ultraszéles fotók terén. Kellően részletgazdag, a kontraszt és a dinamikatartomány is nagyon jó. 

A portré mód az elsődleges és a teleobjektív kamerát használhatja. A főkamerával készült portrék kiválóak - remek a témaelválasztás, az ember jól exponált, részletgazdag és színes, a háttér elmosódása pedig kellemes és meggyőző még akkor is, ha az alapértelmezett elmosódási szintek a mi ízlésünknek kicsit túl extrémek. A 3-szoros nagyítású portrék olyan nagyszerűek, mint a hagyományoak, és még lenyűgözőbb az elválasztás, ha a személynek összetettebb a frizurája.

20230226_141758

Az új szelfikamera nagyobb felbontást kínál, mint a Galaxy S22 - 12MP vs. 10MP -, és az új HDR-képességeknek köszönhetően jobb dinamikatartományt is kínál. Kiválóak a részletek, az élesítés, a zaj minimális, a színvisszaadás kiváló. 

Gyenge megvilágítású fényképminőség

A Samsung kameraalkalmazása gyenge fényviszonyok mellett támogatja az automatikus éjszakai módot - kis hold ikonként jelenik meg, és ha rákoppint, akkor letiltja. Általában 1 másodperccel kevesebbet vesz igénybe, mint a normál éjszakai mód.

A fő kamerával készített, gyenge megvilágítású automatikus fotók kiválóak – rengeteg részletet, szép expozíciót, valósághű színvisszaadást, nagy kontrasztot és tetszetős dinamikatartományt kínálnak. 

20230225_165620

Az Éjszakai mód nélkül készített fényképek valósághűbbek a színek és az expozíció tekintetében, ám még a jelenlegi zaj mellett is kiváló minőségűek. 

Videó minőség

A Samsung Galaxy S23 mind a négy kamerájával akár 4K60-as videót is rögzíthet, míg a 8K30 az elsődleges kamerához is elérhető (az S22 8K24-hez képest). Az elsődleges és a teleobjektív kamerák támogatják az optikai stabilizálást, de engedélyezheti az elektronikus stabilizálást is minden kamerán, felbontáson és képsebességgel. Szuperstabil opció 1440p felbontásban is elérhető, és 60 képkocka/mp-es felvételnél működik a legjobban.

A Galaxy S23 támogatja a HDR10+ videórögzítést, a nagyítást (alapértelmezés szerint be van kapcsolva) és a 360 fokos hangrögzítést. A zoom-in audio növeli/csökkenti a hangerőt, ha nagyít/kicsinyít videózás közben. A 360 fokos hangzás csak 3D fejhallgatóval működik.

A fő kamera már támogatja a 8K videórögzítést 30 képkocka/mp sebességgel, szemben a régebbi modell 24 képkocka/mp-es sebességével.

A 8K-s videó csak nappali fényviszonyokra jó, és nem is rossz - a színek élethűek, a fehéregyensúly pedig pontos. A részletgazdagság viszont csak átlagos, a felvétel pedig úgy néz ki, mintha 4K-ról felskálázták volna, vagy talán csak egy fokkal jobb.

Konklózió

A Galaxy S23 kiváló kialakítású, jobb üzemidővel rendelkezik, emellett erősebb is, és jobb kameraélményt kínál a gyorsabb éjszakai módban történő fényképezésnek köszönhetően. Ami idén nem változott, de még mindig rendben van, az a töltési sebesség és a fényképezőgép hardvere.

A Galaxy S23-nak is megvannak a maga sajátosságai. A 128 GB-os modell a régebbi UFS 3.1 tárolóchipeket használja. És bár idén az S23+ UWB-támogatást kapott, a Galaxy S23-ból még mindig hiányzik. 

20230227_112202

A Galaxy S23 nem jelent jelentős fejlesztést a Galaxy S22-höz képest, és kételkedünk abban, hogy sokan rá fognak ugrani az új generációra. De láthatjuk, hogy sok régebbi telefont használó ember választotta ezt a készüléket kompakt kialakítása és mindenre kiterjedő élménye miatt. Még jobb, hogy végre nem kell kompromisszumot kötni az Exynos processzorral. 

Az új Galaxy S23 ezúttal meglehetősen könnyűvé tette a döntésünket – ez egy lenyűgöző okostelefon modern specifikációkkal és képességekkel. Kompakt és könnyű telefonról van szó, ára még mindig 1000 euró alatt van, így sokkal vonzóbb, mint az Apple ajánlatai.

 

Előnyök:

 • Kényelmes kialakítás, IP68
 • Fényes OLED képernyő
 • Jobb üzemidő
 • Kiváló sztereó hangszórók
 • Csúcsteljesítmény, a leggyorsabb Android chip
 • Kiváló fotó- és videóminőség mindenhol
 • Izgalmas One UI DeX támogatással, nagyszerű csatlakozási lehetőségekkel

Hátrányok:

 • A 128 GB UFS 3.1-et használ az UFS 4.0 memóriachipek helyett
 • Nincs UltraWideBand támogatás
 • Nincs Dolby Vision vagy 10 bites színmélység támogatás 
 • A GPU terhelés alatt nagyon gyorsan 60%-ra fojtja magát
 • Töltő nincs a dobozban