Samsung Galaxy A6 (2018) teszt

Tovább a Samsung Galaxy A6 (2018) készülékre

Samsung Galaxy A6 (2018)

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.74

Tudás: 7.69

Minőség: 7.78

Értékelés: 7.74 | Szavazatok: 143


Akárhonnan nézzük, valahogy nem illik bele a Samsung portfóliójába egyik ide A6 sem vagy a tudás vagy pedig az árazás miatt. A J és az A széria tavaly teljesen elkülönült egymástól még, idén azonban összekavarták rendesen őket és ember legyen a talpán, aki kiigazodik a gyártó logikáján. Míg a Samsung Galaxy A8 2018 leginkább egy S8 Lite-nak tűnt, ahogy ezt a tesztben is említettük.

Ehhez képest az A6 és A6+ sokkal inkább az olcsóbb, J család tagjaira hajaz. Mindkét A6 hátlapja egyértelműen a J széria dizájnját hozza magával, az antenna csíkok uralkodnak. Itt a kamera alá helyezték az ujjlenyomat-olvasót mindkét esetben, az ötlet a Galaxy A8-ból jöhetett. A J családhoz képest annyi a fő különbség, hogy a burkolat fémből készült, ám a Galaxy A6 gyakorlatilag egy Galaxy J6 fém házban, míg a Galaxy A6+ alapja a Galaxy J8, csak éppen rászórtak a gyárban két kamerát és egy jobb felbontású megjelenítőt. Ha ehhez hozzávesszük a már említett Samsung Galaxy A8-at, akkor végképp elvesztjük a fonalat, hogy a család csúcs tagja miért egy kamerával felszerelt?

A Samsung ezúttal doboz és tartozékok nélkül küldte el nekünk tesztelésre a telefonokat, azt azért megtudtuk, hogy jár hozzájuk egy hálózati töltőfej, egy microUSB kábel, egy fülhallgató és egy SIM kiszedő tű is.

Az A6-ok előlapja egyszerű, minimalista, 18.5:9 képarányú Infinity Display várja a vásárlókat gyengécske 720×1480 és sokkal emészthetőbb, 1080×2220 pixel felbontással, Super AMOLED alapokon, ezekhez szolid keret és természetesen szoftveres navigációs gombok is járnak. A kijelző felett találjuk a távolság- és fényszenzort, az előlapi kamerát és az előlapi LED-es vakut, az értesítési LED-et viszont kispórolták. A kisebb modell 5.6, míg a nagyobb 6 colos panellel rendelkezik, a gyengébb felbontás szabad szemmel is azonnal kiszúrható az A6 esetében.

Alulra került a mikrofon, a jack csatlakozó és a régi vágású, 2018-ban már ciki és érthetetlen microUSB port. Jobb oldalra a bekapcsoló gomb, fölé pedig a hangszóró került, így akkor is elég hangosan csörögnek, ha az asztalon hevernek. Bal oldalra került a hangerőgomb duója, valamint két tálca, amelyek a két SIM kártyát, valamint a microSD kártyát képesek elnyelni. A Galaxy A6 2018 és a Galaxy A6+ 2018 ugyanis dual SIM kezelésére alkalmasak és nem kell lemondani erről bővítőkártya használata esetén sem.

A korábbi A mobiloktól eltérően a Samsung lehagyott olyan apróságokat az A6-ból mint a gyorstöltés, az értesítési LED vagy az Always On Display és nem telt USB C portra sem, ezek közül csak a mindig aktív információkat kapta meg a Plus változat. Bosszantó apróság.

Hardveresen a Samsung Galaxy A6 2018-ba az Exynos 7870 chipset és 3 gigabájt RAM került – ez a SoC több, tavalyi J szériás modell tulajdonsága volt –, a Samsung Galaxy A6+ 2018 pedig Snapdragon 450 processzorral felszerelt, RAM-ból szintén 3 gigabájt található. A napi használatban nem vettem észre különbséget a működésben, a szintetikus tesztprogramok szerint is relatíve elhanyagolható, alig tíz százalék a differencia.

A telefonokon gyárilag egyaránt Android 8.0 Oreo rendszer fut, azon pedig a Samsung Experience 9.0 felület, amelyet a hosszú évek alatt a TouchWizből szerethetőre faragtak a fejlesztők. A Bixby digitális asszisztens jelen van ezekben a készülékekben is, ám dedikált fizikai gombok nem kaptak a modellek, indításhoz a kezdőképernyőtől balra találjuk. Gyárilag három szoftvercsomagot is kapunk – akár akarjuk, akár nem –, ezeket a Google, a Microsoft és a Samsung is biztosítja, a nagyjuk szerencsére letörölhető, így nem fogyasztja a 23 gigabájt rendelkezésre álló területet.

Az Oreonak köszönhetően funkciókban gazdag a rendszer, biztosított a kép-a-képben, van ujjlenyomat-olvasóval kezelhető redőny, arcalapú feloldás és egykezes mód is. A Samsung Experience pedig az Eszköz karbantartásával biztosítja, hogy mindig a lehető legjobb állapotban legyen a készülék, itt kezelhető az akkumulátor, a RAM és a tárhely telítettsége. Szerencsére mindkét A6 modell támogatja az NFC-t, így a mobilos fizetést, valamint az FM-rádió sem maradt ki – nem úgy, mint a felsőkategóriából hosszú évek óta.

A telefonokon gyárilag megtaláljuk a Samsung, a Google és a Microsoft szoftver csomagját, ez utóbbi Word, Excel, Powerpoint, OneDrive és LinkedIn appokat takar. A funkciók közül nem hagyták ki az FM rádiót, amely nemcsak az RDS információkat mutatja, de a felvétel rögzíthető is. Az audio részt Google Play Zene alkalmazás egészíti ki, ez offline lejátszásra is használható. Az Oreo rendszer miatt természetesen adott a szemkímélő kékfényszűrő, a szintén időzíthető ne zavarj üzemmód, valamint többféle képernyőmód is, amely a szemnek kényelmesebb. Bizonyos alkalmazások használhatók teljes kijelzős módban alapértelmezetten, a navigációs sáv gombjai pedig szabadon variálhatók. A Galaxy A6-ból kihagyták az Always On Displayt, szerencsére a nagyobb testvér esetében megtartották a funkciót.

Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide! Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide!

A Galaxy A6 előlapján egy darab szenzor található 16 megapixel felbontással, f/1.9 rekeszértékkel, szoftveresen képes bokeh portréfotók készítésére is. A hátlapra ugyanígy egy 16 megapixeles optika került, itt már f/1.7 értékkel. Kissé nagyképű a professzionális mód, hiszen alig 1-2 dolgot lehet babrálni, cserébe van mozgásérzékelő autofókusz, kézi HDR és LED vaku. A fotók minősége átlagos, egyedül az erős fényben való beégést tudnám felhozni ellene, a HDR nem sokat ér ez ellen.

Galaxy A6 kameraképek

A Galaxy A6+ ugyanazt a lencsét kapta, mint kistestvére – és ami egyébként a tavalyi Galaxy J5-ben is megtalálható volt –, szintén 16 megapixel a felbontás és f/1.7 a fényérték, ezt egy 5 megapixeles, f/1.9-es második optika egészíti ki és az Élő fókusz – ismertebb nevén portré mód – miatt került a fő szenzor alá. A funkciók között megtalálható az arcfelismerés, a LED vaku és a mozgásérzékelő autofókusz, valamint automatikus HDR is. A szelfi kamera 24 megapixeles fotók készítésére alkalmas. Videóból mindkét modell maximum full HD felbontásban és 30fps értékkel tud rögzíteni, stabilizálásra nincs lehetőség.

Galaxy A6+ képek

A rendelkezésre állásról a Samsung Galaxy A6 2018 esetében egy 3000, míg a Samsung Galaxy A6+ 2018 esetében egy 3500 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik. Sajnos a gyorstöltés nem opció egyik modellnél sem – illetve egészen pontosan az A6+ tudja a Snapdragon processzor révén, csak éppen a gyári töltőfej nem támogatja, de ez utólag természetesen beszerezhető kiegészítő –, így elég sokat kell a töltőn lógniuk a teljes feltöltéshez.

Összességében a két Galaxy A6 2018 ára között húszezer forint van, azonban az A6 százezer forintos árával szemben ott van a gyakorlatilag ugyanilyen tudású, tavalyi Samsung Galaxy A5, jóval olcsóbban, de elég annyit írni, hogy 80 ezer forint a nem fém burkolatú, de a Galaxy A6-tal teljesen teljesen egyező tudású Galaxy J6 is. És akkor még csak a házon belüli, saját konkurenciát emlegettük fel, amely jobban megéri.  

A Samsung Galaxy A6+ 2018 tudásban lényegesen több tud öccsénél felmutatni, de a 120 ezer forintos árat nem látjuk benne, ennyiért más márkánál lényegesen több tudást kínálnak, márpedig ez még pont az árérzékeny kategória. Ez a kör most kevésbé sikerült jól a Samsungnak.