Panasonic KX-TU466

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 8.33

Minőség: 8.33

Értékelés: 7.89 | Szavazatok: 3


A Pew Kutatóközpont megállapította, hogy a 65 éves és idősebb emberek legalább 80% -a rendelkezik valamilyen mobiltelefonnal. Noha sok nagyszerű flipes készülék áll rendelkezésre az idősek számára, akik nem akarnak intelligens technológiát használni, vannak olyan könnyen használható okostelefonok is, amelyek néhány rendkívül hasznos, őket legjobban segítő funkcióval rendelkeznek.

Mindenki szeretne kapcsolatban maradni így vagy úgy. Azoknak az idősebb korúaknak különösen fontos a kapcsolattartás, akik családjuktól messzebb élnek vagy speciális egészségügyi igényeik vannak, így végképp nem maradhatnak magukra. Az okostelefon ipar sok éve nem gondol rájuk, akik nem tudják nyomkodni a képernyőn látható billentyűzetet már, illetve sok esetben nem is látják jól a képernyőn a tartalmakat. Nagyításnál sem egyszerű, ugyanis a „kis” méretű kijelzőkön a hatalmas betűk miatt sokszor élvezhetetlen a tartalom, saját családi tapasztalat.

IMG_20200714_142555

Idősnek lenni ebben az esetben nem teljesen kronológiai korról van szó, hanem inkább a csökkent látás, hallás vagy nehezebb kézi fókusz is ide tartozik, hiszen ismerünk naprakész és csúcs okostelefonnal rendelkező 90 évest, illetve sokkal fiatalabb 50-est, akinek pont az alábbi mobilok közül lehet az egyik a kedvenc.

A Panasonic rögtön négy telefont küldött tesztelésre, amelyek közös tulajdonsága az, hogy a gyengébben látókra, hallókra összepontosítottak a fejlesztéskor, egyszerűsített könnyen használható, egyszerű telefonos élményt biztosítanak.

A két kagyló kialakítású modell közül az első a Panasonic KX-TU466 EXWE. Megjegyezhetetlen, így maradjuk a TU466 névnél. A fehér színű modell a legokosabb a négy közül. A készülék kényelmes kézben, ráadásul igen masszív, akkor sem törik össze, ha leejtik, ez pedig nagyon fontos részlet, különösen szabadtéri tevékenységnél és utazásnál fontos. A telefon teljesítette a katonai MIL-STD-810G.516.7 szabványt, így másfél méteres zuhanás után még igen nagy eséllyel használható marad. Könnyen látható, hallható és kezelhető a TU466.

Kagylós kialakítása könnyen kezelhetővé teszi, ráadásul az előlapon fontos információkat talál a felhasználója. A fekete betétben legfelül az előlapi kamera található, alatta egy LED, amely ezúttal nem a kamerához tartozó opció, zseblámpaként funkcionál, a jobb oldalon a kereten találjuk a hozzá tartozó gombot. Ezek alatt az üzenet, a hívás és az akkumulátor ikonokat láthatjuk, melyek erősen, színesen világítanak eseménykor.

IMG_20200714_142826

A kereten jobb oldalon található a 3.5 mm-es jack csatlakozó, alatta a már említett LED-hez a gomb és a microUSB töltőport. Alul két arany színű pin látható, ezek a dokkolóhoz tartoznak és szintén a töltést szolgálják. A dokkoló mint gyári kiegészítő fantasztikus ötlet, hiszen hiába az időseknek szánt telefon, ha a microUSB portot, ami nem is szimmetrikus, nem látják jól és nem tudják feltölteni. A dokkoló azonban mindig be lehet dugva és csak bele kell helyezni a telefont, nem tud rosszul belekerülni és már töltődik is, ráadásul messziről látszik hívás vagy üzenet. Kötelezővé tenném az időseknek szánt telefonokhoz!

A TU466 bal oldalára a hangerőgomb párosa került, fent a csukló és a nyakbaakasztó pánthoz a lyukak láthatók. Ilyet sem láttunk már ezer éve. A hátlapon a hangszóró és mellette a segélyhívó gombja feketéllik. Ezt a Panasonic elsőbbségi hívásnak nevezte el, használatakor az SMS üzenethez csatolhatók a GPS adatok is, illetve a beállított számokról érkező SMS-ekre válaszul a telefon képes automatikusan elküldeni a helymeghatározási adatokat. Életmentő! Ahhoz is rég volt szerencsénk, hogy le tudjuk venni egy telefon hátlapját, ennek le lehet, az akkumulátor cserélhető.

Kinyitva elénk tárul a flipes csoda belseje. A kijelző 2.4 col képátlós, felbontása 320×240 pixel, LCD. Bár pixeles, de a célcsoportot ez nem fogja zavarni, viszont jól látszik. A fényerő négy szinten, a betűméret három szinten állítható. A gombkiosztás szokatlan azonban. A hatalmas zöld és piros kagyló egyértelmű, ezek az OK és a vissza gombok is a menü kezelésében. Középen a kétirányú gomb felfelé nyomva a menüt, lefelé nyomva pedig a telefonkönyvet hozza be.

IMG_20200716_121338

Nincs azonban szükség arra, hogy telefonáláshoz itt kotorásszon a tulajdonos, akár véletlen rossz gombot nyomva, ugyanis három gomb előre beprogramozható azonnali hívásra, ráadásul a telefon ki is hangosítja azt automatikusan. Emellett a 2-9 gombokra is tehető gyorshívás igény szerint. Mellettük a kamera indító billentyű látható.

Nagyon különleges a testre szabható hangrendszer, erős beszédhangosítással. A Panasonic újításában az egyes frekvenciatartományok hangereje külön módosítható, így három hangzás közül lehet választani. A másik fél beszédhangjától függően a hangzás a lehető legjobban érthetőre állítható be, így a normál mobilok maximális hangerején felül képes szólni a telefon.

A hallókészülékkel rendelkezőknek sem kell lemondani a telefonálásról, ugyanis tisztán, a környezeti zajok nélkül lehet hallani a beszélgetést. A telefon besorolása az ANSI C63.19 vizsgálati módszer M3/T4 fokozatának felel meg.

IMG_20200716_121528

A telefonkönyvbe 200 kontakt menthető el, ez nagy eséllyel elég lesz a célcsoportnak, a hívásnapló 10-10-10 bejövő-kimenő-nem fogadott hívást tud mutatni. A funkciók között találunk képnézegetőt, GPS-t, háttérkép módosítást, órakijelzőt, fekete, fehér vagy kék hátteret a jobb olvashatóság érdekében, illetve profilokat! Kinek nem támadt most nosztalgikus hangulata? Nekem már a levehető hátlapnál igen! Szóval itt annyira azért nem gazdag a kínálat, mint a régi Nokiáknál, de van általános, illetve csendes hangprofil, ami praktikusan a rezgő módot jelenti. Ezt gyorsan lehet aktiválni a kettőskereszt hosszú megnyomásával.

Az eszközök között öt darab ébresztő, fájlmenedzser – a belső 16 giga tárhely, illetve a microSD bővíthetőség indokolttá teszi –, Bluetooth, hangrögzítő, naptár is megtalálható. Az akkumulátor hosszú készenléti időt ígér, az egy SIM-es modellt a teszt elején teljesen feltöltöttük, majd az egy hetes próbaidőszak alatt éppen leesett egy csíkot a visszajelző.

Ez a modell vitte a prímet tudásban, kényelemben a négy tesztelt senior telefon közül! A kisebb modellről itt írtunk