Nokia 7380

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.50

Tudás: 5.50

Minőség: 6.25

Értékelés: 6.08 | Szavazatok: 4Megjelenés

Újabb design kollekciót csinált a Nokia a 73-as sorozattal. A 7380-as az első telefon, ami a sorozatból hozzánk került. A 7380-as egyike az újabb érdekes telefonoknak. Első ránézésre talán egy mp3 lejátszónak tűnik, bár mérete azért azt jócskán meghaladja. Kijelzője meglapul a tükröződő felület alatt. Boritása szép és kifinomult. A felhasznált anyagok minősége egész jó. Felszereltsége mutatja, hogy ez tipikus divat telefon. Ez látszik a töltőjén és a hozzá adott tokon is. Miután kezdjük megszokni a formáját, az első szembetűnő dolog az lesz, hogy nincs numerikus billentyűzete. Helyette kapunk egy forgó kezelőszervet és néhány körvonalas gombot. Első alkalommal el fog tartani egy darabig mire megtaláljuk a bekapcsoló gombot. Miután bekapcsoltuk, visszintesen tudjuk csak használni. Szöveg beírása kicsit szokatlan elsőre, mert tekergetni kell a gombját, hogy be tudjunk írni egy-egy karaktert, de a szoftvere viszonylag segítőkész és megpróbálja a megfelelő karaktert előre hozni. A teló hátulján búvik meg a nem is kicsi 'objektívvel' rendelkező 2 megapixeles kamera.

Kijelző

A kijelző viszonylag jó felbontású, de elég kicsi, és kicsit idegesítő mikor visszatükröződik róla a napfény. Felbontása 104*208 65 ezer színnel. Először kissé szokatlan, hogy kezeléskor el kell forgatnunk mindig a telefont.

Akkumulátor

Az akkumulátor 700 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez 3 óra beszélgetésre, és 240 óra készenléti időre elég. A teszt során sikerült akár 2 nap alatt is lemeríteni.

Csengőhang

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár mp3 vagy aac hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Kicsi létére egész szép és hangosan szólt. Headset segítségével akár mp3-t vagy rádiót is hallgathatunk, de sajnos a memóriája nem bővíthető.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. 1000 nevet tárolhatunk, egy névhez több bejegyzést is lehet tárolni. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. A szövegbevitel a jog dial gombbal lehetséges, kissé körülményes, néha lassú (bár ez attól is függ, hogy mennyire gyorsan tudja tekergetni a felhasználó), de természetesen megszokható. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget is szúrhatunk be.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testreszabhatjuk a kezelőfelületet. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk, igaz, elég kicsiben fog látszódni.

Extrák

Rádió: fejhallgató segítségével hallgathatjuk.
Media lejátszó: hallgathatunk mp3-t, a memória mérete sajnos eléggé korlátoz, de ha ügyesek vagyunk kb 30-60 percnyi zenét rápréselhetünk mp3-ban.


Kommunikáció

Kommunikációja szélesköru a külvilággal. Van benne bluetooth, GPRS class 10, EDGE, és Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon és írányíthatjuk a számítógépünket. Infra nincs rajta.

Java

Sajnos játékot nem találtunk benne, pedig érdekes lett volna megnézni, hogy milyen játékokat írnak jog dial-ra.

Fényképező

Fényképezője 2 Megapixeles, 1600x1280 pixeles képeket készít. Minőségében elég gyengének mondható, kissé zajosak a képek és némelyik homályos is. Sötét helyeken a beépített vakut is használhatjuk.

Videó

Videót 176*144 vagy 128*96 felbontásban rögzíthetünk. Kis kijelző miatt az élvezhetősége megkérdőjelezhető, de számítógépen már élvezhetőbb.

Memória

A telefonban alapból 52 megabyte memória van. Ezt bármire felhasználhatjuk, de sajnos bővíteni nem lehet, pedig milyen jó kis mp3 lejátszó is lehetne!

WAP

A böngészője a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Sebességre sem lehet panaszunk, mert támogatja a gprs és az edge szabványt is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • szép desing
 • nincs billentyűzet
 • Kamerája kissé homályos képeket készít
 • a telefon töltője

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Jobb minőségű kamera
 • Egy kicsit nagyobb kijelző
 • Bővíthető memória
 • Auto fókusz
 • Az ára
Ami nagyon tetszett:
 • Szép tok
 • Az ötlet
 • Tükrös kijelző
 • Bőr felület


Összegzés

Tipikus desing telefon, főleg inkább nőknek. Tudása megfelelő és modernek mondható, kissé sajnálatos, hogy ennyi pénzért nem bővíthetjük memóriával a telefont, így mp3 lejátszónak nem igazán alkalmas.

2006. április 21.

 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.